Stigao je - corona u HR
Page 32 of 33
Page 32 of 33 • 1 ... 17 ... 31, 32, 33
Re: Stigao je - corona u HR
istra bi sad konačno mogla biti očišćena od vas fašista... :), ako ništa nek bar vi polučejeni odete u mp3Gnječ wrote:tre wrote:Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknutaGnječ wrote:jastreb wrote:Pa svaka je selendra opcina. Trebalo je to ogranicit na bivse opcine.Gnječ wrote:
oštarija mi je u drugoj općini.
ma u pizdu materinu sve i tuđman i rvati i njihove općine. sad je svaka mjesna zajednica postala općina sa par stotina uhljeba. prokleti Tuđman da bi proklet bio di god bio. i oni koji ga slave prokleti bili dabogda ih korona sve pobila pička im materina.
pa u Sklavoniji nema kera.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknutaGnječ wrote:jastreb wrote:
Pa svaka je selendra opcina. Trebalo je to ogranicit na bivse opcine.
ma u pizdu materinu sve i tuđman i rvati i njihove općine. sad je svaka mjesna zajednica postala općina sa par stotina uhljeba. prokleti Tuđman da bi proklet bio di god bio. i oni koji ga slave prokleti bili dabogda ih korona sve pobila pička im materina.
ja tebi da vjerujem? tebi milicioneru, drotu??? daj ne seri Slavoniju ste totalno uništili i ostavi se Rijeke i Istre.
Guest- Guest
malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknutaGnječ wrote:
ja tebi da vjerujem? tebi milicioneru, drotu??? daj ne seri Slavoniju ste totalno uništili i ostavi se Rijeke i Istre.
2015-08-08
michaellcmacha wrote:malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:
Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknuta
za mene ste svi vi branitelji drotovi jugoniškoristi jugojebivjetri i jugolopine jugoneradnici. ima izuzetaka no takvi samo potvrđuju pravilo.
Guest- Guest
eto što nismo uspjeli mi riješiti sad će korona za nas posao odraditi...Gnječ wrote:michaellcmacha wrote:malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:
za mene ste svi vi branitelji drotovi jugoniškoristi jugojebivjetri i jugolopine jugoneradnici. ima izuzetaka no takvi samo potvrđuju pravilo.
2015-08-08
michaellcmacha wrote:eto što nismo uspjeli mi riješiti sad će korona za nas posao odraditi...Gnječ wrote:michaellcmacha wrote:malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:tre wrote:
Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.
jebo ti bog mater herc ti je totalno sjeban a ti i dalje psihopatsko govno zlo zla ni bolest te nije uspjela promijeniti pocrkat ćete vi branitelji taman ste u godinama za koronu. crknite đubrad. bljuv...
evo ti ga vrhovni đeneral koji ni masku nezna stavit.
https://www.index.hr/magazin/clanak/krsticevic-snimljen-kako-naopako-nosi-zastitnu-masku/2168113.aspx
Guest- Guest
ma ti si u rangu sokrata, pičkica koja se usrala od straha bojeć se umiranja... ali moraš se složit da je bolje da vas korona riješi neg da se nas sad pod stare dane mora s vama zamaratiGnječ wrote:michaellcmacha wrote:eto što nismo uspjeli mi riješiti sad će korona za nas posao odraditi...Gnječ wrote:michaellcmacha wrote:malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:
jebo ti bog mater herc ti je totalno sjeban a ti i dalje psihopatsko govno zlo zla ni bolest te nije uspjela promijeniti pocrkat ćete vi branitelji taman ste u godinama za koronu. crknite đubrad. bljuv...
https://www.index.hr/magazin/clanak/krsticevic-snimljen-kako-naopako-nosi-zastitnu-masku/2168113.aspx
2015-08-08
michaellcmacha wrote:ma ti si u rangu sokrata, pičkica koja se usrala od straha bojeć se umiranja... ali moraš se složit da je bolje da vas korona riješi neg da se nas sad pod stare dane mora s vama zamaratiGnječ wrote:michaellcmacha wrote:eto što nismo uspjeli mi riješiti sad će korona za nas posao odraditi...Gnječ wrote:michaellcmacha wrote:
malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)
nemaš ti snage ni za prdnut. ne sramoti se tim tvojim lovačkim pričama budaletino.
Guest- Guest
dobro sad zajebanciju na stranu... kakva je situacija kod tebe di god da si... ako je za sad sve u redu vodi računa da tako i ostane...
