Vidovdan
Page 1 of 1
Vidovdan
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: Vidovdan
Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
Rijetko koji dan ima ovakav historijski značaj za narode s "ovih prostora".
2014-04-22
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=121243
dan slavenskog boga Vida prije svega..
Jel to možda Svantevid,kojeg su Slaveni ubrzo prigrlili i kao sv.Vida?kic wrote:
https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=121243
dan slavenskog boga Vida prije svega..
2014-04-22
Regoč-
2015-08-21
Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
Zlovenci, hrvati, muje, šiftari...
T.- Posts : 17557
2014-04-14
Pa Muje i Šiptari slave pobjedu,a za sve druge taj dan više nego li ikoji drugi u povijesti ima značenje par excellance.T. wrote:Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
Da Bajazit nije odnio pobjedu i da su kršćani pomeli Turke,tko zna kako bi se povijest dalje razvijala.
Da Staljin 1948. nije donio Rezoluciju kojom je napao Jugoslaviju,tko zna bi li bilo "istorijskog NE!" i kako bi se Juga dalje razvijala s Rusima,ili bez njih.
2014-04-22
Ne kuzim ove srbe sto slave cara lazara..pa lik je bio u zen filmu..veca muda mu je imala zena..dok je lik non stop meditirao i travama se rokao
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
T. wrote:Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
"rado" se sjećaju vidovdanskog ustanka
Guest- Guest
Koliko ja znam radi se uglavnom o đurđevdanskom ustanku,mora da si pobrkala vidovdanski ustav i ustanak.metilda wrote:T. wrote:Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
2014-04-22
Prika, preopterećen si 'braćom'...
Ti dođeš kao neki transgender srbin...
A općepoznato je da se radi o mentalnoj bolesti...
Kada netko umisli da je ono što nije...
Ti dođeš kao neki transgender srbin...
A općepoznato je da se radi o mentalnoj bolesti...
Kada netko umisli da je ono što nije...
T.- Posts : 17557
2014-04-14
nisam ništa pobrkalajastreb wrote:Koliko ja znam radi se uglavnom o đurđevdanskom ustanku,mora da si pobrkala vidovdanski ustav i ustanak.metilda wrote:T. wrote:Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
Na sam Vidovdan 28. lipnja 1941. dogodio se jezoviti pokolj muslimana u mjestu Avtovac koje pripadalo kotaru Gacko. Tom prilikom stradalo je 47 muslimana, većinom žena i djece, a cijelo mjesto je spaljeno. Četnici su napali avtovačku oružničku postaju oko tri sata ujutro. Muslimansko stanovništvo borilo se s njima cijeloga dana sve do predvečer, kad im je nestalo municije. Jedan dio stanovništva uspio je pobjeći, a oni koji su ostali u selu, njih su četnici poklali i postrijeljali.
Na životu ostali svjedoci potresno opisuju tešku sudbinu, koja je zadesila ovo mjesto u jugoistočnom djelu NDH. U službenom izvješću koje su dale vlasti NDH piše:
„Četnici-komunisti napali su Avtovac 28. lipnja oko tri sata ujutro. Hrvatsko muslimansko stanovništvo borilo se s njima ciielog dana sve do pred večer, kad mu je nestalo puščanih naboja. Jednom dijelu stanovništva uspjelo je pobjeći u polje, a što je ostalo u selu, to su četnici-komunisti poklali i postrijeljali. Emin Tanović, seljak iz Avtovca, dao je u državnoj bolnici u Mostaru o tome pokolju pisani iskaz u zapisnik, kojega faksimile objavljujemo: “Na Vidovdan u jutro oko tri sata napali su naše selo Avtovac. Mi smo se seljaci cijeli dan borili. Kad nam je pred večer nestalo municije razbježali smo se sa djecom i ženama u polje i sakrili se po žitu u polju. Srećom su se četnici zadržali pljačkajući, i paleći selo, te smo nas nekoliko spasili glavu. Cijelo je selo bilo opkoljeno samo jedan put nije bio po kojem smo pobjegli u polje. Toga dana poginulo je naših četrdeset i sedam, većinom žena i djece, a cijelo nam je selo izgorjelo. Mene su ranili u nogu, a žena mi je s djecom pobjegla u drugo selo”.
o ovome naravno ne piše ništa na wikipediji
Guest- Guest
I gdje se tu spominje vidovdanski ustanak???? Takvo što ne postoji.metilda wrote:nisam ništa pobrkalajastreb wrote:Koliko ja znam radi se uglavnom o đurđevdanskom ustanku,mora da si pobrkala vidovdanski ustav i ustanak.metilda wrote:T. wrote:Je, svi ludi za tim danom...jastreb wrote:Kosovski boj,Sarajevski atentat,Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa,Gazimestan...
Na sam Vidovdan 28. lipnja 1941. dogodio se jezoviti pokolj muslimana u mjestu Avtovac koje pripadalo kotaru Gacko. Tom prilikom stradalo je 47 muslimana, većinom žena i djece, a cijelo mjesto je spaljeno. Četnici su napali avtovačku oružničku postaju oko tri sata ujutro. Muslimansko stanovništvo borilo se s njima cijeloga dana sve do predvečer, kad im je nestalo municije. Jedan dio stanovništva uspio je pobjeći, a oni koji su ostali u selu, njih su četnici poklali i postrijeljali.
