KAKO JE TITO UBIO NAJVEĆEG PAVELIĆEVOG KRVNIKA: Čekićem u čelo, OVAKO SI TI UBIJAO SRPČAD U JASENOVCU!
Page 2 of 7
Page 2 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: KAKO JE TITO UBIO NAJVEĆEG PAVELIĆEVOG KRVNIKA: Čekićem u čelo, OVAKO SI TI UBIJAO SRPČAD U JASENOVCU!
Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:govna...mada luburic je bio inteligentan covjek...niti je pavelica previse volio...navodno su iz pavelicevog tabora udbi ocinkali luburica...inace luburic je prije 2 svjetskog rata htio suradjivat sa komunistima ali prohrvatski orjentiranima nije bilo bitno da li su i na staljinovim pozicijama..no 1937 je do kraja pobjedila projugoslavenska struja prohrvatsku u kph-a i ta suradnja ili saveznistvo je otpaloRingo10 wrote:
Govno ukokalo govno.
Vec sam ovdje pisao da ga je moj pokojni djed dobro poznavao u Sarajevu.
Stariji sarajlije su to dobro pamtile. Priča se da su ondje ljude mučili ključalom vodom.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Re: KAKO JE TITO UBIO NAJVEĆEG PAVELIĆEVOG KRVNIKA: Čekićem u čelo, OVAKO SI TI UBIJAO SRPČAD U JASENOVCU!
bio je..pa takvi ljudi su vrlo inteligentni cak i uzornijeg ponasanja...privlacni na jedan nacin...to najbolje opisuje film 'kad jaganjci utihnu'...maks luburic kako ocevici tvrde nije bio ono ludjak po sistemu da je psovao i vitlao sjekirom..nego u bijelim rukavicama..volio je golubove,pse..bio fin prema zenama..pa i ljudima...ali sto se desavalo u drugom dijelu mozga kad je bio sam bog te pitajRingo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:
govna...mada luburic je bio inteligentan covjek...niti je pavelica previse volio...navodno su iz pavelicevog tabora udbi ocinkali luburica...inace luburic je prije 2 svjetskog rata htio suradjivat sa komunistima ali prohrvatski orjentiranima nije bilo bitno da li su i na staljinovim pozicijama..no 1937 je do kraja pobjedila projugoslavenska struja prohrvatsku u kph-a i ta suradnja ili saveznistvo je otpalo
Stariji sarajlije su to dobro pamtile. Priča se da su ondje ljude mučili ključalom vodom.
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Karijera ovog zločinca bila je uspješna i 1944. godine kada je imenovan pukovnikom, te početkom 1945. kada je već general i ima naslov viteza. Tako potvrđen i krajnje odan poglavniku, dolazi u Sarajevo, da terorom pokuša makar odgoditi prestanak ustaške strahovlade u gradu. Luburić se smjestio u vilu čuvenog sarajevskog bankara i dugogodišnjeg predsjednika Trgovačko-obrtničke komore, dr Nikole Berkovića. Ta Berkovića vila, jedna je od najcrnjih tačaka Sarajeva iz vremena okupacije 1941-1945. godine. Vile više nema, Na njenom nekadašnjem mjestu ili u blizini, sada je glomazna i poružna višespratnica, poznat kao Gorenje neboder. Srećom po zdravu pamet, taj strašni prostor obilježava spomen-ploča, na kojoj jasno i precizno piše o čemu je riječ. Po instrukcijama Pavelića, Maks Luburić je zaveo takozvani Prieki ratni sud. Tokom Luburićevog boravka u Sarajevu, od 18. februara, do 4. aprila 1945. godine, dakle, za ciglih mjesec i po dana, prema pouzdanim podacima, zvjerski su ubijeno tri stotine dvadeset i troje Sarajlija. Nakon što je vajni general i vitez 4. aprila, pred samo oslobođenje, zbrisao iz grada, u dvorištu Berkovića vile pronađeno je dvadesetak leševa. Ali, vrhunac divljaštva Maksa Luburića bilo je vješanje 55 Sarajlija, u noći između 27. i 28. marta 1945. godine na kestenova stabla drvoreda od stare Fabrike duhana, do Zemaljskog muzeja.flumen wrote:jastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:govna...mada luburic je bio inteligentan covjek...niti je pavelica previse volio...navodno su iz pavelicevog tabora udbi ocinkali luburica...inace luburic je prije 2 svjetskog rata htio suradjivat sa komunistima ali prohrvatski orjentiranima nije bilo bitno da li su i na staljinovim pozicijama..no 1937 je do kraja pobjedila projugoslavenska struja prohrvatsku u kph-a i ta suradnja ili saveznistvo je otpaloRingo10 wrote:
Govno ukokalo govno.
