On je stvorio razdor: Mislio sam da je Divac Hrvat
Page 1 of 1
Prijateljstvo Vlada Divca i Dražena Petrovića pretvoreno je u razdor jednom scenom posle finala Svetskog prvenstva 1990. godine.
Jugoslavija je tada pobedila, anonimni čovek je u Luna Park u Buenos Ajresu uneo hrvatsku zastavu, Divac mu je oduzeo i prijateljstvo Divca i Petrovića je otišlo u nepovrat.
Čovek kome je Divac oduzeo zastavu se zove Tomas Šakić, živi u Santa Teresiti u Argentini, ima 68 godina i priseća se incidenta koji je pokrenuo lavinu i dao povod za dokumentarac "Nekad braća".
"Ja nisam Hrvat, nego Argentinac, sin Hrvata. Rođen sam u Rosariju i na Svetskom prvenstvu sledeće godine ću navijati za Argentinu. Ali da, ja sam čovek koji je ušao u Luna Park sa hrvatskom zastavom. Zastava Hrvatske je porodična stvar, mada moram da budem iskren, Divac mi je uzeo zastavu i posle sam je vratio, ali nije pljunuo na nju ili je oštetiio", počinje priču Tomas Šakić, čovek koji je pre 27 godina posvađao dve košarkaške legende.
Oduzimanje zastave je za Paginu12 ocenio kao nedostatak poštovanja i pogrešan stav i opisuje kako je do toga doveo kao anonimus.
"Ušao sam na teren kad se utakmica završila. Već sam se spremao i znao sam da se televizijski prenos još nije završio. Pokazao sam zastavu sa hrvatskom šahovnicom umesto sa jugoslovenskom petokrakom i onda su neki ljudi iz ambasade Jugoslavije prišli, ruke su im bile u džepovima. Mislio sam da imaju nešto unutra. Bio sam sa j svojim detetom koje je igralo košarku za Hurikan de San Husto. Bilo mi je teško, uvek ću pamtiti to jer smo stali leđa o leđa kada su ti ljudi prišli", kaže Šakić.
"Na kraju nisam navijao za Jugoslaviju protiv Sovjetskog Saveza, ali nisam navijao ni da izgubi. Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin. Nikada se nije politički izjašnjavao", priseća se tada 41-godišnji nacionalista.
"Divac je uhvatio zastavu i ja sam pobegao. Bilo je teško da se krećem jer sam imao fotografsku torbu. Fotografije to ne pokazuju, ali je bio trenutak kada smo bili na deset centimetara licem u lice, vukli se za zastavu. Ja sam imao 180 centimetara, a on 216. Igračima je naloženo da ne reaguju jer su znali da se takve stvari mogu desiti. I ja sam potom ostao povučen, nisam želeo da naškodim Argentini", rekao je Šakić.
Dražen Petrović je stao na jednu, Divac na drugu stranu, a ova priča je poslužila za dokumentarac "Once brothers", koji ima obuhvata dublji društveni problem od odnosa dva momka.
"Petrović je stao na jednu stranu, nije hteo da se meša dok nije video šta se desilo, ali kasnije su mu rekli. Zapravo, dokumentarac govori i o Petrovićevom bratu, Acu koji je tada odgovorio Divcu. Divac je rekao da hrvatska zastava nije imala ništa s tim nego da se sukobio sa mnom jer je trijumf na prvenstvu bio pobeda Jugoslavije i nijedne druge zemlje. Ali Petrovićev brat je rekao da nije mogao da pokaže hrvatsku zastavu ako Hrvatska nije bila deo Jugoslavije", kaže Šakić koji je od tog trenutka počeo da dobija pozive sa različitih meridijana.
Divcu više nije bilo dozvoljeno da uđe u Hrvatsku, a država se godinu dana kasnije raspala. Jugoslavija je nastavila da postoji kao zajednica Srbije i Crne Gore, bez BiH, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.