2015-08-08
Nisam ti ja milicioner niti policajac, ja sam tek ljuta zenga.Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknutaGnječ wrote:
Što se tiče istre i rijeke dovoljno sam radio u tom kraju i podosta veza i poznanstva da ne bi vidio pravo stanje o tom raju i zato nemoj meni prodavati muda pod bubrege jebote.
Potarcati će ih ko drug koba svoje generalemichaellcmacha wrote:eto što nismo uspjeli mi riješiti sad će korona za nas posao odraditi...Gnječ wrote:michaellcmacha wrote:malo ti se pobrkalo, što je... bojiš se otići po terapiju u ljekarnu... ;)Gnječ wrote:tre wrote:
Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.
Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknutaGnječ wrote:
novi list
http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/GRAD-KOJI-CURI-Rijeka-je-u-samo-sedam-godina-izgubila-cak-11.310-stanovnika
Tako je Rijeka među četiri najveća hrvatska grada u osam godina imala najveći pad broja stanovnika. Pravi razmjer depopulacije Rijeke vidi se i usporedbom s 2001. godinom kada je u Rijeci živjelo 143 800 stanovnika.
Zagreb je pak u razdoblju od 2011. do 2018. godine dobio 16.324 stanovnika, odnosno povećan je broj građana koji u njemu žive za 2,06 posto. Split i Osijek gubili su stanovništvo, ali je u Splitu pad 4,36 posto, a u Osijeku 5,68 posto s time da Osijeku, ako nastavi gubiti stanovništvo prijeti to da već na kraju ove godine padne ispod sto tisuća.
Zagreb je pak u razdoblju od 2011. do 2018. godine dobio 16.324 stanovnika, odnosno povećan je broj građana koji u njemu žive za 2,06 posto. Split i Osijek gubili su stanovništvo, ali je u Splitu pad 4,36 posto, a u Osijeku 5,68 posto s time da Osijeku, ako nastavi gubiti stanovništvo prijeti to da već na kraju ove godine padne ispod sto tisuća.
dijagram wrote:Navalili na more, jesu normalni, mogu imenjaka zaraziti, pa abena i brendaNoor wrote:točno tako, govorila sam... to treba zatvarati!dijagram wrote:moze ih se milijunom kazniti, oni su nanijeli stetuNoor wrote:oni kojima je ovo već drugi put da su uhvaćeni ide 30.000,00 kn kaznevili40 wrote:ne mogu vjerovati,na naplatnima su zaustavili i mnoge koji su na popisu za izolaciju,bježali od potresa.
zato samo,...prisila, fizicki onemoguciti debile da rade stetu
A tek seku u splitu e
jo sun nabavi rizi ko da zidjen protupoplavni nasip i unda me glupa firma zove da dojdin na kopno i potpisen glupi papir o glupin zaduzenjima da cu roditi od dome.
ako se razbolin, ili razbolin svoje doma, i going to go full brevik on them all
2014-04-16
aben wrote:dijagram wrote:Navalili na more, jesu normalni, mogu imenjaka zaraziti, pa abena i brendaNoor wrote:točno tako, govorila sam... to treba zatvarati!dijagram wrote:moze ih se milijunom kazniti, oni su nanijeli stetuNoor wrote:
oni kojima je ovo već drugi put da su uhvaćeni ide 30.000,00 kn kazne
A tek seku u splitu e
jo sun nabavi rizi ko da zidjen protupoplavni nasip i unda me glupa firma zove da dojdin na kopno i potpisen glupi papir o glupin zaduzenjima da cu roditi od dome.
Jebeno su te ranili kad si u tom modu...:D
Pošalji Epija, on cvita kad je skupljanje papira u pitanju...
darth_vader-
2014-04-17
jasambrend wrote:aben wrote:dijagram wrote:Navalili na more, jesu normalni, mogu imenjaka zaraziti, pa abena i brendaNoor wrote:točno tako, govorila sam... to treba zatvarati!dijagram wrote:
moze ih se milijunom kazniti, oni su nanijeli stetu
A tek seku u splitu e
Jutros bio istu izjavu potpisao...
i zalio školski vrtlić, naime s učenicima zasadio parcelu :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
tre wrote:Nisam ti ja milicioner niti policajac, ja sam tek ljuta zenga.Gnječ wrote:tre wrote:Pusti priče snježana, bez zajebancije. Iz Rijeke ti je više pobjeglo ljudi nego iz pola slavonije i vjeruj mi da te priče o raseljavanju nisu ni blizu onoga što dežurni katastrofičari pišu.Gnječ wrote:tre wrote:
Men se čini da kosi upravo vas koji ste kontra Tuđmana, slavonija gotovo netaknuta
Što se tiče istre i rijeke dovoljno sam radio u tom kraju i podosta veza i poznanstva da ne bi vidio pravo stanje o tom raju i zato nemoj meni prodavati muda pod bubrege jebote.
nebitno. za mene si drot imaš drotovski mentalitet, drotovske prosere i komunikaciju.
nemaš ti o Istri pojma.
