Treba li blasfemiju zakonom zabraniti?
Page 12 of 12
Page 12 of 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Re: Treba li blasfemiju zakonom zabraniti?
Njemu pojam "blasfemija" nije jasan. Blasfemija je i nepoštivanje hinduske "svete krave". Ne moraš u to vjerovati, ali moraš poštivatiRegoč wrote:Zašto hiniš da ne razlikuješ drukčiji stav od izrugivanja?jastreb wrote:Pa po tome bi i von Danikenovo ili Sićinovo piskaranje bilo blasfemija,budući da udaraju na same temelje kršćanstva,svojim fantastičnim teorijama o vanzemaljcima,Anunnakijima i sličnim bedastoćama.Eroo wrote:Pod što bi dao namjernu provokaciju, vrijeđanje i ponižavanje nečijih osobnih vjerovanja?Regoč wrote:Javna pristojnost i slično. Kazna za psovanje na javnom mjesto, kao za galamu i slično.epikur37 wrote:
Stvar je rastezljiva i ne bih htio kritiku Crkve i religije onemogućiti. Takve stvari se znaju oteti kontroli kao i ovo sad s druge strane.
Naša cvilizacija je sazdana na slobodi riječi ali i javnom moralu i zajedničkim vrijednostima.
U tom smislu bih ovu stvar riješio zakonom o javnom moralu ili nekim širim kontekstom od blasfemije.
Onda bi blasfemičarima proglasio i harekrišnuiste,ili štovatelje nekih drugih istočnjačkih gnoza.
onoga tko vjeruje u "svetu kravu". Kad dođeš u Indiju i sretneš "svetu kravu" na putu, nećeš je šutnit nogom, već ćeš tražit gurua koji ima posebnu palicu s kojom poškaklje kravu po posebnom mjestu i uz posebnu proceduru...
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
e da, i kod nas ga ima..nije los kome smeta masnoca..Regoč wrote:U nas popularan posto pileći burek.
2016-11-17
Ti si bio u Mrkonjicu glavni guru...Eroo wrote:Njemu pojam "blasfemija" nije jasan. Blasfemija je i nepoštivanje hinduske "svete krave". Ne moraš u to vjerovati, ali moraš poštivatiRegoč wrote:Zašto hiniš da ne razlikuješ drukčiji stav od izrugivanja?jastreb wrote:Pa po tome bi i von Danikenovo ili Sićinovo piskaranje bilo blasfemija,budući da udaraju na same temelje kršćanstva,svojim fantastičnim teorijama o vanzemaljcima,Anunnakijima i sličnim bedastoćama.Eroo wrote:Pod što bi dao namjernu provokaciju, vrijeđanje i ponižavanje nečijih osobnih vjerovanja?Regoč wrote:
Javna pristojnost i slično. Kazna za psovanje na javnom mjesto, kao za galamu i slično.
Onda bi blasfemičarima proglasio i harekrišnuiste,ili štovatelje nekih drugih istočnjačkih gnoza.
onoga tko vjeruje u "svetu kravu". Kad dođeš u Indiju i sretneš "svetu kravu" na putu, nećeš je šutnit nogom, već ćeš tražit gurua koji ima posebnu palicu s kojom poškaklje kravu po posebnom mjestu i uz posebnu proceduru...
2016-11-17
govinda wrote:I ti si ina granici blaasfemije..nego, otisla JNA i nema vise bureka?Gnječ wrote:govinda wrote:Ma uzas. Staviti cokoladu u pitu i to nazvati burek sa cokoladom..mislim da postoji jedanaesti krug pakla za takve..Regoč wrote:Slažem se. Dok ne nauči što je burek, gladovanje!govinda wrote:Meni je inace blasfemija kad neko naruci burek sa sirom i to bih strogo kaznjavao...
burek je meso umotano u tijesto valjda. tako je bilo dok je u Puli stolovala JNA. ja ga baš nisam obožavao jer je bio premastan.
JNA otišla u miru zahvaljujući dobrom čovjeku admiralu JNA Vladimiru Baroviću. Pula bi mu trebala podić spomenik ili neku ulicu njemu u čast.
e sad više neznaš ima bureka ali samo na par mjesta treba znat gdje je dobar jer se jedan moj drug otrovao sa burekom zavšio u šok sobu.
Guest- Guest
govinda wrote:Ti si bio u Mrkonjicu glavni guru...Eroo wrote:Njemu pojam "blasfemija" nije jasan. Blasfemija je i nepoštivanje hinduske "svete krave". Ne moraš u to vjerovati, ali moraš poštivatiRegoč wrote:Zašto hiniš da ne razlikuješ drukčiji stav od izrugivanja?jastreb wrote:Pa po tome bi i von Danikenovo ili Sićinovo piskaranje bilo blasfemija,budući da udaraju na same temelje kršćanstva,svojim fantastičnim teorijama o vanzemaljcima,Anunnakijima i sličnim bedastoćama.Eroo wrote:
Pod što bi dao namjernu provokaciju, vrijeđanje i ponižavanje nečijih osobnih vjerovanja?
da guru...gurao je karijolu punu betona.
