Iz komšiluka 2: ŠTA SU HRVATI KUPILI? Američka "starudija" od aviona koja može da ponese ATOMSKU BOMBU
Page 3 of 6
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Iz komšiluka 2: ŠTA SU HRVATI KUPILI? Američka "starudija" od aviona koja može da ponese ATOMSKU BOMBU
Dugo je nisam čuo i baš se lijepo podsjetiti na to. Volio bi majko mila u to ime nazdravitiHektorović wrote:Jedna za djangu :D
Šandor Winnetou- Posts : 19787
2017-12-31
Re: Iz komšiluka 2: ŠTA SU HRVATI KUPILI? Američka "starudija" od aviona koja može da ponese ATOMSKU BOMBU
F16 je djelomično i stealth. Naime, zbog velikog odraza za radare imaju premazane usisivač zraka.pismejker wrote:4++ Ero,jebem te Neuka..OSNOVA 5. generacije je Stealth,odnosno smanjeni radarski odraz..Eroo wrote:PS: Osnovu israelskog zrakoplovstva i dalje čine f16 Barak, koji im, kao što znamo, dobro služe.
To ti je nešto kao F35, samo što nisu stealth. Većim dijelom su čak 5.-e generacije.
Djelomično 5.-generacije je zbog ugrađene avionike, koja ne ne zaostaje za onom ugrađenom u F35.
Pa jebate, nisam ja ovdje za to da zabadave podučavam... a nisan van ni tata ni mama.
Da sad ja malo slušam, objasni razlike. Mislim na f16 i f35.dzango wrote:Ne sve. Samo one koje prodaju zemljama trećeg sveta. Oni koji ostaju u Izraelu se ne doungrejduju.Eroo wrote:Džango,dzango wrote:Imaju F16 ali koja varijanta. Imaju i Rusi devetke ali ne kao ove naše. Ili izbacuju iz upotrebe prodavajući zemljama trećeg sveta. I jedni i drugi.Eroo wrote:
Israel ima još u funkciji 223 aviona tipa f16, a Ameri cca 300 komada.
Ameri su najavili njihovo korištenje čak do 2035.-e.
PS: Ako ti još uvijek nije jasno, obrni se na Soru. Ona nije avijatičar
ali je propeler za miješanje magle..
F16 C/D block 30 (osnovna verzija) . Block 32 ne postoji, koliko je meni poznato.
Barak/Barakeet je ne samo modernizirana nego je i "dograđena" (ojačaan konstrukcijski)
i tako povećana nosivost za nekoliko tona. Stručnjaci kažu da verzija nije ništa lošija od F35,
osim što Barak nije stealth. Osobno mislim da je to malkice pretjerano reći.
I da ponovim: Israelci imaju ukupno 223 f16, a verzije Barak 78 komada (istog godišta).
Zamisli da bi sve to morali vratiti na prvobitno stanje kod pravljenja SLEP.
F16 je isti kao F35 kao što je Ajfon 1 isti kao i Ajfon 6. Oba su Ajfoni.
nope..ako mu nije trup bitno promjenjen,nis od smanjene vidljivosti..Eroo wrote:F16 je djelomično i stealth. Naime, zbog velikog odraza za radare imaju premazane usisivač zraka.pismejker wrote:4++ Ero,jebem te Neuka..OSNOVA 5. generacije je Stealth,odnosno smanjeni radarski odraz..Eroo wrote:PS: Osnovu israelskog zrakoplovstva i dalje čine f16 Barak, koji im, kao što znamo, dobro služe.
To ti je nešto kao F35, samo što nisu stealth. Većim dijelom su čak 5.-e generacije.
Djelomično 5.-generacije je zbog ugrađene avionike, koja ne ne zaostaje za onom ugrađenom u F35.
Pa jebate, nisam ja ovdje za to da zabadave podučavam... a nisan van ni tata ni mama.
