Dalmatinci
Page 3 of 7
Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Dalmatinci
srbi nisu naguzili dalmatince(dodam i crnogorce) ali su ih preveli zedne preko vode ..pa nisu zalud zaradili naziv ciganiRayMabus wrote:Pričate o tim bitkama kao eto Srbi naguzili Dalmatince i Crnogorce ovo ono
Pričate gluposti ono
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Ako ćeš tako onda nisu Srbi nego Tito jer nije tija ostavit ranjenike a s druge strane Koća Popović je vidija da od čekanja saveznika nema ništavuksadinare wrote:srbi nisu naguzili dalmatince(dodam i crnogorce) ali su ih preveli zedne preko vode ..pa nisu zalud zaradili naziv ciganiRayMabus wrote:Pričate o tim bitkama kao eto Srbi naguzili Dalmatince i Crnogorce ovo ono
Pričate gluposti ono
Mislim poanta priče je da pričati o tome kako je netko nekoga nagizija nema smisla
Uostalom četvrtina boraca prve proleterske su Hrvati
A šta da nisu na juriš probili tu liniju koja bi onda priča bila
Vučina nemoj srat
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
ponavljam kljucno ej bilo prvih sedam dana da se izađe iz tada jos ne cvrstog obruca sa sto manje gubitaka..'cekati mi moramo cekat da vide nasu krv i patnju'Tito na upit svog podcinjenogRayMabus wrote:Ako ćeš tako onda nisu Srbi nego Tito jer nije tija ostavit ranjenike a s druge strane Koća Popović je vidija da od čekanja saveznika nema ništavuksadinare wrote:srbi nisu naguzili dalmatince(dodam i crnogorce) ali su ih preveli zedne preko vode ..pa nisu zalud zaradili naziv ciganiRayMabus wrote:Pričate o tim bitkama kao eto Srbi naguzili Dalmatince i Crnogorce ovo ono
Pričate gluposti ono
Mislim poanta priče je da pričati o tome kako je netko nekoga nagizija nema smisla
Uostalom četvrtina boraca prve proleterske su Hrvati
A šta da nisu na juriš probili tu liniju koja bi onda priča bila
Vučina nemoj srat
2015-09-08
Eto ti mapa pa ti sad nama objasni di bi ti sad pobiga sa tri tisuće ranjenika
E moj generale nakon bitke
Ti si jedini pametan a svi ostali su glupi
2014-04-11
strašna ti je mapa... ispada da su partizanen banditešen kontrolirali skoro sve osim zagrebaRayMabus wrote:Eto ti mapa pa ti sad nama objasni di bi ti sad pobiga sa tri tisuće ranjenika
jadna dalmatinska mladost što izginula u tom klanju.. općentio cijeli rat u yugosloaviji ww2 je bio teški promašaj..od četnika, ustaša do partizana..
da srbi nisu izveli državni udar na yugu 1941, mogli smo izbjeći pusta klanja i ubijanja
da srbi nisu izveli državni udar na yugu 1941, mogli smo izbjeći pusta klanja i ubijanja
Guest- Guest
Dobro ali vidiš da nema okolo ništa di mogu uteći sa tolikim ranjenicimamutava baštarda wrote:strašna ti je mapa... ispada da su partizanen banditešen kontrolirali skoro sve osim zagrebaRayMabus wrote:Eto ti mapa pa ti sad nama objasni di bi ti sad pobiga sa tri tisuće ranjenika
Tito je očekivao invaziji na jug CG da se spoji sa saveznicima
2014-04-11
imali su...depeša Peke Dapcevica poslato Titu 18.svibnja.1943:'Uočili smo jedan širi prostor između Foče i Kalinovnika gdje Njemci drze tek posadne snage jačine oko 1500 ljudi.Teren je vrlo povoljan za izvlačenje,naše izvidnice su uočile da je taj teren šumovit i relativno prohodan i vrlo dobra zastita od njemačke avijacije.Na tom prostoru nisu uočene ni četničke ni ustaške grupe,pa smatramo da bi jednim kvalitetnim napadom riješili pitanje njemačkih posadnih utvrda.Ako ovo pitanje ne rješimo u nekoliko dana i sama njemačka komanda