Dražen Petrović je poginuo u saobraćajnoj nesreći tri godine posle incidenta u Luna Parku, a Vlade Divac je nastavio da igra za Jugoslaviju i postao evropski i svetski šampion i sada funkcioner Sakramento Kingsa.
Ali Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Re: On je stvorio razdor: Mislio sam da je Divac Hrvat
Nije Hrvаt i ne zna ko jeste, ali mu ne smeta da unese šahovnicu na teren na tekmi Jugoslavije.
Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
bil oteo tako zastavu katalonije ?
T.- Posts : 17557
2014-04-14
Stoji i ta primjedbaTotenkopf wrote:al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
dzango wrote: Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin.
Kad loptu dobije Paspalj, onda navija protiv, a kad Kukoč, onda za.
Jadni čovjek, koliko se samo mučio dok je navijao.
Nije lako biti Hrvat.
A i poslije obično vidiš da si navijao za pogrešnog, i onda te cijeli život sramota.
Last edited by crvenkasti on 12/12/2017, 12:21; edited 1 time in total
crvenkasti-
2014-04-17
Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.Totenkopf wrote:al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
dzango wrote:Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.Totenkopf wrote:al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
Osvetili smo se i vama i Divcu. Sad nam je baš ta ustaška zastava službeno hrvatska!
crvenkasti-
2014-04-17
Ali ga u basketu pušite već 20 godina.crvenkasti wrote:dzango wrote:Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.Totenkopf wrote:al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
Osvetili smo se i vama i Divcu. Sad nam je baš ta ustaška zastava službeno hrvatska!
2014-04-19
dzango wrote:Ali ga u basketu pušite već 20 godina.crvenkasti wrote:dzango wrote:Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.Totenkopf wrote:al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...RayMabus wrote:Baš gledam ovo, a dobro po pravilima može samo registrirana zastava države učenice tako da no koment
Pušimo u mnogočemu, ali ono najvažnije - da zajebemo vas Srbe, e to smo postigli.
Niti jedna cijena za taj osjećaj nije previsoka.
crvenkasti-
2014-04-17
Nešto gledam, ovom ćale bio Hrvat a on Argentinac. Tebi ćale Srbin a ti Hrvat. Hoće li onda tvoja deca biti Argetinci?crvenkasti wrote:dzango wrote:Ali ga u basketu pušite već 20 godina.crvenkasti wrote:dzango wrote:Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.Totenkopf wrote:
al nije divac bio redar ni službena osoba da određuje što i tko može uć na teren...
Pušimo u mnogočemu, ali ono najvažnije - da zajebemo vas Srbe, e to smo postigli.
2014-04-19
dzango wrote:Nešto gledam, ovom ćale bio Hrvat a on Argentinac. Tebi ćale Srbin a ti Hrvat. Hoće li onda tvoja deca biti Argetinci?crvenkasti wrote:dzango wrote:Ali ga u basketu pušite već 20 godina.crvenkasti wrote:dzango wrote:
Ovaj uopšte nije smeo da uđe u teren. Nije službeno lice. Naročito nije smeo da se približava igračima koji imaju pravo da brane svoj integritet i integritet tima za koji nastupaju. Pre svega od Argentinaca sa pogrdnim zastvama.
Vičem joj da je Hrvatica, ali ne pokazuje baš neki interes. Tko zna što će na kraju biti? Paštetu ne voli.
crvenkasti-
2014-04-17
Probaj da vičeš na ćirilici. Možda te dete ne razume.crvenkasti wrote:dzango wrote:Nešto gledam, ovom ćale bio Hrvat a on Argentinac. Tebi ćale Srbin a ti Hrvat. Hoće li onda tvoja deca biti Argetinci?crvenkasti wrote:dzango wrote:Ali ga u basketu pušite već 20 godina.crvenkasti wrote:
Vičem joj da je Hrvatica, ali ne pokazuje baš neki interes. Tko zna što će na kraju biti? Paštetu ne voli.
