Srbija: Bunjevački govor ostaje u školama
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Srbija: Bunjevački govor ostaje u školama
Srbija
Bunjevački govor ostaje u školamaDilema da li učenje nacionalnog govora, a ne samo jezika, može da se finansira iz budžeta u odeljenjima manjim od 15 đaka rešena na zadovoljstvo Bunjevaca
Bunjevačka narodna nošnja (Foto: A. Isakov)
Subotica – Bunjevački govor ipak ostaje u školama i u odeljenjima koja imaju manje od 15 đaka. Nakon dva meseca administrativne borbe i aktivne prepiske sa Ministarstvom prosvete i nadležnim pokrajinskim sekretarijatom, pa i sa ombudsmanom, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta mr Suzana Kujundžić Ostojić kaže da su uspeli da sačuvaju učenje bunjevačkog govora sa elementima nacionalne kulture u školama.
– Bunjevački govor se kao izborni predmet u školama uči od 2009. godine. U svim školama gde smo imali odeljenje sa manje od petnaestoro dece, mi smo sami snosili troškove za platu učitelja ili nastavnika. Taj broj dece, makar da su bila i odeljenja sa četrnaestoro, za ministarstvo nije bio vidljiv, jer smo troškove njihovog učenja sami plaćali – objašnjava Kujundžić Ostojić.
Međutim, budžet Bunjevačkog nacionalnog saveta više nije dovoljan za finansiranje tih odeljenja. Predsednica Saveta kaže da za obrazovanje dece kroz razne programe oni ulažu oko dva miliona dinara, dok od ministarstva za tu namenu dobijaju samo 86.000 dinara godišnje. Zbog toga su se ove godine prvi put obratili ministarstvu da im pomogne da održe i one grupe u kojima se uči bunjevački govor, a gde ima manje od petnaestoro dece.
– Naše ankete po školama pokazale su da bunjevački hoće da uči 435 dece, ali od tog broja 97 dece raštrkano je u 11 škola, u odeljenjima manjim od 15 đaka. Dakle, nama bi gotovo petina dece voljna da uči bunjevački ostala bez ove nastave. Problem je nastao i zbog toga što se bunjevački ne smatra jezikom, već govorom – objašnjava dalje Kujundžić Ostojić.
Ministarstvo prosvete je Bunjevački nacionalni savet uputilo na Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, kako bi se pribavilo njihovo mišljenje. Savet je istovremeno uputio i dopis pokrajinskom ombudsmanu u kom se navodi da je „istaknuta distinkcija između izučavanja jezika i govora princip diskriminacije prema bunjevačkoj zajednici”.
Posle više prepiski, Bunjevačkom nacionalnom savetu je pre nekoliko dana stiglo obaveštenje da Ministarstvo prihvata da finansira učenje bunjevačkog govora i za grupe manje od 15 dece, ali da se grupe povežu kako bi bile brojnije.
– Vrlo smo zadovoljni što je naš predlog uvažen. Sada nam preostaje da savladamo organizacione probleme. Dopisom su spojene grupe u školama, koje su međusobno udaljene i do 40 minuta hoda. Ne možemo da očekujemo od osnovaca, naročito u nižim razredima, da zbog izbornog predmeta, odlaze u školu u drugom delu grada, pa sada tražimo rešenje i za ovaj problem – kaže Kujundžić Ostojić.
U Bunjevačkom nacionalnom savetu ističu da svake godine raste broje dece koja su zainteresovana da slušaju i uče bunjevački govor u školama.
A. Isakov
objavljeno: 07.11.2015.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
Re: Srbija: Bunjevački govor ostaje u školama
Još samo da osnuju i SKC - Srpsku Katoličku Crkvu. Autokefalnu.
Bolje nego ustašva HPC, Hrvatska Pravoslavna Crkva. Kod nas se bar ne lome table sa latinicom.
Odkad to latinica nije više srpsko pismo? To je za mene nešto novo.dzango wrote: Kod nas se bar ne lome table sa latinicom.
Ero- Posts : 13866
2014-04-23
A,hrvatski van skola. U kucama.
:)
2014-04-12
Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Nije stvar u pismu već u neobrazovanosti i gluposti. Samo takvima smeta neko pismo.Ero wrote:Odkad to latinica nije više srpsko pismo? To je za mene nešto novo.dzango wrote: Kod nas se bar ne lome table sa latinicom.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Meni je bila vrlo mila jedna Bunjevka.jastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-19
vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-12
Pretpostavljam da ti ta nije dala.dzango wrote:Meni je bila vrlo mila jedna Bunjevka.jastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-22
Hrvatski kod mame kući.maggie13 wrote:A,hrvatski van skola. U kucama.
