Tema za Jugonostalgicare
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Tema za Jugonostalgicare
Dan svinjokolja
30/11/2017 Ivo Kobaš 4 comments
Ali mnogi nisu te dane koristili da bi se odmarali i provodili nego su nastojali nešto korisno uraditi za vlastito dobro. Kako je praznik padao u vrijeme koje je idealno za svinjokolje, to su mnogi baš tih dana obavljali ovaj važan posao. Tada su svi bili slobodni, mogli su pomoći jedni drugima. Jednog dana kod jednog, drugog dana kod drugog, a ako je bilo više dana, moglo se zaista mnogo posla uraditi. I tih dana naša sela su bila drukčija po tome što su, na jednoj strani, na predviđenim mjestima bile istaknute zastave, što su se u Domovima kulture izvodili prigodni programi i održavale igranke, a na drugoj strani su se, uz skiku svinja, dimile vatre na kojima je grijana voda i krčkani čvarci.
Bila je to gozba i za pse i mačke, a i za djecu koja su šutirala napuhane svinjske mjehure.
Selom se širio miris vruće masti i čvaraka; svježih kobasica, kulenova, nasoljenog mesa i slanine, što se spremalo za sušare. Prvo je meso ostavljano nekoliko dana da odleži u posuđu za tu namjenu, a onda je vješano u sušare. Sad se sjećam da u to vrijeme nikada nisam čuo da je nekome pokradeno meso iz sušnice, mada one nisu bile tako čvrsto građene i zaključavane kao danas. Posljednjih godina ima ljudi u nekim mjestima koji maltene naoružani čuvaju meso.
Tradicija da se svinjokolja obavlja ovih dana se još zadržala kod jednog dijela domaćina. Ali sad dolaze nova vremena i novi zakoni koji onemogućavaju svinjokolje na ovakav način. Traži se da to bude u klaonicama, pod većim nadzorom. Možemo reći da se tako uvodi se više reda, ali i da se ukidaju neka prava. Nije dobro ako nešto nije regulirano zakonom, ali ne valja ni pretjerano reguliranje jer ono neminovno ograničava ljudske slobode. Uništava običaje, tradiciju. Zato treba oprezno donositi zakone koji zadiru u ovakva pitanja, jer imamo već iskustva koja su pokazala i drugu stranu medalje. Sjetimo se, na primjer, na brzinu donesenog zakona kojim se zabranjuje držanje koza i sličnih.
Svinjokolje, pečenje rakije i slične aktivnosti kod nas nisu samo zanati i nemaju samo ekonomski ili prehrambeni značaj. To su na neki način i kulturološki, etnološki događaji koje kao takve treba zaštititi u mjeri u kojoj je to moguće.
https://www.logicno.com/life-and-style/dan-svinjokolja.html
30/11/2017 Ivo Kobaš 4 comments
Dan 29. 11. bio je veliki jugoslavenski praznik, Dan Republike. Slavio se dva radna dana, pa ako bi se još prislonio uz vikend, to je bio već mali odmor.
Ako bi praznik padao u srijedu i četvrtak, gotovo redovno se i petak „povezivao“ tako što se ni tog dana nije radilo. On bi se naknadno „odradio“, a slično je bilo i s ponedjeljkom ako je praznik padao u utorak. Hrabriji su se čak usuđivali spojiti dva vikenda zbog „uštede na grijanju“ ili drugih „opravdanih“ razloga i tako stvarno imali pravi manji odmor mimo onog redovnog.Ali mnogi nisu te dane koristili da bi se odmarali i provodili nego su nastojali nešto korisno uraditi za vlastito dobro. Kako je praznik padao u vrijeme koje je idealno za svinjokolje, to su mnogi baš tih dana obavljali ovaj važan posao. Tada su svi bili slobodni, mogli su pomoći jedni drugima. Jednog dana kod jednog, drugog dana kod drugog, a ako je bilo više dana, moglo se zaista mnogo posla uraditi. I tih dana naša sela su bila drukčija po tome što su, na jednoj strani, na predviđenim mjestima bile istaknute zastave, što su se u Domovima kulture izvodili prigodni programi i održavale igranke, a na drugoj strani su se, uz skiku svinja, dimile vatre na kojima je grijana voda i krčkani čvarci.
Bila je to gozba i za pse i mačke, a i za djecu koja su šutirala napuhane svinjske mjehure.
Selom se širio miris vruće masti i čvaraka; svježih kobasica, kulenova, nasoljenog mesa i slanine, što se spremalo za sušare. Prvo je meso ostavljano nekoliko dana da odleži u posuđu za tu namjenu, a onda je vješano u sušare. Sad se sjećam da u to vrijeme nikada nisam čuo da je nekome pokradeno meso iz sušnice, mada one nisu bile tako čvrsto građene i zaključavane kao danas. Posljednjih godina ima ljudi u nekim mjestima koji maltene naoružani čuvaju meso.
