Obnovljen trup podmornice Velebit
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Obnovljen trup podmornice Velebit
Eva wrote:Panoramska stakla?RayMabus wrote:104 tisuča eura.
- Polupodmornica je duga 10 i široka 2,5 metra, gaza od 1,3 metra. Od prve generacije ima bolji stabilitet i veći putnički prostor u kojemu je 14 sjedećih mjesta. Nije splav s podvodnom kabinom već jedina u klasi gdje svi putnici sjede ispod površine mora, imaju osjećaj pravog zarona i mogu sasvim razgledavati podmorje.
Plovila se prodaju pod motom "Mi ne prodajemo brod već biznis", a cijena jedne polupodmornice iznosi 104.000 eura bez PDV-a. Kako novi dizajn omogućuje transport u kontejneru po cijelom svijetu, zainteresiranih ima čak i na Karibima, Sejšelima te Novom Zelandu.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/23042012/biogradske-polupodmornice-plovit-ce-po-karibima-i-sejselima
Evo ti ove uz Zadra.
Stvorena za islamiste švercati ka Eu.
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
Eto sad je ima i Split a tamo su napravljene , muzej Pivka u SLoveniji , muzej u Beogradu i u CG ima još tri.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Dobra slika za vidit koliko je to uopće.
2014-04-11
Jel se sad vidi?RayMabus wrote:Prva i zadnja podmornica samostalne hrvatske države, čuvena podmornica „Velebit“, konačno je obnovljena.
Nakon što je u ratnoj luci Lora godinama čamila na suhom podno čempresa, sa velikim i ružnim mrljama „ruzine“ na oplati izblijedjeloj od sunca, diverzantska podmornica zasjala je u novom ruhu. Ministarstvo obrane RH ustupilo nam je prve fotografije čuvene podmornice nakon obnove vanjskog dijela trupa.
Od pramca do krme kompletno je obojana u prepoznatljivoj tamno modroj boji. Na bokovima se ponovo nalazi i njezin ponosni broj 1 pod kojim je bila zavedena u floti HRM-a. Na donjim djelovima krme i pramca postavljena je i nova metalna oplata pa je tako ovo podmorsko naoružanje koje je davno otpisano poprimilo svoj elegantni oblik.
Reklo bi se-spremna za zaron.
Podmornica "Velebit", barem koliko je javno poznato, nije sudjelovala u pomorskim bitkama Domovinskog rata, ali je njezina golema vrijednost bila u propagandno-psihološkom ratovanju.
„Velebit“ je tijekom rata i do druge polovine 90-tih, kada je povučen iz službe, redovito isplovljavao na more. Malo je poznato da je ovo plovilo vršilo i vježbe s NATO brodovima.
Zadatak je bio locirati hrvatsku podmornicu nakon zarona.
Međutim, prema riječima upućenih sugovornika, „Velebit“ se u dubinama pokazao kao težak zalogaj.
Zbog svoje dužine od 21 metra i izuzetno dobro „pogođenog“ oblika trupa, „Velebit“ je doslovce nevidljiv NATO sonarima.
Inače, Velebit predstavlja poboljšanu inačicu podmornica klase „Una“ koje su se u splitskom „Brodogradilištu specijalnih objekata“ gradile za potrebe mornarice bivše Jugoslavije.
Ove klase podmornica projektirane su za transport diverzanata, protubrodskih mina, te malih, tzv. "mokrih" ronilica R-2.
Prema planovima pomorskog vojišta bivše Jugoslavije, u slučaju konflikta s NATO savezom, ove su podmornice imale su zadaću neprimjetno se došuljati do obale Italije, iskrcati diverzante, izvršiti napade na važnije objekte poput spremnike nafte, vitalne zgrade, te se u panici koja bi tada zasigurno nastala među stanovništvom-kliznuti nazad u jadranske dubine.
Usprkos medijskim nagađanjima, Hrvatska ipak neće obnavljati podmorničarstvo, jer se za takvo nešto novaca jednostavno nema.
Ustalom, zadaće HRM-a u okviru NATO saveza ne predviđaju obnovu te iznimno tehnološki složene grane ratne mornarice.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/304742/Default.aspx
SLika je na linku , nemogu je copy paste.
Stara slika :
Ako ne probati ću drugačije
Guest- Guest
104 tisuće eura nije niti skupo.. mislim da bi se ta investicija u turizmu isplatila brzo, u roku par godina
Guest- Guest
Da ne bude samo ona boja iz tunela kao kad su trotteri obojali pakiju fast-food.
:D
2014-04-12
Ha ha ha znam na šta misliš , gledao sam to ....ha ha ha ha hamaggie13 wrote:Da ne bude samo ona boja iz tunela kao kad su trotteri obojali pakiju fast-food.
2014-04-11
dobro,je'tako?:DRayMabus wrote:Ha ha ha znam na šta misliš , gledao sam to ....ha ha ha ha hamaggie13 wrote:Da ne bude samo ona boja iz tunela kao kad su trotteri obojali pakiju fast-food.
Samo istinski ljubitelji Mucki pamte te fore.
2014-04-12
Svijetli u mraku ha ha ha ugasili svijetlo a ono ha ha ha odakle ti boja ? Boja za farbanje tunela , bila na rasprodaji kod nekoga ( khmmmm ) ....ha ha ha ha
2014-04-11
ha ha ha ha,mislim da je kupio od boycea ili ukrao mickey..:DRayMabus wrote:Svijetli u mraku ha ha ha ugasili svijetlo a ono ha ha ha odakle ti boja ? Boja za farbanje tunela , bila na rasprodaji kod nekoga ( khmmmm ) ....ha ha ha ha
2014-04-12
Na kraju asevi opiturali nadgrobni spoemnik od majke .......a bolesne serije.
Golubovi seru po nadgrobnom spomeniku , ostalo im boje ....IDEJA.
Golubovi seru po nadgrobnom spomeniku , ostalo im boje ....IDEJA.
2014-04-11
Ahshahaha,svijetli majcin grob,vidi se iz aviona..primjetis ga cim se priblizis groblju..a delboy cijeli ponosan :D
Prica s mrtvom majkom..:P
Prica s mrtvom majkom..:P
2014-04-12
Najjaca humoristicna serija ikad..kultna..:D
2014-04-12
Legendarna. Ekipa snova. Uvijek uspiju zahebat SEBE.
2014-04-11
Vrh..nikad se ne umorim gledat ih..:D
2014-04-12
I meni su dragi. Bile su reprize prije godinu dana pa sam ih odgledao koliko sam uhvatio na TV kad bi vidio da je to na TV.
Mučke.
Mučke.
2014-04-11
tako i ja..gledala koliko sam uspjela..;)RayMabus wrote:I meni su dragi. Bile su reprize prije godinu dana pa sam ih odgledao koliko sam uhvatio na TV kad bi vidio da je to na TV.
Mučke.
Trebalo bi skinuti sve sezone i organizirat maratone gledanja..:D
2014-04-12
Twin Peaks je odličan. I mućke, ali da bi ih gledao maratonski. ne bi.
2014-12-30
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Obnovljen rad HSP-a u Čačincima
» Sve njemačke podmornice su van funkcije
» Ruske podmornice blokirale britansku u Sredozemlju
» VELEBIT 18, ŠTO SMO NAUČILI IZ NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE
» PODCAST VELEBIT:Gost Marčelo Holjevac
» Sve njemačke podmornice su van funkcije
» Ruske podmornice blokirale britansku u Sredozemlju
» VELEBIT 18, ŠTO SMO NAUČILI IZ NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE
» PODCAST VELEBIT:Gost Marčelo Holjevac