Hyundai dolazi u Hrvatsku?!
Page 7 of 11
Page 7 of 11 • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Re: Hyundai dolazi u Hrvatsku?!
RayMabus wrote:Pa nemoraju, doći će netko drugicatabbath wrote:LOL pa nisu Hyindaj vesla sisali, nisu budale da dođu ovdje proizvoditi kad su bilo di u susjedstvu bolji uvjeti.
Nema tko radit , nemislin dizat plaće vozačima, inžinjeriji i automehaničarima u vojsci na 20 tisuća kuna jer nema takvog kadra u Hrvatskoj
Ide tvornica auta a kako nezanima me
Izvrši
Vrime prolazi. Niko ne dolazi. Očekivano.
catabbath- Posts : 12437
2015-08-22
catabbath wrote:LOL pa nisu Hyindaj vesla sisali, nisu budale da dođu ovdje proizvoditi kad su bilo di u susjedstvu bolji uvjeti.
Da, samo što susjedstvo nije u EU, pa time automatski otpadaju. Osim Slovenije u kojoj je cijena radne snage veća.
Hyundai ima velike ambicije u EU, koje se neprestano povećavaju, jer njihov model i30 praktički predstavlja najozbiljnijeg konkurenta Golfu na tržištu.
Rumunjska bi također bila dobar izbor unutar EU, ako ne i bolji od Hrvatske, ali tamo je Renault preko Dacie već ovladao tržištem i resursima pa ništa od toga. Itd.
Hrvatska naravno nije sposobna u ovom trenutku za neku veću količinu auta i auto dijelova za Hyundai, ali je sposobna ili se može brzo osposobiti za neku manju proizvodnju, a onda ćemo vidjeti što dalje.
Guest- Guest
catabbath wrote:RayMabus wrote:Pa nemoraju, doći će netko drugicatabbath wrote:LOL pa nisu Hyindaj vesla sisali, nisu budale da dođu ovdje proizvoditi kad su bilo di u susjedstvu bolji uvjeti.
Nema tko radit , nemislin dizat plaće vozačima, inžinjeriji i automehaničarima u vojsci na 20 tisuća kuna jer nema takvog kadra u Hrvatskoj
Ide tvornica auta a kako nezanima me
Izvrši
Vrime prolazi. Niko ne dolazi. Očekivano.
Tako se govorilo i za Pelješki most. Neće se nikad izgraditi, nema para, ovo ono drž nedaj pa vidi vraga.
Guest- Guest
Speare Shaker wrote:catabbath wrote:LOL pa nisu Hyindaj vesla sisali, nisu budale da dođu ovdje proizvoditi kad su bilo di u susjedstvu bolji uvjeti.
Da, samo što susjedstvo nije u EU, pa time automatski otpadaju. Osim Slovenije u kojoj je cijena radne snage veća.
Hyundai ima velike ambicije u EU, koje se neprestano povećavaju, jer njihov model i30 praktički predstavlja najozbiljnijeg konkurenta Golfu na tržištu.
Rumunjska bi također bila dobar izbor unutar EU, ako ne i bolji od Hrvatske, ali tamo je Renault preko Dacie već ovladao tržištem i resursima pa ništa od toga. Itd.
Hrvatska naravno nije sposobna u ovom trenutku za neku veću količinu auta i auto dijelova za Hyundai, ali je sposobna ili se može brzo osposobiti za neku manju proizvodnju, a onda ćemo vidjeti što dalje.
Mađarsku (u koju svi investiraju) si slučajno izostavio :)
catabbath-
2015-08-22
Onda nema u Hrvatskoj onu šemu Samo ti i nitko višecatabbath wrote:Speare Shaker wrote:catabbath wrote:LOL pa nisu Hyindaj vesla sisali, nisu budale da dođu ovdje proizvoditi kad su bilo di u susjedstvu bolji uvjeti.
Mađarsku (u koju svi investiraju) si slučajno izostavio :)
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Speare Shaker wrote:Tako se govorilo i za Pelješki most. Neće se nikad izgraditi, nema para, ovo ono drž nedaj pa vidi vraga.