će uočiti da tu imaju slabije snage i da bi to mogao biti pravac našeg izvlačenja,te u tom slučaju poslati dodatne snage tim posadama i time će jos više otežati naš položaj kao i plan napada.Zato bi bilo neophodno da vi odobrite da se na ovaj teren prebace određene jedinice koje bi izvršile što prije napadnu fazu i time olakšale izvlačenje drugim našim jedinicma,ranjenicima i izbjeglicama.Ja i moj štab se nalazimo na ovom prostoru i za sada prema nama Njemci nisu izvrsili nikakve napadne operacije pa procjenjujemo da nemaju dovoljno snaga još da to izvedu.Njihova avijacija izviđa ovo područje ali nisu nas napadali.zato molim vas da razmotrite ovaj naš plan dok ne bude kasno i njihove snage ne blokiraju i ovaj prostor'.Tito je odgovorio na ovo izvjesce 'razmotrit cemo vas plan kad sacekamo i druge izvestaje'RayMabus wrote:Ionako nisu imali gdje izaći
Isto bi im bilo
2015-09-08
Stvar je u tome da je to na sjeveruvuksadinare wrote:imali su...depeša Peke Dapcevica poslato Titu 18.svibnja.1943:'Uočili smo jedan širi prostor između Foče i Kalinovnika gdje Njemci drze tek posadne snage jačine oko 1500 ljudi.Teren je vrlo povoljan za izvlačenje,naše izvidnice su uočile da je taj teren šumovit i relativno prohodan i vrlo dobra zastita od njemačke avijacije.Na tom prostoru nisu uočene ni četničke ni ustaške grupe,pa smatramo da bi jednim kvalitetnim napadom riješili pitanje njemačkih posadnih utvrda.Ako ovo pitanje ne rješimo u nekoliko dana i sama njemačka komanda će uočiti da tu imaju slabije snage i da bi to mogao biti pravac našeg izvlačenja,te u tom slučaju poslati dodatne snage tim posadama i time će jos više otežati naš položaj kao i plan napada.Zato bi bilo neophodno da vi odobrite da se na ovaj teren prebace određene jedinice koje bi izvršile što prije napadnu fazu i time olakšale izvlačenje drugim našim jedinicma,ranjenicima i izbjeglicama.Ja i moj štab se nalazimo na ovom prostoru i za sada prema nama Njemci nisu izvrsili nikakve napadne operacije pa procjenjujemo da nemaju dovoljno snaga još da to izvedu.Njihova avijacija izviđa ovo područje ali nisu nas napadali.zato molim vas da razmotrite ovaj naš plan dok ne bude kasno i njihove snage ne blokiraju i ovaj prostor'.Tito je odgovorio na ovo izvjesce 'razmotrit cemo vas plan kad sacekamo i druge izvestaje'RayMabus wrote:Ionako nisu imali gdje izaći
Isto bi im bilo
Očekivala se invazija s juga da spase te ranjenike
Pa shvati više jbte situaciju
2014-04-11
Bitka na Sutjesci je u globalnom smislu bitka za južni Jadran
Nijemci su izveli blitzkrieg u CG sa sjevera i istoka da zauzmu obalu
Italija još nije pala Britanci su pregovorali pala je tri mjeseca poslije
Ideja Britanaca i Tita je bila da se saveznici iskrcaju u CG
Zato nije slao ranjenike na sjever
Nijemci su izveli blitzkrieg u CG sa sjevera i istoka da zauzmu obalu
Italija još nije pala Britanci su pregovorali pala je tri mjeseca poslije
Ideja Britanaca i Tita je bila da se saveznici iskrcaju u CG
Zato nije slao ranjenike na sjever
2014-04-11
To ti je mapa nakon pada Italije dakle sad vidiš da nisu imali gdje bježati jer za vrime bitke na Sutjesci niti to nije bilomutava baštarda wrote:strašna ti je mapa... ispada da su partizanen banditešen kontrolirali skoro sve osim zagrebaRayMabus wrote:Eto ti mapa pa ti sad nama objasni di bi ti sad pobiga sa tri tisuće ranjenika
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Kapitulacija_Italije
Italija je kapitulirala tri mjeseca poslije bitke na Sutjesci
