Prof. dr. sc. Banac: ‘Dan antifašističke borbe ne treba biti ni spomendan, treba ga sasvim skinuti’
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Prof. dr. sc. Banac: ‘Dan antifašističke borbe ne treba biti ni spomendan, treba ga sasvim skinuti’
https://narod.hr/hrvatska/prof-banac-dan-antifasisticke-borbe-ne-treba-biti-ni-spomendan-treba-ga-sasvim-skinuti?fbclid=IwAR0sjIJ-OJ4_Gyu_kTH5Rp6MDyR9qu3DnqLgLqiuXI30H1niNeyEnHc3a1Y
Foto: Fah
“Mislim da je to sve skupa prilično neozbiljno i Dan antifašističke borbe ne bih pretvorio ni u spomendan. Mislim da to treba skinuti s našeg dnevnog reda jer je neminovno povezano s baštinom jedne diktature.”, istaknuo je povjesničar prof. dr. sc. Ivo Banac u razgovoru za N1.
Na pitanje zašto Hrvatska toliko često i s toliko različitih razmišljanja te pristupa mijenja svoje blagdane i datume koji obilježavaju povijest dr. sc. Ivo Banac rekao je sljedeće:
“Zato što ne postoji svijest o tome odakle smo došli i gdje smo – to je jedini odgovor koji mogu dati. Nepromišljenost ovog novog prijedloga zakona je tako golema da se ja ne mogu dovoljno načuditi. Recimo, da se eliminira 25. lipnja. Svaka zemlja ima svoj dan nezavisnosti. Dobro, zvali smo ga nekako drugačije, ali tad je Hrvatska proglasila svoju nezavisnost. I odjednom to nestaje. A razni, ja bih rekao, posve drugorazredni datumi, su odjednom afirmirani kao nešto ključno.”
“Mogli bismo govoriti o problemima svakog od ovih prijedloga, tako da se meni čini da oni koji odlučuju o ovim stvarima, a posebno u ovom trenutku, baš ne razmišljaju o povijesti, što me ne čudi jer inače ne bismo bili gdje jesmo.”
Rekao je i što misli o prijedlogu da se Dan antifašističke borbe svede na obilježavanje spomendana te je li taj prijedlog povijesno utemeljen.
“To je vrlo komplicirano pitanje jer za sobom povlači jednu vrlo dubioznu povijest. Kao što znate, u komunističkoj Jugoslaviji svaka je republika slavila svoj dan ustanka. Budući da su išli u stanovitom privilegiranom redu, prvi ustanak je bio u Srbiji, potom Crnoj Gori i onda negdje na kraju u Hrvatskoj. Tuđman je, naravno, kao stari partizan mislio da je to na neki način uvreda za ono što su on i njegovi borci učinili u početku ustanka protiv okupatora.”
“Tako da je on bacio datum na trenutak kad je 22. lipnja 1941. godine napadnut Sovjetski savez. To kao nije važno, važno je da se u Sisku jedna grupica otišla u šumu i tamo se nešto dogovarali. U tom čitanju povijesti Hrvatska ima nekakvu prednost,” dodao je.
Još je istaknuo i sljedeće: “Ja mislim da je to sve skupa prilično neozbiljno i ja ne bih to pretvorio ni u spomendan. Ja mislim da to treba skinuti s našeg dnevnog reda jer je neminovno povezano s baštinom jedne diktature.”
“Ono što se u Europi događa i ja bih to predložio kao rješenje ovih vječnih sukoba je da se slavi 9. svibnja kao Dan Europe, ali ne u smislu kako to Rusi rade (Dan pobjede), nego u smislu kako je to započelo u Europi – kao Dan Schumanove deklaracije, gdje je rečeno da je ključ za širenje europskog koncepta u pomirenju, u prvom redu, između Francuske i Njemačke.”
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Izvor: narod.hr
Foto: Fah
“Mislim da je to sve skupa prilično neozbiljno i Dan antifašističke borbe ne bih pretvorio ni u spomendan. Mislim da to treba skinuti s našeg dnevnog reda jer je neminovno povezano s baštinom jedne diktature.”, istaknuo je povjesničar prof. dr. sc. Ivo Banac u razgovoru za N1.
