PREURANJENA EJAKULACIJA
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
PREURANJENA EJAKULACIJA
http://www.jutarnji.hr/ivica--27---prerano-svrsavam-i-zbog-toga-se-bojim-uci-u-vezu-/1427583/
Autor: Andreja Bratić
Objavljeno: 29.09.2015
Muškarcima je o tome neugodno pričati i u centar se javljaju na nagovor svoje partnerice, koja se uključuje u terapiju
Ivica ima 27 godina. Od početka seksualne aktivnosti ima problema s prebrzim svršavanjem. Znalo mu se dogoditi da svrši i prije nego što uđe u partnericu, no to je bilo rijetko. Uglavnom započne seksualni odnos, krene u penetraciju i nakon kratkog vremena, ne zna točno definirati, no kaže da bi to moglo biti unutar minute, ejakulira.
- Kad upoznam djevojku i kad u jednom trenutku naša veza krene u nekom seksualnom smjeru, počne me hvatati nelagoda i razmišljam o tome što će biti kad dođe do seksualnog odnosa. Zato ponekad i i izbjegavam susrete s djevojkama, a kad mi se neka djevojka i svidi, smišljam različite izgovore zbog kojih se ne želim upuštati u seksualne odnose - kaže Ivica. Fizički je on uglavnom zdrav, ne uzima nikakve lijekove, ne puši, alkohol uzima rijetko, tek vikendom pokoje pivo. Hormoni štitnjače su u granicama normalnih vrijednosti. Jedina stvar na koju bi se on požalio jest da lošije spava i da je jako nervozan. Naime, prijevremena ejakulacija najčešća je seksualna smetnja. Točnije, od 15 do 20 posto muškaraca ima taj problem.Preuranjena ejakulacija je tipična smetnja. Muškarac svršava vrlo brzo i to je njegov veliki problem.- Vrlo brzo može biti i nekoliko sekundi, a može biti čak prije penetracije. Sjetite se, primjerice, filma ‘Američka pita’, gdje glavni lik svrši dva puta prije penetracije - priča nam Goran Arbanas, inače predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju, koje je prošlog vikenda u Opatiji organiziralo stručni simpozij u povodu izrade hrvatskih smjernica za liječenje prijevremene ejakulacije.
- Na sve moguće načine pokušavaju odgoditi ejakulaciju sami, a kad vide da to nikako ne ide, tek onda potraže pomoć. Istraživanja pokazuju da velik broj muškaraca potraži pomoć upravo na nagovor partnerice. Pomoć partnerice je jako važna i u terapiji je bitno da se i ona uključi u liječenje, odnosno mi uvijek savjetujemo muškarcu da na terapiju dođe s partnericom. Ako je ima, naravno - objašnjava seksualni terapeut.
Inače, među muškarcima s preuranjenom ejakulacijom postoji više podvrsta tog problema.
- Najprije postoje primarna i sekundarna. Primarna je ona koja se javlja od početka seksualne aktivnosti, u svim aktivnostima, i ona je najčešća. Sekundarna je ona koja se javi u jednom trenutku života, tj. prije toga nije bila prisutna. Ovaj tip je rjeđi.
Druga je podjela na generaliziranu i situacijsku. Generalizirana je ona koja se javlja u svim vrstama seksualne aktivnosti i sa svim partnericama, a situacijska je ona koja se javlja u nekim aktivnostima, a u drugima ne te samo s nekim partnericama.
Postoji i podjela na jednostavnu i kompliciranu. Jednostavna je ona gdje osoba ima samo prijevremenu ejakulaciju, a komplicirana ako ima još neki drugi seksualni problem, najčešće erektilnu disfunkciju - tumači Arbanas. Ističe i kako se ne zna točno zbog čega nastaje primarna prijevremena ejakulacija, ali se vjeruje da je glavni razlog urođena osjetljivost muškarca na stimulaciju, odnosno radi se vjerojatno o oštećenju receptora za serotonin. Sekundarna prijevremena ejakulacija, pak, može nastati zbog nekih uroloških bolesti, poput, primjerice, kroničnog prostatitisa, endokrinoloških bolesti poput hipertiroidizma, psihičkih bolesti poput anksioznih poremećaja ili zbog utjecaja nekih lijekova ili droga. Međutim, u 95% slučajeva ne zna se uzrok.
S tim da bi u terapiju trebali biti uključeni i seksualni terapeuti, psiholozi, psihijatri, urolozi te eventualno i drugi stručnjaci kad to zahtijeva klinička slika - kaže Arbanas. Ipak, većina muškaraca s tim problemom, koji je najčešća seksualna smetnja, ne javlja se stručnjacima. Zbog nelagode i srama. Po učestalosti traženja pomoći prijevremena ejakulacija je druga po redu, a prije nje je erektilna disfunkcija.
