ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Empty ..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D

Post by Guest 4/5/2019, 17:50

A ja se zapitah gdje nestadoshe Kockastoglavi...zaluju za Titom... lol! lol! lol!

U Kući cvijeća obilježena 39. godišnjica smrti Josipa Broza Tita
 4. svibnja 2019.  Autor: prigorski.hr Zanimljivosti ..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Kuca-cvijeca
Srđan Ilić/PIXSELL

Obilježavanje 39. godišnjice smrti Josipa Broza Tita održana je u subotu u memorijalnom centru “Kuća cveća” u Beogradu.

Podsjetimo, na današnji dan 1980. godine umro je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina.

https://prigorski.hr/u-kuci-cvijeca-obiljezena-39-godisnjica-smrti-josipa-broza-tita/  

[size=30]GODIŠNJICA SMRTI TITA: Najveći sin nacije ili nahoče nebeskog naroda[/size]
VIJESTI
04.05.2019.

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 1556960032-godisnjica-smrti-tita-najveci-sin-nacije-ili-nahoce-nebeskog-naroda
“Umro je Josip Broz Tito”, izgovorio je spiker Miroslav Zdravković 4. maja 1980. Nikada strašnija vest do tada nije objavljena u drugom Dnevniku RTS. Sveopšta tuga koja je usledila i sahrana, kada su se oko nečijeg groba okupili skoro svi svetski državnici, bila je potpuno primerena najvećem sinu nacije.
Mnogo godina kasnije dovedena je u pitanje njegova odluka da kao najveći komunista počiva ispod ploče bez petokrake, a koju godinu kasnije i nedoumica da li je najveći sin nacije ustvari bio nahoče nebeskog naroda.

Nakon 39 godina od tog 4. maja , posle koga više ništa nije bilo isto, Centralna obaveštajna agencija (CIA) je na svom sajtu objavila da Josip Broz Tito nikada nije ni postojao. U dokumentu sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, konstatuje se da je Tito bio samo san, odnosno privid naroda koji je imao potrebu da ga predvodi maršal koga poštuje ceo svet.
“Postojanje Josipa Broza Tita je najobičnija iluzija naroda koji je maštao o tome da na čelu države ima čoveka koji Rusima može da kaže istorijsko ne, čoveka po kome će gradovi dobijati imena i u čiju će čast praviti sletove i nositi štafete. Ljudi su jednostavno imali potrebu da imaju nekoga ko je bio izgovor za bratstvo i jedinstvo koje je u tom periodu propagirano”, objasnio je Džordž Piterson, jedan od autora dokumenta.
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Jovanka-i-tito-2-710x428
“Kada uzmete u obzir da ljudi na prostorima bivše Jugoslavije ni oko čega ne mogu da se slože postavlja se i logično pitanje kako je moguće da je postojala osoba koja ih je sve ujedinila oko iste ideje i držala ih godinama na okupu, i da pri tom ne samo da nikom ništa nije smetalo, već su se i mnogi kleli u njega”, navodi Piterson.
Ne zaboravljaju kako su živeli
Ovo sigurno nije prva tvrdnja da Tito možda i nije bio Tito, ali za jugonostalgičare to nikad nije bio povod za bilo kakvu polemiku. Bilo je časno živeti sa Titom, ma ko on bio. Njihova mladost i neke najbolje godine prošle su u mnogo sigurnijem periodu i oni to ne zaboravljaju, ma kakva cena bila kasnije plaćena. Za njih je potpuno nevažno da li je bio Srbin ili Hrvat, bio je Jugosloven, ma gde bio rođen. O grobu bez petokrake ne žele da pričaju, ali se svake godine ponovo okupe oko njega.
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Jevric-tito-pioniri-710x405
Istoričarka Latinka Perović, koja je među retkima pred Brozom bez zazora govorila šta misli, tvrdi da u Srbiji i dalje postoji kult Tita jer je on bio kompatibilan sa Srbima.
“On je obnovio Jugoslaviju koju su oni smatrali svojom državom, stvorio moćnu vojsku koja je uvek bila velika, nacionalna vrednost za Srbe koji su mnogo ratovali. Jednom prilikom je na sastanku kome je prisustvovalo samo nas četvoro rekao: “Ovde se govori da sam ja antisrpski orijentisan, da sam ja protiv Srbije, a ja sam ovde došao 1941. i odavde sam počeo organizaciju otpora i pripremu ustanka”. Znači, hteo je da kaže da ceni oslobodilačke tradicije srpskog naroda, činjenicu da je to narod koji je stvorio državu, u krajnjoj liniji – iako to nije formulisao – da se on, kao i Srbi, identifikuje sa tom državom. Imate jedan zanimljiv razgovor koji se citira u novijoj istoriografskoj literaturi, kad je u otvorenoj krizi Svetozar Vukomanović Tempo (jedan od vodećh crnogorskih i jugoslovenskih komunista) upitao Tita “Šta će biti sa Jugoslavijom?” Tito je rekao: “Nema više Jugoslavije”.To je već bilo pred kraj njegovog života. Znači, Tito je identifikovan sa Jugoslavijom”, ispričala je Perovićeva u intervjuu za “Ekspres”.
Ipak je primao platu
Vreme posle Tita ipak je razotkrilo neke mitove. Jedan od njih je da nikada nije primao platu i da nikad kod sebe nije imao novac.
U poslednjoj godini života Broz je primao svakog prvog u mesecu četiri i po miliona dinara. Kurs nemačke marke prema podacima Narodne banke Srbije 31. decembra 1980. godine bio 1.512 dinara za 100 nemačkih maraka, odnosno jedna marka vredela je 15,12 dinara). To znači da je Broz imao platu od 297.619 maraka. Tu platu odredila je Kadrovska komisija Predsedništva SFRJ. Josip Broz Tito imao je mesečna primanja od oslobođenja Jugoslavije 1945. godine.
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Stevan_kragujevictito_sa_kamerom_na_brodu_galeb-645x450
Čovek koji se decenijama brinuo o njegovim finansijama bio je Tihomir Stanojević. Novčanice koje je Tito dobijao stizale su u Užičku ulicu broj 15 u bakarnim kutijama veličine 50 sa 30 santimetara neposredno iz Kovnice novca u Topčideru. Svi papiri koji potvrđuju njegova primanja sačuvani su u arhivama i danas se ne smatraju nekom poverljivom informacijom. Deo tog novca Josip Broz je davao supruzi Jovanki, potom sinu Žarku i njegovoj kćerki Zlatici, a najveću sumu zadržavao je za sebe. U suštini, osim Stanojevića, niko nije znao šta je on činio sa tim parama, objavio je pre deset godina u “Politici” novinara Dragan Vlahović koji je godinama istraživao bračni par Broz.
Skupi pokloni
Da ni svetske državnike tada nije zanimalo da li je Tito zaista Tito, govore i desetine hiljada poklona koje je dobio. Od Staljinove sablje okovane zlatom i dijamantima, do neobičnog pisma Džona Lenona i Joko Ono.U pismu su bila dva žira i molba da se oni zasade u rezidenciji.
Od američkog generala je dobio “polaroid SX70” kakav je koristio i Endi Vorhol, a princ Čarls mu je poklonio maketu starog dubrovačkog trgovačkog broda, specijalnu izrađenu za njega.
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Tito-nikson
Egipatski predsednik Nasera darivao je Tito vazu staru 4.700 godina koja je pronađena prilikom iskopavanja piramide, a jedan od lepših i vrednijih poklona sigurno je podni mozaik s nimfama iz prvog veka naše ere koji je Titu darovao Habib Burgiba, prvi doživotni predsednik Tunisa.
I sad, zabluda ili ne, tek čovek se zvao Tito i uspelo mu je da iluzija o njemu i dalje živi. I ne samo u maju u Kući cveća. Na jednoj beogradskoh fasadi i danas piše “Vrati se bravare , sve ti je oprošteno”.
Izvor: Express

