odlazi dio mog djetinjstva
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
odlazi dio mog djetinjstva
TOMOSOVI mopedi bili su "krivi" za prve kilometre nebrojenih generacija motociklista, ali i za otkrivanja čari strojogradnje, kućnog tuninga i individualizacije.
Mali i izdržljivi mopedi vrlo su brzo postali omiljeni na svim prostorima bivše zemlje, a slava malog koperskog čuda se proširila i Europom, pa i preko bare gdje i danas Tomos ima svoje poklonike. Svojedobno je Tomos vladao i modernim tehnologijama, a zamjetan je bio nastup i na sportskim natjecanjima, no nije se najbolje snašao ulaskom u doba nakon raspada države.
U novom mileniju tvrtka se našla u brojnim problemima pa vlasnik, tvrtka Hidra, odlučuje 2015. godine prodati Tomos tvrtki MPO Kabel. Najavljena su velika ulaganja i širenje proizvodnje, no na kraju se nije dogodilo ništa. Zapali su u financijske teškoće i proizvodnja staje u rujnu prošle godine, a radnici lišeni plaća sami su dali prijedlog za stečaj. Kako tvrtka nije sudu dala plan oporavka i dokaz kakve-takve platežne sposobnosti, stečaj je bio jedino rješenje.
Stoga, ako ste nostalgični, volite šrafiti ili samo želite zaraditi, svakako požurite. Cijena će zasigurno rasti, a trenutna ponuda i nije toliko loša. Solidni primjerci mogu se naći doslovno za šaku eura, otprilike po cijeni po kojoj se prodaju i jugići. No to je već neka druga priča
https://www.index.hr/auto/clanak/kraj-tomosa-odlazak-jos-jednog-simbola-jugoslavenske-industrije/2055344.aspx
Mali i izdržljivi mopedi vrlo su brzo postali omiljeni na svim prostorima bivše zemlje, a slava malog koperskog čuda se proširila i Europom, pa i preko bare gdje i danas Tomos ima svoje poklonike. Svojedobno je Tomos vladao i modernim tehnologijama, a zamjetan je bio nastup i na sportskim natjecanjima, no nije se najbolje snašao ulaskom u doba nakon raspada države.
U novom mileniju tvrtka se našla u brojnim problemima pa vlasnik, tvrtka Hidra, odlučuje 2015. godine prodati Tomos tvrtki MPO Kabel. Najavljena su velika ulaganja i širenje proizvodnje, no na kraju se nije dogodilo ništa. Zapali su u financijske teškoće i proizvodnja staje u rujnu prošle godine, a radnici lišeni plaća sami su dali prijedlog za stečaj. Kako tvrtka nije sudu dala plan oporavka i dokaz kakve-takve platežne sposobnosti, stečaj je bio jedino rješenje.
Stoga, ako ste nostalgični, volite šrafiti ili samo želite zaraditi, svakako požurite. Cijena će zasigurno rasti, a trenutna ponuda i nije toliko loša. Solidni primjerci mogu se naći doslovno za šaku eura, otprilike po cijeni po kojoj se prodaju i jugići. No to je već neka druga priča
https://www.index.hr/auto/clanak/kraj-tomosa-odlazak-jos-jednog-simbola-jugoslavenske-industrije/2055344.aspx
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: odlazi dio mog djetinjstva
debo, koliko ti imaš godina pa patiš za tomosima?
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
mi kao obitelj imali kozu a potla automatic
i pentu za pasaru , stari sarafa ja koristio
2014-04-12
on ti je vrsnjak sa dezulovicem,tomicem,ivancicem...pa zbrojepikur37 wrote:debo, koliko ti imaš godina pa patiš za tomosima?
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
debotoijusto wrote:mi kao obitelj imali kozu a potla automatic
Stari ima tomos motor i još ga koristi, pentu 4 sam imao dvije godine...uvijek je kašljucala ali uvijek se lako popravljala :D
2015-08-06
epikur37 wrote:debo, koliko ti imaš godina pa patiš za tomosima?
ne patim , nostalgija prije...
50+ a onda cu jedan dan imat 60 skoro , ako bog da
2014-04-12
tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
na eu tržištu oni nisu brand a i nisu baš pratili dizajn i tehnologiju
debotoijusto wrote:epikur37 wrote:debo, koliko ti imaš godina pa patiš za tomosima?
a pa ti si deda
2015-08-06
marcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
domaća proizvodnja se štitila isto što i trump radi
2015-08-06
epikur37 wrote:debotoijusto wrote:epikur37 wrote:debo, koliko ti imaš godina pa patiš za tomosima?
a pa ti si deda
50 su nove 40
2014-04-12
Tomos je postojao zahvaljujući tržištu bivše Jugoslavije. Imali su osiguranu proizvodnju i prodaju.
