Suočavanje sa zločinačkom prošlošću kao nemoguća misija
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Većinska Srbija živi u blaženom neznanju o zločinima koji su počinjeni u njeno ime, a istina se nigdje se spominje.
Piše:
Bogdanović pokušava da utvrdi koren tog problema, pa kaže: "Kada to počinje? Ne počinje to ni sa Osmom sednicom, ne počinje to ni sa Perom Stambolićem, ni sa svima redom unatrag. Ne počinje ni sa Dražom, ni sa AVNOJ-em. To počinje negde, verovatno, od prvih formiranja moderne srpske države. Razloga za kompleks manje vrednosti ima. Ako uzmete da od hatišerifa do sada, moderna srpska državnost postoji vek i po, naši rezultati nisu dobri. Mi smo mogli da budemo bar jedna Mađarska, ako ne i jedna Švajcarska, a mi to nismo. Mi osećamo da mi nešto nismo postigli, da nešto nismo uradili, da se u nešto nismo uključili, da smo nešto dužni sami sebi, i onda, razume se, traže se krivci spolja. Onda su svi redom krivi. Kriva jedna carevina, kriva druga carevina, pala jedna carevina, pala druga carevina, a mi ni makac ni na mestu".
Umesto da se suoče sa sopstvenom frustracijom, sa razlozima loših istorijskih rezultata, većinska Srbija je udarila u kompenzaciju samouzdizanjem i veličanjem sebe, predstavljanjem Srba kao naroda koji ima neka posebna prava, koji je iznad drugih, a sve iz tog osećanja niže vrednosti. Osećanje prikraćenosti samo je produbljeno da bi poslužilo kao osnova za kreiranje ideologije koja će dovesti do najsramnijeg perioda u istoriji Srbije.
Ni sa tim osnovnim problemom društvo nije moglo da se uhvati u koštac, a kako će danas sa svim počinjenim zlodelima. Stiče se sablasan utisak da smo devedesetih godina toliko duboko potonuli u zlo samo da bismo zauvek zacementirali svoje vancivilizacijsko stanje, da bismo sebi onemogućili bilo kakvo pomeranje s mrtve tačke. Nacionalisti su tako postigli svoj cilj: zločinom su čitavu zemlju otcepili od sveta i stvarnosti, pretvorivši je u zlikovačku jazbinu.
Izvor: Al Jazeera
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/suocavanje-sa-zlocinackom-prosloscu-kao-nemoguca-misija
Većinska Srbija živi u blaženom neznanju o zločinima koji su počinjeni u njeno ime, a istina se nigdje se spominje.
Piše:
Tomislav Marković
Kompleks manje vrijednosti
Veliki graditelj i pisac Bogdan Bogdanović, jedan od najvećih intelektualaca koje je ova zemlja ikad imala, u to vreme je govorio o osećanju osujećenosti i prikraćenosti koje vlada srpskim društvom i iz kojeg bi svakakva zla mogla da se izrode. U intervjuu iz decembra 1989. godine Bogdanović je govorio da treba "izvući iz srpske nacije to osećanje frustriranosti koje je sada eksplodiralo u suprotnom pravcu, u pravcu osećanja pune neke superiornosti".Bogdanović pokušava da utvrdi koren tog problema, pa kaže: "Kada to počinje? Ne počinje to ni sa Osmom sednicom, ne počinje to ni sa Perom Stambolićem, ni sa svima redom unatrag. Ne počinje ni sa Dražom, ni sa AVNOJ-em. To počinje negde, verovatno, od prvih formiranja moderne srpske države. Razloga za kompleks manje vrednosti ima. Ako uzmete da od hatišerifa do sada, moderna srpska državnost postoji vek i po, naši rezultati nisu dobri. Mi smo mogli da budemo bar jedna Mađarska, ako ne i jedna Švajcarska, a mi to nismo. Mi osećamo da mi nešto nismo postigli, da nešto nismo uradili, da se u nešto nismo uključili, da smo nešto dužni sami sebi, i onda, razume se, traže se krivci spolja. Onda su svi redom krivi. Kriva jedna carevina, kriva druga carevina, pala jedna carevina, pala druga carevina, a mi ni makac ni na mestu".