Daaaa nam živi živi RAAAAAD..!!!! cheers cheers cheers cheers
Guest
Guest

Back to top Go down

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Empty Re: ..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D

Post by Ringo10 4/5/2019, 18:00

Velikan juznoslavenske, europske i svjetske povijesti.

Nek mu je vjecna slava.

Hvala mu sto je Hrvatima guzice spasio i muda im izvukao iz procjepa.
Iako je vrlo upitno jesu li to zasluzili, sudeci po njihovom kasnijem ponasanju prema njemu i uspomeni na njega.
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D Empty Re: ..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D

Post by Guest 4/5/2019, 18:02

cek,cek,Ringec da ti sad cujes svoju jezikovu juhicu... lol! lol!
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by debotoijusto 4/5/2019, 18:12

na parove razbrojs
u potiljak...
dobra tema u sneno subotnje popodne za partizane i usrase
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by red wolf 4/5/2019, 18:14

pismejker wrote:“Vrati se bravare , sve ti je oprošteno”.

hehehehehehehehehe
red wolf
red wolf

Male
2016-02-10

Back to top Go down

Post by immortal 4/5/2019, 18:25

tito kapitalist
narod robovi
dopustio i štitio masovni pokolj i ubojstva robovskog naroda srba nad Hrvatima
s istim nastavio dugi niz godina
sve koji mu nisu bili odani ili na bilo koji način kršili pravila njegovih zamisli završavali bi smrću mučenjem, robijanjem bez obzira na narodnu pripadnost
vješto uvjerio sve u socijalizam, bratstvo, jedinstvo
kad se on veseli, svi su se dužni veseliti
kad je bio loše volje nitko se nije smio smijati
svaki dan sniman, svaki dan izvješće o njemu
psihopat i isprani mozgovi 

Last edited by mortal on 4/5/2019, 18:27; edited 1 time in total
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 4/5/2019, 18:26

Nishta ne moze jedan chovjek napraviti u politici.Kao shto ispred svake uspjeshne zene leze najmanje dva iscrpljena mushkarca tako i ispred "uspjeshnog" politichara leze mnogi ubijeni nevini ljudi.
Partizanima a ne Titu...svaka chast shto su se borili protv prokletih fashista na chelu sa Schwabama..Ali bi Tito sam mogao sebi samo da popushi cigaru..Jebo te..kako sam ja bio uvjeren da je politika nesvrstanih bila Slovensko_Hrvatski proizvod i ideja..Kad je doshlo do sranja prvo su Zlovenci potrchali u zagrljaj divljem akpitalizmu pa za njima zna se po redu tko sve..Kad tam..cetnik Vuchko vodi Titovu politiku..o zemljo otvori se...e sada znam da je to bila srpska ideja a ne nikako nuha zunzara koje jedva chekaju da se nekome uvuku u dupe..Danas su srbi jedini koliko toliko neovisan narod u Evropi..jest da su to platili skupo..ali jebi ga sloboda nema cijenu..Svi ostali su pichketine kao i u zivotu kad si pun ko brod a oko tebe zuje neke kurave koje ti glume ljubav a ochi im se jedino zasjaje kad vide tvoju lovu kako ce biti njihova..Sjecam se kad je umro prekinuli kino predstavu u pola filma,,ja se ishao svadjati za moju lovu...Vrati mi pare ...jebo te TITO..vele mi ...pa jesi ti normalan...Tito je umro,,,ma zaboli me kurac daj mi nazad moju lovu..Jedini ja dobio nazad ..a oni drugi valjda iz straha otishli doma ....a banda pokupila lovu koju su sigurno kasnije podijelili izmedju sebe..Ma samo ako ima priliku MENTALITET je odmah koristi,,Odvratno..jebo vas kult lichnost...Jedino shto mu priznam shto je najprimitivniji dio MENTALITETA drzao na uzici iza reshetaka...mada da se mene pitalo,,,trebao je to pobit...ko kinezi na onom trgu.Matematika...bolje ubiti 1000 ljudi nego da poginu milijuni..Tito je bio sluchajno u odredjenim povijesnim okolnostima kao i svi drugi..Da ne bi rusa...sada bi svi prichali njemachki..::))Kako ono ide da je Miloshevic pobijedio sada bi svi prichali srpski....ali i bez toga svi prichate srpskohrvatski ili hrvatsko srpski..po znanstvenim parametrima Lingvinistike mada su svi uvjereni da prichaju hrvatski...srpski...bosanski....crnogorski..Eto samo na tome polju...jeziku....mozesh vidjeti svu kulturoloshku bijedu balkana..Kako sam ono napisao o porijeklu ...kulturi i etnichkoj pripadnosti...narodu ...naciji..ma...odoh malo na kupanje...nisam bio na moru vec tko zna od kada,,ljepshe je slushati one jebene valove nego vas chitati..U toliko godina koliko zivim kraj najljepshih pjeshchanih plaza na svijetu bio sam par puta na moru,,sad razumijem dalmoshe kada kazu,,,prepoznat cesh domacega jer je bijel ko sir...samo se turisti peku na suncu ko stek na roshtilju..Tako je u svemu...kad imash pare,,,dobru pichku..nekretnine ili bilo shto drugo..ne znash da cijenish...Kazu tek kad izgubish neshto pochnesh da cijenish.Meni fale planine i brze chiste rijeke sa kojih mogu piti vodu...Znam pishi propalo toga nema vishe ..sve je zagadjeno a more najvishe..pa se zato rapidnom brzinom razmnozavaju rakovi govnari:::)))
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Ringo10 4/5/2019, 18:41

mortal wrote:tito kapitalist
narod robovi
sve koji mu nisu bili odani ili na bilo koji način kršili pravila njegovih zamisli završavali bi smrću mučenjem, robijanjem bez obzira na narodnu pripadnost
Koja gomila proljeva ...
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