Nijemci su se kod Nikšića sukobili sa jednom italijanskom divizijom
2014-04-11
Inace malo je poznato da je bilo nekih manjih partizanskih jedinica koje su samoinicjativno s eprobile iz obruca jos na pocetku bitke na sutjesci..dakle postoje samo dvije mogucnosti..da ili nisu znali za titovu depesu da se treba cekati saveznicka misija ili jednostavno su s eoglusili i njihovi zapovjednici su uviđajuci stvarnu opasnost odlucili samoinicjativno s eprobiti iz obruca..jedna od tih postrojbi je jedan bataljon majevičke brigade pod zapovjednistvom Save Tripkovica koja s enalazila upravo na tom prostoru gdje je bio i peko dapcevic.Taj slucaj je opisao i sam Savo tripkovic u knjizi..'bili smo na sutjesci'
-To je bilo negdje između 22 i 24 maja 1943 gada je operacija schwartz bila u pocetnoj fazi.Moj bataljon se nalazio u prostoru između sela Trbušće i Bunovi desetak kilometara juzno od Foce.Bilo nas je oko 350 u bataljonu i mi smo bili u stvari tada nanajisturenijem polozaju prema Njemcima,cetrdeset kilometara sjeverno od Tjentišta gdje je tada bio drug Tito i Vrhovni štab sa glavnom bolnicom.Naš problem je bio tih dana sto smo izgubili vezu sa nasom maticnom brigadom tj.Majevickom brigadom koja se tada otprilike nalazila na prostoru sela Bastasi i Kosmani podno planine Vuceva,dvadeset kilometar juznije od nas.Mi smo imali zadatak da zaustavimo prodro Njemaca i domobrana iz smjera Foce ako nas napadnu.Okupatorske snage su tada na prostoru Foce drzali posadne snage jacine oko 4500 tisuce vojnika.Vrsili su neke ispade tih pocetnih dana prema nama ali to su bili sve manji napadi vise ispipavanje snaga pa nismo imali nekih problema da ih odbijemo.Vise problema smo imali od njihove avijacije koja je cesto bombardirala ovaj prostor i u tim napadima imali smo dosta gubitaka.Ranjene smo upucivali u Glavnu bolnicu na Tjentistu.Nasa izvidnica je 22.maja uocila da sve vise njemackih i domobranskih snaga dolazi na prostor Foce i time pogorsavala nas polozaj na prostoru sela Bastasi i Kosman.Posto nismo imali ili je bila otezana komunikacija sa nasom maticnom brigadom kao i sa drugim jedinicama na tom prostoru mi smo odrzali sastanak sto nam je ciniti jer svakim danom pogorsava se nas polozaj kao i polozaji drugih jedinica.Tako smo odrzali taj sastanak u noci sa 22 na 23.maj i odlucili smo da se probijemo sjeverno od Foce jer jos uvijek su postojali koliko toliko povoljni uvjeti da se probijemo a samim time dijelom da napravimo mostobran za jedinice koje su u blizini nase.Odluceno je da i 23.maja nase izvidnice naprave kvalitetno izviđanje neprijatelsjkih polozaja te da ocjene gdje je su njihovi najslabiji polozaji.Ocjenjeno je da su im najslabiji polozaji na prostoru sela Biokovo i Orahovo koja su se nalazila istocno i jugoistocno od Foce.Tu su se mahom nalazile domobranske posadne snage.Tu je bila i jedna manja cetnicka jedinica u tom međuprostoru ali ona nam ne bi trebala predstavljati znacajniji problem.Ja sam odlucio da izvrsimo napad kad se smraci 24.maja.1943 jer ce tada biti smanjena vidljivost kod neprijatelja a i taj dan padala je kisa sto nam je olaksalo stvar.Napali smo prvo domobransku posadu u selu Biokovo gdje s enalzilo oko 150 domobrana sa lakom artiljerijom.Taj napad smo izvrsili oko 21 sat sa tri cete,pola sata kasnije dvije nase cete napale su cetnike na prostoru između sela Biokovo i Foce.Bitka za selo Biokovo vodila se oko jedan cas gdje smo unistili dva