ŠTO MUSLIMI RADE ŠIROM SVIJETA
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
ŠTO MUSLIMI RADE ŠIROM SVIJETA
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/muslimanska-manjina-glasala-na-referendumu-o-autonomiji-20190121
KONTROLA TERITORIJA I RESURSA
Muslimanska manjina na Filipinima glasala na referendumu o autonomiji
Stanovnici regije Mindanao bili su upitani podržavaju li plan separatista i vlade u izgradnji samoupravne regije pod imenom Bangsamoro, ili 'nacija Mora/Moroa', ime koje su španjolski kolonijalisti dali regiji s muslimanskim stanovništvom.
Očekuje se da će stanovnici većinski glasati 'da', a što bi im moglo osigurati izvršnu, zakonodavnu i fiskalnu moć u regiji, nakon desetljeća separatističke pobune u kojoj je poginulo više od 120 tisuća ljudi, a dva milijuna je pobjeglo iz svojih domova.
'Ovo je vrlo značajan referendum koji će dovesti do participatorne vlasti koja će omogućiti svima da budu saslušani te da nitko nije izostavljen', rekao je stručnjak za tamošnji sukob Instituta za izgradnju mira Mindanao, Rufa Cagoco-Guiam.
Mindanao je drugi najveći filipinski otok s rudnim zalihama vrijednim 300 milijardi dolara, ili 40 posto filipinskih rezervi, prema podacima vlade. Rezultati referenduma biti će poznati krajem tjedna.
Glas 'za' značio bi za Bangsamoro potpunu kontrolu nad zemljišnom reformom i određivanje prava autohtonom stanovništvu. Kampanjci za pravo na zemljište naglasili su kako je na desetke tisuća autohtonih stanovnika bilo prisiljeno napustiti mjesto svojih predaka zbog militanata te širenja drvnih i rudarskih kompanija.
Filipini su najsmrtonosnija zemlja u Aziji za zemljišne i okolišne aktiviste, prema udruzi za ljudska prava Karapatan iz Manile.
Mindanao je bio poprište najvećeg broja ubojstava prošle godine uslijed vladine akcije koja je uslijedila nakon uspostave policijskog sata 2017. godine zbog opsade grada Marawija od islamskih militanata.
KONTROLA TERITORIJA I RESURSA
Muslimanska manjina na Filipinima glasala na referendumu o autonomiji
Gotovo tri milijuna pripadnika muslimanske manjine na jugu Filipina glasalo je u ponedjeljak na referendumu o autonomiji, u potezu koji bi trebao zaustaviti desetljeće krvavih borbi te im omogućiti veću kontrolu nad svojim teritorijem i prirodnim resursima
Stanovnici regije Mindanao bili su upitani podržavaju li plan separatista i vlade u izgradnji samoupravne regije pod imenom Bangsamoro, ili 'nacija Mora/Moroa', ime koje su španjolski kolonijalisti dali regiji s muslimanskim stanovništvom.
Očekuje se da će stanovnici većinski glasati 'da', a što bi im moglo osigurati izvršnu, zakonodavnu i fiskalnu moć u regiji, nakon desetljeća separatističke pobune u kojoj je poginulo više od 120 tisuća ljudi, a dva milijuna je pobjeglo iz svojih domova.
'Ovo je vrlo značajan referendum koji će dovesti do participatorne vlasti koja će omogućiti svima da budu saslušani te da nitko nije izostavljen', rekao je stručnjak za tamošnji sukob Instituta za izgradnju mira Mindanao, Rufa Cagoco-Guiam.
- 'Autonomija priznaje narod Bangsamora kao ljude s istaknutim povijesnim i kulturološkim identitetom, i poštuje njihova prava na domenu predaka to jest zemljišta gdje žive te resurse, i pravo na samoupravu', rekla je Cagoco-Guiam za Reuters.
Mindanao je drugi najveći filipinski otok s rudnim zalihama vrijednim 300 milijardi dolara, ili 40 posto filipinskih rezervi, prema podacima vlade. Rezultati referenduma biti će poznati krajem tjedna.