Post by Guest 4/5/2019, 18:46

Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Problem jest sto ljudi nikako da shvate uzrocno-posljedicni mehanizam...i to je to..ali kad im kazes,onda se naljute i skoce na straznje...po zilijunti puta..da nije bilo Usraša i njihovih zrtava,ne bi bilo niti pejbeka sa partizanske strane...Tito je napose ipak bio vise kao figura,i znao je o aktivnostima hudbe i partizana,kao sto americki predsjednik zna o aktivnostima Cije,Eneseja i Houmland sekjuritija...pametnom dovoljno..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by vuksadinare 4/5/2019, 18:51

Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Sta kazes?2,3% ustasoida strasne probleme rade..nije ih malo :)
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by immortal 4/5/2019, 18:53

pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Problem jest sto ljudi nikako da shvate uzrocno-posljedicni mehanizam...i to je to..ali kad im kazes,onda se naljute i skoce na straznje...po zilijunti puta..da nije bilo Usraša i njihovih zrtava,ne bi bilo niti pejbeka sa partizanske strane...Tito je napose ipak bio vise kao figura,i znao je o aktivnostima hudbe i partizana,kao sto americki predsjednik zna o aktivnostima Cije,Eneseja i Houmland sekjuritija...pametnom dovoljno..
Ustaše su bila vojska Hrvatska
srbi nisu smjeli dirati u Hrvatsku
Hr partizana je bilo premalo da bi bilo što mogli sami
izvršili ste pokolj
svaki pokolj se kažnjava
tako će oni koji su sudili Hrvatima na isti način biti osuđeni ili će se pokoriti i podnjeti žrtvu na drugi način
nitko ne prođe ne okrznuto, štetu nisu nadoknadili
još uvijek nije naplaćeno
slično su radili švabama iza 45, silovali sve što su pronašli što je ostalo živo
još mi dulji niz godina nije bilo jasno zašto mlada švabica ide u odnos s djedom
zadnjih godina mi je potpuno jasno
čuvanje nacije i zaštita od gamadi 
ipak su uspjeli, održali se
ni posljednji mohikanac nije bio posljednji
Bog se za sve pobrine !!!

Last edited by mortal on 4/5/2019, 18:55; edited 1 time in total
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by omni 4/5/2019, 18:54

pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Slijedom uzrocno posljedicnoga mehaizma ne bi bilo ni Ustasa da nije izmedju ostalog bilo ubojstva u Jugoslovenskom parlamentu, i ne bi ih bilo da nije bilo martovskog puca, a tada vjerovatno ne bi bilo ni partizana  itd. itd. Sve je to povijest i dok je ponavljamo u kurcu smo teskom.
omni
omni

Male
2014-04-12

Back to top Go down

Post by Guest 4/5/2019, 18:56

mortal wrote:
pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
izvršili ste pokolj
svaki pokolj se kažnjava
tako će oni koji su sudili Hrvatima na isti način biti osuđeni ili će se pokoriti o podnjeti žrtvu na drugi način
nitko ne prođe ne okrznuto, štetu nisu nadiknadili
slično su radili švabama iza 45, silovali sve što su pronašli što je ostalo živo
još mi dulji niz godina nije bilo jasno zašto mlada švabica ide u odnos s djedom
nope,draga Morty,Usraše su bili direktni nacisticki kolaboracionisti,sluge,izvrsavatelji SS ove vojne doktrine,a sluzbena vojska NDH je bila..

https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_domobranstvo_(NDH)

Hrvatsko domobranstvo (od studenog 1942. Domobranstvo) bio je naziv za redovne oružane snage Nezavisne Države Hrvatske.[2][3]Zadaća Domobranstva bila je obrana nove države od domaćih i stranih neprijatelja.[2] Dijelilo se na Kopnenu vojsku, Mornaricu i Zračne snage. Pod zapovjedništvom Ministarstva domobranstva djelovale su i Narodna zaštita i Državna radna služba.
Domobranstvo nije uspjelo igrati značajniju ulogu tijekom rata zbog niza čimbenika - slabe motivacije, čestog dezerterstva, naklonosti partizanima, rivalstva s Ustašama, nekompetentnog, pretežno starijeg časničkog kadra i nedostatka teškog, pogotovo oklopnognaoružanja. Kopnena vojska s klasičnom organizacijom nije mogla primjereno odgovoriti na gerilski, partizanski način ratovanja. U studenom 1944., nakon otvorenog svrstavanja čitavih postrojbi Domobranstva na stranu partizana, dolazi do spajanja domobranskih i ustaških postrojbi u jedinstvene Hrvatske oružane snage.
Na vrhuncu popunjenosti, 1943. kopnenu vojsku Domobranstva činilo je više od 130.000 pripadnika, a tijekom rata u Domobranstvu je ukupno služilo oko 180-200.000 ljudi.[4] Za vrijeme rata i poraća smrtno je stradalo oko 125.000 pripadnika Domobranstva, Ustaške vojnice i HOS-a.

[ltr]

Sadržaj

[/ltr]

• 1Pozadina
  • 2Povijest
  • 3Novačenje
  • 4Izobrazba
  • 5Prisega
  • 6Zapovjedna struktura
  • 7Ratni put

• 7.11941.
    • 7.21942.
    • 7.31943.
    • 7.41944.

• 8Činovi
  • 9Rodovi

• 9.1Kopnena vojska
    • 9.2Mornarica
    • 9.3Zrakoplovstvo

• 10Hrvatske postrojbe u njemačkoj i talijanskoj vojsci

• 10.1Wehrmacht
    • 10.2Waffen SS
    • 10.3Talijanska vojska
    • 10.4Zrakoplovstvo
    • 10.5Mornarica

• 11Ustaše i Domobranstvo
  • 12Otpor u Domobranstvu
  • 13Zločini
  • 14Gubitci
  • 15Nakon rata
  • 16Literatura
  • 17Izvori
  • 18Vanjske poveznice

Pozadina[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 18px-Vista-xmagPodrobniji članci o temama: Kraljevsko hrvatsko domobranstvo, Hrvatski domobran (organizacija), i Sporazum Cvetković-Maček
Nakon raspuštanja Kraljevskog hrvatskog domobranstva krajem 1918., vojni obveznici iz Hrvatske u Kraljevini Jugoslaviji su izgubili pravo služenja vojnog roka isključivo na području Hrvatske, uporabe hrvatskog jezika u vojsci, ali i bilo kakve vojne autonomije poput one u vrijeme Austro-Ugarske. Mnogi časnici bivše austro-ugarske vojske, nezadovoljni materijalnim ili političkim tretmanom u novoj državi, završili su vojne karijere ili su otišli u emigraciju. Domobranstvo je ostao pojam hrvatske vojne posebnosti, a i ustaški pokret se u počecima nazivao ustaško-domobranskim.[5] U Zagrebu je 1928. osnovana proustaška organizacija Hrvatski domobran, koja je izdavala istoimene novine, koje su kasnije izlazile samo u emigraciji. Prvaci HSS-a su 1939. prilikom pregovora tražili vlastite vojne formacije u vidu domobranstva ili da Hrvati služe vojnu obavezu u Hrvatskoj pod hrvatskim časnicima.[6] No, središnja vlast je pokazala otpor takvoj ideji, pa je kompromis nađen u legalizaciji Hrvatske seljačke i građanske zaštite.[6]

