Tri iljade Dalmatinaca nije se vratilo sa Sutjeske
Page 3 of 9
Page 3 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Tri iljade Dalmatinaca nije se vratilo sa Sutjeske
Ti i filozofija politikeaben wrote:a ni jer ne more.T. wrote:On to nikad ni reka...aben wrote:ne razumin,
komunizam je kozacima doni slobodu?
komunizam i sloboda su ko nacisti i židovi, tom i jerry, longisland i žene...
Jesi cuo da postoji take nesto ?
Sora- Posts : 23831
2014-04-29
vuksadinare wrote:pa niej ih niko vukao za usi ici u partizane..ali su ih preveli zedne preko vod evukuci ih po bespucima bosne,crne gore i sanđaka..dok domicilnima ni u snu nije bilo d aidu gubiti glave tamo negdje po dalmaciji..plus sto je dio dalmatinaca poginuo i u srbiji 1944..jesi vidio sumadinca kojeg ili ne znam beograđanina da je isoa gubiti glavu u dalmaciju?..nisi..to ti sve govoriYehudim wrote:vuksadinare wrote:da ih tile nije odvukao sa sobom talijane su iz dalmacije mogli vec izbaciti 1942...ali tile zapovjedio..'aj dalmatinci sa mnom po sumama i gorama bosne,crne gore,sanđaka'...dok su ovi jaja ladili i ostajali doma..pa ni lud crnogorac ili bosanac,likota a da ne govorim srbijanac gubiti glavu po vrletima dalmacije...otkantali su oni tileta po sistemu 'meni je ljepse ostati kuci imam ovdje zenu,djecu,mater,caleta,sestru,brata'flumen wrote:vuksadinare wrote:
ma obecali im poslije rata ladovinu,polozaje,bice broj 1 i tako to...plus malo nas zabari terorizirali i ajd glavu gubi po vrletima i gudurama tamo gdje ni domacini nisu htjeli
i sto bi sad falilo nama u Rijeci da smo ostali Adriatisches Küstenland? Tko bi Isao u Deutschland?
Nitko ih nije za uši vukao već su bižali u Partizane od fašističkog terora
Više je Dalmatinaca i Hrvata ubijeno izravno od strane talijanskih fašista i usraša, kroz odmazde i progone, logore
nego ih je poginilo boreći se u Partizanima protiv istih.
Stoga ne mlatite praznu slamu više, dokazujući nedokazivo. To je kao da pišeš po vodi.
To su vam očevi i didovi............kako vas sram nije, kako obraza nemate
est brigada iz Hrvatske
Iz NOV Hrvatske sudjelovale su u ovoj bitki 7. banijska divzija sa 7., 8. i 16. brigadom, te 3,. dalmatinska brigada. U 2. proleterskoj diviziji bila je 2. dalmatinska, a u 3. divizija 1. dalmatinka vbrigada. Od ukupno 16 brigada NOVJ koje su sudjelovale u ovoj bitki –šest brigada je iz NOV Hrvatske. A to je najveći broj brigada od svih drugih glavnih štabova NOVJ, preko jedne trećine. Iz Srbije samo 2. proleterska brigada, iz Sandžaka 3. proleterska brigada, iz Bosne i Hercegovine – 6. istočno-bosanska, 10. hercegovačka, 3. krajiška, 7. krajiška i 1. majevička brigada. Prva proleterska brigada je eksteritorijalna.
Od 16 brigada na Sutjesci koje su bile u NOVJ
iz HRVATSKE JE BILO 6 .
Ostale se bile bosanske, srpske , crnogorske ..
DALMATINCI SI IZGINULI U NAJTEŽOJ BITCI NA BARAMA .