Umesto da se suoče sa sopstvenom frustracijom, sa razlozima loših istorijskih rezultata, većinska Srbija je udarila u kompenzaciju samouzdizanjem i veličanjem sebe, predstavljanjem Srba kao naroda koji ima neka posebna prava, koji je iznad drugih, a sve iz tog osećanja niže vrednosti. Osećanje prikraćenosti samo je produbljeno da bi poslužilo kao osnova za kreiranje ideologije koja će dovesti do najsramnijeg perioda u istoriji Srbije.
Ni sa tim osnovnim problemom društvo nije moglo da se uhvati u koštac, a kako će danas sa svim počinjenim zlodelima. Stiče se sablasan utisak da smo devedesetih godina toliko duboko potonuli u zlo samo da bismo zauvek zacementirali svoje vancivilizacijsko stanje, da bismo sebi onemogućili bilo kakvo pomeranje s mrtve tačke. Nacionalisti su tako postigli svoj cilj: zločinom su čitavu zemlju otcepili od sveta i stvarnosti, pretvorivši je u zlikovačku jazbinu.
Izvor: Al Jazeera
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/suocavanje-sa-zlocinackom-prosloscu-kao-nemoguca-misija
Re: Suočavanje sa zločinačkom prošlošću kao nemoguća misija
Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
crvenkasti-
2014-04-17
Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
Inače, Bogdanović je bio vrstan arhitekt i vrhunski intelektualac. Izbjeglica iz BG u Beč.
Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
Inače, Bogdanović je bio vrstan arhitekt i vrhunski intelektualac. Izbjeglica iz BG u Beč.
ajd bosančero baš me zanima koliko bi hrvata uspjeli mobilizirati da napadne Srbija ili Italija ili oba dve istovremeno. koliko? reci broj. koliko naoružanja imate odnosno nemate??? nemoj se uzdat u NATO. ne ne nego reci ti meni hercegovansko smeće koliko hrvata bi se javilo?
Guest- Guest
DovoljnoGnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
ajd bosančero baš me zanima koliko bi hrvata uspjeli mobilizirati da napadne Srbija ili Italija ili oba dve istovremeno. koliko? reci broj. koliko naoružanja imate odnosno nemate??? nemoj se uzdat u NATO. ne ne nego reci ti meni hercegovansko smeće koliko hrvata bi se javilo?
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
Glupane, ne radimo mi tako! Mi bismo ih pustili i dočekali ih sa cvijećem i pjesmom. Uvjerili bismo ih i pretvarali se da ih volimo, ako treba, i godinama. Neka rade i grade tu. I onda, kad kucne čas, samo se probudimo, sve ih pobijemo ili prorjeramo i sve im otmemo!
crvenkasti-
2014-04-17
Okruglo? 1 milijun. Najprvo bi se riješili pete kolone.Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
Pričaš o Njemcima? U Austrougraskoj smo stoljećima živjeli u suživotu. Kamo lijepe sreće da se s drugima nismo petljali.crvenkasti wrote:Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
Glupane, ne radimo mi tako! Mi bismo ih pustili i dočekali ih sa cvijećem i pjesmom. Uvjerili bismo ih i pretvarali se da ih volimo, ako treba, i godinama. Neka rade i grade tu. I onda, kad kucne čas, samo se probudimo, sve ih pobijemo ili prorjeramo i sve im otmemo!
Samo nek se dodju osvetiti...drz gacecrvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
2015-09-08
vuksadinare wrote:DovoljnoGnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
dovoljno za šta? briškulu i popit dve kašete piva i pojest 5 jaganjca?
Guest- Guest
Eroo wrote:Okruglo? 1 milijun. Najprvo bi se riješili pete kolone.Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
1 milijun? penzionera?
Guest- Guest
I to je dovoljnoGnječ wrote:vuksadinare wrote:DovoljnoGnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
dovoljno za šta? briškulu i popit dve kašete piva i pojest 5 jaganjca?