Povijest[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Slavko_Kvaternik_%282%29

Slavko Kvaternik, prvi zapovjednik domobranstva

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Stancer

Slavko Štancer, prvi zapovjednik Kopnene vojske domobranstva

Odmah nakon što je proglasio osnivanje NDH, 10. travnja 1941., bivši pukovnik austro-ugarske vojske (te, od 1918. do 1921. god., vojske Kraljevine SHS) Slavko Kvaternik je kao zamjenik Poglavnika potpisao Zakon o osnutku vojske i mornarice Države Hrvatske, koji je dva dana kasnije objavljen u Narodnim novinama. Zajedno s pješačkim pukovnikom Slavkom Štancerom, ratnim vojnim invalidom bez desne ruke, započeo je formalno ustrojavanje oružanih snaga NDH. Prvi službeni naziv vojske bio je Vojska Države Hrvatske, no na prvoj sjednici Vlade nakon dolaska Ante Pavelića u Zagreb, održanoj 16. travnja, naziv je promijenjen u Hrvatsko domobranstvo. Regularna vojska nove države trebala je i imenom odražavati nastavak vojne tradicije Kraljevskog hrvatskog domobranstva, prve moderne nacionalne oružane sile. Poslove oko ustrojstva nove vojske obavljalo je privremeno predsjedništvo čiji su članovi bili general Slavko Štancer (kopnene snage), admiral Đuro Jakčin (ratna mornarica), pukovnik Vladimir Kren (zrakoplovstvo), Josip Marković (željeznice i promet), Zvonimir Pavešić (cestovni promet), Hinko Krenčić (pošta) i Petar Petković (javni red i sigurnost). Na sjednici Privremenog predsjedništva hrvatskog domobranstva, održanoj 17. travnja 1941., odlučeno je da se nova vojska ustroji i vodi po uzorima i načelima koji su vrijedili za hrvatsko domobranstvo do 1918. godine. Na taj će se način, kako je rečeno, produžiti tradicija hrvatske vojske i njezine slavne 42. "Vražje" divizije. "Obnova domobranstva" išla je do te mjere da su postrojbama nakratko vraćena imena koja su imala do 1918.[7] U Narodnim novinama 18. travnja 1941. godine objavljeno je rješenje o ustrojstvu vojske i mornarice Hrvatskog domobranstva. Uspostavljanjem popunidbenih zapovjedništava, domobranstvo je dobilo početnih oko 45.000 pripadnika. Od tog broja zračne snage su imale oko 5.000 pripadnika, mornarica 2.000, oružništvo oko 7.500, dok su ostatak činile kopnene jedinice. U novinama su objavljivani pozivi časnicima i dočasnicima bivše austro-ugarske te jugoslavenske vojske rođenima na teritoriju NDH da se prijave najbližoj vojnoj posadi. Tako je već poslije prva tri mjeseca postojanja NDH imala oko 3.500 časnika, od čega 40 generala i 950 viših časnika. Budući da je velika većina nekadašnjih časnika austro-ugarske vojske bila poodmakle dobi, narod ih je podrugljivo zvao naftalincima.[8]
Talijani su, unatoč drugačijim obvezama preuzetima u Rimu, sputavali postrojavanje i naoružavanje oružanih snaga NDH.[9] I Nijemci su u prvi mah mislili kako će NDH ustrojiti tek manje snage, skoro isključivo redarstvenog tipa, pa se od toga odustalo tek kasnije, uslijed rasplamsavanja ustanka u zemlji. Sâm je Hitler 6. lipnja predložio Paveliću da NDH ne razvija veće oružane snage.[10] Jedan od ključnih poticaja za ozbiljnije ustrojavanje vojske bila je inicijativa vodstva NDH da pošalje i opremi dragovoljce na Istočno bojište, što je za pravi motiv imalo ubrzavanje izgradnje vojnih postrojba NDH. Prema generalu Dragojlovu, plan za izgradnju djelatne vojske NDH izrađen je u ljeto 1941. u suradnji s njemačkim generalom u Zagrebu, a u najvećoj je mjeri ovisio o oružju i materijalu koje se moglo dobiti samo iz Italije, odnosno Njemačke.[11] Kasnije su Nijemci isporuke oružja i tehnike - koje Nijemci nisu darivali, nego skupo prodavali[12] - uvjetovali obukom vojnika u Njemačkoj. Nakon Rimskih ugovora i talijanske okupacije druge i treće zone, Talijani su u tim područjima sebi potčinili sve domobranske postrojbe. U njemačkoj pak okupacijskoj zoni, od samog početka sve više je rastao utjecaj njemačke vojskei njemačkih zapovjednika, pogotovo zbog slabe borbene učinkovitosti Domobransva. Tako krajem 1942. Nijemci moraju odobriti sve akcije postrojbi većih od bojne (1.000 vojnika).[13]
Vojskovođa Kvaternik je kao zapovjednik Domobranstva bio nezadovoljan samovoljnim ustaškim postupcima i tražio je da mu se podrede ustaške postrojbe.[14] Za razliku od toga, Pavelić je imao sve manje povjerenja u domobranstvo, a uvijek se oslanjao na skupinu visokih ustaških dužnosnika i časnika s kojima je prije proglašenja NDHboravio u emigraciji.[14] Zbog toga je u listopadu 1942. došlo do njihovog razlaza, Kvaternikove ostavke i odlaska u Slovačku.[14] Nakon toga, nitko od domobranskih časnika nije mogao zaustaviti ustaše, što će do kraja rata dovesti do potpune prevlasti ustaša i Ustaške vojnice nad domobranstvom.[14]

Novačenje[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 220px--Domobrani_novaci_polazu_prisegu_Hrvatski_slikopisni_tjednik.ogv