TAMO JE POGINULO OKO 3000 ljudi. Sto je polovica ukupnog broja poginulih.
iz HRVATSKE JE BILO 6 .
pa samo si mi dala za pravo...dok su domiclni se orjentirali da sacuvaju sto vise svojih guza...ajmo mi upregnuti bedaste hrvate napose dalmatince...obecacemo im dosta toga...ali samo obecati...poznavajuci mentalitet dalmatinaca po obicaju vecinom nasjednu na patke...jer vise razmisljaju mudima nego mozgomSora wrote:vuksadinare wrote:pa niej ih niko vukao za usi ici u partizane..ali su ih preveli zedne preko vod evukuci ih po bespucima bosne,crne gore i sanđaka..dok domicilnima ni u snu nije bilo d aidu gubiti glave tamo negdje po dalmaciji..plus sto je dio dalmatinaca poginuo i u srbiji 1944..jesi vidio sumadinca kojeg ili ne znam beograđanina da je isoa gubiti glavu u dalmaciju?..nisi..to ti sve govoriYehudim wrote:vuksadinare wrote:da ih tile nije odvukao sa sobom talijane su iz dalmacije mogli vec izbaciti 1942...ali tile zapovjedio..'aj dalmatinci sa mnom po sumama i gorama bosne,crne gore,sanđaka'...dok su ovi jaja ladili i ostajali doma..pa ni lud crnogorac ili bosanac,likota a da ne govorim srbijanac gubiti glavu po vrletima dalmacije...otkantali su oni tileta po sistemu 'meni je ljepse ostati kuci imam ovdje zenu,djecu,mater,caleta,sestru,brata'flumen wrote:
i sto bi sad falilo nama u Rijeci da smo ostali Adriatisches Küstenland? Tko bi Isao u Deutschland?
Nitko ih nije za uši vukao već su bižali u Partizane od fašističkog terora
Više je Dalmatinaca i Hrvata ubijeno izravno od strane talijanskih fašista i usraša, kroz odmazde i progone, logore
nego ih je poginilo boreći se u Partizanima protiv istih.
Stoga ne mlatite praznu slamu više, dokazujući nedokazivo. To je kao da pišeš po vodi.
To su vam očevi i didovi............kako vas sram nije, kako obraza nemateest brigada iz HrvatskeIz NOV Hrvatske sudjelovale su u ovoj bitki 7. banijska divzija sa 7., 8. i 16. brigadom, te 3,. dalmatinska brigada. U 2. proleterskoj diviziji bila je 2. dalmatinska, a u 3. divizija 1. dalmatinka vbrigada. Od ukupno 16 brigada NOVJ koje su sudjelovale u ovoj bitki –šest brigada je iz NOV Hrvatske. A to je najveći broj brigada od svih drugih glavnih štabova NOVJ, preko jedne trećine. Iz Srbije samo 2. proleterska brigada, iz Sandžaka 3. proleterska brigada, iz Bosne i Hercegovine – 6. istočno-bosanska, 10. hercegovačka, 3. krajiška, 7. krajiška i 1. majevička brigada. Prva proleterska brigada je eksteritorijalna.
vuksadinare- Posts : 100237
2015-09-08
Fuko,
Ne lupaj .
Titova strategija vođenja partizanskog tj gerilskog rata se proučavala u vojnim akademijama u Americi .
Kao sto MARXA proučavaju u Vatikanu.
Samo nase umne i moralne sirotinje se srame sebe.
Fuj
Ne lupaj .
Titova strategija vođenja partizanskog tj gerilskog rata se proučavala u vojnim akademijama u Americi .
Fuj
vidi se da ne baratas cinjenicama nego lupas ko maksim po diviziji..na barama je poginulo 250 dalmatinaca a na sutjesci je stvarna brojak oko poginulih dalmatinaca 1800...dok je 3000 bar po podacima poginulo zajedno na sutjesci i neretvi..Sora wrote:Od 16 brigada na Sutjesci koje su bile u NOVJ
iz HRVATSKE JE BILO 6 .
2015-09-08
daj gospe ti uhvati se partizanske literature..imas je an znaci.net..i ne javljaj s ena ove teme bez dokaza i cinjenica a ne razvijenom mastomSora wrote:Fuko,
Ne lupaj .
Fuj
2015-09-08
A ok ok Ukupni broj dalmatinaca je to.vuksadinare wrote:vidi se da ne baratas cinjenicama nego lupas ko maksim po diviziji..na barama je poginulo 250 dalmatinaca a na sutjesci je stvarna brojak oko poginulih dalmatinaca 1800...dok je 3000 bar po podacima poginulo zajedno na sutjesci i neretvi..Sora wrote:Od 16 brigada na Sutjesci koje su bile u NOVJ
iz HRVATSKE JE BILO 6 .