Jel se izgradio? :). Btw uspoređuješ domaću državnu investiciju i stranu privatnu koje veze nemaju jedna s drugom. Praksa je pokazala da sam ja u pravu a ti u krivu a RH u qrcu za investicije koje nisu pranje love.
U Mađarskoj je Suzuki a Japan i Koreja imaju pad proizvodnje i moraju se udružit
Ako nitko od njih neotvori u Hrvatskoj ništa onda nemogu blokirat Kineze
A ovako mogu
Samo ti
Ako nitko od njih neotvori u Hrvatskoj ništa onda nemogu blokirat Kineze
A ovako mogu
Samo ti
2014-04-11
Japan i Koreja imaju pad proizvodnje u svojim državama jer Kina gazi
EU ima 28 članica
Ako otvaraš samo u jednoj državi netko mora i u drugim no ako u svakoj otvoriš jednu posebno manjima onda je Samo ti
Reci mi tiho tiho reci mi najtiše samo ja ću sve to znati samo ja i nitko više
EU ima 28 članica
Ako otvaraš samo u jednoj državi netko mora i u drugim no ako u svakoj otvoriš jednu posebno manjima onda je Samo ti
2014-04-11
RayMabus wrote:Japan i Koreja imaju pad proizvodnje u svojim državama jer Kina gazi
EU ima 28 članica
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kineska-ambasadorica-chen-bo-na-sastanku-s-dodikom-samo-pod-zastavom-rs-a/181205072
Mogu i Kinezi otvorit u Hrvatskoj, nije greda ,ljudi smo dogovorit ćemo se
2014-04-11
Speare Shaker wrote:veber wrote:ne, nego se ti praviš pametan na polju o kojem nemaš pojma.Speare Shaker wrote:Ti si očito ostao zakopan u prošlosti. Doduše, ne kao neki ovdje u jako davnoj, ali nebitno.
nemoj o strojarstvu kada mi je to struka i jako dobro znam o čemu tipkam.
a budi siguran da ti ili netko ovdje na forumu zna isprogramirat robota.
previše terminatora.
Strojarstvo mi nije struka, ali dovoljno znam o tome da jasno vidim kako si zapeo u prošlosti.
Ne tako davnoj kao neki ovdje, ali svejedno si očigledno zapeo u prošlosti.
Ako ovaj projekt propadne, a veći su izgledi da će propasti nego uspjeti, onda se to sigurno neće dogoditi zato što smo deindustrijalizirali zemlju i zato što nemamo onoliki broj majstora kao što smo ih imali prije 30 godina, jer su se mnoge zemlje, čak i neke koje se bez problema mogu opisati kao trećesvjetske vukojebine, kako u davnoj tako još više i u nedavnoj prošlosti bez problema prilagodile proizvodnji za njih potpuno novom sektoru kao što je automobilska industrija.
Dakle, to je moguće i kod nas, druga je priča hoće li se stvarno i dogoditi.
Veber je u pravu...kod nas je kronični deficit kadra tehničke struke općenito i jako je malo vjerojatno da će se trend promijeniti...strojarstvo, elektrotehnika, elektronika, računarstvo...sve su to područja gdje smo tanki s kadrom, a i Hrvati su općenito na vi sa prirodnim i tehničkim znanostima...piši kući propalo...
darth_vader-
2014-04-17
Onda ćemo ugasit filozofski fakultetjasambrend wrote:Speare Shaker wrote:veber wrote:ne, nego se ti praviš pametan na polju o kojem nemaš pojma.Speare Shaker wrote:Ti si očito ostao zakopan u prošlosti. Doduše, ne kao neki ovdje u jako davnoj, ali nebitno.
previše terminatora.
Strojarstvo mi nije struka, ali dovoljno znam o tome da jasno vidim kako si zapeo u prošlosti.