bunkera te smo nagnali domobrane da se povuku u centar sela te smo ih tu opkolili.Nisu nas stigli niti tuci artiljerijom jer ih je napad iznenadio.Oko 22 casa bitka je zavrsena .dio domobrana se povukao iz sela u smjeru Foce a dio se predao ili poginuo.Nismo mogli drzati zarobljenike te smo ih ostavili u selu nakon naseg izvlacenja.Istovremeno druge nase cete su rastjerale cetnike koji su se povukli prema selu Štović,te smo i tu osigurali pravac proboja.Sljedeci cilj naseg napada je bilo selo Orahovo istocno od Foce ali vec tada nas je pocela tuci njemacka artiljerija iz Foce pa smo bili primorani da odstupimo malo sa pravca napredovanja prema Orahovu.Napali smo to selo sa cetri cete koje su branile kombinovano domobransko-njemacke snage.U selu ih je bilo oko stotinjak ali dobro utvrđenih u nekoliko bunkera.Bitka je potrajala nekoliko sati kada smo uspjeli zauzeti prve bunkere ali smo zaustavljeni u napredovanju prema centru sela jer su tu njemci i domobrani pruzali najjaci otpor iz utvrđenih kuca te smo imali podosta zrtava.Odlucio sam da zaobiđemo selo jer smo ostvarili cilj da se probijemo sjeverno od Foce bar glavnina naseg bataljuna a i sprijecili smo njemce i domobrane iz Orahova da idu u potjeru za nama posto smo im prepolovili snage u tom napadu.Dvije cete su blokirale moguci napad neprijatelja iz smjera Foce.Tijekom noci sve nase cete su se prebacile sjeverno od Foce i mi smo tim cinom izasli iz obruca ali nismo mogli uspostaviti mostobran jer su njemci vrlo brzo intervenirali iz Foce u smjeru Bunova i trbušće gdje smo se mi nalazili i time blokirali taj prostor te onemugucili drugim jedinicima da krenu prema nama koje su se tu nalazile.Bilo je odluka da se vratimo nazad i ponovno deblokiramo taj prostor i omogucimo izvlacenje ali procjenili smo d anismo imali vise dovoljno snaga za takvo sto jer smo u prethodnim borbama izgubili relativno dosta ljudi sto nam je oslabilo snage a i iskreno dio ljudi bataljona je bio sretan sto smo se izvukli iz obruca i time omogucili da s eprebacimo na ona podrucja koja nisu bila obuhvacena ofanzivom okupatora'.
-To je bilo negdje između 22 i 24 maja 1943 gada je operacija schwartz bila u pocetnoj fazi.Moj bataljon se nalazio u prostoru između sela Trbušće i Bunovi desetak kilometara juzno od Foce.Bilo nas je oko 350 u bataljonu i mi smo bili u stvari tada nanajisturenijem polozaju prema Njemcima,cetrdeset kilometara sjeverno od Tjentišta gdje je tada bio drug Tito i Vrhovni štab sa glavnom bolnicom.Naš problem je bio tih dana sto smo izgubili vezu sa nasom maticnom brigadom tj.Majevickom brigadom koja se tada otprilike nalazila na prostoru sela Bastasi i Kosmani podno planine Vuceva,dvadeset kilometar juznije od nas.Mi smo imali zadatak da zaustavimo prodro Njemaca i domobrana iz smjera Foce ako nas napadnu.Okupatorske snage su tada na prostoru Foce drzali posadne snage jacine oko 4500 tisuce vojnika.Vrsili su neke ispade tih pocetnih dana prema nama ali to su bili sve manji napadi vise ispipavanje snaga pa nismo imali nekih problema da ih odbijemo.Vise problema smo imali od njihove avijacije koja je cesto bombardirala ovaj prostor i u tim napadima imali smo dosta gubitaka.Ranjene smo upucivali u Glavnu bolnicu na Tjentistu.Nasa izvidnica je 22.maja uocila da sve vise njemackih i domobranskih snaga dolazi na prostor Foce i time pogorsavala nas polozaj na prostoru sela Bastasi i Kosman.Posto nismo imali ili je bila otezana komunikacija sa nasom