Dobro.
A sta se danas s prijezirom odnosite prema njima ?
Ne kuzim
Osim toga , samo sam ispravila da nisu JEDINO BILI HRVATI TU NA SUTJESCI
to je bila herojska bitka u kpjo su sudjrlovali i drugi ..
Ti se uhvativuksadinare wrote:daj gospe ti uhvati se partizanske literature..imas je an znaci.net..i ne javljaj s ena ove teme bez dokaza i cinjenica a ne razvijenom mastomSora wrote:Fuko,
Ne lupaj .
Fuj
Ti si nekalvi vojnik bio
Neke dogovorne domovinske Sirjeske
Ha ha
Jbt
Usporedi mslo ..
Moral, motivaciju, ciljeve , ideale
Bog i sesirdzija je to
Zato nam je Hrvatska ovak lose ispala jer ste se vi borili za 200 bogatih
Pljuc
a di su bili balije? u Handzar diviziji?
Ima jedan grad koji obiluje inteligentima anacionalnim; kultura ih i svijest, bolje oholost, veze za Italiju, rasa i nagon za Hrvatsku; govore lose dva jezika; Zagreb im je tudj, Italija ih ne treba...
flumen-
2015-08-21
Vladimir Velebit(sudionik bitke na neretvi i sutjesci i clan pri vrhovnom stabu i titov pregovarac sa njemcima):'Brojske poginulih na Sutjesci i neretvi nikad precizno nisu do kraja istrazene.Tesko je pravu istinu o brojkama poginulih ustvrditi jer su mnogi poginuli zakopani bez oznake,broja ili kriza.Mnogi su stradali i u rijekama poput Neretve,Sutjeske,Tare,Pive.Sto se tice stradanja po etnosu,regionalnoj pripadnosti ni to nije detaljno istarzeno.Sto se tice dalmatinaca,recimo tu se barata brojkama da ih je na Sutjesci poginulo tri tisuce mislim da je ta brojka nesto uvecana bas zbog nerdovoljnih informacija i poslijeratnim istrazivanjima zrtava rata.Osobno mislim da je brojka poginulih dalmatinaca ovoj brojci do tri tisuce realnija da ih ej toliko poginulo sve zajedno na Sutjesci i Neretvi a na samoj Sutjesci realno ta brojka bi se mogla vrtjeti oko tisucu i pol do dvije tisuce ali preciznih podataka nemamo'.
2015-09-08
Ovako :
Tito je uspio .
To je vazno.
Zrtve su bile ogromne ali je svaka IMALA OPRAVDANJE
JUGOSKAVIJA JE BILA PRAVA DRZAVA .
TUdmsn?
Pa on je tek manipulator i lopov željan vlasti.
Rata 90. Toh NIJE TREBALO BITI UOPCE.
TOCKA .
Tito je uspio .
To je vazno.
Zrtve su bile ogromne ali je svaka IMALA OPRAVDANJE
JUGOSKAVIJA JE BILA PRAVA DRZAVA .
TUdmsn?
Pa on je tek manipulator i lopov željan vlasti.
Rata 90. Toh NIJE TREBALO BITI UOPCE.
TOCKA .
Sora ako nemas prave argumente ne mjesaj kruske i jabuke i ne ubacuj postove po principu...'ovaj ili onaj'..ili..sto ej netko htio a netko ne
2015-09-08
Voljela bih da mi netko objasni zasto se zrtve u NOB
TAKO TRETIRA KAO STO TO VI RSDITE
I PLAVUSA
PIZDA MU MATERINA
KAD BUDU OBILJEZVALI ISKRCAVANJE NA NORMANDIJU TSKO DA POZOVU LJUDE IZ BOMBARDIRANOH NJEMAČKIH GRADOVA ..
ONDA NEK ONA SERE KVAKE
IDIOTKINJA
TAKO TRETIRA KAO STO TO VI RSDITE
I PLAVUSA
PIZDA MU MATERINA
KAD BUDU OBILJEZVALI ISKRCAVANJE NA NORMANDIJU TSKO DA POZOVU LJUDE IZ BOMBARDIRANOH NJEMAČKIH GRADOVA ..