Guest- Guest
Slavonija je pusta,..Županja,po izjavama samih mjestana,se svela sa 12000 dušaaa,2016. na 5000-7000 max...u zadnje vrijeme..
evo i nesh ostalog...
[size=57]Može i gore: do 2030. Slavonija će izgubiti još sto tisuća stanovnika
Sa svojih pet županija, Brodsko-posavskom, Osječko-Baranjskom, Požeško-slavonskom, Virovitičko-podravskom i Vukovarsko-srijemskom, najslabije je razvijena regija, koja je 2016. imala 755.615 stanovnika
22. SIJEČNJA 2018. U 13:30 140 KOMENTARA 19193 PRIKAZA
[/size]
12
PRIVREMENO NEUPORABLJIVO
PSIHOLOGINJA KRIZMANIĆ
TEŽAK TONU I POL
ZARAŽEN
ANA MALBAŠA
KOSTADINKA VELKOVSKA
KARANTENA
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
POGLEDAJTE GALERIJU 1/2
[/size]
AUTORDijana Jurasić[size]
Istočna Hrvatska, koja je nekad hranila pola bivše države i imala 1991. gotovo milijun stanovnika, od “obećane” zemlje s najvrednijim poljoprivrednim zemljištem danas je opustošena demografski i gospodarski. Broj rođene djece gotovo je prepolovljen u odnosu na 70-e godine prošlog stoljeća.
MATE MIJIĆDemografska obnova: Kad krahira mirovinski sustav, bit će više djece
Sa svojih pet županija, Brodsko-posavskom, Osječko-Baranjskom, Požeško-slavonskom, Virovitičko-podravskom i Vukovarsko-srijemskom, najslabije je razvijena regija, koja je 2016. imala 755.615 stanovnika, a prema projekcijama do 2030. izgubit će još sto tisuća ljudi. Još gore od toga je što će slavonske županije 2030. imati dvostruko više starijih od 65 godina nego mladih do 14 godina i, ako se ništa ne poduzme, jasno je na kakvu liječničku, socijalnu skrb i mirovine mogu računati Slavonci. Hoće li “zlatna žitnica” za 12 godina biti nečija dobro iskorištena “kolonija” pa je se zato prepušta pražnjenju ili se, unatoč svemu, može očekivati oporavak istočne Hrvatske?
Treba vratiti industriju
– Da bi se stvari počele mijenjati u Slavoniji, uz otvaranje radnih mjesta, nužna je i promjena klime u društvu. Tko će za vas nešto mijenjati ako nećete sami? Slavonija je nekad hranila pola zemlje, a sada je opustošena. Prvo je u bivšoj državi uništavana poljoprivreda pa se krenulo u industrijalizaciju, a industrija je uništena 90-ih. U Slavoniju treba vratiti poljoprivredu i industriju koja počiva na našim poljoprivrednim proizvodima, koje treba prodavati u turizmu, po hotelima, a država treba poticati proizvodnju slavonskog kulena, pršuta, vina... Zašto se naša proizvodnja ne štiti i sve se pravda slobodnim tržištem, koje služi za uništavanje našeg tržišta!? – pita se vukovarski demograf dr. Dražen Živić.
U znanstvenom članku “Demografsko pražnjenje Istočne Hrvatske” u Političkim analizama iznio je porazne brojke da je sredinom 2016., prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, u njezinih pet županija živjelo 755.615 stanovnika i da se prema projekcijama njegovih kolega do 2030. očekuje pad na 656.540 stanovnika. To znači da će istočna Hrvatska 2030. imati za petinu manje stanovnika nego 2011. kad ih je imala 806 tisuća! To je zabrinjavajuće i s aspekta nacionalne sigurnosti jer, kaže Živić, kad demografski ne kontrolirate prostor, uopće ga ne kontrolirate. U manje od pola stoljeća, ističe, od “obećane”zemlje s brojnom imigracijom i mladim stanovništvom postala je žarište depopulacije, iseljavanja i stare populacije, a intenzitet njezina pražnjenja proteklih 25 godina nadmašio je najpesimističnija predviđanja. Poraznom stanju pridonio je i rat jer je ratna šteta za istočnu Hrvatsku bila više od 22 milijarde kuna.