2014-04-19
Jeste. Bilo joj je prvi put.jastreb wrote:Pretpostavljam da ti ta nije dala.dzango wrote:Meni je bila vrlo mila jedna Bunjevka.jastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-19
Pa vidimo i Aljošu Vučkovića,slavnoga beogradskog glumca,porijeklom iz dalmacije,koji je prije par godina pozivao sve Hrvate u Srbiji da se kao takvi i izjasne.maggie13 wrote:vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
Što je to toliko strašno danas u Srbiji da se čovjek ondje ne može izjasniti kao Hrvat???
2014-04-22
Do tad nije imala mladića,prve suze niz lice su pale...dzango wrote:Jeste. Bilo joj je prvi put.jastreb wrote:Pretpostavljam da ti ta nije dala.dzango wrote:Meni je bila vrlo mila jedna Bunjevka.jastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-22
Ništa. Možeš da budeš i Eskim ako ti se hoće.jastreb wrote:Pa vidimo i Aljošu Vučkovića,slavnoga beogradskog glumca,porijeklom iz dalmacije,koji je prije par godina pozivao sve Hrvate u Srbiji da se kao takvi i izjasne.maggie13 wrote:vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
Što je to toliko strašno danas u Srbiji da se čovjek ondje ne može izjasniti kao Hrvat???
2014-04-19
Nemoj da mi neko ovde dira u Bunjevce.jastreb wrote:Do tad nije imala mladića,prve suze niz lice su pale...dzango wrote:Jeste. Bilo joj je prvi put.jastreb wrote:Pretpostavljam da ti ta nije dala.dzango wrote:Meni je bila vrlo mila jedna Bunjevka.jastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-19
Pa istina je da se danas u Srbiji možeš slobodnije izjasniti o nacionalnosti nego u Hrvatskoj.dzango wrote:Ništa. Možeš da budeš i Eskim ako ti se hoće.jastreb wrote:Pa vidimo i Aljošu Vučkovića,slavnoga beogradskog glumca,porijeklom iz dalmacije,koji je prije par godina pozivao sve Hrvate u Srbiji da se kao takvi i izjasne.maggie13 wrote:vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
Gledaj. U Srbiji se masa ljudi odjednom prestala izjašnjavati kao Srbi ,te su se počeli izjašnjavati kao Vlasi.
Zamisli da se danas u Hrvatskoj potomci Morlaka u Dalmaciji,Primorju,Istri i Lici počinju izjašnjavati kao Vlasi,Morlaci ili Istrorumunji??? Bio bi to skandal.
2014-04-22
I kod Vlaha je problem što bi Rumuni da se ovi izjašnjavaju kao Rumuni. Jedino Srbija ne pravi problem da se Srbi u okolnim državama izjašnjavaju kako im je volja.jastreb wrote:Pa istina je da se danas u Srbiji možeš slobodnije izjasniti o nacionalnosti nego u Hrvatskoj.dzango wrote:Ništa. Možeš da budeš i Eskim ako ti se hoće.jastreb wrote:Pa vidimo i Aljošu Vučkovića,slavnoga beogradskog glumca,porijeklom iz dalmacije,koji je prije par godina pozivao sve Hrvate u Srbiji da se kao takvi i izjasne.maggie13 wrote:vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
Gledaj. U Srbiji se masa ljudi odjednom prestala izjašnjavati kao Srbi ,te su se počeli izjašnjavati kao Vlasi.
Zamisli da se danas u Hrvatskoj potomci Morlaka u Dalmaciji,Primorju,Istri i Lici počinju izjašnjavati kao Vlasi,Morlaci ili Istrorumunji??? Bio bi to skandal.
2014-04-19
pa,da,kad je materinji..:Ddzango wrote:Hrvatski kod mame kući.maggie13 wrote:A,hrvatski van skola. U kucama.
2014-04-12
ne govorimo o zadnjih 5 ili 10 godina..vec o sto i vise..;)jastreb wrote:Pa vidimo i Aljošu Vučkovića,slavnoga beogradskog glumca,porijeklom iz dalmacije,koji je prije par godina pozivao sve Hrvate u Srbiji da se kao takvi i izjasne.maggie13 wrote:vidjeli bismo tebe tamo,jastrebe..:-ojastreb wrote:Ti Bunjevci su izdajnici hrvatskog naroda i miliji mi je svaki Srbin pravoslavac u Hrvatskoj od lih šetebandijera.
2014-04-12
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» ''Ovo je učiteljica engleskog. Šuičin govor reći će vam sve o hrvatskim školama''
» Hahaha: Srbija ostaje van Europe
» Srbija ostaje zaglavljena u blatu i mulju
» Srbija u strahu da Trump ostaje na strani Prištine
» Hahaha: Srbija ostaje van Europe
» Srbija u strahu da Trump ostaje na strani Prištine
Page 1 of 2