Na pitanje zašto Hrvatska toliko često i s toliko različitih razmišljanja te pristupa mijenja svoje blagdane i datume koji obilježavaju povijest dr. sc. Ivo Banac rekao je sljedeće:
“Zato što ne postoji svijest o tome odakle smo došli i gdje smo – to je jedini odgovor koji mogu dati. Nepromišljenost ovog novog prijedloga zakona je tako golema da se ja ne mogu dovoljno načuditi. Recimo, da se eliminira 25. lipnja. Svaka zemlja ima svoj dan nezavisnosti. Dobro, zvali smo ga nekako drugačije, ali tad je Hrvatska proglasila svoju nezavisnost. I odjednom to nestaje. A razni, ja bih rekao, posve drugorazredni datumi, su odjednom afirmirani kao nešto ključno.”
“Mogli bismo govoriti o problemima svakog od ovih prijedloga, tako da se meni čini da oni koji odlučuju o ovim stvarima, a posebno u ovom trenutku, baš ne razmišljaju o povijesti, što me ne čudi jer inače ne bismo bili gdje jesmo.”
Rekao je i što misli o prijedlogu da se Dan antifašističke borbe svede na obilježavanje spomendana te je li taj prijedlog povijesno utemeljen.
“To je vrlo komplicirano pitanje jer za sobom povlači jednu vrlo dubioznu povijest. Kao što znate, u komunističkoj Jugoslaviji svaka je republika slavila svoj dan ustanka. Budući da su išli u stanovitom privilegiranom redu, prvi ustanak je bio u Srbiji, potom Crnoj Gori i onda negdje na kraju u Hrvatskoj. Tuđman je, naravno, kao stari partizan mislio da je to na neki način uvreda za ono što su on i njegovi borci učinili u početku ustanka protiv okupatora.”
“Tako da je on bacio datum na trenutak kad je 22. lipnja 1941. godine napadnut Sovjetski savez. To kao nije važno, važno je da se u Sisku jedna grupica otišla u šumu i tamo se nešto dogovarali. U tom čitanju povijesti Hrvatska ima nekakvu prednost,” dodao je.
Još je istaknuo i sljedeće: “Ja mislim da je to sve skupa prilično neozbiljno i ja ne bih to pretvorio ni u spomendan. Ja mislim da to treba skinuti s našeg dnevnog reda jer je neminovno povezano s baštinom jedne diktature.”
“Ono što se u Europi događa i ja bih to predložio kao rješenje ovih vječnih sukoba je da se slavi 9. svibnja kao Dan Europe, ali ne u smislu kako to Rusi rade (Dan pobjede), nego u smislu kako je to započelo u Europi – kao Dan Schumanove deklaracije, gdje je rečeno da je ključ za širenje europskog koncepta u pomirenju, u prvom redu, između Francuske i Njemačke.”
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Izvor: narod.hr
immortal-
2014-04-16
Re: Prof. dr. sc. Banac: ‘Dan antifašističke borbe ne treba biti ni spomendan, treba ga sasvim skinuti’
Američka špijunčina koja bi u svakoj normalnoj državi trunula u zatvoru.
Idiot i jedan od meni 4 "omiljena" hrvatska političara.
Idiot i jedan od meni 4 "omiljena" hrvatska političara.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: Prof. dr. sc. Banac: ‘Dan antifašističke borbe ne treba biti ni spomendan, treba ga sasvim skinuti’
liberalno-pravaško svinjče.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Koje budalaštine ovaj baljezga,to je za nevjerovat.
Trebalo bi provjeriti sve umobolnice u Hrvatskoj,da nije netko pobjegao danas.
2014-04-22
Postoji Dan Europe,, 8. svibanj, to bi trebalo biti sasvim dovoljno.
Eroo wrote:Postoji Dan Europe,, 8. svibanj, to bi trebalo biti sasvim dovoljno.
cijela europa slavi v-day, samo mi i rusi imamo dan antifašističke borbe
ps. mislim da je i srpska ukinula to s antifašizmom
LOL.
Da parafriziram neke ovdje - Banac jebe i ne vadi.
Guest- Guest
"Mislim da to treba skinuti s našeg dnevnog reda jer je neminovno povezano s baštinom jedne diktature.”,
Jesus.. ,lik niti ne znas sto znaci Antifasizam,iako je dr.mr.prc..
a sve se moze vezati uz nesto ako je paranoja prejaka..