Domobrani polažu prisegu

Novačenje se vršilo u 21. godini, a vojni rok trajao je dvije godine. Vojni obveznici s područja Nezavisne Države Hrvatske, koji su u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji počeli služiti vojni rok i koji potpadaju pod obvezu redovnog novačenja (rođeni 1920./1921.) bili su osnova za osnutak hrvatskih oružanih snaga. Glavni izvor ljudstva za popunjavanje domobranstva bili su vojni obveznici Hrvati i Muslimani ("Hrvati islamske vjere") državljani NDH, a za popunjavanje domobranstva časnicima iskorišteni su bivši jugoslavenski ili austro-ugarski časnici Hrvati i Muslimani. Prvobitno su iz domobranstva i njegovog časničkog zbora u potpunosti isključene osobe srpske nacionalnosti.[15] Isto je vrijedilo za Židove i Rome. Židove se jedino moglo pozvati na službu u domobranstvo kao civilne osobe na obavljanje određenog honorarnog posla ili u sanitet.[15] Vojskovođa Kvaternik je 30. travnja 1941.naglasio da se časnike i dočasnike Srbe ne može primiti u domobranstvo, kako one iz Srbije, tako ni oni s područja NDH.[15] Vojskovođa je upozorio da će svaki zapovjednik koji postupi suprotno i kod kojeg radi časnik, dočasnik ili službenik Srbin, biti stavljen pred ratni sud i optužen za veleizdaju.[15]Jedinu su iznimku mogli činiti "Hrvati pravoslavne vjere" koji su u vojnu službu primljeni odobrenjem vojskovođe.[15] Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. i preuzimanja vlasti u Dalmaciji, odlučeno je da se stanovništvo Dalmacije neće novačiti, kako bi ih se pokušalo pridobiti na stranu NDH, a i zbog slabe podrške ustaškom pokretu i NDH u Dalmaciji nakon predaje teritorija Talijanima.[16]

Izobrazba[uredi VE | uredi]

Budući da su uza sve napore vojne vlasti imale manjak časnika, a bivši austro-ugarski časnici nisu imali dovoljno znanja o modernom ratovanju, pristupilo se obuci u posebnim časničkim i dočasničkim školama, dok se pripravnike slalo i u Njemačku i Italiju na izobrazbu.[2] Naredbom o vojnim školama Ministarstva hrvatskog domobranstva od 31. kolovoza 1941. osnovane su časničke i dočasničke škole. Prva klasa novoosnovane Domobranske vojne akademije u NDH, koja se nalazila u Ilici 236, imala je 878 pitomaca. Među njima su bili i pitomci završnih klasa Vojne akademije u Beogradu podrijetlom iz Hrvatske. Dovršavajući školovanje u Domobranskoj akademiji, oni su tijekom 1941. promaknuti u čin poručnika i tako postali prvi mladi časnici hrvatskog domobranstva koji su školovani u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Uz to je u Sarajevu postojao tzv. tečaj Vojne akademije, čiji su polaznici nakon uspješno završenog prvog godišta mogli upisati prvi tečaj Domobranske vojne akademije u Zagrebu. Istom su naredbom osnovane i dočasničke škole u kojima je ukupno bilo 2.878 polaznika. Vojskovođa Kvaternik je sredinom 1942. odredio da se u te škole mogu primiti osobe "hrvatske pravoslavne vjere", ali da svaku takvu molbu treba provjeriti i dostaviti njemu na odobrenje.[17]

Prisega[uredi VE | uredi]

Prisega hrvatskih domobrana glasila je:
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 15px-Wikiquote-logo.svg „Prisežem Bogu svemogućem i sveznajućem, kunem se svim što mi je na svietu drago i sveto, dajem poštenu rieč, da ću Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i poglavniku kao njezinu predstavniku uviek biti vjeran, da ću probitke naroda hrvatskoga uviek štititi, da ću ustav i zakone Nezavisne Države Hrvatske uviek poštivati, da ću kao domobran svoju dužnost i zapoviedi predpostavljenih zdušno izvršavati i da ću se u obrani domovine i naroda hrvatskoga hrabro boriti. Tako mi Bog pomogao![18]
(Krešimir Miron Begić: HOS 1941.-1945, 1998., 9. str.)

Zapovjedna struktura[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 220px-Vokic_visits_soldiers

Ministar oružanih snaga Ante Vokićposjećuje dobrovoljce Zrakoplovstva NDH na obuci u Njemačkoj, 1944.

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Flag_of_Commander_of_the_Armed_Forces_in_Independent_State_of_Croatia.svg

Zastava zapovjednika oružanih snaga NDH

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Flag_of_Minister_of_Armed_Forces_in_Independent_State_of_Croatia.svg

Zastava ministra oružanih snaga NDH

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 170px-General_Vladimir_Laxa

Podmaršal Vladimir Laxa

Prilikom proglašenja NDH zapovjednik cjelokupne oružane sile postaje Slavko Kvaternik te kao znak svoje titule dobiva maršalsku palicu u obliku sjekire.[19] Nakon njegovog razlaza s Pavelićem u jesen 1942., tu titulu nosi ministar Navratil, nakratko general-pukovnik Čanić, a nakon sloma urote Lorković-Vokić 1944. do kraja rata preuzima je poglavnik Ante Pavelić.

Prilikom ustrojavanja domobranstva osnovano je Privremeno predsjedništvo s raznim ustanovama - Stožerom kopnene vojske, Glavnim stožerom Vojskovođe i sl. U početku je pod nadzorom tog tijela bio i cjelokupni promet. 4. kolovoza 1941. osnovano je Ministarstvo Hrvatskog domobranstva (MHD), koje je u studenom 1942. preimenovano u Ministarstvo domobranstva (MINDOM), a 1943. u Ministarstvo oružanih snaga (MINORS).[20] U sklopu ministarstva osnovan je Glavni stožer domobranstva, čime je prestala potreba za djelovanjem Zapovjedništva Kopnene vojske i Glavnog stožera Vojskovođe. Ulogu zapovjedništva KoV preuzela su zapovjedništva triju zbornih područja. U ožujku 1942. osnovan je i Glavni stan Poglavnika kako bi koordinirao rad Domobranstva, Oružništva i Ustaške vojnice, no već krajem 1942. prestaje s radom. Osnivanjem MINORS-a u siječnju 1943., Glavni stožer domobranstva preimenovan je u Glavnostožerni ured, čime je sveden na razinu samo jednog od ureda unutar Ministarstva te je prestao igrati važniju ulogu. Nakon propasti urote Lorković-Vokić, MINORS postaje samo adm
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by immortal 4/5/2019, 18:57

omni wrote:
pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Slijedom uzrocno posljedicnoga mehaizma ne bi bilo ni Ustasa da nije izmedju ostalog bilo ubojstva u Jugoslovenskom parlamentu itd. itd. Sve je to povijest i dok je ponavljamo u kurcu smo teskom.
Povijest je potrebno razjasniti, zločince kazniti 
ne kao što je slučaj da nam potomci zločinaca vode državu i Hrvate
dok god se to ne rješi duhovi neće mirovati
iza toga trebamo pravu Hr vlast koja bi se pobrinula za boljitak svima 
zaštita Hr nacije prije svega, ne progon kao sada

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest 4/5/2019, 18:57

omni wrote:
pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Slijedom uzrocno posljedicnoga mehaizma ne bi bilo ni Ustasa da nije izmedju ostalog bilo ubojstva u Jugoslovenskom parlamentu, i ne bi ih bilo da nije bilo martovskog puca, a tada vjerovatno ne bi bilo ni partizana  itd. itd. Sve je to povijest i dok je ponavljamo u kurcu smo teskom.
tako jest...ipak,sto su bili krivi Židovi i Cigani??? :cleanteeth
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Ringo10 4/5/2019, 18:58

mortal wrote:
omni wrote:
pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
Slijedom uzrocno posljedicnoga mehaizma ne bi bilo ni Ustasa da nije izmedju ostalog bilo ubojstva u Jugoslovenskom parlamentu itd. itd. Sve je to povijest i dok je ponavljamo u kurcu smo teskom.
Povijest je potrebno razjasniti, zločince kazniti 
ne kao što je slučaj da nam potomci zločinaca vode državu i Hrvate
dok god se to ne rješi duhovi neće mirovati
iza toga trebamo pravu Hr vlast koja bi se pobrinula za boljitak svima 
zaštita Hr nacije prije svega, ne progon kao sada
Mozete se vi ustase jedino dobro kurca napusit.