TRBUHOM ZA KRUHOMPetrinjska obitelj nakon godine provedene u Njemačkoj: 'Žao mi je što to nismo napravili i ranije'
Mladi Slavonci odlaze u Irsku, Njemačku, a i oni koji završe fakultet u Zagrebu rijetko se vraćaju u slavonske gradove, izuzev onih poput Osijeka. Odlaze i cijele obitelji s djecom tamo gdje će biti pristojno plaćeni za svoj rad.
Demograf prof. Nenad Pokos s Instituta “Ivo Pilar” ističe da u istočnoj Hrvatskoj intenzivno pada broj stanovnika i zbog iseljavanja i drastičnog smanjenja broja rođenih.
– Od ukupno 998 naselja istočne Hrvatske 2016. nijedno dijete nije rođeno u 365 naselja, u 130 naselja živorođeno je jedno dijete, u 122 naselja dva su stanovnika... Samo je u 120 naselja živorođeno više od deset stanovnika. Prosječan godišnji broj umrlih od oko 10.000 stabilan je od 70-ih, ali broj rođene djece s prosječno 13.152 od 1971. do 1980. smanjen na samo 7178,5 godišnje između 2011. i 2016. Time je u istočnoj Hrvatskoj prosječan godišnji broj živorođene djece gotovo prepolovljen (45,6%) u odnosu na 70-e – ističe Pokos.
Napominje da je od ukupno 127 gradova i općina u istočnoj Hrvatskoj više rođenih nego umrlih između 2011. i 2016. imalo tek pet općina: Andrijaševci, Sikirevci, Strizivojna, Voćin i Vođinci.
– U pet županija 2015. i 2016. živorođena su samo 6632, odnosno 6439 stanovnika. Ilustracije radi, trideset godina prije broj živorođene djece bio je dvostruko veći, iznosio je 13.498 (1985.) te 12.971 (1986.). Ako se ne zaustave nepovoljni demografski trendovi, istočna Hrvatska uskoro će biti suočena s još ubrzanijim demografskim starenjem, nedostatkom radne snage, gospodarskom stagnacijom, problemima u mirovinskom i zdravstvenom sustavu – govori Pokos.
Isticati pozitivne primjere
Živić napominje da je posljednjih godina osobito ugrožen krajnji istok Hrvatske, od Iloka do Save, Tovarnik, Nijemci, zatim Županja, Orahovica, Slatina.
– Sve je to opustošeno i najgore su situacije u naseljima s 4,5 tisuća do 10 tisuća stanovnika. Osijek će preživjeti, i Vukovar i Slavonski Brod. Iz Slavonije odlaze i ljudi koji imaju posao jer slušaju da ovdje nema perspektive, odlaze jer su nezadovoljni, dosta im je ideoloških podjela, dosta im je da jedan dan prebace program na Sabor i sve im se zgadi. Moraju se mijenjati ljudi koji upravljaju zemljom, a u društvu treba i više isticati pozitivne primjere, a ne samo kukati – smatra Živić.
Ljudi više, dodaje, nemaju strpljenja za čekanje boljeg sutra pa odlaze i oni koji imaju posao jer hoće odmah auto od 200 tisuća kuna i stan od pola milijuna kuna iako će konobariti u Irskoj i tamo živjeti s 15 ljudi, računajući da će za 15 godina doći do svog stana. Stoga se oporavak istočne Hrvatske, zaključuje Živić, može očekivati ako se s njome počne upravljati odgovornije i s više političkog razuma i poštenja vodeći računa o općim, a ne uskim stranačkim i ideološkim interesima.[/size]
evo i nesh ostalog...
[size=57]Može i gore: do 2030. Slavonija će izgubiti još sto tisuća stanovnika
Sa svojih pet županija, Brodsko-posavskom, Osječko-Baranjskom, Požeško-slavonskom, Virovitičko-podravskom i Vukovarsko-srijemskom, najslabije je razvijena regija, koja je 2016. imala 755.615 stanovnika
22. SIJEČNJA 2018. U 13:30 140 KOMENTARA 19193 PRIKAZA
[/size]
Upravo se čita...