a ne akumulatorskom kiselinom? kako zaostalo...
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Navodno je na njega ubitacan dojam ostavljen jos u pubertetskom razdoblju kad su mu zandari pred ocima takorec iskasapili oca i zatvorili ga u podrum golog u gacama gdje je bila smrznuta voda na podu..gdje mu je otac i umro
2015-09-08
Da. O tome svjedoči i dokumenat-karakteristika koju je Gestapo sročio o njemu.Ringo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:
govna...mada luburic je bio inteligentan covjek...niti je pavelica previse volio...navodno su iz pavelicevog tabora udbi ocinkali luburica...inace luburic je prije 2 svjetskog rata htio suradjivat sa komunistima ali prohrvatski orjentiranima nije bilo bitno da li su i na staljinovim pozicijama..no 1937 je do kraja pobjedila projugoslavenska struja prohrvatsku u kph-a i ta suradnja ili saveznistvo je otpalo
2014-04-22
NAjbolji dokument o njemu je meni srocio moj djed koji ga je osobno znao jer su skoro pa susjedi iz istog kraja u Hercegovini.jastreb wrote:Da. O tome svjedoči i dokumenat-karakteristika koju je Gestapo sročio o njemu.Ringo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:
Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.
2015-09-24
Nevezano uz temu. Neki dan sam upoznao jednog Sarajliju,porijeklom sa Glasinca.Ringo10 wrote:NAjbolji dokument o njemu je meni srocio moj djed koji ga je osobno znao jer su skoro pa susjedi iz istog kraja u Hercegovini.jastreb wrote:Da. O tome svjedoči i dokumenat-karakteristika koju je Gestapo sročio o njemu.Ringo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:
U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.
Kakvi su Glasinčani ko ljudi?
2014-04-22
majko bozja..pa ti su tek brdjani...jastreb wrote:Nevezano uz temu. Neki dan sam upoznao jednog Sarajliju,porijeklom sa Glasinca.Ringo10 wrote:NAjbolji dokument o njemu je meni srocio moj djed koji ga je osobno znao jer su skoro pa susjedi iz istog kraja u Hercegovini.jastreb wrote:Da. O tome svjedoči i dokumenat-karakteristika koju je Gestapo sročio o njemu.Ringo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:
stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebra
2015-09-08
Mislis Glasinac na Romaniji??jastreb wrote:Nevezano uz temu. Neki dan sam upoznao jednog Sarajliju,porijeklom sa Glasinca.Ringo10 wrote:NAjbolji dokument o njemu je meni srocio moj djed koji ga je osobno znao jer su skoro pa susjedi iz istog kraja u Hercegovini.jastreb wrote:Da. O tome svjedoči i dokumenat-karakteristika koju je Gestapo sročio o njemu.Ringo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:
stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebra
Pa ne znam, imas svugdje svasta. Ako jeste sa romanijskog podrucja, nesto bas i nisu kotirali dobro u Sarajevu, Romanijce smo gledali ko krkane i seljacine.
Dobro sad doduse i Sarajlije je odlikovala malogradjanstina teske kategorije. Sve iz provincije su gledali sa visine kao papke, seljake i levate.
2015-09-24
znaci nije vise bio u formijastreb wrote:flumen wrote:jastreb wrote:Ringo10 wrote:vuksadinare wrote:Tokom Luburićevog boravka u Sarajevu, od 18. februara, do 4. aprila 1945. godine, dakle, za ciglih mjesec i po dana, prema pouzdanim podacima, zvjerski su ubijeno tri stotine dvadeset i troje Sarajlija.
prije je za par mjeseci pobio 750.000 Srba u Jasenovcu...
