Neradna nedjelja za trgovce u BiH je i dalje san
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Neradna nedjelja za trgovce u BiH je i dalje san
Ostavimo malo po strani BIH,iako su oni glavna tema.
Pogledajmo malo okolo sebe.
Nedjelja,je,koliko ja vidim,i kako ja to doživljavam,postao jedan suvišan dan,kojeg bi kapitalisti i "poslodavci" najradije ukinuli. Nedjelja im je smetnja.
"Poslodavci" čak i jadne bauštelce iz Bosne tjeraju na rad nedjeljom,a oni bidni ,ne žele im se suprostavljati,na to pristaju,čak i bez nedjeljne naknade koja jasno stoji u ugovoru.
A onda za to krivim i druge radnike koji ne bi radili nedjeljom,jer taj dan (pošto rade druge dane u tjednu) moraju ići u šoping. I onda opet poslodavci nekako popuštaju radnicima,ali drugi poslodavci onda tumače kako je nedjelja dan u kojem se najviše kupuje.
Ne poštuje se više ni radno vrijeme,a kamo li nedjelja. Kapitalizam,to ti je. I još ako je ovaj balkanski...
Pogledajmo malo okolo sebe.
Nedjelja,je,koliko ja vidim,i kako ja to doživljavam,postao jedan suvišan dan,kojeg bi kapitalisti i "poslodavci" najradije ukinuli. Nedjelja im je smetnja.
"Poslodavci" čak i jadne bauštelce iz Bosne tjeraju na rad nedjeljom,a oni bidni ,ne žele im se suprostavljati,na to pristaju,čak i bez nedjeljne naknade koja jasno stoji u ugovoru.
A onda za to krivim i druge radnike koji ne bi radili nedjeljom,jer taj dan (pošto rade druge dane u tjednu) moraju ići u šoping. I onda opet poslodavci nekako popuštaju radnicima,ali drugi poslodavci onda tumače kako je nedjelja dan u kojem se najviše kupuje.
Ne poštuje se više ni radno vrijeme,a kamo li nedjelja. Kapitalizam,to ti je. I još ako je ovaj balkanski...
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Noor wrote:pa tempo je ubrzan, i sama sam razapeta između obaveza i vikend mi je za nabavku, ali evo...na same Sesvete sam bila popodne u Plodinama i gledam te žene koje i na taj dan rade od jutra i mislim si kad si napravila obiteljski rucak, kad ces s obitelji na groblje :(mortal wrote:u tom i je stvar što ne mogu sviNoor wrote:Zamisli da ti pozli u nedjelju, padnes, raspalis glavom i ostanes ležat, tvoji zovu hitnu, a govorni automat ti kaže danas ne radimo, dođite sutra, ili provale ti u kucu dok si na nedeljnoj misi, pozoves policiju, a nitko ne diže telefon
Znači, sve ovo sto si navela su nužne stvari...ali trgovci?! ej...pa po meso, salatu, omeksivač, cif, brašno, krumpir, kruh i mlijeko mozes i u subotu, samo trebas razmisljati i biti organizirana
treba razumjeti današnji ubrzani tempo, masu obaveza
masu puta ne znaš ni koji je dan
lako je onima kojima vikend počinje petkom
subotu sve stignu
što je s ostalima ??
sjecam se kad je i kod nas bila nedjeljom zabrana rada za usluzne djelatnosti...ispocetka mi je bilo tesko priviknut se, al s vremenom sam naucila te stvari planirati i organizirat se
Epi je u pravu, nedjeljom samo interventne slutbe
Ma nije samo zbog tih žena i muških što rade u dućanima nego zbog mene...jer dok god oni rade ja svoje vrijeme planiram u neki posao ili kupovinu. Uvijek nešto iskoči.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
neka bude kako odlučeNoor wrote:pa tempo je ubrzan, i sama sam razapeta između obaveza i vikend mi je za nabavku, ali evo...na same Sesvete sam bila popodne u Plodinama i gledam te žene koje i na taj dan rade od jutra i mislim si kad si napravila obiteljski rucak, kad ces s obitelji na groblje :(mortal wrote:u tom i je stvar što ne mogu sviNoor wrote:Zamisli da ti pozli u nedjelju, padnes, raspalis glavom i ostanes ležat, tvoji zovu hitnu, a govorni automat ti kaže danas ne radimo, dođite sutra, ili provale ti u kucu dok si na nedeljnoj misi, pozoves policiju, a nitko ne diže telefon
Znači, sve ovo sto si navela su nužne stvari...ali trgovci?! ej...pa po meso, salatu, omeksivač, cif, brašno, krumpir, kruh i mlijeko mozes i u subotu, samo trebas razmisljati i biti organizirana
subotu sve stignu
što je s ostalima ??