Ustvari, i čitava Slovenija je postojala zahvaljujući postojanju Jugoslavije.
Ustvari, i čitava Slovenija je postojala zahvaljujući postojanju Jugoslavije.
crvenkasti-
2014-04-17
pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
2015-09-08
epikur37 wrote:marcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
koja poveznica
tebi bi odgovara zivot u YU samo bi morao s vremena na vrijeme branit tekovine revolucije , kao danas katolicku djamahiriju oli trec sa saveznicima u bosni
2014-04-12
epikur37 wrote:marcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
ne baš, jer ono kako je juga radila je stvorilo određenu dozu nekomptenentnosti kod industrije
trump ih ne štitit od konkurencije, nego od nefer konkurencije
jer Eu i Kina su do sad imali visoke carine na US proizvode, a obratno ne
tu je i različit porezni sustav kojim EU isto zapravo "uvodi carine" a to je PDV
naime amerika ima velike korporativne poreze a EU skoro nikakve, eu oporezuje potrošača a SAD nemaju PDV
tako da je europska roba za izvoz puno jeftinija od one koja se prodaje u europi, dok je kod amera ista cijena
tako da je europska roba za izvoz puno jeftinija od one koja se prodaje u europi, dok je kod amera ista cijena
vuksadinare wrote:pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
mislim da kostao isto kao slicni proizvodi vani jedino sto si te mogao kupit ( i to tesko ) ako jos jedan kupis drzavi , sto se poreza tice
2014-04-12
vuksadinare wrote:pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
da, elanove skije su bile stvarno svjetski brend
ali moraš znat da svi jugo brendovi koji su vrijedili su u biti bili slovenski, osim vegete ali realno vani ima i boljih stvari od vegete
e pa ne bi bas rekao d aje bila cijena npr.vespe i thomosa bila...ista..vespa je bila dosta skuplja i naravno vozili su je pretezno sminkeri tada i oni imucnijeg statusa...thomos je mahom vozila raja kojoj vespa nije bila tako pristupacna naravno po cijenidebotoijusto wrote:vuksadinare wrote:pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
mislim da kostao isto kao slicni proizvodi vani jedino sto si te mogao kupit ( i to tesko ) ako jos jedan kupis drzavi , sto se poreza tice
2015-09-08
debotoijusto wrote:vuksadinare wrote:pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
jasno, zato je domaća auto moto industrija prosperirala na zastarjelom dizajnu i proizvodima
realno tomos nije bio neko ludilo, običan mali 1 cilindrični dvotaktaš, čelični prešani okvir, sasvim solidno ali ništa spektakularno, ali za sedamdesete i osamdasete posve suvremen dizajn i konkurentna cijena.
no to nije dovoljno danas kad kymco skuter kupiš za kiki riki
...pa ne znam bas za neki svjetski brend osim tada elana iz slovenije...kao i od nasih vegeta a i bajadera je od nasih dobro kotirala vani...ne znam mozda sam nesto zaboravio ali sumnjam...ako mislis na slovensku tehnicku robu gorenje,iskra ne bi rekao da su oni vani bili neki brend...a i oni su mahom proizvedeni daleko vise za tada unutarnju uporabu..ako znas koji slovenski svjetski brend osim elana reci..marcellus wrote:vuksadinare wrote:pa i proizvodili su ga za jeftinu cijenu a tko onda pazi na brendiranje i dizajn van yugo okvira tada...jedina dva brenda koji su doista bili brend iz yugovine su bili elanove skije i vegeta...eventualno tu negdje je bila bajadera...josmarcellus wrote:tomos je kao i ostatak jugo industrije dobro funkcionirao na visokim carinama i nedostupnosti uvozne robe, te na 20 milijunskom jugoslavenskom tržištu.
da, elanove skije su bile stvarno svjetski brend
ali moraš znat da svi jugo brendovi koji su vrijedili su u biti bili slovenski, osim vegete ali realno vani ima i boljih stvari od vegete
2015-09-08
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Letica:Suljo je opsjednut Hrvatima od djetinjstva i to je nepopravljivo
» TRAUMA IZ DJETINJSTVA 'Svećenik mi je kupovao bombone i sladoled, a onda me silovao'
» TRAUMA IZ DJETINJSTVA 'Svećenik mi je kupovao bombone i sladoled, a onda me silovao'
Page 1 of 6