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
vjecnaja pamjat jednom od najvecih Hrvatskih sinova.nek ti je laka andaluziska zemljica djenerale drinjaninu.rvacka kiflica te nije zasluzila jebo joj ja majku kiflastu..
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Evo izvještaja Gestapoa o Maksu:
"Visok jedva 160 cm,tridesetih godina,sivih,naoko staloženih očiju, s hipertrofiranim mišićima za žvakanje. Od 1928. do 1941. bio u emigraciji.
Osnivač i prvi šef koncentracionih logora u Hrvatskoj. Luburić je posebno sudjelovao pri pokoljima ,veliki sadist,živčano bolestan,patološki tip.
Poslušno i na sve spremno Poglavnikovo oruđe. Politički aktivan,pokretačka snaga za krvava obračunavanja u Hrvatskoj."
"Visok jedva 160 cm,tridesetih godina,sivih,naoko staloženih očiju, s hipertrofiranim mišićima za žvakanje. Od 1928. do 1941. bio u emigraciji.
Osnivač i prvi šef koncentracionih logora u Hrvatskoj. Luburić je posebno sudjelovao pri pokoljima ,veliki sadist,živčano bolestan,patološki tip.
Poslušno i na sve spremno Poglavnikovo oruđe. Politički aktivan,pokretačka snaga za krvava obračunavanja u Hrvatskoj."
2014-04-22
Nego zašto su svi konc.logori u NDH bili na području današnje Hrvatske (Jasenovac,Gospić,Đakovo, Danica,Kerestinec, Gradiška,Slala na Pagu, Jadovno...)a niti jedan u Bosni ili u Hercegovini???
2014-04-22
bio je u bosni kod travnika...u hrvatskoj zbog lakseg transporta i osiguranja...mahom u ravnicarskim krajevima gdje je cistina i bolja preglednost u slucaju bijega ili napada..jastreb wrote:Nego zašto su svi konc.logori u NDH bili na području današnje Hrvatske (Jasenovac,Gospić,Đakovo, Danica,Kerestinec, Gradiška,Slala na Pagu, Jadovno...)a niti jedan u Bosni ili u Hercegovini???
2015-09-08
ercegovacke ustase su dobro znale ako izgube rat..moc ce reci..mi smo neduzni.svi logori su u pereciji....jastreb wrote:Nego zašto su svi konc.logori u NDH bili na području današnje Hrvatske (Jasenovac,Gospić,Đakovo, Danica,Kerestinec, Gradiška,Slala na Pagu, Jadovno...)a niti jedan u Bosni ili u Hercegovini???
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Jadni Maks Luburić. Tragična i neshvaćena povijesna figura. Rodio se, rastao i djelovao u pogrešno vrijeme.
Sreća je da su 50 godina kasnije njegova nastojanja i njegov rad došli do punog ispunjenja.
Hvala ti, veliki vojskovođo.
Zahvaljujući tebi Hrvati su ostvarili ono o čemu si Ti sanjao i za što si dao svoj život.
Sreća je da su 50 godina kasnije njegova nastojanja i njegov rad došli do punog ispunjenja.
Hvala ti, veliki vojskovođo.
Zahvaljujući tebi Hrvati su ostvarili ono o čemu si Ti sanjao i za što si dao svoj život.
crvenkasti-
2014-04-17
a jesi ti gledao puno filmova a?jastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:govna...mada luburic je bio inteligentan covjek...niti je pavelica previse volio...navodno su iz pavelicevog tabora udbi ocinkali luburica...inace luburic je prije 2 svjetskog rata htio suradjivat sa komunistima ali prohrvatski orjentiranima nije bilo bitno da li su i na staljinovim pozicijama..no 1937 je do kraja pobjedila projugoslavenska struja prohrvatsku u kph-a i ta suradnja ili saveznistvo je otpaloRingo10 wrote:Govno ukokalo govno.vuksadinare wrote:Ovaj udbas sto je ubio maksa luburica '91 je cinkario za jna po sarajevu...