maticnom brigadom kao i sa drugim jedinicama na tom prostoru mi smo odrzali sastanak sto nam je ciniti jer svakim danom pogorsava se nas polozaj kao i polozaji drugih jedinica.Tako smo odrzali taj sastanak u noci sa 22 na 23.maj i odlucili smo da se probijemo sjeverno od Foce jer jos uvijek su postojali koliko toliko povoljni uvjeti da se probijemo a samim time dijelom da napravimo mostobran za jedinice koje su u blizini nase.Odluceno je da i 23.maja nase izvidnice naprave kvalitetno izviđanje neprijatelsjkih polozaja te da ocjene gdje je su njihovi najslabiji polozaji.Ocjenjeno je da su im najslabiji polozaji na prostoru sela Biokovo i Orahovo koja su se nalazila istocno i jugoistocno od Foce.Tu su se mahom nalazile domobranske posadne snage.Tu je bila i jedna manja cetnicka jedinica u tom međuprostoru ali ona nam ne bi trebala predstavljati znacajniji problem.Ja sam odlucio da izvrsimo napad kad se smraci 24.maja.1943 jer ce tada biti smanjena vidljivost kod neprijatelja a i taj dan padala je kisa sto nam je olaksalo stvar.Napali smo prvo domobransku posadu u selu Biokovo gdje s enalzilo oko 150 domobrana sa lakom artiljerijom.Taj napad smo izvrsili oko 21 sat sa tri cete,pola sata kasnije dvije nase cete napale su cetnike na prostoru između sela Biokovo i Foce.Bitka za selo Biokovo vodila se oko jedan cas gdje smo unistili dva bunkera te smo nagnali domobrane da se povuku u centar sela te smo ih tu opkolili.Nisu nas stigli niti tuci artiljerijom jer ih je napad iznenadio.Oko 22 casa bitka je zavrsena .dio domobrana se povukao iz sela u smjeru Foce a dio se predao ili poginuo.Nismo mogli drzati zarobljenike te smo ih ostavili u selu nakon naseg izvlacenja.Istovremeno druge nase cete su rastjerale cetnike koji su se povukli prema selu Štović,te smo i tu osigurali pravac proboja.Sljedeci cilj naseg napada je bilo selo Orahovo istocno od Foce ali vec tada nas je pocela tuci njemacka artiljerija iz Foce pa smo bili primorani da odstupimo malo sa pravca napredovanja prema Orahovu.Napali smo to selo sa cetri cete koje su branile kombinovano domobransko-njemacke snage.U selu ih je bilo oko stotinjak ali dobro utvrđenih u nekoliko bunkera.Bitka je potrajala nekoliko sati kada smo uspjeli zauzeti prve bunkere ali smo zaustavljeni u napredovanju prema centru sela jer su tu njemci i domobrani pruzali najjaci otpor iz utvrđenih kuca te smo imali podosta zrtava.Odlucio sam da zaobiđemo selo jer smo ostvarili cilj da se probijemo sjeverno od Foce bar glavnina naseg bataljuna a i sprijecili smo njemce i domobrane iz Orahova da idu u potjeru za nama posto smo im prepolovili snage u tom napadu.Dvije cete su blokirale moguci napad neprijatelja iz smjera Foce.Tijekom noci sve nase cete su se prebacile sjeverno od Foce i mi smo tim cinom izasli iz obruca ali nismo mogli uspostaviti mostobran jer su njemci vrlo brzo intervenirali iz Foce u smjeru Bunova i trbušće gdje smo se mi nalazili i time blokirali taj prostor te onemugucili drugim jedinicima da krenu prema nama koje su se tu nalazile.Bilo je odluka da se vratimo nazad i ponovno deblokiramo taj prostor i omogucimo izvlacenje ali procjenili smo d anismo imali vise dovoljno snaga za takvo sto jer smo u prethodnim borbama izgubili relativno dosta ljudi sto nam je oslabilo snage a i iskreno dio ljudi bataljona je bio sretan sto smo se izvukli iz obruca i time omogucili da s eprebacimo na ona podrucja koja nisu bila obuhvacena ofanzivom okupatora'.