Jesus.. ,lik niti ne znas sto znaci Antifasizam,iako je dr.mr.prc..
a sve se moze vezati uz nesto ako je paranoja prejaka..
Guest- Guest
jastreb wrote:Koje budalaštine ovaj baljezga,to je za nevjerovat.
sto reci o ovim budalama koje ga gotive i pasu svaku njegovu rijec??..
Guest- Guest
Lik je tu sa zadatkom i direktivama dobivenim u Vošinktonu.pismejker wrote:jastreb wrote:Koje budalaštine ovaj baljezga,to je za nevjerovat.
Dolazi ovdje i baci koju priču o Lijepoj našoj,a onda ovi svršavaju.
2014-04-22
jebate...pa za ne povjerovati...dobro da nije ponio staklene perle u bojama i vatrene vode,koja bi to tek radost bila..jastreb wrote:Lik je tu sa zadatkom i direktivama dobivenim u Vošinktonu.pismejker wrote:jastreb wrote:Koje budalaštine ovaj baljezga,to je za nevjerovat.
Dolazi ovdje i baci koju priču o Lijepoj našoj,a onda ovi svršavaju.
Guest- Guest
tko ga jebe uopćeJoker wrote:LOL.
šta je on
indijanac koji svako malo pušta dimne signale
da su kopači vlastitog grobapismejker wrote:jastreb wrote:Koje budalaštine ovaj baljezga, to je za nevjerovati.
Trebali smo provjeriti sve umobolnice u Hrvatskoj, da danas nije netko pobjegao.
sto reci o ovim budalama koje ga gotive i pasu sve svoje rijec ?? ..
Jbtg..tom "logikom" treba zabraniti,ili ignorirati automobile Mercedes-Benz,posto se u njima vozio Hitler,a on je simbol..blablablablablabla...et..sad samo da mi je znati,tko je ovom Umno nedohranjenom potpisao prof.mr.dr i ostale titule..za rogove i u donau..
Guest- Guest
lik, koji je naučio čitati listajući erotiku na šekretu, a pisati podnoseći zamolbu za odlazak na njemačku bauštelu, a komunicirati sa ženskom čeljadi buljeći turkinji u dekolte u autobusu na putu do bauštele,... se pita odkud sveučilišnom profesoru Stanford i Yale formata akademska titula.... a u kurac... eto kako pederske seanse iz jna ostave posljedice na debila kojeg su malo šamarali po blatobranima i malo guzičili na isturenom stražarskom mjestu...
2015-08-08
Ti si već jednom nogom u grobu.Sora wrote:da su kopači vlastitog grobapismejker wrote:jastreb wrote:Koje budalaštine ovaj baljezga, to je za nevjerovati.
Trebali smo provjeriti sve umobolnice u Hrvatskoj, da danas nije netko pobjegao.
sto reci o ovim budalama koje ga gotive i pasu sve svoje rijec ?? ..
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Što reći, kakvu poruku poslati? Napredujemo svakim danom sve više, u svakom pogledu
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
red wolf-
2016-02-10
marcellus wrote:Eroo wrote:Postoji Dan Europe,, 8. svibanj, to bi trebalo biti sasvim dovoljno.
Rusi slave 9.5. Kao dan pobjede
22 se ne obilježava osim kao početak Barbarosse.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Bila je hrpa članova NOB-a, partizana koji nisu bili komunisti, dapače, komunista je još bilo i najmanje. Ne priznati tu povijesnu činjenicu znači falsificirati povijest, a zasluge za slom NDH pripisati isključivo Titu i Partiji.marcellus wrote:Eroo wrote:Postoji Dan Europe,, 8. svibanj, to bi trebalo biti sasvim dovoljno.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» 22.6 Dan antifašističke borbe
» Dan antifašističke borbe
» Drugarice i drugovi...SRETAN VAM DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE!!!
» Dan antifašističke borbe u Splitu: "Mi veterani Domovinskog rata smo antifašisti"
» Drzavni vrh hrvatske uputio ISKRENU cestitku za dan antifasisticke borbe
» Dan antifašističke borbe
» Drugarice i drugovi...SRETAN VAM DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE!!!
» Dan antifašističke borbe u Splitu: "Mi veterani Domovinskog rata smo antifašisti"
» Drzavni vrh hrvatske uputio ISKRENU cestitku za dan antifasisticke borbe
Page 1 of 3