Glas 'za' značio bi za Bangsamoro potpunu kontrolu nad zemljišnom reformom i određivanje prava autohtonom stanovništvu. Kampanjci za pravo na zemljište naglasili su kako je na desetke tisuća autohtonih stanovnika bilo prisiljeno napustiti mjesto svojih predaka zbog militanata te širenja drvnih i rudarskih kompanija.
Filipini su najsmrtonosnija zemlja u Aziji za zemljišne i okolišne aktiviste, prema udruzi za ljudska prava Karapatan iz Manile.
Mindanao je bio poprište najvećeg broja ubojstava prošle godine uslijed vladine akcije koja je uslijedila nakon uspostave policijskog sata 2017. godine zbog opsade grada Marawija od islamskih militanata.
immortal-
2014-04-16
Re: ŠTO MUSLIMI RADE ŠIROM SVIJETA
svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
2014-04-16
jebe me se, evo tvoji Hrvati iz HDZa ih naseljavaju po Hrvatskoj, potpisali Marakeš, dok RH pala ispod 4milijuna stanovnika, ljudi kopaju po kontenjerima, ovi ih naseljavaju po RH i daju im stanove, režije, lovu sve. A kada ja kritiziram HDZ što to radi, onda me pola "desnog" foruma napada na osobnoj razini. sami smo pali sami smo se ubili, ako domoljubi razjebavaju ovu državu, zašto da se ja peto-kolonaš i veleizdajnik nerviram.
samo jako podrška muslimanima u degeneriranju čardaka i cijelog svijeta
nudim joj 4h mjesčno za 3 i po iljada kuna. i neće. ovi iz kradezeja bi samo ležali.
2014-12-30
TočnoAssadNaPodmornici wrote:jebe me se, evo tvoji Hrvati iz HDZa ih naseljavaju po Hrvatskoj, potpisali Marakeš, dok RH pala ispod 4milijuna stanovnika, ljudi kopaju po kontenjerima, ovi ih naseljavaju po RH i daju im stanove, režije, lovu sve. A kada ja kritiziram HDZ što to radi, onda me pola "desnog" foruma napada na osobnoj razini. sami smo pali sami smo se ubili, ako domoljubi razjebavaju ovu državu, zašto da se ja peto-kolonaš i veleizdajnik nerviram.
Živio islamski Marseille
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
I onda naprave sebi zaostalu prciju gdje se kolju medjusobno. Sta ih boli kiki allahu ce gdje alkohol tece u potocima.
omni-
2014-04-12
bogati meni je to vrh za zimu, taman do lita.. 4h dnevno niti ne osjetišveber wrote:nudim joj 4h mjesčno za 3 i po iljada kuna. i neće. ovi iz kradezeja bi samo ležali.
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
Podrska MUSLIMSNIMA Filipina i ma gdje bili
Imaju prwvo traziti sto i svi ostali
Imaju oravo na zivot
Mortalka , operi Gubec
Imaju oravo na zivot
Mortalka , operi Gubec
daj... tko zna šta joj je veber ponudioAssadNaPodmornici wrote:bogati meni je to vrh za zimu, taman do lita.. 4h dnevno niti ne osjetišveber wrote:nudim joj 4h mjesčno za 3 i po iljada kuna. i neće. ovi iz kradezeja bi samo ležali.
immortal-
2014-04-16
Sora wrote:Podrska MUSLIMSNIMA Filipina i ma gdje bili
Imaju oravo na zivot
Mortalka , operi Gubec
immortal-
2014-04-16
A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
Ovo je Mortalkamortal wrote:Sora wrote:Podrska MUSLIMSNIMA Filipina i ma gdje bili
Imaju oravo na zivot
Mortalka , operi Gubec
Ugojila se preko zime
jes' ti pametna soraSora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
ti bosanka potomak turski svojataš Hrvatsku, a Hercegovcima osporavaš Hrvatstvo, želiš pripisati pripadnost drugom narodu
tuko
2014-04-16
sebe si priljepila u komentaruSora wrote:Ovo je Mortalkamortal wrote:Sora wrote:Podrska MUSLIMSNIMA Filipina i ma gdje bili
Imaju oravo na zivot
Mortalka , operi Gubec
Ugojila se preko zime
takvu te i doživljavam
2014-04-16
Rušenje i stvaranje država nije mačji kašalj...polako, step by step...pametno i ustrajno, bez prevelikog trošenja energije.Sora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
Otkud da sam ja potomak turski ne kuzim?mortal wrote:jes' ti pametna soraSora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
ti bosanka potomak turski svojataš Hrvatsku, a Hercegovcima osporavaš Hrvatstvo, želiš pripisati pripadnost drugom narodu
tuko
Ono jest da imam veliku rit ali to nije dokaz
Doista nisam sigurna u to tursko porijeklo. Isko, prije 500 godina vrlo lako moguce.