ONDA NEK ONA SERE KVAKE
IDIOTKINJA
sora..kakav si ti to ljubiteljica tita o partizana,nob-a a ni osnovnim podacima ne baratsa nego lupas ono sto si ucila kao pionir...
2015-09-08
Jbtvuksadinare wrote:Sora ako nemas prave argumente ne mjesaj kruske i jabuke i ne ubacuj postove po principu...'ovaj ili onaj'..ili..sto ej netko htio a netko ne
Jesi ti pijan
O cemu sad mlatiš
Smeta te da tvrdim da rata tzv domovinskog nije trebalo biti.
TO TI ZNA SVAKI VRABAC NA KROVU
OK ?
Bilo tebi pravo ili ne
Zalijepi si U NA CELO I PJEVAJ borbene
to je tebe tvoj Tuđman naucio
U svakom slučaju
- Više bi volio gledati Partizana kako sere u šumi, prirodi
nego gledati naciste ili fašiste da mi gaze ulicama -
- Više bi volio gledati Partizana kako sere u šumi, prirodi
nego gledati naciste ili fašiste da mi gaze ulicama -
jel baratas cinjenicama o nob-u ili ne?Sora wrote:Jbtvuksadinare wrote:Sora ako nemas prave argumente ne mjesaj kruske i jabuke i ne ubacuj postove po principu...'ovaj ili onaj'..ili..sto ej netko htio a netko ne
Jesi ti pijan
O cemu sad mlatiš
Smeta te da tvrdim da rata tzv domovinskog nije trebalo biti.
TO TI ZNA SVAKI VRABAC NA KROVU
OK ?
Bilo tebi pravo ili ne
Zalijepi si U NA CELO I PJEVAJ borbene
to je tebe tvoj Tuđman naucio
2015-09-08
Maks(Maksimilijan) Baće negdasnji politicki komesar Operativnog štaba za Dalmaciju,borac spanjolskog građanskog rata i poslijeratni disident u Jugoslaviji:'Na sastanku staba za Operativnu zonu za Dalmaciju u Vostanima kraj Sinja 26.12.1942 godine,vodili smo raspravu o direktivi Vrhovnog staba i druga Tita da uputimo tri nase brigade iz Dalmacije da se pridruze grupaciji NOV pri Vrhovnom stabu koja bi napravila prodor prema rijeci Neretvi,Bosni i dalje u Crnu Goru i Sanđak.Vice Buljan i ja nismo bili bas skloni toj ideji jer bi u tom slucaju u Dalmaciji ostalo nekoliko manjih odreda koji nemaju sire operativne mogucnosti a na prostoru dalmacije tada se nalazilo u to vrijeme dvije talijanske divizije cije je brojno stanje bilo oko trideset tisuca vojnika,tu su bili prisutni i dijelovi dinarske cetnicke divizije popa Đujica.na prostoru kninske i vrlicke krajine bilo je oko 2 500 cetnika a na priostoru juzne Like oko tri tisuce,također tu smo imali i domobransko-ustaske posadne snage u Sinju,Omisu,Imotskom,Drnisu jacine oko cetri tisuce.Dakle napustanjem kompletnih brigada iz Dalmacije bili bi poprilicno oslabljeni i izlozeni mogucnosti unistenja odreda koji bi ostali od jace talijasno-cetnicko-ustaske ofanzive.Vicko Krstulovic i Marijan Kvrzic se nisu slozili sa nasim misljenjima i bili su za bezpogovorno izvrsenje zapovjedi.Na moj upit zasto bas Dalmacija mora poslati sve svoje brigade u Bosnu i Crnu Goru,Vicko Krstulovic mi je neugodno odbrusio da nismo tu da msilimo,zelimo,raspravljamo nego da izvrsavamo'.
2015-09-08
jo sun musli da su kozaci naciste dočekali ko osloboditelje, jer ih je komunizam ubijaYehudim wrote:aben wrote:ne razumin,
komunizam je kozacima doni slobodu?
Ne pravi se mutav.
Oslobodili su se fašističke okupacije DA
Oslobodili su se carizma i više nisu bili kulaci, robovi.