sjecam se kad je i kod nas bila nedjeljom zabrana rada za usluzne djelatnosti...ispocetka mi je bilo tesko priviknut se, al s vremenom sam naucila te stvari planirati i organizirat se
2014-04-16
ali lijecnik radi jer dođu bolesni, ne svojom voljom...a trgovac bi trebao raditi jer je netko jucer zaboravio kilu mandarinamortal wrote:zamisli ovo .. liječnik ide nedjeljom na dežurstvo.. gablec.. ide si kupiti nešto slatko u trgovinu... NE RADI???
liječnik s 6 godina faksa radi a ne može u trgovinu jer ovaj s pkv ili večernjom školom kakve često zapošljavaju nemre dojti na posel jer se tako izborio za sebe ..
Pa, ne ide to
Lijecnik na dežurstvu ima pravo otici i doma na rucak, veceru...
onako bi bio miran :-Depikur37 wrote:Noor wrote:pa tempo je ubrzan, i sama sam razapeta između obaveza i vikend mi je za nabavku, ali evo...na same Sesvete sam bila popodne u Plodinama i gledam te žene koje i na taj dan rade od jutra i mislim si kad si napravila obiteljski rucak, kad ces s obitelji na groblje :(mortal wrote:u tom i je stvar što ne mogu sviNoor wrote:Zamisli da ti pozli u nedjelju, padnes, raspalis glavom i ostanes ležat, tvoji zovu hitnu, a govorni automat ti kaže danas ne radimo, dođite sutra, ili provale ti u kucu dok si na nedeljnoj misi, pozoves policiju, a nitko ne diže telefon
subotu sve stignu
što je s ostalima ??
Ma nije samo zbog tih žena i muških što rade u dućanima nego zbog mene...jer dok god oni rade ja svoje vrijeme planiram u neki posao ili kupovinu. Uvijek nešto iskoči.
immortal-
2014-04-16
ja sam empaticna, meni je zbog ljudi..epikur37 wrote:Noor wrote:pa tempo je ubrzan, i sama sam razapeta između obaveza i vikend mi je za nabavku, ali evo...na same Sesvete sam bila popodne u Plodinama i gledam te žene koje i na taj dan rade od jutra i mislim si kad si napravila obiteljski rucak, kad ces s obitelji na groblje :(mortal wrote:u tom i je stvar što ne mogu sviNoor wrote:Zamisli da ti pozli u nedjelju, padnes, raspalis glavom i ostanes ležat, tvoji zovu hitnu, a govorni automat ti kaže danas ne radimo, dođite sutra, ili provale ti u kucu dok si na nedeljnoj misi, pozoves policiju, a nitko ne diže telefon
subotu sve stignu
što je s ostalima ??
evo, danas lije kisa ko luda, pljušti svom snagom, a mojih 5 gradilista rade, blato do riti, na jednom od njih betonaža u tijeku, pumpe, mikseri, ljudi mokri do gole kože...nazovem inzenjera gradilista i pitam jel to bas nuzno, daj ih zaustavi i raspusti...kaze on, a ne..nece betonu biti nista zbog kise, na ljude nije ni pomislio :/
Da , samo kad ti iseli pedeset tisuća ljudi svake godine onda nema više radnika a trgovine se onda bore kako privući nove pa fino diži plaću.mortal wrote:vani traže druge struke, trgovaca slaboRayMabus wrote:Da samo šta i onako moraš bit otvoren i po noći ( ako je prometna zona ) da ne ostane tko bez goriva. Pumpe su pumpe.mortal wrote:heh pa i tamo rade trgovciRayMabus wrote:Rade benzinske pumpe 24 sata non stop.mortal wrote:zamisli ovo .. liječnik ide nedjeljom na dežurstvo.. gablec.. ide si kupiti nešto slatko u trgovinu... NE RADI???
liječnik s 6 godina faksa radi a ne može u trgovinu jer ovaj s pkv ili večernjom školom kakve često zapošljavaju nemre dojti na posel jer se tako izborio za sebe ..