Tradicija da se svinjokolja obavlja ovih dana se još zadržala kod jednog dijela domaćina. Ali sad dolaze nova vremena i novi zakoni koji onemogućavaju svinjokolje na ovakav način. Traži se da to bude u klaonicama, pod većim nadzorom. Možemo reći da se tako uvodi se više reda, ali i da se ukidaju neka prava. Nije dobro ako nešto nije regulirano zakonom, ali ne valja ni pretjerano reguliranje jer ono neminovno ograničava ljudske slobode. Uništava običaje, tradiciju. Zato treba oprezno donositi zakone koji zadiru u ovakva pitanja, jer imamo već iskustva koja su pokazala i drugu stranu medalje. Sjetimo se, na primjer, na brzinu donesenog zakona kojim se zabranjuje držanje koza i sličnih.
Svinjokolje, pečenje rakije i slične aktivnosti kod nas nisu samo zanati i nemaju samo ekonomski ili prehrambeni značaj. To su na neki način i kulturološki, etnološki događaji koje kao takve treba zaštititi u mjeri u kojoj je to moguće.
https://www.logicno.com/life-and-style/dan-svinjokolja.html
2015-08-06
Re: Tema za Jugonostalgicare
ma bogme slabo ima kolinja,vuksadinare wrote:...sad se kolje pola 12 mjeseca
prosle godine bio ja kod mog frenda u zagorju, nema kolinja, kaze da mu se neda pribavljat sve papire i jos bi morao imat mjesto s keramickim plocicama gdje ce klati, nema nasred dvorisca i operi, prosla baba s kolacima
prosle godine bio ja kod mog frenda u zagorju, nema kolinja, kaze da mu se neda pribavljat sve papire i jos bi morao imat mjesto s keramickim plocicama gdje ce klati, nema nasred dvorisca i operi, prosla baba s kolacima
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
ne, nostalgicar jesam za onijem vremenima kad je sve bilo opustenijemativka wrote:Levi, jesi li ti Jugonostalgičar?
a naslov je vezan za svinjokolje koje su uglavnom bile 29/30 11 kad su svinje placale zasjedanje u jajcu :D
aj , drzim palceve da te ne ulove, kazne su cujem veselevuksadinare wrote:nema kurac u subotu idem ja mrknut jednog...nasred dvorisca i po starinskiLeviathan2 wrote:ma bogme slabo ima kolinja,vuksadinare wrote:...sad se kolje pola 12 mjeseca
ma te podmitis..rakijica...fritule...200 kuna i kremenadl.Leviathan2 wrote:aj , drzim palceve da te ne ulove, kazne su cujem veselevuksadinare wrote:nema kurac u subotu idem ja mrknut jednog...nasred dvorisca i po starinskiLeviathan2 wrote:ma bogme slabo ima kolinja,vuksadinare wrote:...sad se kolje pola 12 mjeseca
...i vozi
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
ma i mi u selu koljemo po starinski, eo moj pradida sutra kolje, al nema mita, nek neko dojde na dvoriste, noge mu polomimo :Dvuksadinare wrote:ma te podmitis..rakijica...fritule...200 kuna i kremenadl.Leviathan2 wrote:aj , drzim palceve da te ne ulove, kazne su cujem veselevuksadinare wrote:nema kurac u subotu idem ja mrknut jednog...nasred dvorisca i po starinskiLeviathan2 wrote:ma bogme slabo ima kolinja,vuksadinare wrote:...sad se kolje pola 12 mjeseca
...i vozi
Pitam, jer su i u RH svinjokolje bile na taj datum, sve do ulaska u EU, nakon kojeg se broj drastično smanjio. Ali, budimo i realni. Danas se uzgoj svinja na malo doista ne isplati. Kupiš svinjće, daš mesaru da ti sve lijepo obradi, pri tome kažeš što želiš, kako želiš. Tvoje je samo da pušiš, ako ćeš na suho :DLeviathan2 wrote:ne, nostalgicar jesam za onijem vremenima kad je sve bilo opustenijemativka wrote:Levi, jesi li ti Jugonostalgičar?
a naslov je vezan za svinjokolje koje su uglavnom bile 29/30 11 kad su svinje placale zasjedanje u jajcu :D
Kg. Žive vage 16 kn.
Guest- Guest
Kod nas se to radilo u prosincu.
2014-04-12
Ma, kako je kome odgovaralo. A, simbolika....nek ju svatko tumači na svoj način. :)maggie13 wrote:Kod nas se to radilo u prosincu.