Guest- Guest
Ti kurca ne kužiš, ti avioni se jednostavno više ne mogu vratiti u prvobitno stanje i to bi trebalo biti jasno svakoj budali a kamoli "avimehaničaru ili avijatičaru" kao što si ti. No ti si ipak samo srbin pa ne čudi što šamaraš gluposti do besvjesti.dzango wrote:Ti si konstruktor za kurac i palac i nemaš pojma o avionima. Izraelski avioni su apgrejdovani sa izraelskom avionikom na koju su Ameri stavili zabranu i ovi je moraju vratiti u prvobitno stanje. Nema nikakvog skeniranja već se delovi koji su odtadili svoje bez obzira na stanje menjaju. Plus svaka zakivka koja postoji. Niko ne govori o verziji A/B već o bloku 30-32 koji vi dobijate. Tu se sigurno neće raditi ništa od ovoga već osnovno servisiranje i dodavanje opreme da bi se doveo na neki nivo modernizacije. To ipak ostaje stara kanta koja je dobra za balkanske gudure o ništa više. Njihova uloga je da dežuraju na nebu a ne da budu respektabilni avioni.Eroo wrote:Avijatičaru, verzija je F16 C/D Barak 2020, na koju su modernizirani svi israelski f16, a nemaju ih tako malo.dzango wrote:Srbin je slučajno aviomehaničar po obrazovanju i zna da na avionu svaka zakivka ima propisani radni vek. Ovako nešto je moguće ako se rastavi ceo avion i ponovo sastavi. Mada se ovde uopšte ne spominje verzija koju vi dobijate već se radi o bloku 40-52. Verzija koju vi dobijate je već otpisana. Zato bolje manje palamudi o nečemu o čemu nemaš pojma.Eroo wrote:Ne samo da sam čuo, ja to znam i izračunat.dzango wrote:
Jesi li čuo za zamor materijala? Možeš na devetku da staviš rakete R-77 i radar Žuk-ME ali nikada neće da bude MIG-35.
To se dokazuje opitima (pokusima) gdje se nakon 1 mio očekivanih opterećenja, napr., dobije dozvoljeno računsko opterećenje
i nakon toga se konstruira neki konstrukcijski element. Dozvoljeni napon u konstrukciji kod mirnog opterećenja se dijeli s tkzv.
faktorom dinamičnosti, koji je kod mostova (po starim propisima) iznosio maksimalno fi=1,4.
U konkretnom slučaju, zbog korištenja aviona u ratnim uvjetima, taj faktor iznosi fi = 1,6. Tako se umjesto stvarnih 5,000 sati fiktivno poveča na 8,000 sati. Svi konstrukcijski elementi nisu na isti način i jednako snažno dinamički opterećeni, zato se neke niti ne uzima u obzir.
Slično kao kod mostova- ograde ne računaš na dinamične učinke već samo nosivu konstukciju, napr.. Kod aviona se kritični dijelovi jednostavno zamjene s novim. Na konkretnih avionih će se sprovesti tkzv. SLEP i tako produžiti životni vijek za 3,000 sati po platformi. Dakle, u nekom smislu se opet dođe na onih polaznih 8,000. Proizvođač LM je nedavno objavio vijest da su u stanju povećati životnu dob f16 na 12,000 sati po platformi.
Evo:
https://www.defensenews.com/air/2017/04/13/lockheed-says-it-can-double-f-16-s-service-life-but-will-have-to-compete-for-opportunity/
Znam da sam se badava trudio, Srbin je to...
I da, svi dijelovi aviona će biti rastavljeni i ponovno pregledani (skenirani), a oni ispod "3000 h" zamjenjeni s novim dijelovima.
Još jednom, avijatičaru, ovih 12 f16 Barak su već modernizirani do nivoa 4++, a po nekim postavkama su čak i 5.-a generacija.
F16 A/B (osnovna verzija) su u Israelu još 2014 izbačeni iz stroja. Srbine, ti si možda avijatičar (mehaničar), a ja sam projektant-konstruktor, to nije isto. Ti možda znaš švasat, ali ja znam var proračunat....Pa lijepo sam se potrudio i snizio nivo, da lakše razumiješ...i ništa.
Za smanjenu vidljivost se koriste i premazi. Čitaj, uči...pismejker wrote:nope..ako mu nije trup bitno promjenjen,nis od smanjene vidljivosti..Eroo wrote:F16 je djelomično i stealth. Naime, zbog velikog odraza za radare imaju premazane usisivač zraka.pismejker wrote:4++ Ero,jebem te Neuka..OSNOVA 5. generacije je Stealth,odnosno smanjeni radarski odraz..Eroo wrote:PS: Osnovu israelskog zrakoplovstva i dalje čine f16 Barak, koji im, kao što znamo, dobro služe.
citam ucim..dakako da se koriste,ali prije svega potpuno drugacija konstrukcija avijuna,kao i koristenje kompozitnih i specijalnih materijala..Bez toga,slikaj ti svoj premaz..oborena F-117 iznad srbije,odnosno ono sto je palo doli,i polupalo se,otkriva i potpuno drugaciju konstrukciju trupa,materijala i filozofije aerodinamike..Eroo wrote:Za smanjenu vidljivost se koriste i premazi. Čitaj, uči...pismejker wrote:nope..ako mu nije trup bitno promjenjen,nis od smanjene vidljivosti..Eroo wrote:F16 je djelomično i stealth. Naime, zbog velikog odraza za radare imaju premazane usisivač zraka.pismejker wrote:4++ Ero,jebem te Neuka..OSNOVA 5. generacije je Stealth,odnosno smanjeni radarski odraz..Eroo wrote:PS: Osnovu israelskog zrakoplovstva i dalje čine f16 Barak, koji im, kao što znamo, dobro služe.
naime,koristila su se specijalna konstrukcija krila i trupa,tzv,saće(ono sto pčele koriste,kako bi se radarske zrake sto vise puta lomile,i time vracale bitno smanjeni odraz...Citaj..uci Ero,...