2015-09-08
Najslabije su snage bile na sjeveru jer je Hitleru prioritet bio spriječiti savezničku invaziju i spajanje partizana i saveznika tako da jug zapad i istok
Zato se te jedinice i nisu probile iz obruča dok ove na sjeveru jesu
Zato se te jedinice i nisu probile iz obruča dok ove na sjeveru jesu
2014-04-11
mutava baštarda wrote:Srbi su više za talijane...vuksadinare wrote:..inace gle cuda najmanje gubitaka na sutjesci su imali srbijanci...odnosno 1 proleterska brigada odnosno divizija koji su mahom sacinjavali najvecim dijelom srbijanci i nesto crnogorci pod zapovjedanjem koce popovica..a uz koju se slepao tito..mahom ta divizija je na sutjesci dobijala podrucje gdje je najmanje njemackih snaga...gore prema sjeveru na podrucju bosne..i nisu trpili neke jace napade...a dalmatincima i crnogorcima su dodjeljivani zadaci na najtezim dijelovima...gdje je koncentracija njemaca bila najveca i na neprohodnim terenima..
darth_vader-
2014-04-17
'Nismo bili sretni odlukom da ostanemo na prostoru Crne Gore i da idemo za Sandžak'
Svoje sudjelovanje i svjedocantvo na Sutjesci opisuje Drago Buzov iz Splita,pripadnik 2.dalmatinske brigade
'Negdje pred kraj petog mjeseca 1943 negdje polovinom bitke na Sutjesci nas stab je dobio zapovjed da se zadrzimo na prostoru Mratinja u Crnoj Gori.Posto sam bio zapisnicar u stabu vidio sam na licima clanova staba da nisu bas sretni tom odlukom vrhovnog staba a iskreno ni ja sam.Nalazili smo se bas na pravcu jednog od glavnih udara neprijateljskih snaga.Na prostoru između Mratinja i planine Volujak a to je bio nas pravac djelovanja i obrane brigade zajedno sa 4.crnogorskom brigadom te jednom brigadom sedme banijske divizije a na tom prostoru nalazile su se kombinirane njemacko-talijasnko-bugarske snage.Na tom pravci je djleovala i 7 ss divizija sa kojom smo tih dana i imali najvise problema.Vec smo bili iscrpljeni svakodnevnim borbama,imali smo dosta mrtvih i ranjenih i svaki ostanak na ovom podrucju ugrozavao je samo brigadu kao i druge nase brigade.Nas stab je imao dug sastanak te noci i jednostavno nismo mogli donijeti nekakvu odluku koja bi bila kvalitetno rjesenje za poziciju u kojoj smo nalazili.Mozda bi bilo najbolje da se povlacimo za glavninom nasih snaga prema zelengori ili Tjentistu i sa njima kvalitetnije organizirali otpor ali tim cinom bi se oglusili o zapovjed vrhovnog staba a i ugrozli bi polozaje drugih brigada na tom dijelu i doveli bi ih u bezizlaznu situaciju.Neki borci su cak i psovali zbog takve odluke d atu ostanemo i da je ta zapovjed nerazumna i da nas se u stvari zrtvuje.Ostali drugovi su smirivali ove borce ali napetost je bila velika.Jedan dio boraca je ultimativno trazio da saminicjativno krenemo prema nasoj Dalmaciji pa kako zavrsilo ali ovakvo stanje je bilo nepodnosljivo.Pritisak neprijatelja je bio ogroman.Jednostavno nisu odustajali od napada bez obzira na zrtve sto je u prijasnjim prilikama bilo uobicajno ali ovo je bila posve nova situacija,imali smo visokomotiviranog neprijatelja protiv sebe.Ipak odlucili smo da se dijelom povucemo i osiguramo kvalitetniju obranu tj.da se prebacimo u trokut između planina Volujka-Maglića-selo Izgori gdje je postojala povoljnija pozicija za obranu u dolini rijeke Suhe i na platou sela Gornjih i Donjih Bara.Taj prostor je onemogucavao neprijatelja zbog terena da izvrsi kvalitenije pjesadijske napade a istovremeno da onemoguci također kvalitetniji napad avijacijom jer je taj prostor cesto obavijen izmaglicom.Sa ovim planom preko kurira upoznali smo i stab 4.crnogorske brigade koji su na nase iznenađenje istu odluku donijeli sto nam je u tom trenutku bilo zaista olaksanje s obzirom da smo mogli racunati i na njih.Stab prve banijske brigade je donio odluku da se probije uz padine Volujka prema selu Izgoru i dalje prema Tjentistu sa ciljem da dostignu Vrhovni stab i bolnicu sto je bilo i logicno s obzirom da su oni imali i brigadnu bolnicu u kojoj su bili smjesteni i nasi i crnogorski ranjenici pa bi bilo rizicno u takvim okolnostima da kvalitetno pristupe obrani i borbi.Tako da smo mi i cetvrta crnogorska brigada prihvatili da im mi i crnogorci budemo zastitnica i uspostavimo polozaje ili liniju obrane između Maglica i Volujka u dolini Suhe te na platou Gornjih i donjih bara'.
