OVO SU POKATOLIČENE SRPSKE PORODICE
Page 6 of 10
Page 6 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: OVO SU POKATOLIČENE SRPSKE PORODICE
upravo tako, neko skromno neko manje skromno no to se uvijek obilježavalo svako prema svojim mogućnostimamortal wrote:tre wrote:neću govoriti za cijelu rh ali kod nas se uvijek slavilo kad je krizma ili prva pričest u pitanju, nije bilo baš svatovski ali se uvijek to proslavilo, nekad skromnije nekad malo više ali se slavilokaya wrote:I općenito prije 50 godina i 30 nisu masovno i toliko uopće slavili slave, to su sad popizdili jer su se ufurali da to ima velike veze sa svetim savom pa su veći srbi ako više slava slave.
Kao što kod nas nije nitko slavio krizme, pričesti, krštenja nego to napraviš u crkvi i doma a sada glume turbo katolike pa za krizmu organiziraju mini svadbu.
sve katoličke obitelji su slavile prema svojim mogućnostima i željama
Šandor Winnetou- Posts : 19789
2017-12-31
Sv sava im je samo slavu proveo kroz liturgiju, to je na neki način štovanje predaka. Tipično slavenski.
U dalmaciji imaju slavu, kada je imendan nekome, to slave. Neki svetac toga imena.
Međutim ostajem pri tome, nisu je slavili prije, sada rade što i mi sa krizmama i pričestima.
U dalmaciji imaju slavu, kada je imendan nekome, to slave. Neki svetac toga imena.
Međutim ostajem pri tome, nisu je slavili prije, sada rade što i mi sa krizmama i pričestima.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Pazi sad dobro..Zupanja je prije domovinskog bila popisana i utvrdjeno je 98% Hrvata,ajmo reci uglavnom svi katolici.,.ekonomija i pordukcija je bila zestoka,bilo je industrija i svega, i Hrvati i katolici su imali i josh uvijek imaju radna mjesta,a napredovalo se prema znanju..e sad prismotra..bilo je udbasa kai danas sto ima..bilo je cinkarosa policiji,ali ako si bio normalni prosjek,nisi iskakao iznad nitko te nije dirao..bitno je bilo ne ici protiv drzave..a probaj i danas ici,pash videjti sto ce biti..mortal wrote:nije baš da se progonilo neke, ali su svi bili pod prismotrom i najčešće takvi nisu mogli napredovatiLegendovich wrote:Iskreno Morty,nitko krscane nije dirao..a kci od susjeda je bila i josh danas je profesorica u skoli srednjoj..a i tada je bila..stari joj je bio neki sef u loklnom hotelu..mortal wrote:misliš nije se išlo u saleLegendovich wrote:mortal wrote:
uvijek se slavilo
ali ne u komunističkim kućama
broj gostiju ovisi o broju članova uže i šire familije kao i financijskoj situaciji pojedinca
Nije bilo u javno Morty,bash se dobro sjecam..imao sam doli vjernika oko sebe,neki hertzegovtzi,dobra i cestita familija,ali neke u javno proslave nije bilo..crkva i hiža.i to je to..
nije
dobro su se usudili i onako kakav je bio sistem, ali nismo se dali hebati, zatrti svoje običaje radi zlih komunist6a
Guest- Guest
ona je odvjetnica, ona znatre wrote:nije kayo, kad nas se to uvijek obilježavalo kroz slavlje sa rodbinom i bližim prijateljima i to kod kuće slavljenika.kaya wrote:Kratko i jasno - lažeš!mortal wrote:uvijek se slavilokaya wrote:I općenito prije 50 godina i 30 nisu masovno i toliko uopće slavili slave, to su sad popizdili jer su se ufurali da to ima velike veze sa svetim savom pa su veći srbi ako više slava slave.