dočim su tito i partizaneri bili anđeli nebeski kao i sve ostale vojske sa svojim vođama ili pojedincima ako govorimo o bivšoj šugoslavijiRingo10 wrote:Maks je bio ludjak i psihopat.vuksadinare wrote:stare sarajlije su pricale kurac moj...nema dvolicnijih ljudi od sarajlija...osobno sam to vise puta dozivio..tapsete po ramenu ujutro a vec popodne ti jatagan sprasi pod rebrajastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:
No i ti si neki psihopatmax123 wrote:vjecnaja pamjat jednom od najvecih Hrvatskih sinova.nek ti je laka andaluziska zemljica djenerale drinjaninu.rvacka kiflica te nije zasluzila jebo joj ja majku kiflastu..
I jos JEDNA SRBENDA IZ HERCEGOVNE
Max je bio nula od vojnika i covjeka sto pokazuje ovdje ozbiljna studija o njrmu
Potpisujući se kao „general Drinjanin“, Luburić je naglašavao vojnički karakter njegova poslijeratnog političkog pokreta, a sebe kao vojnika, točnije zapovjednika nad vojnicima. Temeljio je to na vojnom legitimitetu iz doba NDH – ali je taj legitimitet bio upitan. Prije svega, usprkos svoj slavi i strahopoštovanju koje je njegovo ime nosilo u četiri godine NDH, Luburić nije bio ustaški junak i proslavljeni vojni zapovjednik ranga jednog Jure Francetića, Rafaela Bobana, Ante Moškova, Delka Bogdanića, Frane Sudara, Krune Devčića. Njegov je ratni put, točnije njegovo zapovijedanje u vojnim akcijama nije samo bilo relativno rijetko već i uvijek prekriveno maglom sumnje u njegovu uspješnost. U akcijama na Kozari nije se proslavio, u protuudaru na Banja Luku u rujnu 1944. bio je tek pomagač Helmuthu von Pannwitzu i njegovim Kozacima, upitna je ne samo bitka protiv crnogorskih četnika na Lijevča Polju već i njegovo vodstvo nad snagama NDH koje su uništile tu četničku skupinu. Njegovo se zapovijedanje obranom Sarajeva završilo povlačenjem i prepuštanjem tog dijela središnje Bosne partizanskim snagama, do odsudne obrane „Zvonimirove linije“ čiji bi važan dio držale snage Luburićeva II. Zbora nije došlo, i na kraju – povlačenje prema Austriji završilo je katastrofom. Njegovo je vojno djelovanje u domovini nakon kraja rata bilo lišeno epskih poteza – koji se u takvim okolnostima ustvari dadu svesti na junačku pogibiju à la Delko Bogdanić. Osim toga, upitno je bilo koliko se jedan zapovjednik vojske može dobro snalaziti u posve drugačijim uvjetima političke borbe
jastreb wrote:Karijera ovog zločinca bila je uspješna i 1944. godine kada je imenovan pukovnikom, te početkom 1945. kada je već general i ima naslov viteza. Tako potvrđen i krajnje odan poglavniku, dolazi u Sarajevo, da terorom pokuša makar odgoditi prestanak ustaške strahovlade u gradu. Luburić se smjestio u vilu čuvenog sarajevskog bankara i dugogodišnjeg predsjednika Trgovačko-obrtničke komore, dr Nikole Berkovića. Ta Berkovića vila, jedna je od najcrnjih tačaka Sarajeva iz vremena okupacije 1941-1945. godine. Vile više nema, Na njenom nekadašnjem mjestu ili u blizini, sada je glomazna i poružna višespratnica, poznat kao Gorenje neboder. Srećom po zdravu pamet, taj strašni prostor obilježava spomen-ploča, na kojoj jasno i precizno piše o čemu je riječ. Po instrukcijama Pavelića, Maks Luburić je zaveo takozvani Prieki ratni sud. Tokom Luburićevog boravka u Sarajevu, od 18. februara, do 4. aprila 1945. godine, dakle, za ciglih mjesec i po dana, prema pouzdanim podacima, zvjerski su ubijeno tri stotine dvadeset i troje Sarajlija. Nakon što je vajni general i vitez 4. aprila, pred samo oslobođenje, zbrisao iz grada, u dvorištu Berkovića vile pronađeno je dvadesetak leševa. Ali, vrhunac divljaštva Maksa Luburića bilo je vješanje 55 Sarajlija, u noći između 27. i 28. marta 1945. godine na kestenova stabla drvoreda od stare Fabrike duhana, do Zemaljskog muzeja.flumen wrote:jastreb wrote:U sarajevu je i danas jedna stara zgrada,onda vila,koju je 1945. koristio Luburić i iz koje su noću dopirali jezivi krici.Ringo10 wrote:Vrlo inteligentan i vrlo psihopatican. Nije bio normalan defintivno.vuksadinare wrote:
a ne akumulatorskom kiselinom? kako zaostalo...