Ako ovaj projekt propadne, a veći su izgledi da će propasti nego uspjeti, onda se to sigurno neće dogoditi zato što smo deindustrijalizirali zemlju i zato što nemamo onoliki broj majstora kao što smo ih imali prije 30 godina, jer su se mnoge zemlje, čak i neke koje se bez problema mogu opisati kao trećesvjetske vukojebine, kako u davnoj tako još više i u nedavnoj prošlosti bez problema prilagodile proizvodnji za njih potpuno novom sektoru kao što je automobilska industrija.
Veber je u pravu...kod nas je kronični deficit kadra tehničke struke općenito i jako je malo vjerojatno da će se trend promijeniti...strojarstvo, elektrotehnika, elektronika, računarstvo...sve su to područja gdje smo tanki s kadrom, a i Hrvati su općenito na vi sa prirodnim znanostima...piši kući propalo...
2014-04-11
Hehehehe...Not! A gdje ćeš generirati uhljebe?
darth_vader-
2014-04-17
Trebaju mi vozači, inžinjeri i automehaničari u vojscijasambrend wrote:Hehehehe...Not! A gdje ćeš generirati uhljebe?
Ako je netko mislija da imam namjeru u vojsci davat plaču 20 tisuća kuna za te poslove jer će uskoro bit nula ljudi na birou taj se gadno zajeba
2014-04-11
nis od toga...Prvo Zakonodavstvo je sipljivo i sama drzava ne odise bas postivanjem zakona,dakle,kako ce se tako velika investicija realizirati,ako Zakon kaze ovo,a napuci drzavne mafije ono...
Nadalje ,ono sto je Weber rekao stoji u dlaku..
nije to samo zakupiti 100 000 kvadrata montaznih ili proizvodnih sala,ubaciti ljude i reci im da rade... nego jos upregnuti vezane obrte i industrije,logistiku,režijske sustave,i sve to natjerati da radi povezano kao svicarska vura..
10000 ljudi minimum..naravno ako se zeli proizvoditi na svjeckom nivou,a logistika u svemu,opet povlaci svoje zahtjeve..
Svaki pa i najmanji dio koji rade vezane industrije,mora proci i testiranje kvalitete,dakle,prije nego li uopce bude upuceno u reimo hjundaji,mora proci niz firmi,koje ce opet to sve prekontrolirati opticki,rengenski,fluoroskopski,fosforescentno,a opet za sve to ce se morati raditi zasebna logistika..
naj mo je ono sto mnogi trtljaju bez ikakva znanja,da sve danas roboti obave...
uglavnom su gledali neki promo filmic ili teaser za poslovne partnere,gdje karoserija prolazi liniju za bojenje,ili se najkrupniji dijelovi spajaju na karoseriju..
Daleko je to od finalnog proizvoda..no objasnjavati sve neukima i onima koji nemaju pojma kako je autoindustrija veliki i nadasve slozen posao,nema smisla..
Nadalje ,ono sto je Weber rekao stoji u dlaku..
nije to samo zakupiti 100 000 kvadrata montaznih ili proizvodnih sala,ubaciti ljude i reci im da rade... nego jos upregnuti vezane obrte i industrije,logistiku,režijske sustave,i sve to natjerati da radi povezano kao svicarska vura..
10000 ljudi minimum..naravno ako se zeli proizvoditi na svjeckom nivou,a logistika u svemu,opet povlaci svoje zahtjeve..
Svaki pa i najmanji dio koji rade vezane industrije,mora proci i testiranje kvalitete,dakle,prije nego li uopce bude upuceno u reimo hjundaji,mora proci niz firmi,koje ce opet to sve prekontrolirati opticki,rengenski,fluoroskopski,fosforescentno,a opet za sve to ce se morati raditi zasebna logistika..
naj mo je ono sto mnogi trtljaju bez ikakva znanja,da sve danas roboti obave...
uglavnom su gledali neki promo filmic ili teaser za poslovne partnere,gdje karoserija prolazi liniju za bojenje,ili se najkrupniji dijelovi spajaju na karoseriju..
Daleko je to od finalnog proizvoda..no objasnjavati sve neukima i onima koji nemaju pojma kako je autoindustrija veliki i nadasve slozen posao,nema smisla..