Guest- Guest
Rusi se ne hvale STEALTH sranjem kod Su-34 i 35,jerbo nema sanse..To su 4++ kao i ovaj tvoj F-16 Barak..u 4++ spadaju i te tvoje modifikacije..
%.su iskljucivo J-20,Su-57,F-35,F-22,Pa cak ioni samo pod odredjenim uvjetima...Odreda i ti,nisu 100% nevidljivi..
%.su iskljucivo J-20,Su-57,F-35,F-22,Pa cak ioni samo pod odredjenim uvjetima...Odreda i ti,nisu 100% nevidljivi..
Guest- Guest
Prvo nemamo mi Barrak avione pitanje je oce li ih ikada imati
Drugo šteta što nema ekipe iz bivšeg foruma da čitaju malo ove gluposti o nevidljivim F16kama da se smijemo zajedno
Drugo šteta što nema ekipe iz bivšeg foruma da čitaju malo ove gluposti o nevidljivim F16kama da se smijemo zajedno
Koji su to avioni 100% nevidljivi na radaru?
Guest- Guest
Svaka budala ima svoje veseljetre wrote:Dugo je nisam čuo i baš se lijepo podsjetiti na to. Volio bi majko mila u to ime nazdravitiHektorović wrote:Jedna za djangu :D
Jes kupijo PETARDE HA ?
Kad smijes pucati jesi pito?
Ove su nesto jeftinije kpje padaju zajedno s avijonima ?Eroo wrote:Sora wrote:Ako su ti avioni ISKORIŠTENI I AMORTIZIRANI, KAKO MOGU KOŠTATI POL MILIJARDE .
ZEMLJO, OTVIRI SE I PROGUTAJ JEBENOG ERU
Bumbe i raketline su nove i skupe. Zamisli mogu dobacit čak 300 kilometara. Za hrvatske prilike sasvim dovoljno.
ka'e sora?..ipak si dosla malo sebi i znas salu baciti...Sora wrote:Svaka budala ima svoje veseljetre wrote:Dugo je nisam čuo i baš se lijepo podsjetiti na to. Volio bi majko mila u to ime nazdravitiHektorović wrote:Jedna za djangu :D
Jes kupijo PETARDE HA ?
Kad smijes pucati jesi pito?
vuksadinare- Posts : 100315
2015-09-08
E cim zemlja siromašnija
Tim vise korupcije
Cim vise korupcije vise oruzja
Cim vise oruzja vise sirotinje
A jrbe se herama i nehrvatima
Nece oni jesti travu
Tim vise korupcije
Nece oni jesti travu
Eroo wrote:Atomska, nego šta.
Aj kolega Ero vidi nekako, preko svojih veza, da se nabavi jedno dvi atomske
a ja se ponadaoSora wrote:E cim zemlja siromašnija
Tim vise korupcije
Nece oni jesti travu
2015-09-08
Uvijrk sam za salu spremna
Osim kad me netko raspizdi
A zna se tko to je
A zna se tko to je
ero tiha patnjaSora wrote:Uvijrk sam za salu spremna
A zna se tko to je
2015-09-08
sta ja bi eru zbombardirala
Z barakama
Cim prije zastihati crnog đavla
Z barakama
Cim prije zastihati crnog đavla
Ma nijevuksadinare wrote:ero tiha patnjaSora wrote:Uvijrk sam za salu spremna
A zna se tko to je
Ne budali
Imam ja valjda nesto u glavi, necu s narodnim neprijateljima
Kuis
Ero.
Taj ima pogresna krvna zrnca, mentalnu mapu za kurac i nije plemenita roda
evo i ove što je treba deportirati
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Iz komšiluka Vol.3: Analiza borbenih aviona F-16 koje su kupili naši zapadni susedi: Izraelske “Munje“ i “Gromovi“ za Hrvatsku
» Močna pametna američka kasetna bomba koja može odjednom uništiti 40 tenkova
» Huti dobijaju Atomsku Bombu
» Medvedev: Ako mi ne pobijedimo bacit ćemo atomsku bombu
» Putin u očaju nudi Srbiji atomsku bombu
» Močna pametna američka kasetna bomba koja može odjednom uništiti 40 tenkova
» Huti dobijaju Atomsku Bombu
» Medvedev: Ako mi ne pobijedimo bacit ćemo atomsku bombu
» Putin u očaju nudi Srbiji atomsku bombu
Page 3 of 6