SARAJEVSKA ČITANKA
SARAJEVSKA ČITANKA
Tragična sudbina tvoraca evropskog Sarajeva
Marija Augusta Braun, unuka Marije i Augusta Brauna Juniora (mlađi), čovjeka koji je izgradnjom Marijin Dvora, povijesnog poslovno-stambenog objekta, obilježio kompletan dio grada koji i danas nosi naziv Marijin Dvor, živi u glavnom gradu Norveške - Oslu. Ona je jedini živi nasljednik ogromnog bogatstva koje je porodica Braun sticala u Sarajevu od dolaska njenog djeda Augusta u Sarajevo krajem sedamdesetih godina 19. stoljeća do 1945. kada je narodna vlast konfiskovala svu imovinu Braunovih.
“Zovem se Marija Augusta Braun, tako sam upisana u knjigu rođenih, 25. augusta 1943. godine. Rođena sam u Vili Braun u Sarajevu. Moj otac August Braun Junior, rođen je u Beču 1883. godine. Moje drugo ime, Augusta, koje sam dobila po svom djedu Augustu Braunu Senioru i po mom ocu Augustu mi je bespravno oduzeto kada sam tražila rodni list radi dobijanja svoje prve lične karte. Zajapureni opštinar mi je tada rekao da ne mogu imati dva imena. Reko je: To smrdi na kapitalizam, a ja, ako to nisam znala, živim u divnoj komunističkoj zemlji. Pod nos mi je poturio obrazac na kojem je stajalo da se dobrovoljno odričem jednog od dva imena. Odabrala sam Marija, ime koje sam dobila po svojoj baki Mariji Braun, po kojoj se jedan od sarajevskih kvartova dan danas zove Marijin Dvor”. Ovim riječima Marija Augusta Braun počela je ispovijest o svojoj porodici. August Franz Xavier Braun rođen je polovinom maja 1841. u austrijskoj pokrajini Tirol. On, kako kaže njegova unuka Marija, nije bio običan ciglar, kako su ga svojevremeno okarakterisali, nego diplomirani inžinjer građevine i rudarstva. I njen pradjed, kao i djed, bio je stručnjak za arhitekturu i građevinarstvo. Bio je opsjednut projektovanjem i građenjem vila i ljetnikovaca za plemićku i drugu elitu tog doba kojoj je pripadala i porodica Braun. August Braun senior u Bosnu i Sarajevo poslan je kao stručnjak, po dekretu austrougarskih vlasti. “Dobri poznavaoci Braunovih također kažu da je moj djed ušao u Sarajevo vodeći u jednoj ruci Mariju, a u drugoj noseći “koferčić”. E, pa što se tiče “koferčića”, napominjem da je tada, kao i danas, moguće izgraditi vilu, ili cijelo naselje sa samo jednim minijaturnim brilijantom ogromne karatne vrijednosti. Od moga djeda nije se moglo očekivati da uđe u Sarajevo sa dvije štokrle i dva dušeka i počne gradnju Sarajeva”, tvrdi Marija Augusta Braun koju i dan-danas bole zlobni komentari «dobrih poznavalaca Braunovih». Njen djed August ne samo da je bio graditelj, nego i poslodavac. Tako je 1878. osnovao preduzeće za gradnju i građevinski materijal, a godinu dana poslije podigao je prvu ciglanu na Koševu u Sarajevu. U sastavu Braunovog preduzeća ušla je i druga ciglana koju je podigao u Velešićima, zatim kamenolom, pilana sa pogonima za izradu prozora i vrata, a preduzeće je proizvodilo i šamotnu opeku te keramičke kanalizacione cijevi. Uporedo sa širenjem poslova, August Braun počeo je i sa izgradnjom objekata. «Kada je moj djed počeo sa izgradnjom Marijin Dvora ljudi su se, prema onome što sam slušala kao djevojčica, skupljali i komentarisali: Ludi grof gradi palače na ledini, nešto što nikad i nikome neće trebati... Malo se, međutim, zna da se Marijin Dvor sastoji od dva dijela: Marijin Dvor i August Dvor. Marijin Dvor je bio završen, pa je počela izgradnja August Dvora, a izgrađen je samo dio u ulici Kralja Tvrtka od broja 10 do broja 16», objašnjava (ne)poznate povijesne detalje Marija, čiji je otac August Braun Junior imao dvije godine kada je počela izgradnja Marijin Dvora.