ili se oni zovu pumpaši
Meni je svejedno oće li ili neće radit trgovine nediljom , ja samo znam da će im i ove godine iz te BiH uteć pedeset tisuća ljudi pa će onda tražit radnu snagu povećalom pa će ti isti poslodavci doć u situaciju da će morat dignit plaće pa tko digne imat će radnika a tko ne nek se snalazi.
bilo koji posao vani ne može se mjeriti s trgovinom kod nas ili BiH
mislim da je kod nas uvijek lakše , bar poslije posla dođeš u svoj dom
vani si kao rob
Kapitaliste najbolje okrpit po đepu.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Rad nedjeljom u trgovinama nema nikakvu ekonomsku ispaltivost a loše se održava na socijalnu politiku kreiranja obitelji. Pošto je nekakva glad za profitom postala bitnija od socijološke politike kreiranja obitelji onda idemo ovako : iseljavanje i pad nataliteta pa fino diži plaće pa manje ostane za plave kuverte kojima trgovački lanci podmazuju razno razne inspektore i političare.
Pa onda fino niska nezaposlenost i još nešto : krah nataliteta.
Pa će sad fino upravo ta država izvadit pare i plaćat veće porodiljne naknade tako da nitko neće zaradit ni kune profita tu na kraju.
https://net.hr/danas/hrvatska/talijanska-vlada-ce-ukinuti-rad-nedjeljom-u-trgovackim-centrima-to-unistava-nase-obitelji-sto-bi-hrvatska-trebala-uciniti/
Od BiH ne očekujem ništa al od Italije da jer :
Pa onda fino niska nezaposlenost i još nešto : krah nataliteta.
Pa će sad fino upravo ta država izvadit pare i plaćat veće porodiljne naknade tako da nitko neće zaradit ni kune profita tu na kraju.
https://net.hr/danas/hrvatska/talijanska-vlada-ce-ukinuti-rad-nedjeljom-u-trgovackim-centrima-to-unistava-nase-obitelji-sto-bi-hrvatska-trebala-uciniti/
Od BiH ne očekujem ništa al od Italije da jer :
2014-04-11
Vijest od jučer :
https://www.google.com/amp/s/dnevnik.hr/amp/vijesti/hrvatska/vlada-povecava-rodiljne-naknade-za-drugih-sest-mjeseci---581827.html
Tako je. Vadi pare.
https://www.google.com/amp/s/dnevnik.hr/amp/vijesti/hrvatska/vlada-povecava-rodiljne-naknade-za-drugih-sest-mjeseci---581827.html
Tako je. Vadi pare.
2014-04-11
I sad jedno pitanje a vrlo je očito i logično : ako ti imaš 180 tisuća ljudi zaposlenih u trgovini a većina toga su žene a istodobno želiš da iste rađaju troje četvero djece......sad čemo malo pauzirat jel ovo je nekome teško shvatit......sad ćeš fino ulupavat ogromne pare u natalitet sve dok profit od zarade rada nedjeljom koje nema jer je već dokazano da to nema nikakvu ekonomsku isplativost ne bude manji od love koju ćeš ulupat u porodiljne naknade.
Pa ti vidi jer se tu ne radi o nedilji nego konzumerizmu , potrošačko društvo protiv socijalne obiteljske politike.
Pa ti vidi jer se tu ne radi o nedilji nego konzumerizmu , potrošačko društvo protiv socijalne obiteljske politike.
2014-04-11
U Titino doba je to vako bilo organizirano....
Nedjeljom je (tada je moj gradic brojao oko 15000 dooša) radio po jedan ducan,i to od 07.00-12.00,od ukupno dva trgovacka "lanca",Sava i Posavina..svake nedilje se mjenjao drugi ducan..
Dakle,tada su bili pametniji..i trgovine su bile otvorene,svake nedjelje druga,a to se vise zvalo dezurstvo..
dakle, ugradu su bile nediljom otvorena samo dva ducana,ostali zatvoreni..Ponude je bilo potrosacima,ali nisu svi radili,a kome je bas prifalilo,mogao je potegnuti do njih..
fukovi siti,a ofce na broju..
Nedjeljom je (tada je moj gradic brojao oko 15000 dooša) radio po jedan ducan,i to od 07.00-12.00,od ukupno dva trgovacka "lanca",Sava i Posavina..svake nedilje se mjenjao drugi ducan..
Dakle,tada su bili pametniji..i trgovine su bile otvorene,svake nedjelje druga,a to se vise zvalo dezurstvo..
dakle, ugradu su bile nediljom otvorena samo dva ducana,ostali zatvoreni..Ponude je bilo potrosacima,ali nisu svi radili,a kome je bas prifalilo,mogao je potegnuti do njih..
fukovi siti,a ofce na broju..