12
PRIVREMENO NEUPORABLJIVO
[size=31]U potresu bez doma ostala i naša trudna glumica, javio se i njezin suprug
PSIHOLOGINJA KRIZMANIĆ
Što nakon potresa? 'Pronađite stvari na kojima ste zahvalni’
TEŽAK TONU I POL
Pogledajte kako je izgledao križ koji je pao s tornja katedrale
25905 prikazaZARAŽEN
Hrvat se iz Londona vratio s koronavirusom! On je prva žrtva sulude odluke
19350 prikazaANA MALBAŠA
Reporterka 'Provjerenog' o šokantnim iskustvima: 'Tražili su me seks u zamjenu za lažnu diplomu'
91266 prikazaKOSTADINKA VELKOVSKA
Prisjetila se potresa: Stepenice su se srušile čim smo pobjegli
KARANTENA
Rudan: Zašto svi sada MORAMO barem mjesec dana ostati u svojim domovima
112528 prikazaFoto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
POGLEDAJTE GALERIJU 1/2
[/size]
AUTORDijana Jurasić
Istočna Hrvatska, koja je nekad hranila pola bivše države i imala 1991. gotovo milijun stanovnika, od “obećane” zemlje s najvrednijim poljoprivrednim zemljištem danas je opustošena demografski i gospodarski. Broj rođene djece gotovo je prepolovljen u odnosu na 70-e godine prošlog stoljeća.
MATE MIJIĆDemografska obnova: Kad krahira mirovinski sustav, bit će više djece
Sa svojih pet županija, Brodsko-posavskom, Osječko-Baranjskom, Požeško-slavonskom, Virovitičko-podravskom i Vukovarsko-srijemskom, najslabije je razvijena regija, koja je 2016. imala 755.615 stanovnika, a prema projekcijama do 2030. izgubit će još sto tisuća ljudi. Još gore od toga je što će slavonske županije 2030. imati dvostruko više starijih od 65 godina nego mladih do 14 godina i, ako se ništa ne poduzme, jasno je na kakvu liječničku, socijalnu skrb i mirovine mogu računati Slavonci. Hoće li “zlatna žitnica” za 12 godina biti nečija dobro iskorištena “kolonija” pa je se zato prepušta pražnjenju ili se, unatoč svemu, može očekivati oporavak istočne Hrvatske?
Treba vratiti industriju
– Da bi se stvari počele mijenjati u Slavoniji, uz otvaranje radnih mjesta, nužna je i promjena klime u društvu. Tko će za vas nešto mijenjati ako nećete sami? Slavonija je nekad hranila pola zemlje, a sada je opustošena. Prvo je u bivšoj državi uništavana poljoprivreda pa se krenulo u industrijalizaciju, a industrija je uništena 90-ih. U Slavoniju treba vratiti poljoprivredu i industriju koja počiva na našim poljoprivrednim proizvodima, koje treba prodavati u turizmu, po hotelima, a država treba poticati proizvodnju slavonskog kulena, pršuta, vina... Zašto se naša proizvodnja ne štiti i sve se pravda slobodnim tržištem, koje služi za uništavanje našeg tržišta!? – pita se vukovarski demograf dr. Dražen Živić.
U znanstvenom članku “Demografsko pražnjenje Istočne Hrvatske” u Političkim analizama iznio je porazne brojke da je sredinom 2016., prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, u njezinih pet županija živjelo 755.615 stanovnika i da se prema projekcijama njegovih kolega do 2030. očekuje pad na 656.540 stanovnika. To znači da će istočna Hrvatska 2030. imati za petinu manje stanovnika nego 2011. kad ih je imala 806 tisuća! To je zabrinjavajuće i s aspekta nacionalne sigurnosti jer, kaže Živić, kad demografski ne kontrolirate prostor, uopće ga ne kontrolirate. U manje od pola stoljeća, ističe, od “obećane”zemlje s brojnom imigracijom i mladim stanovništvom postala je žarište depopulacije, iseljavanja i stare populacije, a intenzitet njezina pražnjenja proteklih 25 godina nadmašio je najpesimističnija predviđanja. Poraznom stanju pridonio je i rat jer je ratna šteta za istočnu Hrvatsku bila više od 22 milijarde kuna.
TRBUHOM ZA KRUHOMPetrinjska obitelj nakon godine provedene u Njemačkoj: 'Žao mi je što to nismo napravili i ranije'
Mladi Slavonci odlaze u Irsku, Njemačku, a i oni koji završe fakultet u Zagrebu rijetko se vraćaju u slavonske gradove, izuzev onih poput Osijeka. Odlaze i cijele obitelji s djecom tamo gdje će biti pristojno plaćeni za svoj rad.