Braun Junior imao je i brata Kurta, ali prema tvrdnjama Marije Auguste Braun, njen djed se u svojim poslovima potpuno oslanjao na njenog oca kojeg je poslao na školovanje u Beč, gdje je završio ekonomske nauke. Njen stric Kurt Braun upisuje arhitekturu u Beču i jedini je Bosanac od 191 studenta upisan na prestižnu Wagnerschule. «Kurt je obolio od upale uha i ostao je sasvim gluh. To je shvatio kao tešku ličnu tragediju, povukao se u samoću, mnogo je putovao i nikada se nije ženio, niti je imao nasljednike», otkriva Marija Augusta Braun nepoznate detalje iz porodične biografije navodeći kako je njen stric Kurt Braun preminuo 1953. u Zagrebu.
Drugi svjetski rat i okupacija Jugoslavije i Sarajeva promijenili su iz temelja život porodice Braun. Marija Augusta Braun rođena je ratne 1943. u vrijeme kada je njen otac već uveliko bio aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta i ilegalac. O aktivnom učešću na strani pobjednika Augusta Brauna postoje pismeni dokazi kao i pismena svjedočenja ljudi kojima je pomogao za vrijeme okupacije. Braun Junior je u više navrata sklanjao i sakrivao borce i ranjenike u podrumu Vile Braun, a jednog je, prema navodima njegove kćerke Marije, slučajno našao u Velikom parku. Kasnije ih je lično prebacivao do fronta i slobodne teritorije. «Moja majka mi je uvijek prepričavala razgovor koji je moj otac vodio sa jednim od ranjenika kojem je pomogao. Ranjenik mu je rekao: Sve sam mogao očekivati, ali da će me Nijemac spašavati od Nijemaca - to nikada ne bih povjerovao. Moj otac mu je odgovorio da nije Nijemac, nego da je porijeklom Austrijanac, ali da je, zapravo, Bosanac. Nama je to isto, Švabo je Švabo, rekao mu je čovjek izvinjavajući se...», prisjeća se Marija Augusta Braun pričajući o svom ocu kojeg ne pamti jer je pogubljen kada je ona imala samo dvije godine.
Braun Junior, porijeklom Austrijanac, često je odlazio i do okupatorskih snaga tražeći “Ausweiss”, propusnice za izlazak iz zemlje “za rođake”. Međutim, postao je sumnjiv pa su mu zabranili da traži nove izlaznice, pa Braun kćerku Mariju i Jovanku iz Vile Braun premješta u stan u ulici Vase Miskina 36. Kako se rat bližio kraju, prema navodima Marije Auguste Braun, njegovom ocu prijatelji ilegalci savjetovali su da nakratko napusti Sarajevo i otputuje u inostranstvo. «Govorili su: sklonite se, gospodine Braun, vi jeste ilegalac, ali o vama zna samo šačica ljudi u šumi; bićete prvi na udaru zbog vašeg njemačkog imena, a i prevelike imovine... Moj otac bi odgovarao da je prav kao svijeća i da nigdje ne odlazi. Ne, pa neće me valjda moji dirati, oni znaju da sam ja njihov, rekao bi moj otac. A onda su došli “njegovi iz šume” i odmah ga strpali u zatvor», kaže njegova kćerka Marija, prisjećajući se kako je svaki dan na vrata stana u kojem je živjela sa majkom dolazio neki vojnik i od njene majke tražio zlato, navodno za nabavku bolje hrane za druga Brauna. «Svaki dan je mama davala... A onda je strijeljan negdje na Vracama, za grob nikada nisam saznala niti smjela pitati», kaže Marija. Prema njenim navodima, August Braun Junior prije pogubljenja sproveden je bosonog i u lancima na nogama i na rukama sa grupom najviđenijih i najbogatijih građana Sarajeva svih nacionalnosti, i to čitavom dužinom Titove ulice, dok je okupljena svjetina urlala: ”Smrt fašizmu - sloboda narodu!”