Prvi su poslali satelit i čovika u orbitu a 70 god. prije orali drvenim plugovima
Oslobodili su se fašizma ...........ali ti to ne možeš skužiti jer je tebi junak onaj koji je poklonio pola Hrvatske Italiji
samo da bi bio marionetski vladar druge polovice a i to sa Talijanskim vladarem, kraljem kao Monarhom.
2014-04-16
Vicko Krstulovic komadanta Operativne zone za Dalmaciju i clan Centralnog komiteta partije za Hrvatsku ovako je obrazlozio zasto su se sve tri brigade pridruzile operativnoj grupi jedinica pri Vrhovnom štabu NOV-a u pohodu prema Neretvi,Hercegovini,Istocnoj Bosni i Crnoj Gori te Sandžaku:'Dobio sam depešu da prisustvujem sastanku Vrhovnog štaba i Tita negdje polovicom 1942 u Livnu gdje se trenutacno nalazio Tito i Vrhovni stab koji su obilazili oslobođeno podrucje tzv.'Bihacke republike'.Na tom sastanku koji ej trajao gotovo cijelu noc odluceno je da se sve dalmatinske brigade stave na raspolaganje Vrhovnom stabu te dobiju zadacu zastitnice u predstojecoj fasitickoj ofanzivi na Bihac i oslobođeni teritorij.Na moj upit drugu Titu i drugovima da li to znaci i izvlacenje svih triju brigada u Bosnu i Hercegovinu dobio sam da da.Trazio sam obrazlozenje uz objasnjenje od drugova i druga Tita da ne bi bilo bas dobro da se bas sve brigade povuku iz Dalmacije jer su u njoj stacionirane jake fasisticke snage i da to mozda narod Dalmacije bas najbolje prihvatio jer bi smatrao da su ostali bez jake zastite a u to vrijeme desili su se neki teski zlocini na podrucju Dalmacije i sve bi to utjecalo na daljnju jaku podrsku nasoj borbi,partiji i sveukupnom oslobodilackom pokretu za Dalmaciju.Drug Tito mi je objasnio da ce određen dio talijasnkih snaga kao i cetnickih biti prebacen u Hercegovinu da sprijeci nas prodor prema Neretvi i dalje prema Hercegovini,Crnoj Gori i u operativnom smislu posto smo mi u to vrijeme imali najbolju popunjenost brigada od vecine onih koji su bili u operativnoj grupi Vrhovnog staba a cije su jedinice pretrpjele relativno dosta gubitaka sto do borbi ali dosta i od tifusa i drugih bolesti te mozda ne bi izvodili borbena djelovanja u punoj mjeri trebala je bas zato pomoc popunjenih dalmatinskih brigada koje u tom periodu na podrucju dalmacije i dijela Bosne nisu imali znacajnije borbe.Predlozio sam makar d ajedna brigada ostane na podrucju Dalmacije kao osiguranje ali drugovi i Tito nisu pristali na to ipak nasli smo kompromis da se iz svake brigade odvoji po jedan bataljon koji bi pojacao odrede koji ostaju kao zastitnica u Dalmaciji.Sve u svemu ipak sam uspio iskamciti od Vrhovnog staba i Tita da ostane 250 boraca na teritoriju Dalmacije i pojacaju tamosnje odrede'.
2015-09-08
Page 3 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Naravno da ne možemo biti zadovoljni ishodom, ali dečki su dali sve od sebe 90 minuta. No na kraju nam se nije vratilo. I
» DOME, SLATKI DOME: Na Balkan se vratilo 300 terorista. Sedmero njih nikada nije živio u Hrvatskoj i nitko ne zna kako su dobili hrvatsko državljanstvo
» Trećini Dalmatinaca je super u karanteni
» Užas, Srbija prešutila 700 'iljade žrtava u Jasenovcu
» Nije Prle nije Tihi nije Valter vec cetnik Zika likvidirao 800 Nijemaca
» DOME, SLATKI DOME: Na Balkan se vratilo 300 terorista. Sedmero njih nikada nije živio u Hrvatskoj i nitko ne zna kako su dobili hrvatsko državljanstvo
» Trećini Dalmatinaca je super u karanteni
» Užas, Srbija prešutila 700 'iljade žrtava u Jasenovcu
» Nije Prle nije Tihi nije Valter vec cetnik Zika likvidirao 800 Nijemaca
Page 3 of 9