- Muškarci koji se bore s prijevremenom ejakulacijom su muškarci svih dobnih skupina, ne postoji razlika u učestalosti po dobi, te nema nikakve razlike u socioekonomkom statusu. Oni su nešto češće singl, no to je posljedica, a ne uzrok, jer izbjegavaju odnose. Osim toga, imaju i povišeni stupanj anksioznosti - objasnio je Arbanas.
Autor: Andreja Bratić
Objavljeno: 29.09.2015
Muškarcima je o tome neugodno pričati i u centar se javljaju na nagovor svoje partnerice, koja se uključuje u terapiju
Ivica ima 27 godina. Od početka seksualne aktivnosti ima problema s prebrzim svršavanjem. Znalo mu se dogoditi da svrši i prije nego što uđe u partnericu, no to je bilo rijetko. Uglavnom započne seksualni odnos, krene u penetraciju i nakon kratkog vremena, ne zna točno definirati, no kaže da bi to moglo biti unutar minute, ejakulira.
VEZANE VIJESTI
Vijesti
- PREURANJENA EJAKULACIJA JE NAPOKON DEFINIRANA! Provjerite jeste li u toj zloglasnoj skupini
- ORGAZAM NA DAN, TJERA DOKTORA VAN Probleme s depresijom, stresom i glavoboljom riješite ovom metodom
- Kad upoznam djevojku i kad u jednom trenutku naša veza krene u nekom seksualnom smjeru, počne me hvatati nelagoda i razmišljam o tome što će biti kad dođe do seksualnog odnosa. Zato ponekad i i izbjegavam susrete s djevojkama, a kad mi se neka djevojka i svidi, smišljam različite izgovore zbog kojih se ne želim upuštati u seksualne odnose - kaže Ivica. Fizički je on uglavnom zdrav, ne uzima nikakve lijekove, ne puši, alkohol uzima rijetko, tek vikendom pokoje pivo. Hormoni štitnjače su u granicama normalnih vrijednosti. Jedina stvar na koju bi se on požalio jest da lošije spava i da je jako nervozan. Naime, prijevremena ejakulacija najčešća je seksualna smetnja. Točnije, od 15 do 20 posto muškaraca ima taj problem.Preuranjena ejakulacija je tipična smetnja. Muškarac svršava vrlo brzo i to je njegov veliki problem.- Vrlo brzo može biti i nekoliko sekundi, a može biti čak prije penetracije. Sjetite se, primjerice, filma ‘Američka pita’, gdje glavni lik svrši dva puta prije penetracije - priča nam Goran Arbanas, inače predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju, koje je prošlog vikenda u Opatiji organiziralo stručni simpozij u povodu izrade hrvatskih smjernica za liječenje prijevremene ejakulacije.
Nepoznat uzrok
Muškarcima je, kaže Arbanas, jako neugodno pričati o tome i tipično prođe i nekoliko godina prije nego što se odluče javiti stručnjaku.- Na sve moguće načine pokušavaju odgoditi ejakulaciju sami, a kad vide da to nikako ne ide, tek onda potraže pomoć. Istraživanja pokazuju da velik broj muškaraca potraži pomoć upravo na nagovor partnerice. Pomoć partnerice je jako važna i u terapiji je bitno da se i ona uključi u liječenje, odnosno mi uvijek savjetujemo muškarcu da na terapiju dođe s partnericom. Ako je ima, naravno - objašnjava seksualni terapeut.
Inače, među muškarcima s preuranjenom ejakulacijom postoji više podvrsta tog problema.
- Najprije postoje primarna i sekundarna. Primarna je ona koja se javlja od početka seksualne aktivnosti, u svim aktivnostima, i ona je najčešća. Sekundarna je ona koja se javi u jednom trenutku života, tj. prije toga nije bila prisutna. Ovaj tip je rjeđi.
Druga je podjela na generaliziranu i situacijsku. Generalizirana je ona koja se javlja u svim vrstama seksualne aktivnosti i sa svim partnericama, a situacijska je ona koja se javlja u nekim aktivnostima, a u drugima ne te samo s nekim partnericama.
Postoji i podjela na jednostavnu i kompliciranu. Jednostavna je ona gdje osoba ima samo prijevremenu ejakulaciju, a komplicirana ako ima još neki drugi seksualni problem, najčešće erektilnu disfunkciju - tumači Arbanas. Ističe i kako se ne zna točno zbog čega nastaje primarna prijevremena ejakulacija, ali se vjeruje da je glavni razlog urođena osjetljivost muškarca na stimulaciju, odnosno radi se vjerojatno o oštećenju receptora za serotonin. Sekundarna prijevremena ejakulacija, pak, može nastati zbog nekih uroloških bolesti, poput, primjerice, kroničnog prostatitisa, endokrinoloških bolesti poput hipertiroidizma, psihičkih bolesti poput anksioznih poremećaja ili zbog utjecaja nekih lijekova ili droga. Međutim, u 95% slučajeva ne zna se uzrok.