Guest- Guest
jasambrend wrote:Speare Shaker wrote:veber wrote:ne, nego se ti praviš pametan na polju o kojem nemaš pojma.Speare Shaker wrote:Ti si očito ostao zakopan u prošlosti. Doduše, ne kao neki ovdje u jako davnoj, ali nebitno.
previše terminatora.
Veber je u pravu...kod nas je kronični deficit kadra tehničke struke općenito i jako je malo vjerojatno da će se trend promijeniti...strojarstvo, elektrotehnika, elektronika, računarstvo...sve su to područja gdje smo tanki s kadrom, a i Hrvati su općenito na vi sa prirodnim i tehničkim znanostima...piši kući propalo...
Gle, uopće nije pitanje jesmo li generalno tanki sa takvim kadrom u cijeloj državi ili ne.
Jesmo, i to debelo.
No, pitanje je zapravo jesmo li toliko tanki da nismo u stanju pokriti kadrovske potrebe za ovu konkretnu investiciju?
Mislim, znam da je depra u cijeloj zemlji, znam da je defetizam u velikoj modi, znam da ljudi uzimaju u obzir samo crne i najcrnje scenarije i pri tome nalaze neke perverzne užitke, ali mislim da je svima jasno koji je odgovor na ovo pitanje.
Toliko tanki sa kadrom ipak nismo i u stanju smo pokriti potrebe za kadrovima u ovoj konkretnoj investiciji.
Ako se ona ikada ostvari.
Guest- Guest
RayMabus wrote:
Onda ćemo ugasit filozofski fakultet
Nećemo, samo ćemo (najmanje) prepoloviti broj studenata.
Guest- Guest
bez uvrede ali niste...da jeste,vec bi sve bilo realizirano u drugoj polovici 90tih kad su prvo Audi,pa Merc,pa Ford najavili dolazak pa odustali..jednostavni niste nivo kvalitete za nesto vise i slozenije...plastikarija je nes posve drugo..Speare Shaker wrote:jasambrend wrote:Speare Shaker wrote:veber wrote:ne, nego se ti praviš pametan na polju o kojem nemaš pojma.Speare Shaker wrote:Ti si očito ostao zakopan u prošlosti. Doduše, ne kao neki ovdje u jako davnoj, ali nebitno.
previše terminatora.
Gle, uopće nije pitanje jesmo li generalno tanki sa takvim kadrom u cijeloj državi ili ne.
Jesmo, i to debelo.
No, pitanje je zapravo jesmo li toliko tanki da nismo u stanju pokriti kadrovske potrebe za ovu konkretnu investiciju?
Mislim, znam da je depra u cijeloj zemlji, znam da je defetizam u velikoj modi, znam da ljudi uzimaju u obzir samo crne i najcrnje scenarije i pri tome nalaze neke perverzne užitke, ali mislim da je svima jasno koji je odgovor na ovo pitanje.
Toliko tanki sa kadrom ipak nismo i u stanju smo pokriti potrebe za kadrovima u ovoj konkretnoj investiciji.
Ako se ona ikada ostvari.
Guest- Guest
Ministarstvo potvrdilo da je pozvalo pet velikih proizvođaća da naprave pogon u Hvatskoj
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2047822
Ako neće jedan oće drugi no onda nema posli nismo znali
2014-04-11
Poanta jest da ako nece jedan nece niti ostali,jer ce se pitati zasto ovi prvi nece...RayMabus wrote:Ministarstvo potvrdilo da je pozvalo pet velikih proizvođaća da naprave pogon u Hvatskoj
Guest- Guest
Oće oće nebrini se ,Kina svake godine novih 1,5 miljona auta višepismejker wrote:Poanta jest da ako nece jedan nece niti ostali,jer ce se pitati zasto ovi prvi nece...RayMabus wrote:Ministarstvo potvrdilo da je pozvalo pet velikih proizvođaća da naprave pogon u Hvatskoj
Ja stojim iza te jedne tvornice i omogučavam šemu Samo ti plus uvoz tvojih automobila kroz moje luke
E vidit ćeš kako oće
2014-04-11
catabbath wrote:Speare Shaker wrote:Tako se govorilo i za Pelješki most. Neće se nikad izgraditi, nema para, ovo ono drž nedaj pa vidi vraga.