Kao što kod nas nije nitko slavio krizme, pričesti, krštenja nego to napraviš u crkvi i doma a sada glume turbo katolike pa za krizmu organiziraju mini svadbu.
tuđe se tvrdnje poništavaju, njena vrijedi
ona je dio našeg Hrvatskog pravosudnog sistema
zato nam je tako kako nam je dok ga ne dovedu u ispravnije stanje
2014-04-16
Ej...meni je baka iz dalmacije bila vjerski luđak, ako ta nije slavila nije nitko. Ta je bila dva put dnevno u crkvi, slušala radio vatikan , kod pape 20 puta, u lurdu, jeruzalemu, međugorju, fatimi . Pa ako mi nismo slavili pričest nije nitko...tre wrote:nije kayo, kad nas se to uvijek obilježavalo kroz slavlje sa rodbinom i bližim prijateljima i to kod kuće slavljenika.kaya wrote:Kratko i jasno - lažeš!mortal wrote:uvijek se slavilokaya wrote:I općenito prije 50 godina i 30 nisu masovno i toliko uopće slavili slave, to su sad popizdili jer su se ufurali da to ima velike veze sa svetim savom pa su veći srbi ako više slava slave.
2015-08-15
Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
Last edited by kaya on 26/1/2020, 18:24; edited 1 time in total
2015-08-15
zato kažem da ne govorim za cijelu RH ali u mom kraju se to prigodno obilježavalo. Ne znam odakle je morty ali joj vjerujem kad kaže da se i kod nje slavilo u takvim prilikamakaya wrote:Ej...meni je baka iz dalmacije bila vjerski luđak, ako ta nije slavila nije nitko. Ta je bila dva put dnevno u crkvi, slušala radio vatikan , kod pape 20 puta, u lurdu, jeruzalemu, međugorju, fatimi . Pa ako mi nismo slavili pričest nije nitko...tre wrote:nije kayo, kad nas se to uvijek obilježavalo kroz slavlje sa rodbinom i bližim prijateljima i to kod kuće slavljenika.kaya wrote:Kratko i jasno - lažeš!mortal wrote:uvijek se slavilokaya wrote:I općenito prije 50 godina i 30 nisu masovno i toliko uopće slavili slave, to su sad popizdili jer su se ufurali da to ima velike veze sa svetim savom pa su veći srbi ako više slava slave.
u javnim objektima nije bilo takve proslave..izmedju 4 zida,vjerovatno potiho i u privatnosti ..ili se proslavljalo kao obiteljsko okupljanje..
nebitno..yebes temu
nebitno..yebes temu
Guest- Guest
to znamLegendovich wrote:Pazi sad dobro..Zupanja je prije domovinskog bila popisana i utvrdjeno je 98% Hrvata,ajmo reci uglavnom svi katolici.,.ekonomija i pordukcija je bila zestoka,bilo je industrija i svega, i Hrvati i katolici su imali i josh uvijek imaju radna mjesta,a napredovalo se prema znanju..e sad prismotra..bilo je udbasa kai danas sto ima..bilo je cinkarosa policiji,ali ako si bio normalni prosjek,nisi iskakao iznad nitko te nije dirao..bitno je bilo ne ici protiv drzave..a probaj i danas ici,pash videjti sto ce biti..mortal wrote:nije baš da se progonilo neke, ali su svi bili pod prismotrom i najčešće takvi nisu mogli napredovatiLegendovich wrote:Iskreno Morty,nitko krscane nije dirao..a kci od susjeda je bila i josh danas je profesorica u skoli srednjoj..a i tada je bila..stari joj je bio neki sef u loklnom hotelu..mortal wrote:misliš nije se išlo u saleLegendovich wrote:
Nije bilo u javno Morty,bash se dobro sjecam..imao sam doli vjernika oko sebe,neki hertzegovtzi,dobra i cestita familija,ali neke u javno proslave nije bilo..crkva i hiža.i to je to..
nije
dobro su se usudili i onako kakav je bio sistem, ali nismo se dali hebati, zatrti svoje običaje radi zlih komunist6a
isto tako ako je trebalo žrtveno janje izbijanje godišnjih. seljakanje, birali su mene
u ratu treba prva linija posavina trgovina.. eto meni radni nalog kriznog štaba ne samo uprave
prebačaj ne moram ni mislit.. stiže
...
treba ostati bez posla
opet ja
....