Oslobođenje Sarajeva, uspostava narodne vlasti i smaknuće Augusta Brauna Juniora, početak je golgote za Mariju i njenu majku Jovanku. S obzirom na činjenicu da joj je suprug ubijen, te da Braunovi posjeduju ogroman imetak u pokretnoj i nepokretnoj imovini, Jovanka Braun tražila je sastanak sa tadašnjim predsjednikom NR BiH Đurom Pucarom Starim, koji se u Vilu Braun uselio odmah po oslobođenju grada. Iako je Jovanka zahtijevala da je primi u zgradi Predsjedništva, drug Pucar zakazao joj je sastanak u njenoj vili koju je uzurpirao. Marija Augusta Braun do u detalje se sjeća razgovora koji je njena majka tom prilikom vodila sa Pucarom.
«Mama odlazi tačno u dogovoreno vrijeme, a na ulazu u Vilu dočekuju je stražari naoružani do zuba. Puštaju je samo do bazena Vile, a Predsjednik izlazi u svilenoj pidžami moga oca na čijem džepu stoje inicijali AB, August Braun, i pita: Šta hoćeš, kapitalistkinjo, u mojoj vili? Znaš li da si zašla na tuđu teritoriju i da bi mogla biti strijeljana na licu mjesta?! Oduzeta od straha, moja majka ga pita: Hajde što ste oduzeli svu imovinu pa smo dijete i ja bez igdje ičega, ali zašto mi ubiste muža, pa bio je vaš, ilegalac, to su svi znali?. Na to joj drug Predsjednik odgovara: Samo bi nam smetao. Najlakše je bilo sve oduzeti, a njega likvidirati. A to ilegalac, veza sa nama iz šume, nikada nije nešto značilo. Shvataš li, ženo, šuma to je borba, mi iz šume smo vas oslobodili... Nego, kada si već tu, mogao bih te i p...i da ti ispadnu iz glave te tvoje zelene oči, od moje muške siline, kapitalistkinjo, pa da uporediš koji je bolji, komunistički ili kapitalistič
Ovu studiju potpisuju KARLIC - Aralica iz instituta za povijest
Ti mater i ti Hercegovci
Ispalit cu na gsnglije
Koje idiote drze za heroje
Ma mrs u pizdu materinu, zlo ustasko
Umjesto da začepe jednom zauvijek
Ti mater i ti Hercegovci
Ispalit cu na gsnglije
Koje idiote drze za heroje
Ma mrs u pizdu materinu, zlo ustasko
Umjesto da začepe jednom zauvijek
Page 2 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Uhitili krvnika koji je ubio djecaka u Vukovaru
» Salvini:Tito je ubijao nevine Talijane,treba mu oduzet odlikovanje
» Nina Morić : Tito je ubio 11 tisuća Talijana
» Glavna tema Bilderberg sastančenja: kako dovesti Hillary na čelo SAD-a
» Kako je propala Jugoslavija, ovako ...
» Salvini:Tito je ubijao nevine Talijane,treba mu oduzet odlikovanje
» Nina Morić : Tito je ubio 11 tisuća Talijana
» Glavna tema Bilderberg sastančenja: kako dovesti Hillary na čelo SAD-a
» Kako je propala Jugoslavija, ovako ...
Page 2 of 7