Demograf prof. Nenad Pokos s Instituta “Ivo Pilar” ističe da u istočnoj Hrvatskoj intenzivno pada broj stanovnika i zbog iseljavanja i drastičnog smanjenja broja rođenih.
– Od ukupno 998 naselja istočne Hrvatske 2016. nijedno dijete nije rođeno u 365 naselja, u 130 naselja živorođeno je jedno dijete, u 122 naselja dva su stanovnika... Samo je u 120 naselja živorođeno više od deset stanovnika. Prosječan godišnji broj umrlih od oko 10.000 stabilan je od 70-ih, ali broj rođene djece s prosječno 13.152 od 1971. do 1980. smanjen na samo 7178,5 godišnje između 2011. i 2016. Time je u istočnoj Hrvatskoj prosječan godišnji broj živorođene djece gotovo prepolovljen (45,6%) u odnosu na 70-e – ističe Pokos.
Napominje da je od ukupno 127 gradova i općina u istočnoj Hrvatskoj više rođenih nego umrlih između 2011. i 2016. imalo tek pet općina: Andrijaševci, Sikirevci, Strizivojna, Voćin i Vođinci.
– U pet županija 2015. i 2016. živorođena su samo 6632, odnosno 6439 stanovnika. Ilustracije radi, trideset godina prije broj živorođene djece bio je dvostruko veći, iznosio je 13.498 (1985.) te 12.971 (1986.). Ako se ne zaustave nepovoljni demografski trendovi, istočna Hrvatska uskoro će biti suočena s još ubrzanijim demografskim starenjem, nedostatkom radne snage, gospodarskom stagnacijom, problemima u mirovinskom i zdravstvenom sustavu – govori Pokos.
Isticati pozitivne primjere
Živić napominje da je posljednjih godina osobito ugrožen krajnji istok Hrvatske, od Iloka do Save, Tovarnik, Nijemci, zatim Županja, Orahovica, Slatina.
– Sve je to opustošeno i najgore su situacije u naseljima s 4,5 tisuća do 10 tisuća stanovnika. Osijek će preživjeti, i Vukovar i Slavonski Brod. Iz Slavonije odlaze i ljudi koji imaju posao jer slušaju da ovdje nema perspektive, odlaze jer su nezadovoljni, dosta im je ideoloških podjela, dosta im je da jedan dan prebace program na Sabor i sve im se zgadi. Moraju se mijenjati ljudi koji upravljaju zemljom, a u društvu treba i više isticati pozitivne primjere, a ne samo kukati – smatra Živić.
Ljudi više, dodaje, nemaju strpljenja za čekanje boljeg sutra pa odlaze i oni koji imaju posao jer hoće odmah auto od 200 tisuća kuna i stan od pola milijuna kuna iako će konobariti u Irskoj i tamo živjeti s 15 ljudi, računajući da će za 15 godina doći do svog stana. Stoga se oporavak istočne Hrvatske, zaključuje Živić, može očekivati ako se s njome počne upravljati odgovornije i s više političkog razuma i poštenja vodeći računa o općim, a ne uskim stranačkim i ideološkim interesima.[/size]
Guest- Guest
https://www.vecernji.hr/vijesti/moze-i-gore-do-2030-slavonija-ce-izgubiti-jos-sto-tisuca-stanovnika-1221345
Guest- Guest
Bravo.epikur37 wrote:jasambrend wrote:aben wrote:dijagram wrote:Navalili na more, jesu normalni, mogu imenjaka zaraziti, pa abena i brendaNoor wrote:točno tako, govorila sam... to treba zatvarati!dijagram wrote:
moze ih se milijunom kazniti, oni su nanijeli stetu
A tek seku u splitu e
Jutros bio istu izjavu potpisao...
i zalio školski vrtlić, naime s učenicima zasadio parcelu :)
Ne moraju nam se osusit nasadi ako je korona.
;-@
Pristižu novi gubavci
https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-hrvatskoj-46-novozarazenih-ukupan-broj-porastao-na-361/200324028
https://www.klix.ba/vijesti/regija/u-hrvatskoj-46-novozarazenih-ukupan-broj-porastao-na-361/200324028
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Page 32 of 33 • 1 ... 17 ... 31, 32, 33
Similar topics
» lek za virus corona
» Why die so many Americans in Corona?
» Jos jedno Corona upozorenje
» Corona memes i slično
» Corona virus i infarkt
» Why die so many Americans in Corona?
» Jos jedno Corona upozorenje
» Corona memes i slično