Guest- Guest
I mogao je sa dvije vrece cementa da se popenje na drugi sprat..popeo bi ise on i na cetvrti ali nema u Mrkonjicu tako velike zgradurine...Gnječ wrote:govinda wrote:Ti si bio u Mrkonjicu glavni guru...Eroo wrote:Njemu pojam "blasfemija" nije jasan. Blasfemija je i nepoštivanje hinduske "svete krave". Ne moraš u to vjerovati, ali moraš poštivatiRegoč wrote:Zašto hiniš da ne razlikuješ drukčiji stav od izrugivanja?jastreb wrote:
Pa po tome bi i von Danikenovo ili Sićinovo piskaranje bilo blasfemija,budući da udaraju na same temelje kršćanstva,svojim fantastičnim teorijama o vanzemaljcima,Anunnakijima i sličnim bedastoćama.
2016-11-17
Odmah uz Zgnječa!govinda wrote:Ma uzas. Staviti cokoladu u pitu i to nazvati burek sa cokoladom..mislim da postoji jedanaesti krug pakla za takve..Regoč wrote:Slažem se. Dok ne nauči što je burek, gladovanje!govinda wrote:Meni je inace blasfemija kad neko naruci burek sa sirom i to bih strogo kaznjavao...
govinda wrote:I mogao je sa dvije vrece cementa da se popenje na drugi sprat..popeo bi ise on i na cetvrti ali nema u Mrkonjicu tako velike zgradurine...Gnječ wrote:govinda wrote:Ti si bio u Mrkonjicu glavni guru...Eroo wrote:Njemu pojam "blasfemija" nije jasan. Blasfemija je i nepoštivanje hinduske "svete krave". Ne moraš u to vjerovati, ali moraš poštivatiRegoč wrote:
Zašto hiniš da ne razlikuješ drukčiji stav od izrugivanja?
zato je i emigrirao u Ljubljanu tamo imaju tj. već onda su imali nebotičnike (nebodere) od 30 spratov koji postoje i danas. ja sam se u tim nebotičnicima iz zabave liftom vozikao gore dole i opet gore pa dole. fora. možda sam sreo i Eru kako nosi dvi vriće cimenta na 18-ti sprat.
Guest- Guest
Regoč wrote:Odmah uz Zgnječa!govinda wrote:Ma uzas. Staviti cokoladu u pitu i to nazvati burek sa cokoladom..mislim da postoji jedanaesti krug pakla za takve..Regoč wrote:Slažem se. Dok ne nauči što je burek, gladovanje!govinda wrote:Meni je inace blasfemija kad neko naruci burek sa sirom i to bih strogo kaznjavao...
vidi ljubomornog uhljeba! najprije si se okomio na Kaju sad na Megi. lijepo od tebe fino fino...
Guest- Guest
govinda wrote:e da, i kod nas ga ima..nije los kome smeta masnoca..Regoč wrote:U nas popularan posto pileći burek.
volim burek ali teška hrana puna masnoća. nakon bureka moraš ić radit teške fizičke poslove da potrošiš svo to gorivo...
Guest- Guest
Kaja se okomila na mene, ne ja na nju, samo sam uzvratio istom mjerom. Em smo ravnopravni, ne?! A kako sam se okomil na Maggie kad ju čuvam?Gnječ wrote:Regoč wrote:Odmah uz Zgnječa!govinda wrote:Ma uzas. Staviti cokoladu u pitu i to nazvati burek sa cokoladom..mislim da postoji jedanaesti krug pakla za takve..Regoč wrote:Slažem se. Dok ne nauči što je burek, gladovanje!govinda wrote:Meni je inace blasfemija kad neko naruci burek sa sirom i to bih strogo kaznjavao...
vidi ljubomornog uhljeba! najprije si se okomio na Kaju sad na Megi. lijepo od tebe fino fino...
Regoč wrote:Kaja se okomila na mene, ne ja na nju, samo sam uzvratio istom mjerom. Em smo ravnopravni, ne?! A kako sam se okomil na Maggie kad ju čuvam?Gnječ wrote:Regoč wrote:Odmah uz Zgnječa!govinda wrote:Ma uzas. Staviti cokoladu u pitu i to nazvati burek sa cokoladom..mislim da postoji jedanaesti krug pakla za takve..Regoč wrote:
Slažem se. Dok ne nauči što je burek, gladovanje!
aa... jebote znači ti si uzvratio a kad ja uzvratim onda to nije uzvraćanje nego vrijeđanje pa ti odma kmečiš kod kica i sišeš mu nožni palac ne bi li ga nagovorio da mi začavla ban! fino fino bogami...