2014-04-19
KAd će Srbima i Hrvatima već jednom dosaditi sva ta međusobna nadrkavanja.
A što je najzanimljivije u ogromnoj većini jedne i druge populacije oni se po mome mišljenju uopće i ne mrze. BAr ja imam takav dojam u kontaktima i sa jednima i sa drugima.
Različite stavove o ratu i uzrocima ćemo imati uvijek I treba naučiti živjeti s time.
A što je najzanimljivije u ogromnoj većini jedne i druge populacije oni se po mome mišljenju uopće i ne mrze. BAr ja imam takav dojam u kontaktima i sa jednima i sa drugima.
Različite stavove o ratu i uzrocima ćemo imati uvijek I treba naučiti živjeti s time.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Tema za forum i zajebanciju. Daj ne filozofiraj.
I jeste smiješan lik. Čuj navija za ove a ne navija za one. Budala.crvenkasti wrote:dzango wrote: Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin.
Kad loptu dobije Paspalj, onda navija protiv, a kad Kukoč, onda za.
Jadni čovjek, koliko se samo mučio dok je navijao.
Nije lako biti Hrvat.
A i poslije obično vidiš da si navijao za pogrešnog, i onda te cijeli život sramota.
2015-09-24
Nije to tema za zajebanciju. Oko ovoga su se lomila koplja godinama.dzango wrote:Tema za forum i zajebanciju. Daj ne filozofiraj.
2015-09-24
Još na starom forumu. Tvrdili su da je pocepao zastavu. Sad ovaj kaže da nije. Jeste za zajebanciju. Svaka tema gde nema mtrtih.Ringo10 wrote:Nije to tema za zajebanciju. Oko ovoga su se lomila koplja godinama.dzango wrote:Tema za forum i zajebanciju. Daj ne filozofiraj.
2014-04-19
I nije točno kako je nakon toga prijateljstvo Divca i Dražena otišlo u nepovrat. Ostali su prijatelji do kraja Draženovog života u čemu jwe u dokumentarcu o Draženu svjedočila i njegova majka. Divac je u njenoj kući i sada redovan gost.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
MA nisu oni radi te zastave dosli u sukob, nego kad je rat poceo.jastreb wrote:I nije točno kako je nakon toga prijateljstvo Divca i Dražena otišlo u nepovrat. Ostali su prijatelji do kraja Draženovog života u čemu jwe u dokumentarcu o Draženu svjedočila i njegova majka. Divac je u njenoj kući i sada redovan gost.
A sva ona naklapanja te Divac gazio te Divac pljuvao, te Divac srao i pisao ... sve skupa gomila sranja.
Stvarno nikome ne mozes vjerovati, svi kenjaju i lazu ...
2015-09-24
Similar topics
» Hrvat sina (2) palio čikovima pa ga ubio: ‘Kriv je hašiš, plakao je i mislio sam da je uklet‘
» Teraju svog trenera jer Hrvat: ŠIPTAR, HRVAT, BALIJA, NISU MOJA BRATIJA
» Komsicev 'Hrvat' Sven Alkalaj nakon americkog samaranja vise nije Hrvat vec - Zidov
» Šef NATO-a: Rusija sije razdor u BiH
» Radjin frend Divac prebio svog frenda jer mu se ovaj navodno nabacivao Divcevoj kceri
» Teraju svog trenera jer Hrvat: ŠIPTAR, HRVAT, BALIJA, NISU MOJA BRATIJA
» Komsicev 'Hrvat' Sven Alkalaj nakon americkog samaranja vise nije Hrvat vec - Zidov
» Šef NATO-a: Rusija sije razdor u BiH
» Radjin frend Divac prebio svog frenda jer mu se ovaj navodno nabacivao Divcevoj kceri
Page 1 of 1