Jel se izgradio? :). Btw uspoređuješ domaću državnu investiciju i stranu privatnu koje veze nemaju jedna s drugom. Praksa je pokazala da sam ja u pravu a ti u krivu a RH u qrcu za investicije koje nisu pranje love.
:D Što ćeš smisliti kao opravdanje za loše prognoze kad se izgradi? :)
Ništa? Tako sam i mislio. :)
Reći ćeš da si bio u pravu, kao i uvijek. :)
To sam inače masu puta doživio. Tako sam recimo dobio dvije oklade s Marcelom, a on i dalje tvrdi da je on bio u pravu, a ja u krivu.
Tehnički gledano, to sam možeš sebi tepati da si bio u pravu, ali to će se okrenuti brže nego što misliš, jer je igra završena kada je završena, a ne kada ti misliš da je završena. :)
Kao drugo, ne uspoređujem državnu investiciju (zapravo EU, jer oni pokrivaju koliko ono? 85% potrebnih sredstava?) sa stranom privatnom jer cijelo vrijeme i upućujem na to da je ovdje ključna strateška odluka mogućeg investitora a to je Hyundai. :)
Hoće li do ove investicije doći ili ne, isključiva je volja Hyundaija.
I to strateška odnosno makroekonomska, a makroekonomija se prilično razlikuje od mikroekonomije. To će ti potzvrditi i yoda, ako meni ne vjeruješ.
I ponovit ću još jednom, jasno je da oni traže nova strateška uporišta u novoj Europi, jer je ona stara Europa pokrivena poznatim brandovima, njemačkim, francuskim, talijanskim, nije ih potrebno nabrajati, svi ih znamo, a Hyundai ima velike ambicije, kako za sebe tako i za sestrinsku firmu KIU. POsebno na području crossovera odnosno SUV-ova koji sad haraju tržištem.
Zato je Hyundai uhvatio uporišta u Češkoj i Slovačkoj i traži nova u EU i to u njenom novom dijelu tamo gdje ih drugi nemaju, iznimka je jedino Češka, ali to je izuzetno industrijski potentna zemlja i to može pokriti kadrovski, logistički itd.
Osim toga, ovdje ključnu riječ čak neće imati država nego županija, i to jedna od najpropulzivnijih u Hrvatskoj kada su u pitanju planovi razvoja industrijske proizvodnje i grad na čijem je čelu moj omiljeni političar Ivan Čehok. :)
To naravno i dalje nije sama po sebi dovoljna garancija za uspjeh, dapače, rekao sam kako je više izgleda da projekt neće uspjeti nego da hoće, ali te šanse ipak nisu nepostojeće kako to profesionalna praznoglava blebetala (ne mislim ovdje na tebe osobno) na ovom forumu pokušavaju prikazati.
Guest- Guest
Page 7 of 11 • 1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Similar topics
» BORA ĐORĐEVIĆ DOLAZI U HRVATSKU!
» Erdogan dolazi u posjet 26 i 27.travnja u Hrvatsku...
» Američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku
» Val smrti poharao Hrvatsku, stručnjaci najavljuju 'najgore tek dolazi', a pogrebnici trljaju ruke: evo koliko će vas koštati usudite li se umrijeti (i počnite štedjeti)...
» Uzas,uzas ne uzas nego mrakaca..Putin dolazi u Hrvatsku
» Erdogan dolazi u posjet 26 i 27.travnja u Hrvatsku...
» Američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku
» Val smrti poharao Hrvatsku, stručnjaci najavljuju 'najgore tek dolazi', a pogrebnici trljaju ruke: evo koliko će vas koštati usudite li se umrijeti (i počnite štedjeti)...
» Uzas,uzas ne uzas nego mrakaca..Putin dolazi u Hrvatsku
Page 7 of 11