Sto tebi svakako ne pada tesko.

Last edited by Ringo10 on 4/5/2019, 18:59; edited 1 time in total
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

Post by immortal 4/5/2019, 18:59

pismejker wrote:
mortal wrote:
pismejker wrote:
Ringo10 wrote:
narod robovi
Koja gomila proljeva ...
izvršili ste pokolj
svaki pokolj se kažnjava
tako će oni koji su sudili Hrvatima na isti način biti osuđeni ili će se pokoriti o podnjeti žrtvu na drugi način
nitko ne prođe ne okrznuto, štetu nisu nadiknadili
nope,draga Morty,Usraše su bili direktni nacisticki kolaboracionisti,sluge,izvrsavatelji SS ove vojne doktrine,a sluzbena vojska NDH je bila..

https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_domobranstvo_(NDH)

Hrvatsko domobranstvo (od studenog 1942. Domobranstvo) bio je naziv za redovne oružane snage Nezavisne Države Hrvatske.[2][3]Zadaća Domobranstva bila je obrana nove države od domaćih i stranih neprijatelja.[2] Dijelilo se na Kopnenu vojsku, Mornaricu i Zračne snage. Pod zapovjedništvom Ministarstva domobranstva djelovale su i Narodna zaštita i Državna radna služba.
Domobranstvo nije uspjelo igrati značajniju ulogu tijekom rata zbog niza čimbenika - slabe motivacije, čestog dezerterstva, naklonosti partizanima, rivalstva s Ustašama, nekompetentnog, pretežno starijeg časničkog kadra i nedostatka teškog, pogotovo oklopnognaoružanja. Kopnena vojska s klasičnom organizacijom nije mogla primjereno odgovoriti na gerilski, partizanski način ratovanja. U studenom 1944., nakon otvorenog svrstavanja čitavih postrojbi Domobranstva na stranu partizana, dolazi do spajanja domobranskih i ustaških postrojbi u jedinstvene Hrvatske oružane snage.
Na vrhuncu popunjenosti, 1943. kopnenu vojsku Domobranstva činilo je više od 130.000 pripadnika, a tijekom rata u Domobranstvu je ukupno služilo oko 180-200.000 ljudi.[4] Za vrijeme rata i poraća smrtno je stradalo oko 125.000 pripadnika Domobranstva, Ustaške vojnice i HOS-a.

[ltr]

Sadržaj

[/ltr]

• 1Pozadina
  • 2Povijest
  • 3Novačenje
  • 4Izobrazba
  • 5Prisega
  • 6Zapovjedna struktura
  • 7Ratni put

• 7.11941.
    • 7.21942.
    • 7.31943.
    • 7.41944.

• 8Činovi
  • 9Rodovi

• 9.1Kopnena vojska
    • 9.2Mornarica
    • 9.3Zrakoplovstvo

• 10Hrvatske postrojbe u njemačkoj i talijanskoj vojsci

• 10.1Wehrmacht
    • 10.2Waffen SS
    • 10.3Talijanska vojska
    • 10.4Zrakoplovstvo
    • 10.5Mornarica

• 11Ustaše i Domobranstvo
  • 12Otpor u Domobranstvu
  • 13Zločini
  • 14Gubitci
  • 15Nakon rata
  • 16Literatura
  • 17Izvori
  • 18Vanjske poveznice

Pozadina[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 18px-Vista-xmagPodrobniji članci o temama: Kraljevsko hrvatsko domobranstvo, Hrvatski domobran (organizacija), i Sporazum Cvetković-Maček
Nakon raspuštanja Kraljevskog hrvatskog domobranstva krajem 1918., vojni obveznici iz Hrvatske u Kraljevini Jugoslaviji su izgubili pravo služenja vojnog roka isključivo na području Hrvatske, uporabe hrvatskog jezika u vojsci, ali i bilo kakve vojne autonomije poput one u vrijeme Austro-Ugarske. Mnogi časnici bivše austro-ugarske vojske, nezadovoljni materijalnim ili političkim tretmanom u novoj državi, završili su vojne karijere ili su otišli u emigraciju. Domobranstvo je ostao pojam hrvatske vojne posebnosti, a i ustaški pokret se u počecima nazivao ustaško-domobranskim.[5] U Zagrebu je 1928. osnovana proustaška organizacija Hrvatski domobran, koja je izdavala istoimene novine, koje su kasnije izlazile samo u emigraciji. Prvaci HSS-a su 1939. prilikom pregovora tražili vlastite vojne formacije u vidu domobranstva ili da Hrvati služe vojnu obavezu u Hrvatskoj pod hrvatskim časnicima.[6] No, središnja vlast je pokazala otpor takvoj ideji, pa je kompromis nađen u legalizaciji Hrvatske seljačke i građanske zaštite.[6]

Povijest[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Slavko_Kvaternik_%282%29