Guest- Guest
kak ne isplati, eo kod mene u selu imaju rasplodne krmace, svinjce odraste i ne znas da je odraslo (ako prije ne zavrsi na raznju) znamo sto jedu a kolinje je cisto izgovor za druzenja, i nakon sto je gotovo nastavljaju se price o dozivljajima sa svinjokolja i tamani rakijica, eo sad je mojih iz plemena sigurno 30tak otislo dole za svinjokolje, ja moram propustit zbog drugijeh obveza al onda idem 18tog na mjesec dana, taman pada i zimski solsticij kad je velika festa i okupljanje plemena, bice i odojaka koji nisu dovoljno odrasli da postanu svinje :Dmativka wrote:Pitam, jer su i u RH svinjokolje bile na taj datum, sve do ulaska u EU, nakon kojeg se broj drastično smanjio. Ali, budimo i realni. Danas se uzgoj svinja na malo doista ne isplati. Kupiš svinjće, daš mesaru da ti sve lijepo obradi, pri tome kažeš što želiš, kako želiš. Tvoje je samo da pušiš, ako ćeš na suho :DLeviathan2 wrote:ne, nostalgicar jesam za onijem vremenima kad je sve bilo opustenijemativka wrote:Levi, jesi li ti Jugonostalgičar?
Kg. Žive vage 16 kn.
“You will not be good teachers if you focus only on what you do and not upon who you are.”
― Rudolf Steiner
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
da, najveci je razlog hladnoca, cim temperatura dojde do oko nule dobro jemaggie13 wrote:Tada nam nije bilo dovoljno hladno, to je razlog.mativka wrote:Ma, kako je kome odgovaralo. A, simbolika....nek ju svatko tumači na svoj način. :)maggie13 wrote:Kod nas se to radilo u prosincu.
Dobro je i 5'C, samo da je bura.Leviathan2 wrote:da, najveci je razlog hladnoca, cim temperatura dojde do oko nule dobro jemaggie13 wrote:Tada nam nije bilo dovoljno hladno, to je razlog.mativka wrote:Ma, kako je kome odgovaralo. A, simbolika....nek ju svatko tumači na svoj način. :)maggie13 wrote:Kod nas se to radilo u prosincu.
2014-04-12
ah to, vi u dalmaciji imate buru, mi u unutrasnjosti na koshavu ne mozemo racunat, rjetko stigne do nasmaggie13 wrote:Dobro je i 5'C, samo da je bura.Leviathan2 wrote:da, najveci je razlog hladnoca, cim temperatura dojde do oko nule dobro jemaggie13 wrote:Tada nam nije bilo dovoljno hladno, to je razlog.mativka wrote:Ma, kako je kome odgovaralo. A, simbolika....nek ju svatko tumači na svoj način. :)maggie13 wrote:Kod nas se to radilo u prosincu.
Da i to je jedan od razloga. No, vrijeme je danas izuzetno prevrtljivo :)maggie13 wrote:Tada nam nije bilo dovoljno hladno, to je razlog.mativka wrote:Ma, kako je kome odgovaralo. A, simbolika....nek ju svatko tumači na svoj način. :)maggie13 wrote:Kod nas se to radilo u prosincu.
Guest- Guest
Imate li kamenja po uzoru na Stonehenge?:)Leviathan2 wrote:kak ne isplati, eo kod mene u selu imaju rasplodne krmace, svinjce odraste i ne znas da je odraslo (ako prije ne zavrsi na raznju) znamo sto jedu a kolinje je cisto izgovor za druzenja, i nakon sto je gotovo nastavljaju se price o dozivljajima sa svinjokolja i tamani rakijica, eo sad je mojih iz plemena sigurno 30tak otislo dole za svinjokolje, ja moram propustit zbog drugijeh obveza al onda idem 18tog na mjesec dana, taman pada i zimski solsticij kad je velika festa i okupljanje plemena, bice i odojaka koji nisu dovoljno odrasli da postanu svinje :Dmativka wrote:Pitam, jer su i u RH svinjokolje bile na taj datum, sve do ulaska u EU, nakon kojeg se broj drastično smanjio. Ali, budimo i realni. Danas se uzgoj svinja na malo doista ne isplati. Kupiš svinjće, daš mesaru da ti sve lijepo obradi, pri tome kažeš što želiš, kako želiš. Tvoje je samo da pušiš, ako ćeš na suho :DLeviathan2 wrote:ne, nostalgicar jesam za onijem vremenima kad je sve bilo opustenijemativka wrote:Levi, jesi li ti Jugonostalgičar?
Kg. Žive vage 16 kn.
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Page 1 of 2