E a ja ti imam ipak manje godins.
Hercegovci su vlasi, nisam ja to izmislila .
Sami sebe uguravaju u Hrvate .
tebe će netko pitati o svom porjekluSora wrote:Otkud da sam ja potomak turski ne kuzim?mortal wrote:jes' ti pametna soraSora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
tuko
Doista nisam sigurna u to tursko porijeklo. Isko, prije 500 godina vrlo lako moguce.
u vrijeme Turaka tvoji na zemlju mojih predaka kročili nisu nikad
immortal-
2014-04-16
JeEroo wrote:Rušenje i stvaranje država nije mačji kašalj...polako, step by step...pametno i ustrajno, bez prevelikog trošenja energije.Sora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
Narocito ste pamet dokazali
SJEBALI STE SVE DObro i pozitivno i vitalno za drzavu U HRVATSKOJ koliko ste pametni
U vrijeme PRIJE TURAKA SU MOJI BILI DIO HRVATSKEmortal wrote:tebe će netko pitati o svom porjekluSora wrote:Otkud da sam ja potomak turski ne kuzim?mortal wrote:jes' ti pametna soraSora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
tuko
u vrijeme Turaka tvoji na zemlju mojih predaka kročili nisu nikad
OSTROŽAC JE BIO GRAD HRVATSKIH BANOVA
A BIHAC HRVATSKI STOLNI KRALJEVSKI GRAD
A DIO ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE
A TVOJI SU OVCE PASLI PO RUMUNIJI
CIGSNI VLAŠKI SU TVOJI DOSLI U HERCEGOVNU ITD ITD
Mi smo je stvorili, do domicilnih je da je sad čuvaju...Izgleda da im ne ide kako treba, stiže pomoć.Sora wrote:JeEroo wrote:Rušenje i stvaranje država nije mačji kašalj...polako, step by step...pametno i ustrajno, bez prevelikog trošenja energije.Sora wrote:A tko ne kriv hercegovcima da se vise ne jebu međusobno nego jebu Hrvate ?mortal wrote:svijet je blesav što dopušta osvajanje vlastitog teritorija natalitetom od strane tuđeg naroda i vjere
Narocito ste pamet dokazali
SJEBALI STE SVE DObro i pozitivno i vitalno za drzavu U HRVATSKOJ koliko ste pametni
Još samo da na Balkanu napravimo dvi države pa da se i mi smirimo.
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Ford smanjuje broj radnika za 10 posto širom svijeta
» Danas se širom svijeta slavi bogohuljenje i to s jako dobrim razlogom
» Američki zdravstveni stručnjaci priznaju da toksični sastojci cjepiva štete djeci širom svijeta
» Mladež HDZ-a BiH: Pozivamo mlade SDA na suočavanje s povijesnim činjenicama i osuđivanje zločina islamskih radikalista u BiH i širom svijeta
» Dok Vatikan gura cijepljenje, što rade istaknuti članovi Crkve u Hrvatskoj? Plaše vjernike da cjepivo rade od fetusa
» Danas se širom svijeta slavi bogohuljenje i to s jako dobrim razlogom
» Američki zdravstveni stručnjaci priznaju da toksični sastojci cjepiva štete djeci širom svijeta
» Mladež HDZ-a BiH: Pozivamo mlade SDA na suočavanje s povijesnim činjenicama i osuđivanje zločina islamskih radikalista u BiH i širom svijeta
» Dok Vatikan gura cijepljenje, što rade istaknuti članovi Crkve u Hrvatskoj? Plaše vjernike da cjepivo rade od fetusa
Page 1 of 4