Slavko Kvaternik, prvi zapovjednik domobranstva

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Stancer

Slavko Štancer, prvi zapovjednik Kopnene vojske domobranstva

Odmah nakon što je proglasio osnivanje NDH, 10. travnja 1941., bivši pukovnik austro-ugarske vojske (te, od 1918. do 1921. god., vojske Kraljevine SHS) Slavko Kvaternik je kao zamjenik Poglavnika potpisao Zakon o osnutku vojske i mornarice Države Hrvatske, koji je dva dana kasnije objavljen u Narodnim novinama. Zajedno s pješačkim pukovnikom Slavkom Štancerom, ratnim vojnim invalidom bez desne ruke, započeo je formalno ustrojavanje oružanih snaga NDH. Prvi službeni naziv vojske bio je Vojska Države Hrvatske, no na prvoj sjednici Vlade nakon dolaska Ante Pavelića u Zagreb, održanoj 16. travnja, naziv je promijenjen u Hrvatsko domobranstvo. Regularna vojska nove države trebala je i imenom odražavati nastavak vojne tradicije Kraljevskog hrvatskog domobranstva, prve moderne nacionalne oružane sile. Poslove oko ustrojstva nove vojske obavljalo je privremeno predsjedništvo čiji su članovi bili general Slavko Štancer (kopnene snage), admiral Đuro Jakčin (ratna mornarica), pukovnik Vladimir Kren (zrakoplovstvo), Josip Marković (željeznice i promet), Zvonimir Pavešić (cestovni promet), Hinko Krenčić (pošta) i Petar Petković (javni red i sigurnost). Na sjednici Privremenog predsjedništva hrvatskog domobranstva, održanoj 17. travnja 1941., odlučeno je da se nova vojska ustroji i vodi po uzorima i načelima koji su vrijedili za hrvatsko domobranstvo do 1918. godine. Na taj će se način, kako je rečeno, produžiti tradicija hrvatske vojske i njezine slavne 42. "Vražje" divizije. "Obnova domobranstva" išla je do te mjere da su postrojbama nakratko vraćena imena koja su imala do 1918.[7] U Narodnim novinama 18. travnja 1941. godine objavljeno je rješenje o ustrojstvu vojske i mornarice Hrvatskog domobranstva. Uspostavljanjem popunidbenih zapovjedništava, domobranstvo je dobilo početnih oko 45.000 pripadnika. Od tog broja zračne snage su imale oko 5.000 pripadnika, mornarica 2.000, oružništvo oko 7.500, dok su ostatak činile kopnene jedinice. U novinama su objavljivani pozivi časnicima i dočasnicima bivše austro-ugarske te jugoslavenske vojske rođenima na teritoriju NDH da se prijave najbližoj vojnoj posadi. Tako je već poslije prva tri mjeseca postojanja NDH imala oko 3.500 časnika, od čega 40 generala i 950 viših časnika. Budući da je velika većina nekadašnjih časnika austro-ugarske vojske bila poodmakle dobi, narod ih je podrugljivo zvao naftalincima.[8]
Talijani su, unatoč drugačijim obvezama preuzetima u Rimu, sputavali postrojavanje i naoružavanje oružanih snaga NDH.[9] I Nijemci su u prvi mah mislili kako će NDH ustrojiti tek manje snage, skoro isključivo redarstvenog tipa, pa se od toga odustalo tek kasnije, uslijed rasplamsavanja ustanka u zemlji. Sâm je Hitler 6. lipnja predložio Paveliću da NDH ne razvija veće oružane snage.[10] Jedan od ključnih poticaja za ozbiljnije ustrojavanje vojske bila je inicijativa vodstva NDH da pošalje i opremi dragovoljce na Istočno bojište, što je za pravi motiv imalo ubrzavanje izgradnje vojnih postrojba NDH. Prema generalu Dragojlovu, plan za izgradnju djelatne vojske NDH izrađen je u ljeto 1941. u suradnji s njemačkim generalom u Zagrebu, a u najvećoj je mjeri ovisio o oružju i materijalu koje se moglo dobiti samo iz Italije, odnosno Njemačke.[11] Kasnije su Nijemci isporuke oružja i tehnike - koje Nijemci nisu darivali, nego skupo prodavali[12] - uvjetovali obukom vojnika u Njemačkoj. Nakon Rimskih ugovora i talijanske okupacije druge i treće zone, Talijani su u tim područjima sebi potčinili sve domobranske postrojbe. U njemačkoj pak okupacijskoj zoni, od samog početka sve više je rastao utjecaj njemačke vojskei njemačkih zapovjednika, pogotovo zbog slabe borbene učinkovitosti Domobransva. Tako krajem 1942. Nijemci moraju odobriti sve akcije postrojbi većih od bojne (1.000 vojnika).[13]
Vojskovođa Kvaternik je kao zapovjednik Domobranstva bio nezadovoljan samovoljnim ustaškim postupcima i tražio je da mu se podrede ustaške postrojbe.[14] Za razliku od toga, Pavelić je imao sve manje povjerenja u domobranstvo, a uvijek se oslanjao na skupinu visokih ustaških dužnosnika i časnika s kojima je prije proglašenja NDHboravio u emigraciji.[14] Zbog toga je u listopadu 1942. došlo do njihovog razlaza, Kvaternikove ostavke i odlaska u Slovačku.[14] Nakon toga, nitko od domobranskih časnika nije mogao zaustaviti ustaše, što će do kraja rata dovesti do potpune prevlasti ustaša i Ustaške vojnice nad domobranstvom.[14]

Novačenje[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 220px--Domobrani_novaci_polazu_prisegu_Hrvatski_slikopisni_tjednik.ogv

Domobrani polažu prisegu

Novačenje se vršilo u 21. godini, a vojni rok trajao je dvije godine. Vojni obveznici s područja Nezavisne Države Hrvatske, koji su u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji počeli služiti vojni rok i koji potpadaju pod obvezu redovnog novačenja (rođeni 1920./1921.) bili su osnova za osnutak hrvatskih oružanih snaga. Glavni izvor ljudstva za popunjavanje domobranstva bili su vojni obveznici Hrvati i Muslimani ("Hrvati islamske vjere") državljani NDH, a za popunjavanje domobranstva časnicima iskorišteni su bivši jugoslavenski ili austro-ugarski časnici Hrvati i Muslimani. Prvobitno su iz domobranstva i njegovog časničkog zbora u potpunosti isključene osobe srpske nacionalnosti.[15] Isto je vrijedilo za Židove i Rome. Židove se jedino moglo pozvati na službu u domobranstvo kao civilne osobe na obavljanje određenog honorarnog posla ili u sanitet.[15] Vojskovođa Kvaternik je 30. travnja 1941.naglasio da se časnike i dočasnike Srbe ne može primiti u domobranstvo, kako one iz Srbije, tako ni oni s područja NDH.[15] Vojskovođa je upozorio da će svaki zapovjednik koji postupi suprotno i kod kojeg radi časnik, dočasnik ili službenik Srbin, biti stavljen pred ratni sud i optužen za veleizdaju.[15]Jedinu su iznimku mogli činiti "Hrvati pravoslavne vjere" koji su u vojnu službu primljeni odobrenjem vojskovođe.[15] Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. i preuzimanja vlasti u Dalmaciji, odlučeno je da se stanovništvo Dalmacije neće novačiti, kako bi ih se pokušalo pridobiti na stranu NDH, a i zbog slabe podrške ustaškom pokretu i NDH u Dalmaciji nakon predaje teritorija Talijanima.[16]

Izobrazba[uredi VE | uredi]

Budući da su uza sve napore vojne vlasti imale manjak časnika, a bivši austro-ugarski časnici nisu imali dovoljno znanja o modernom ratovanju, pristupilo se obuci u posebnim časničkim i dočasničkim školama, dok se pripravnike slalo i u Njemačku i Italiju na izobrazbu.[2] Naredbom o vojnim školama Ministarstva hrvatskog domobranstva od 31. kolovoza 1941. osnovane su časničke i dočasničke škole. Prva klasa novoosnovane Domobranske vojne akademije u NDH, koja se nalazila u Ilici 236, imala je 878 pitomaca. Među njima su bili i pitomci završnih klasa Vojne akademije u Beogradu podrijetlom iz Hrvatske. Dovršavajući školovanje u Domobranskoj akademiji, oni su tijekom 1941. promaknuti u čin poručnika i tako postali prvi mladi časnici hrvatskog domobranstva koji su školovani u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Uz to je u Sarajevu postojao tzv. tečaj Vojne akademije, čiji su polaznici nakon uspješno završenog prvog godišta mogli upisati prvi tečaj Domobranske vojne akademije u Zagrebu. Istom su naredbom osnovane i dočasničke škole u kojima je ukupno bilo 2.878 polaznika. Vojskovođa Kvaternik je sredinom 1942. odredio da se u te škole mogu primiti osobe "hrvatske pravoslavne vjere", ali da svaku takvu molbu treba provjeriti i dostaviti njemu na odobrenje.[17]