Guest- Guest
To je bilo u socijalizmu. Danas smo u kapitalizmu i trgovački lanci su privatni. Kao što rekoh iseljavanje pa fali radnika pa diži plaće pa ostane manje za plave kuvertice za podmićivanje razno raznih inspektora i političara pa tko ne digne plaće neće nać radnika pa onda fino diži porodiljne naknade pa gledaj oće li se šta prominit ili ćeš shvatiti da ako nešto mora rodit troje četvero djece triba nedilju slobodnu.
No to je proces koji traje jer se nitko ne odriče profita sve dok ga ne pritegne s druge strane da to više nije profit.
Ajmo sad malo pravac Austrija za dva miseca a ovi u saboru nek pljunu 480 miljona kuna jer je to cifra ako želiš povećat porodiljne naknade za tisuču kuna u godini dana za 40 tisuća djece koliko oćeš da ti se rađa u Hrvatskoj.
No to je proces koji traje jer se nitko ne odriče profita sve dok ga ne pritegne s druge strane da to više nije profit.
Ajmo sad malo pravac Austrija za dva miseca a ovi u saboru nek pljunu 480 miljona kuna jer je to cifra ako želiš povećat porodiljne naknade za tisuču kuna u godini dana za 40 tisuća djece koliko oćeš da ti se rađa u Hrvatskoj.
2014-04-11
kakogod,Longi,ja bih i subotu proglasio neradnim danom...Ako ja ne radim subotom i nediljom,zasto svi to ne bi mogli..???
Guest- Guest
ljeti kada je sezona, nitko te ne pita jeli nedjelja, ili dan državnosti ili dan pobjede nad antifašistima(95) ili dan antifašizma.. i bolje da je tako.. treba ubrati lovu
Oni koji rade mozgom,ne rade niti subotom..
Guest- Guest
Ja ne bi ništa. Pustimo tržište da radi svoje. Uskoro će krahirat natalitet al za stvarno jer dolaze generacije kojih je brojčano manje a manje mama = manje beba.
Očito.
Očito.
2014-04-11
Ja ne radin nikako. Koji sam ja IQ ?pismejker wrote:Oni koji rade mozgom,ne rade niti subotom..
2014-04-11
Da. Kod nas je više pitanje zašto rade onih pola godine nediljon dok nije sezona kad je nepotrebno i potpuno protuproduktivno za socijalnu obiteljsku politiku ?AssadNaPodmornici wrote:ljeti kada je sezona, nitko te ne pita jeli nedjelja, ili dan državnosti ili dan pobjede nad antifašistima(95) ili dan antifašizma.. i bolje da je tako.. treba ubrati lovu
Last edited by RayMabus on 5/11/2019, 23:41; edited 1 time in total
2014-04-11
Moj susjed, majstor, bi običavao reći da 3 dana prije nedjelje
i 3 dana poslije nedjelje ima zatvoreno, a nedilju posvećuje Bogu.
i 3 dana poslije nedjelje ima zatvoreno, a nedilju posvećuje Bogu.
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
RayMabus wrote:Ja ne radin nikako. Koji sam ja IQ ?pismejker wrote:Oni koji rade mozgom,ne rade niti subotom..
Ispod 160 nikako..
Guest- Guest
za čiju to djecu??RayMabus wrote:Vijest od jučer :
Tako je. Vadi pare.
Hrvati veliki dio iselili
immortal-
2014-04-16
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Užas: izvoz EU država i dalje Rusiju i dalje raste. Brusseles nemoćan.
» Sve bliže smo 'velikoj koaliciji'!Pada i dalje potpora i HDZ-u i SDP-u a Plenki i Berni se i dalje češljaju
» Dobra vremena za trgovce oružjem
» Skočile cijene nafte, potez Saudijske Arabije iznenadio trgovce
» Dokument OZNA-e mijenja povijest: ‘Pobiti svećenike, seljake, trgovce, bogataše …’
» Sve bliže smo 'velikoj koaliciji'!Pada i dalje potpora i HDZ-u i SDP-u a Plenki i Berni se i dalje češljaju
» Dobra vremena za trgovce oružjem
» Skočile cijene nafte, potez Saudijske Arabije iznenadio trgovce
» Dokument OZNA-e mijenja povijest: ‘Pobiti svećenike, seljake, trgovce, bogataše …’
Page 2 of 3