trebaju odgovore na pitanja.. eto ih meni
treba napredovati.. ima kandidata i bez mene
ne moraš mi pričati
tko ima otrovan jezik .. ja
zašto.. jer mi tako paše.. stečene zasluge ih stižu
immortal-
2014-04-16
mortal wrote:to znamLegendovich wrote:Pazi sad dobro..Zupanja je prije domovinskog bila popisana i utvrdjeno je 98% Hrvata,ajmo reci uglavnom svi katolici.,.ekonomija i pordukcija je bila zestoka,bilo je industrija i svega, i Hrvati i katolici su imali i josh uvijek imaju radna mjesta,a napredovalo se prema znanju..e sad prismotra..bilo je udbasa kai danas sto ima..bilo je cinkarosa policiji,ali ako si bio normalni prosjek,nisi iskakao iznad nitko te nije dirao..bitno je bilo ne ici protiv drzave..a probaj i danas ici,pash videjti sto ce biti..mortal wrote:nije baš da se progonilo neke, ali su svi bili pod prismotrom i najčešće takvi nisu mogli napredovatiLegendovich wrote:Iskreno Morty,nitko krscane nije dirao..a kci od susjeda je bila i josh danas je profesorica u skoli srednjoj..a i tada je bila..stari joj je bio neki sef u loklnom hotelu..mortal wrote:
misliš nije se išlo u sale
nije
isto tako ako je trebalo žrtveno janje izbijanje godišnjih. seljakanje, birali su mene
u ratu treba prva linija posavina trgovina.. eto meni radni nalog kriznog štaba ne samo uprave
...
treba ostati bez posla
opet ja
....
ne moraš mi pričati
Guest- Guest
opet svaštakaya wrote:Ej...meni je baka iz dalmacije bila vjerski luđak, ako ta nije slavila nije nitko. Ta je bila dva put dnevno u crkvi, slušala radio vatikan , kod pape 20 puta, u lurdu, jeruzalemu, međugorju, fatimi . Pa ako mi nismo slavili pričest nije nitko...tre wrote:nije kayo, kad nas se to uvijek obilježavalo kroz slavlje sa rodbinom i bližim prijateljima i to kod kuće slavljenika.kaya wrote:Kratko i jasno - lažeš!mortal wrote:uvijek se slavilokaya wrote:I općenito prije 50 godina i 30 nisu masovno i toliko uopće slavili slave, to su sad popizdili jer su se ufurali da to ima velike veze sa svetim savom pa su veći srbi ako više slava slave.
immortal-
2014-04-16
pa nismo rekli da su bili svatovi nego da se to uvijek slavilo. Pa nismo zvali rodbinu iz 200 km udaljenosti, dolazila jr bliža rodbina i to ona koja je bliže.kaya wrote:Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
??Legendovich wrote:mortal wrote:to znamLegendovich wrote:Pazi sad dobro..Zupanja je prije domovinskog bila popisana i utvrdjeno je 98% Hrvata,ajmo reci uglavnom svi katolici.,.ekonomija i pordukcija je bila zestoka,bilo je industrija i svega, i Hrvati i katolici su imali i josh uvijek imaju radna mjesta,a napredovalo se prema znanju..e sad prismotra..bilo je udbasa kai danas sto ima..bilo je cinkarosa policiji,ali ako si bio normalni prosjek,nisi iskakao iznad nitko te nije dirao..bitno je bilo ne ici protiv drzave..a probaj i danas ici,pash videjti sto ce biti..mortal wrote:nije baš da se progonilo neke, ali su svi bili pod prismotrom i najčešće takvi nisu mogli napredovatiLegendovich wrote:
Iskreno Morty,nitko krscane nije dirao..a kci od susjeda je bila i josh danas je profesorica u skoli srednjoj..a i tada je bila..stari joj je bio neki sef u loklnom hotelu..
...
treba ostati bez posla
opet ja
....
ne moraš mi pričati
obuzelo te ?
nema ptičice na grani koja pjeva da ju stavim
immortal-
2014-04-16
Slavilo se, uvijek se slavilo.
Naravno, ne svatko isto.
Ovisno o financijskim mogucnostima, obitelji, etc.
Naravno, ne svatko isto.
Ovisno o financijskim mogucnostima, obitelji, etc.