Prisega[uredi VE | uredi]

Prisega hrvatskih domobrana glasila je:
..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 15px-Wikiquote-logo.svg „Prisežem Bogu svemogućem i sveznajućem, kunem se svim što mi je na svietu drago i sveto, dajem poštenu rieč, da ću Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i poglavniku kao njezinu predstavniku uviek biti vjeran, da ću probitke naroda hrvatskoga uviek štititi, da ću ustav i zakone Nezavisne Države Hrvatske uviek poštivati, da ću kao domobran svoju dužnost i zapoviedi predpostavljenih zdušno izvršavati i da ću se u obrani domovine i naroda hrvatskoga hrabro boriti. Tako mi Bog pomogao![18]
(Krešimir Miron Begić: HOS 1941.-1945, 1998., 9. str.)

Zapovjedna struktura[uredi VE | uredi]

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 220px-Vokic_visits_soldiers

Ministar oružanih snaga Ante Vokićposjećuje dobrovoljce Zrakoplovstva NDH na obuci u Njemačkoj, 1944.

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Flag_of_Commander_of_the_Armed_Forces_in_Independent_State_of_Croatia.svg

Zastava zapovjednika oružanih snaga NDH

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 200px-Flag_of_Minister_of_Armed_Forces_in_Independent_State_of_Croatia.svg

Zastava ministra oružanih snaga NDH

..JEBOTE..TITO DANAS MRO...MISHEVI NA ADRENALINU...:D 170px-General_Vladimir_Laxa

Podmaršal Vladimir Laxa

Prilikom proglašenja NDH zapovjednik cjelokupne oružane sile postaje Slavko Kvaternik te kao znak svoje titule dobiva maršalsku palicu u obliku sjekire.[19] Nakon njegovog razlaza s Pavelićem u jesen 1942., tu titulu nosi ministar Navratil, nakratko general-pukovnik Čanić, a nakon sloma urote Lorković-Vokić 1944. do kraja rata preuzima je poglavnik Ante Pavelić.

Prilikom ustrojavanja domobranstva osnovano je Privremeno predsjedništvo s raznim ustanovama - Stožerom kopnene vojske, Glavnim stožerom Vojskovođe i sl. U početku je pod nadzorom tog tijela bio i cjelokupni promet. 4. kolovoza 1941. osnovano je Ministarstvo Hrvatskog domobranstva (MHD), koje je u studenom 1942. preimenovano u Ministarstvo domobranstva (MINDOM), a 1943. u Ministarstvo oružanih snaga (MINORS).[20] U sklopu ministarstva osnovan je Glavni stožer domobranstva, čime je prestala potreba za djelovanjem Zapovjedništva Kopnene vojske i Glavnog stožera Vojskovođe. Ulogu zapovjedništva KoV preuzela su zapovjedništva triju zbornih područja. U ožujku 1942. osnovan je i Glavni stan Poglavnika kako bi koordinirao rad Domobranstva, Oružništva i Ustaške vojnice, no već krajem 1942. prestaje s radom. Osnivanjem MINORS-a u siječnju 1943., Glavni stožer domobranstva preimenovan je u Glavnostožerni ured, čime je sveden na razinu samo jednog od ureda unutar Ministarstva te je prestao igrati važniju ulogu. Nakon propasti urote Lorković-Vokić, MINORS postaje samo adm

koji je ono narod pljačkao švabe i sav ostali narod Europe?? 
reci nam da to čujemo od tebe
koji je ono narod počeo protjerivati svaki stanovnik Europe, Rusije prije svih ostalih.. zašto ??
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by Sora 4/5/2019, 19:02

narod robovi
A sta nidi napisala TITO HIPNOTIZER 
MI SVI SPAVALI DOK JE ON PLJACKO I UVJERAVAO NAS U SOCIJSLISTICKE VRIJEDNKSTI 

ZNAS STA MORTALKA 

TO MOZES SVOJU MATER PODCJRNJIVATI I DRZATI JU PODPROSJECNO INTELRKTUSLNO BICE 
I MOZES JEBAT U MOZAK OBIČNU BORANIJU KPJA NE ZNA DALJE OD TASTAURE 
I ZAVIJAT NA MJESEC S LJUDIMA KAO MARCELKO KPJI CE JEFNOM DOCI NA RED ZBIG SVOJEG ŠIRENJA LAZI 

ALI NE MOZES MENI 
NI DRUGIMA KPJONSI ZIVJRLI S TITOM 

USTVARI, NE BRANIM NJEGA 
NEGO SEBE 
OD TVOJIH BKJUVOTINA I BEDASTOCA 
NISI  NORMALNA IPAK ..PONEKAD MI SE UCINI ... :cry

2014-04-29

Back to top Go down

Post by Sora 4/5/2019, 19:06

Timater izdajničkoj bandi 
Nikad na kraj s njima 
Pozderat ce nas svojim izdajama 

“Dana 04.05. 1980. godine u ljubljanskoj bolnici umro je drugTito. Zastave na Buckingamskoj palači, Capitol Hillu, Kremlju, Elizejskim poljanama, Hofburgu i širom svijeta spuštene su na pola koplja. Održana je, prvi i posljednji put u povijesti, sjednica Ujedinjenih naroda sa samo jednom točkom. Proglašeni su višednevni nacionalni dani žalosti u više od 80 zemalja svijeta. Na sahrani je bilo 209 delegacija iz 128 zemalja, 31 predsjednik republike, 4 kralja, 6 prinčeva, 22 predsjednika vlada, 11 predsjednika nacionalnih parlamenata.
U Vatikanu su jedan i jedini put u povijesti zvonila zvona, u katedralnim crkvama sluzene mise zadusnice.
Bio je drzavnik svijeta."✔

2014-04-29

Back to top Go down

Post by immortal 4/5/2019, 19:06

Sora wrote:

narod robovi

sve koji mu nisu bili odani ili na bilo koji način kršili pravila njegovih zamisli završavali bi smrću mučenjem, robijanjem bez

obzira na narodnu pripadnost

PONEKAD MI SE UCINI ... :cry
znam
ako ti je bolje dok se kreveljiš, samo se krevelji, i svi tvoji neka ti se krevelje

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
2014-04-16

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top

- Similar topics