Guest- Guest
govinda wrote:Tako je i Inkvizicija prepustala Bogu da sudi...pa gurne optuzenu vjesticu u vrelo ulje, kaze ako je nevina Bog nece dopustiti da se opece...mortal-joint wrote:kad neki zakon uhvati maha i ono što je prihvatljivo počinju kažnjavati iz opet nedopuštenih razloga ljubomora, zavist, kako drugoga okriviti sebe izdići a pravdat će se obrazlažući navedeni zakonLeviathan2 wrote:vecina forumasa bi radi blasfemije zavrsila na lomaci iz ovog ili onog razloga :D
sveprisutnost zlog djeluje na razne načine ako se svaki pojedinac sam ne čuva od zla
društvo može izolirati Frljića, a možda se ipak treba kaniti uvođenja novih osuda...pustimo Bogu da sudi
neznalica si
kao prvo inkvizicija nije sudila vješticama nego samo maurima i židovima koji su prešli na kršćanstvo a sumnjalo se da su zadržali običaje i da su zapravo bili lažni kršćani
kao drugo inkvizicija je imala puno više standarde suđenja nego tadašnji svjetovni sudovi, i velika većina je oslobođena, dok na svjetovnom sudu nisi imaoi pravo braniti se nego je presuda u biti bila donesena unaprijed.
i kao treće vješticama se sudilo uglavnom u protestantskom dijelu njemačke
Pa sad u svijetlu toga koji idiot bi podržao kažnjavanje blasfemije?Gnječ wrote:kaja wrote:Aha, treba. A Željka Markic da bude tužioc i sudac.Eroo wrote:Treba li blasfemiju zakonom zabraniti?
Odgovor samo s "Da" ili "Ne" je nedovoljno (nije anketa),
treba stav u tom pogledu podrobnije objasniti, zato i nemam linka.
Kratko objašnjenje pojma blasfemija (Wikipedia):
Bogohuljenje (ili latinska posuđenica blasphemare = Blasfemija koja pak potiče iz stargrčkog βλασφημέω, od riječi βλάπτω = "povrijeđujem" i φήμη = "ugled") označava korištenje imena Boga na način koji određena vjeroispovjest ili njeni predstavnici smatraju uvredljivim, neprikladnim ili nedopustivim.
Bogohuljenje podrazumijeva i svako suprotstavljanje određenoj religijskoj dogmi ili vjeri.
U povijesti i u nekim državama u sadašnjosti, bogohuljenje se kažnjava kao krivično djelo.
Psovke često sadrže i bogohulne riječi.
e ovo mi je promaklo:
Bogohuljenje podrazumijeva i svako suprotstavljanje određenoj religijskoj dogmi ili vjeri.
danni1 wrote:Pa sad u svijetlu toga koji idiot bi podržao kažnjavanje blasfemije?Gnječ wrote:kaja wrote:Aha, treba. A Željka Markic da bude tužioc i sudac.Eroo wrote:Treba li blasfemiju zakonom zabraniti?
Bogohuljenje (ili latinska posuđenica blasphemare = Blasfemija koja pak potiče iz stargrčkog βλασφημέω, od riječi βλάπτω = "povrijeđujem" i φήμη = "ugled") označava korištenje imena Boga na način koji određena vjeroispovjest ili njeni predstavnici smatraju uvredljivim, neprikladnim ili nedopustivim.
U povijesti i u nekim državama u sadašnjosti, bogohuljenje se kažnjava kao krivično djelo.
e ovo mi je promaklo:
pa to se i ja pitam.
Guest- Guest
Ilčići i Markićke prije svih. Uz blagoslov Košića i Henoka.danni1 wrote:Pa sad u svijetlu toga koji idiot bi podržao kažnjavanje blasfemije?Gnječ wrote:kaja wrote:Aha, treba. A Željka Markic da bude tužioc i sudac.Eroo wrote:Treba li blasfemiju zakonom zabraniti?
e ovo mi je promaklo:
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Page 12 of 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Similar topics
» Rusija će zakonom zabraniti guranje ideje o neimanju djece
» Kina namjerava mladima zakonom zabraniti igranje online igrica tijekom noći
» Treba li Za dom spremni kažnjavati zakonom
» Kurir treba zabraniti
» Sve opijate treba zabraniti
» Kina namjerava mladima zakonom zabraniti igranje online igrica tijekom noći
» Treba li Za dom spremni kažnjavati zakonom
» Kurir treba zabraniti