2015-09-08
Za nepismenu talibansku sirotinju sasvim dovoljno. U Sloveniji je za njih bilo dovoljno i lovačko društvo.Gnječ wrote:Eroo wrote:Okruglo? 1 milijun. Najprvo bi se riješili pete kolone.Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
1 milijun? penzionera?
u što vas točno treba uvjeravati... u koji to dio krivnje ne vjerujete ??????????????????????????????????????????crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
immortal-
2014-04-16
gnječko nema onoga koji ne bi reagirao .. zapamti tocrvenkasti wrote:Gnječ wrote:Eroo wrote:Toliko ludi valjda nisu. Ne što ne bi, nego što to može koštat.crvenkasti wrote:Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
immortal-
2014-04-16
Dio krivnje ?
Kao dio istine , sto li
Hja.
Ima i Srba koji si zrtve.
Posto ste hrvatsku pretvorili u drzsvu zrtava, onda se morate stalno vraćati na sve novije i novije zrtve..
nikad kraja
Kao dio istine , sto li
Hja.
Ima i Srba koji si zrtve.
Posto ste hrvatsku pretvorili u drzsvu zrtava, onda se morate stalno vraćati na sve novije i novije zrtve..
nikad kraja
Ero blebece o nepismenoj talibanskoj sirotinji u Sloveniji
A ere svi s vakultetima
Za dvajst miniuta diploma ,..u Mostaru
A ere svi s vakultetima
Za dvajst miniuta diploma ,..u Mostaru
Ima Ugidan spotic na fejsu o izletnicima preko Mostara ideju
Oni brbljaju i vodič govori
Evo nas u Mostaru
Pauza 20 minuta , mozete izaci i zapalit cigaru i popit KAFU
A tko hoce moze i zavrsiti fakultet
Ha ha
Dis sirotinje intelektualne drugdje naci
Oni brbljaju i vodič govori
Evo nas u Mostaru
Pauza 20 minuta , mozete izaci i zapalit cigaru i popit KAFU
A tko hoce moze i zavrsiti fakultet
Ha ha
Dis sirotinje intelektualne drugdje naci
@crvenkasti wrote:
Ako ne uvjerimo Srbe da su oni krivi za sve, prije ili kasnije će im pasti na pamet da nam se osvetiti za ono što smo im učinili.
@mortal wrote:
u što vas točno treba uvjeravati... u koji to dio krivnje ne vjerujete ??????????????????????????????????????????
Meni je tebe zao ako ne kuzis zajebanciju::))Ali si isto tako jedan od primjera kako se obicnom zvakacom za djecu moze netko zajebati .Dok si ti bila na prvoj liniji drugi su hapali..a bolje da si kozni metak dobila nego nedaj boze pravi ::))
@mortal wrote:
u što vas točno treba uvjeravati... u koji to dio krivnje ne vjerujete ??????????????????????????????????????????
Meni je tebe zao ako ne kuzis zajebanciju::))Ali si isto tako jedan od primjera kako se obicnom zvakacom za djecu moze netko zajebati .Dok si ti bila na prvoj liniji drugi su hapali..a bolje da si kozni metak dobila nego nedaj boze pravi ::))
Guest- Guest
Sore, jesi se ti zrtvovala?
Drzavni stan, trovala djecu i ucila ih psovati, plandovala po sindikalnim putovanjima, skinula pokrilo s lica, pila do mile volje..
:-D
Drzavni stan, trovala djecu i ucila ih psovati, plandovala po sindikalnim putovanjima, skinula pokrilo s lica, pila do mile volje..
:-D
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Suočavanje s prošlošću
» Grčka : Šef desničarske Zlatne zore kriv za upravljanjem zločinačkom organizacijom
» Premijerovi ljudi okupljanju stručnjake: U Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću bit će uključen i HAZU
» Suočavanje sa HAZU-om
» Ništa od "graDŽanske" BiH, nemoguća čak ni na nji'ovi' 20%
» Grčka : Šef desničarske Zlatne zore kriv za upravljanjem zločinačkom organizacijom
» Premijerovi ljudi okupljanju stručnjake: U Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću bit će uključen i HAZU
» Suočavanje sa HAZU-om
» Ništa od "graDŽanske" BiH, nemoguća čak ni na nji'ovi' 20%
Page 1 of 2