Na životu ostali svjedoci potresno opisuju tešku sudbinu, koja je zadesila ovo mjesto u jugoistočnom djelu NDH. U službenom izvješću koje su dale vlasti NDH piše:
„Četnici-komunisti napali su Avtovac 28. lipnja oko tri sata ujutro. Hrvatsko muslimansko stanovništvo borilo se s njima ciielog dana sve do pred večer, kad mu je nestalo puščanih naboja. Jednom dijelu stanovništva uspjelo je pobjeći u polje, a što je ostalo u selu, to su četnici-komunisti poklali i postrijeljali. Emin Tanović, seljak iz Avtovca, dao je u državnoj bolnici u Mostaru o tome pokolju pisani iskaz u zapisnik, kojega faksimile objavljujemo: “Na Vidovdan u jutro oko tri sata napali su naše selo Avtovac. Mi smo se seljaci cijeli dan borili. Kad nam je pred večer nestalo municije razbježali smo se sa djecom i ženama u polje i sakrili se po žitu u polju. Srećom su se četnici zadržali pljačkajući, i paleći selo, te smo nas nekoliko spasili glavu. Cijelo je selo bilo opkoljeno samo jedan put nije bio po kojem smo pobjegli u polje. Toga dana poginulo je naših četrdeset i sedam, većinom žena i djece, a cijelo nam je selo izgorjelo. Mene su ranili u nogu, a žena mi je s djecom pobjegla u drugo selo”.
o ovome naravno ne piše ništa na wikipediji
I naravno,ništa nisi napisala o onome što je prethodilo napadu na Avtovac.
- 9. lipnja: Gatačke ustaše po naređenju Jure Francetića, tadašnjeg ustaškog povjerenika za Bosnu i Hercegovinu, koji je tada boravio u gatačkom kraju, maljevima i kundacima pobile oko 20 civila iz Gacka, Avtovca, Rudnog Polja i Nadanićima i bacili ih u jamu pokraj sela Korita.
- 22. lipnja: Ubijeno 10 Srba iz Gacka i okoline, zatočenika gatačkog zatvora, kod sela Gornje Plužine u blizini Nevesinja. Zločin su izvršile ustaše iz Fojnice (naselje između Gacka i Nevesinja) pod rukovodstvom Džemila Sarića i HIMZIJA Bauka.
- 23. lipnjaU selu Vrbica pokraj Gacka, ustaše iz Fazlagića Kule izvršile ubojstvo 29 stanovnika. Među ubijenima bilo je 8 djece i 5 žena i djevojaka.
23. lipnja: Pod rukovodstvom Franje Sudara ustaše iz Fazlagića Kule i prispjele ustaše iz zapadne Hercegovine izvršile ubojstvo nad 14 odraslih muških stanovnika Zborne Gomile i Međulića, pokraj Gacka, koji su pobijeni u Avtovcu.
Uostalom šta se to tebe tiče? To je srpsko-muslimanski spor.
2014-04-22
Čemu ti ovo služi, čovječe? S time se ne može pomoći Srbima...jastreb wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
Država im je u qrtzu i najbolje ih je ostaviti na miru, da sami vide
gdje su griješili i što moraju ispraviti...
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Opet ti?Eroo wrote:Čemu ti ovo služi, čovječe? S time se ne može pomoći Srbima...jastreb wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
Ja samo kažem da je Vidovdan jedan prokleti dan koji je često donosio događaje sa nesagledivim posljedicama po sve nas,a ne samo po Srbe,a što sam i argumentirao.
2014-04-22
jastreb wrote:I gdje se tu spominje vidovdanski ustanak???? Takvo što ne postoji.
I naravno,ništa nisi napisala o onome što je prethodilo napadu na Avtovac.
naravno da postoji, imaš članak na wiki
ali u tom članku ništa ne piše što je prethodilo prethođenom a niti se spominju pokolji četnika i partizana nad muslimanima i hrvatima
na ovim prostorima nažalost postoje dvije suprotstavljene povijesti
srećom postoje i činjenice koje se ne mogu opovrgnuti
Guest- Guest
Ne treba to njima, moraš im objasniti u čemu griješe.jastreb wrote:Opet ti?Eroo wrote:Čemu ti ovo služi, čovječe? S time se ne može pomoći Srbima...jastreb wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
Ja samo kažem da je Vidovdan jedan prokleti dan koji je često donosio događaje sa nesagledivim posljedicama po sve nas,a ne samo po Srbe,a što sam i argumentirao.
I danas rade iste greške koje su radili zadnjih 100 godina.
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Ma ko priča o Srbima????M Jesi li ti već na sabajle pjan???Eroo wrote:Ne treba to njima, moraš im objasniti u čemu griješe.jastreb wrote:Opet ti?Eroo wrote:Čemu ti ovo služi, čovječe? S time se ne može pomoći Srbima...jastreb wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
Pričam o ukletom Vidovdanu i nigdje nisam napisao da se to tiče samo Srba.
2014-04-22
Ti si najveći srbofil na raspravištu pa se svaki tvoj upis promatra u tom surječju.jastreb wrote:Ma ko priča o Srbima????M Jesi li ti već na sabajle pjan???Eroo wrote:Ne treba to njima, moraš im objasniti u čemu griješe.jastreb wrote:Opet ti?Eroo wrote:Čemu ti ovo služi, čovječe? S time se ne može pomoći Srbima...jastreb wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sedam-prelomnih-tacaka-zasto-je-vidovdan-vekovima-jedan-od-najvaznijih-datuma-u/twfcny9
Pričam o ukletom Vidovdanu i nigdje nisam napisao da se to tiče samo Srba.
Similar topics
» Nole odlepio na 'Vidovdan'
» Torcidaši, navijači Hajduka iz Splita, slave Vidovdan na Gazimestanu! (FOTO)
» Torcidaši, navijači Hajduka iz Splita, slave Vidovdan na Gazimestanu! (FOTO)
Page 1 of 1