Složeno liječenje
- Metode rješavanja ovog problema su različite: savjetovanje i edukacija, bihevioralne mjere: tehnike stani-kreni i stiskanja, seksualna terapija, usmjeravanje na užitak i uživanje, zatim učenje kontroli i komunikaciji te lijekovi i kreme.S tim da bi u terapiju trebali biti uključeni i seksualni terapeuti, psiholozi, psihijatri, urolozi te eventualno i drugi stručnjaci kad to zahtijeva klinička slika - kaže Arbanas. Ipak, većina muškaraca s tim problemom, koji je najčešća seksualna smetnja, ne javlja se stručnjacima. Zbog nelagode i srama. Po učestalosti traženja pomoći prijevremena ejakulacija je druga po redu, a prije nje je erektilna disfunkcija.
- Muškarci koji se bore s prijevremenom ejakulacijom su muškarci svih dobnih skupina, ne postoji razlika u učestalosti po dobi, te nema nikakve razlike u socioekonomkom statusu. Oni su nešto češće singl, no to je posljedica, a ne uzrok, jer izbjegavaju odnose. Osim toga, imaju i povišeni stupanj anksioznosti - objasnio je Arbanas.
Tony Soprano-
2015-08-15
Re: PREURANJENA EJAKULACIJA
jebo vas Obama i Putin,Zoki & Karamarko,migranti.Ovo je pravi problem!
Tony Soprano-
2015-08-15
Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
Treba li Jennifer Melfi?
2014-04-12
Preuranjena ejakulacija kod muškarca je isključivo ženski problem.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
Tony Soprano-
2015-08-15
To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
2014-04-12
upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
Tony Soprano-
2015-08-15
Kako komeTony Soprano wrote:jebo vas Obama i Putin,Zoki & Karamarko,migranti.Ovo je pravi problem!
Guest- Guest
Netočno! Impotencija ajde još može proć ako ženski problem, ali ovo jok. Ne to je pitanje samokontrole.albatros wrote:Preuranjena ejakulacija kod muškarca je isključivo ženski problem.
Guest- Guest
ahaa-sviđa ti se..Lorraine BraccoTony Soprano wrote:upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
2014-04-12
mislim da ga nisi razmelaEva wrote:Netočno! Impotencija ajde još može proć ako ženski problem, ali ovo jok. Ne to je pitanje samokontrole.albatros wrote:Preuranjena ejakulacija kod muškarca je isključivo ženski problem.
Tony Soprano-
2015-08-15
pred 10 godinamaggie13 wrote:ahaa-sviđa ti se..Lorraine BraccoTony Soprano wrote:upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
Tony Soprano-
2015-08-15
'oće godine..ne štede..zapamti pred očima sliku od prije 10 godina..možeš i sebe tada zamišljatTony Soprano wrote:pred 10 godinamaggie13 wrote:ahaa-sviđa ti se..Lorraine BraccoTony Soprano wrote:upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
2014-04-12
6 banki je začas:L:maggie13 wrote:'oće godine..ne štede..zapamti pred očima sliku od prije 10 godina..možeš i sebe tada zamišljatTony Soprano wrote:pred 10 godinamaggie13 wrote:ahaa-sviđa ti se..Lorraine BraccoTony Soprano wrote:upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
Tony Soprano-
2015-08-15
Jesam, on hoće reć da se žena mora požuriti, ali ja kažem da on treba usporit. Nek odagna misli s nečim drugim. Nek npr. broji do 10000 riješava integrale, ili kaj koga već zanima. Ima metoda.Tony Soprano wrote:mislim da ga nisi razmelaEva wrote:Netočno! Impotencija ajde još može proć ako ženski problem, ali ovo jok. Ne to je pitanje samokontrole.albatros wrote:Preuranjena ejakulacija kod muškarca je isključivo ženski problem.
Guest- Guest
važno da je čovjek u glavi mlad..ima 'mrtvih' dvadesetogodišnjaka..Tony Soprano wrote:6 banki je začas:L:maggie13 wrote:'oće godine..ne štede..zapamti pred očima sliku od prije 10 godina..možeš i sebe tada zamišljatTony Soprano wrote:pred 10 godinamaggie13 wrote:ahaa-sviđa ti se..Lorraine BraccoTony Soprano wrote:upravo onamaggie13 wrote:To te ja pitam--je li o'te vrste?!Tony Soprano wrote:treba mi doktoricamaggie13 wrote:Tony, najjači si
Treba li Jennifer Melfi?
2014-04-12
Eva wrote:Jesam, on hoće reć da se žena mora požuriti, ali ja kažem da on treba usporit. Nek odagna misli s nečim drugim. Nek npr. broji do 10000 riješava integrale, ili kaj koga već zanima. Ima metoda.Tony Soprano wrote:mislim da ga nisi razmelaEva wrote:Netočno! Impotencija ajde još može proć ako ženski problem, ali ovo jok. Ne to je pitanje samokontrole.albatros wrote:Preuranjena ejakulacija kod muškarca je isključivo ženski problem.
Tony Soprano-
2015-08-15
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Page 1 of 4