Pa ručak, baka i deda i teta ak blizu živi. To i kažem. Sada su informirani i prijatelji i pozivnice i zakup sale...tre wrote:pa nismo rekli da su bili svatovi nego da se to uvijek slavilo. Pa nismo zvali rodbinu iz 200 km udaljenosti, dolazila jr bliža rodbina i to ona koja je bliže.kaya wrote:Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
2015-08-15
nekad su Božić i Uskrs bili radni danikaya wrote:Pa ručak, baka i deda i teta ak blizu živi. To i kažem. Sada su informirani i prijatelji i pozivnice i zakup sale...tre wrote:pa nismo rekli da su bili svatovi nego da se to uvijek slavilo. Pa nismo zvali rodbinu iz 200 km udaljenosti, dolazila jr bliža rodbina i to ona koja je bliže.kaya wrote:Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
sad su blagdani kao i mnogi drugi
smeta li ti i to
immortal-
2014-04-16
Jako, ne mogu sebi doći evo. Inače vidim kako si ti to religiozna oduvijek po ovoj rečenici da je uskrs radni dan bio. Uskrs ti inače pada nedjeljom i prema tome nije bio radni.mortal wrote:nekad su Božić i Uskrs bili radni danikaya wrote:Pa ručak, baka i deda i teta ak blizu živi. To i kažem. Sada su informirani i prijatelji i pozivnice i zakup sale...tre wrote:pa nismo rekli da su bili svatovi nego da se to uvijek slavilo. Pa nismo zvali rodbinu iz 200 km udaljenosti, dolazila jr bliža rodbina i to ona koja je bliže.kaya wrote:Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
smeta li ti i to
Last edited by kaya on 26/1/2020, 18:35; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
2015-08-15
ja se sjećam moje prve ispovijedi. pita mene pop u onoj kabini hajde reci mi svoje grijehe. ja mu kažem da nemam ni jedan grijeh. on navalio pa moraš imati neki grijeh inače čemu služi ispovijed! pa nemam stvarno nisam ništa loše učinio. on pizdi mora biti nešto! mora! sjeti se nečega bilo čega. paaaa...evo jesam ulovio sam bumbara i zavezao mu konac za nogu i tako mi je letio u krug kao helikopter. pop sav ozaren eto vidiš nitko nije bez grijeha dakle 10 očenaša, pet zdravomarije i zdravo. sljedeći!
Guest- Guest
dobarGnječ wrote:ja se sjećam moje prve ispovijedi. pita mene pop u onoj kabini hajde reci mi svoje grijehe. ja mu kažem da nemam ni jedan grijeh. on navalio pa moraš imati neki grijeh inače čemu služi ispovijed! pa nemam stvarno nisam ništa loše učinio. on pizdi mora biti nešto! mora! sjeti se nečega bilo čega. paaaa...evo jesam ulovio sam bumbara i zavezao mu konac za nogu i tako mi je letio u krug kao helikopter. pop sav ozaren eto vidiš nitko nije bez grijeha dakle 10 očenaša, pet zdravomarije i zdravo. sljedeći!
ja za puno više grijeha dobijem daleko manje pokore
immortal-
2014-04-16
I šta sad reći, kad su ovi pobožni veliki hrvati morali raditi za uskrs u jugoslaviji.
A uskrs u nedjelju...pa hebem te živote
A uskrs u nedjelju...pa hebem te živote
2015-08-15
eto promaklo mikaya wrote:Jako, ne mogu sebi doći evo. Inače vidim kako si ti to religiozna oduvijek po ovoj rečenici da je uskrs radni dan bio. Uskrs ti inače pada nedjeljom i prema tome nije bio radni.mortal wrote:nekad su Božić i Uskrs bili radni danikaya wrote:Pa ručak, baka i deda i teta ak blizu živi. To i kažem. Sada su informirani i prijatelji i pozivnice i zakup sale...tre wrote:pa nismo rekli da su bili svatovi nego da se to uvijek slavilo. Pa nismo zvali rodbinu iz 200 km udaljenosti, dolazila jr bliža rodbina i to ona koja je bliže.kaya wrote:Ti uopće nisi znao da se tamo netko u nekoj familiji pričestio ili imao krizmu, to se nije slavilo niti se koga pozivalo na proslavu. To ideš u crkvu i poslje doma neki ručak, baka, deda i to je to.
smeta li ti i to
sad si sretna
2014-04-16
Page 6 of 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Similar topics
» Cao iz 'srpskog sveta'!Fruskogorski paroh:'Srpske zemlje su srpske i uvek ce biti'
» Cele porodice beže iz Hrvatske
» Han: Srbija će brzo postati deo evropske porodice
» Udružile se italijanske mafijaške porodice, policija u panici
» Porodice boraca iz Sirije protestovale u Sarajevu - pustite ih da se vrate
» Cele porodice beže iz Hrvatske
» Han: Srbija će brzo postati deo evropske porodice
» Udružile se italijanske mafijaške porodice, policija u panici
» Porodice boraca iz Sirije protestovale u Sarajevu - pustite ih da se vrate
Page 6 of 10