Svoje sudjelovanje i svjedocantvo na Sutjesci opisuje Drago Buzov iz Splita,pripadnik 2.dalmatinske brigade
'Negdje pred kraj petog mjeseca 1943 negdje polovinom bitke na Sutjesci nas stab je dobio zapovjed da se zadrzimo na prostoru Mratinja u Crnoj Gori.Posto sam bio zapisnicar u stabu vidio sam na licima clanova staba da nisu bas sretni tom odlukom vrhovnog staba a iskreno ni ja sam.Nalazili smo se bas na pravcu jednog od glavnih udara neprijateljskih snaga.Na prostoru između Mratinja i planine Volujak a to je bio nas pravac djelovanja i obrane brigade zajedno sa 4.crnogorskom brigadom te jednom brigadom sedme banijske divizije a na tom prostoru nalazile su se kombinirane njemacko-talijasnko-bugarske snage.Na tom pravci je djleovala i 7 ss divizija sa kojom smo tih dana i imali najvise problema.Vec smo bili iscrpljeni svakodnevnim borbama,imali smo dosta mrtvih i ranjenih i svaki ostanak na ovom podrucju ugrozavao je samo brigadu kao i druge nase brigade.Nas stab je imao dug sastanak te noci i jednostavno nismo mogli donijeti nekakvu odluku koja bi bila kvalitetno rjesenje za poziciju u kojoj smo nalazili.Mozda bi bilo najbolje da se povlacimo za glavninom nasih snaga prema zelengori ili Tjentistu i sa njima kvalitetnije organizirali otpor ali tim cinom bi se oglusili o zapovjed vrhovnog staba a i ugrozli bi polozaje drugih brigada na tom dijelu i doveli bi ih u bezizlaznu situaciju.Neki borci su cak i psovali zbog takve odluke d atu ostanemo i da je ta zapovjed nerazumna i da nas se u stvari zrtvuje.Ostali drugovi su smirivali ove borce ali napetost je bila velika.Jedan dio boraca je ultimativno trazio da saminicjativno krenemo prema nasoj Dalmaciji pa kako zavrsilo ali ovakvo stanje je bilo nepodnosljivo.Pritisak neprijatelja je bio ogroman.Jednostavno nisu odustajali od napada bez obzira na zrtve sto je u prijasnjim prilikama bilo uobicajno ali ovo je bila posve nova situacija,imali smo visokomotiviranog neprijatelja protiv sebe.Ipak odlucili smo da se dijelom povucemo i osiguramo kvalitetniju obranu tj.da se prebacimo u trokut između planina Volujka-Maglića-selo Izgori gdje je postojala povoljnija pozicija za obranu u dolini rijeke Suhe i na platou sela Gornjih i Donjih Bara.Taj prostor je onemogucavao neprijatelja zbog terena da izvrsi kvalitenije pjesadijske napade a istovremeno da onemoguci također kvalitetniji napad avijacijom jer je taj prostor cesto obavijen izmaglicom.Sa ovim planom preko kurira upoznali smo i stab 4.crnogorske brigade koji su na nase iznenađenje istu odluku donijeli sto nam je u tom trenutku bilo zaista olaksanje s obzirom da smo mogli racunati i na njih.Stab prve banijske brigade je donio odluku da se probije uz padine Volujka prema selu Izgoru i dalje prema Tjentistu sa ciljem da dostignu Vrhovni stab i bolnicu sto je bilo i logicno s obzirom da su oni imali i brigadnu bolnicu u kojoj su bili smjesteni i nasi i crnogorski ranjenici pa bi bilo rizicno u takvim okolnostima da kvalitetno pristupe obrani i borbi.Tako da smo mi i cetvrta crnogorska brigada prihvatili da im mi i crnogorci budemo zastitnica i uspostavimo polozaje ili liniju obrane između Maglica i Volujka u dolini Suhe te na platou Gornjih i donjih bara'.
2015-09-08
Taj sukob se razlikuje od prijašnjih jer po prvi put partizani nisu samo šumski razbojnici nego netko tko može udariti s leđa njihove na obali i tako omogućiti saveznicima iskrcavanje na Jadran
S druge strane treba znati da je za napad potrebno tri puta više vojske a kad se uzme u obzir da su to planine od dvije tisuće metara onda ti treba i do najmanje četiri puta više vojske
Također treba znati da Tito i partija nije imala uvid koliko su točno vojske oni angažirali
Očekivali su osamdeset tisuća i pobijedili bi ih tj izdržali bi napade dok saveznici ne dođu
Ali jbg 127 tisuća vojnika tristo aviona
Nema šanse
S druge strane treba znati da je za napad potrebno tri puta više vojske a kad se uzme u obzir da su to planine od dvije tisuće metara onda ti treba i do najmanje četiri puta više vojske
Također treba znati da Tito i partija nije imala uvid koliko su točno vojske oni angažirali
Očekivali su osamdeset tisuća i pobijedili bi ih tj izdržali bi napade dok saveznici ne dođu
Nema šanse
2014-04-11
Bitka na Sutjesci je globalni sukob
To prerasta sukobe partizani po šumama a Švabe ih hvataju
To je kategorija bitke drugog svjetskog rata od šireg značenja
To prerasta sukobe partizani po šumama a Švabe ih hvataju
To je kategorija bitke drugog svjetskog rata od šireg značenja
2014-04-11
glec..zapravo njemci su za sutjesku pripremili sasma drugu taktiku od prethodnih ofanziva...da bilo ih je 120 000..ali polovica tih snaga su u biti bili u rezervi...da popunjavaju mozebitno druge postrojbe ako budu imali vecih zrtava te d adrze drugu liniju rezervnu...njemacka komanda je odlucila da glavni udar vrse postrojbe specijalizirane za planinsko ratovanje,primjenjuju gerilsku tehniku i napadaju brzo sa manjim 'trupovima'(specijalna postrojba) te probijaju klinove kroz partuzanske redove ili linije te time stvaraju zabunu kod partizana.partizane je zapravo bas iznenadila ta njemacka taktika jer su ocekivali onu klasicnu..streljacki strojevi,napad tenkovima..u toj ofanzivi njemci prvi put nisu imali jace oklopne snage bas zbog neprohodnog i otezanog terena..koristili su najvise minobacace jer su bili lakse prenosivi i ucinkoviti i male brdske topove tzv.'zisove' prilagođene za planinske krajeve4 također lako prenosive na konjima.njemci su bili usto izvanredno pokretni bas iz razloga sto su u toj bici koristili najvise specijalno obucene i pokretne snage za brzo prebacivanje i planinsko ratovanje..napose za to je bila obucena 7 ss divizija sastavljena i do domacih folksdojcera koji poznaju mentalitet,austrijanaca kao dobrih planinara i muslimana.tu je bila i posebna postrojba specijalizirana za planinsko ratovanje 8.branbderbiski puk koji je pripadao 717 branderbutg diviziji specijalno dovucenoj iz Francuske.uglavnom partizani su i najebali najvise od njih jer su im zadavali brze udarce gdje se nisu nadali i napadali sa tesko prohodnog terena.Tu su odlucjucu ulogu odigrali tzv.'trupovi' sastavljeni od 100 do 200 vojnika obucenih za ratovanje u teskim uvjetima.Oni su cak se spustali konopcima niz padine tesko prohodnih planina i tako su znali iznenaditi partizane.Sam tito je to priznao.Njihova sreca je bila samo to sto s etice tita i partizana sto je na sjevernom pravcu bila obicna njemacka vojska koja je primjenjivala uobicajnu njemacku taktiku napadom streljackim strojem.Da su i tu njemci postavili specijalne snage ne bi bilo u konacnici dobro za titaRayMabus wrote:Taj sukob se razlikuje od prijašnjih jer po prvi put partizani nisu samo šumski razbojnici nego netko tko može udariti s leđa njihove na obali i tako omogućiti saveznicima iskrcavanje na Jadran
Nema šanse
2015-09-08
Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Page 3 of 7