Agrokor je goldberry šta će bit s mirovinskim
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Agrokor je goldberry šta će bit s mirovinskim
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kolindin-savjetnik-zbog-odlaska-ljudi-iz-hrvatske-bit-ce-ogromnih-problema-s-mirovinama/1007362.aspx
Re: Agrokor je goldberry šta će bit s mirovinskim
Imam 50 godina i ne očekujem vidjeti ni lipe svoje mirovine. Ako ste mlađi od mene, ni vi ne biste trebali očekivati svoju mirovinu. Stoga kao bistra mlada osoba sa svježom diplomom koja se sprema na više UlaganjaProblem takvog „rješenja“ leži u tome što umjesto daleko odgovornijeg udjela od 5%, više od 70% portfelja mirovinskih fondova sačinjavaju špekulativna ulaganja. To znači da su ulaganja naših mirovinskih fondova 1420% rizičnija od razine koju preporučuju nezavisni savjetnici. Sve dok Hrvatska može otplaćivati svoje dugove, šepat ćemo naprijed, no za to plaćamo visoku cijenu. Već deset godina odgovorne države poput Njemačke uživaju u kamatnoj stopi od otprilike 0% na javni dug, dok mi plaćamo tri do pet posto i time samo dodatno smanjujemo već nisku konkurentnost.od 40 godina produktivnog rada u Hrvatskoj, možete biti sigurni da će onih 20% što vam svakog mjeseca nemilosrdno otkinu od plaće kako bi se isplatile mirovine biti dovoljno da u mirovini kupite jedan espreso.
Prosječna hrvatska mirovina iznosi otprilike 2450 kn. To nije neki osobit iznos. Takve mirovine nisu dostatne za Milan Račićugodnu ili dostojanstvenu starost. Međutim, vi ćete dobiti i manje, ako išta i dobijete dok na vas dođe red.
Sedamdeset i jedan posto sredstava naših mirovinskih fondova uloženo je u hrvatske državne obveznice. Tržište ih gleda kao špekulativna ulaganja, tzv. junk bonds (junk = smeće). Visoka razina rizika od propasti koju nose takva ulaganja podrazumijeva da ih većina upravitelja fondova izbjegava. Svaki odgovoran upravitelj mirovinskog fonda svakako bi ih se klonio ili barem reducirao njihov udio na maksimalnih 5%. Reći će vam da hrvatske obveznice donose dobar profit. Sberbank je isto tvrdio za Agrokorov dug. Junk obveznice donose dobar profit... dok se to ne prestane događati.
Visok profit odražava se na činjenicu da je riječ o visokorizičnoj klasi. Bez obzira na to, kada mirovinski fondovi propadnu kao što je propao Agrokor, upravitelji fondova i političari pravit će se ludi – tvrdit će da nisu bili svjesni rizika, a to je laž. Povijest je mnogo puta pokazala da mirovinski fondovi gube kad imaju posla s političkim hobi projektima kao što su Petrokemija, Nexe, Ingra, Magma i drugi. Fondovi kupuju visokorizične hrvatske junk obveznice s visokim povratom kako bi pokrili te gubitke.
Problem takvog „rješenja“ leži u tome što umjesto daleko odgovornijeg udjela od 5%, više od 70% portfelja mirovinskih fondova sačinjavaju špekulativna ulaganja. To znači da su ulaganja naših mirovinskih fondova 1420% rizičnija od razine koju preporučuju nezavisni savjetnici. Sve dok Hrvatska može otplaćivati svoje dugove, šepat ćemo naprijed, no za to plaćamo visoku cijenu. Već deset godina odgovorne države poput Njemačke uživaju u kamatnoj stopi od otprilike 0% na javni dug, dok mi plaćamo tri do pet posto i time samo dodatno smanjujemo već nisku konkurentnost.
Naša je ekonomija masakrirana, a plaće su nam niže. Zato imamo priliku gledati svoju djecu kako nakon diplome spremaju prtljagu i odlaze u svijet tražiti bolje prilike – sve to kako bismo zaštitili djela nesposobnih političara i stabilnost koju oni očajnički žele održati. Kamatne će stope u nadolazećim godinama rasti. Kad se to dogodi, Hrvatska će plaćati kamatne stope od 5 do 8%. Bit će teže otplaćivati dugove i naša će konkurentnost dodatno opasti. Agrokor je bio „uspješan“, a onda više nije.
Naši će mirovinski fondovi biti uspješni, a onda više neće. Dok sam ovo objašnjavao u Otvorenome, ministar Marko Pavić, predstavnik upravitelja mirovinskih fondova Damir Grbavac i Silvano Hrelja, istaknuti član Milanovićeve Vlade, otvoreno su se smijali. Ne razumijem što je tu smiješno.
https://www.hkv.hr/vijesti/komentari/28015-m-racic-ministru-pavicu-smijesno-je-to-sto-ce-mirovinski-fondovi-propasti.html
Mirovine će se plaćati iz proračuna ako bude falilo pare, jednostavno
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Past ce i broj umirovljenika, jednostavna matematika.
Last edited by Kserks_ on 14/11/2017, 10:21; edited 1 time in total
Guest- Guest
Ovome 2450 kn nije neki iznos, a "mene" bi poslali da radim za minimalac od 2600 kn, mamu ti licemjernu.
Guest- Guest
Mirovinu van RH prima cca 300000 umirovljenika, kad oni pomru, popravit ce se dodatno tekući račun platne bilance...
Guest- Guest
uglavnom u BiH. S obzirom da RH tjera Hrvate van RH, a usput uvozi bosance a uskoro i srbe da rade u RH(biti će dobro ako nas ne natrpaju afganistancima i somalijcima), imati ćeš u budućnosti još više penzija koje će morati se plaćati vanka
Guest- Guest
Ma to su uglavnom Srbi i Bošnjaci ti umirovljenici, a moras Radit 15 godina da bi dobio našu mirovinu, tako imigranti nece tako lako do naše penzije.
Guest- Guest
koliko imaš bosanaca natrpanih na državnu sisu po Zagrebu, radi se o desecima možda i stotinama tisuća kada se gledaju svi ukupni efekti. kada RH bankrotira, većina njih će uteći u BiH gdje će biti jeftiniji život, i svaka kuna koja dodje iz RH će tamo vrijediti više
Guest- Guest
Da mi je vidit Epikura kako biti u Tuzlu, a kamli u koju vukojebinu u srednjoj Bosni ....Btw svi ovi naši Bosanci, dobijaju neku mirovinu od BiH
Guest- Guest
Da, to mi je baza, to nitko nekužiKserks_ wrote:Ma to su uglavnom Srbi i Bošnjaci ti umirovljenici, a moras Radit 15 godina da bi dobio našu mirovinu, tako imigranti nece tako lako do naše penzije.
Npr ja imam godinu dana staža u Italiji, radio s papirima, tamo isto triba petnajst godina ako misliš primati njihovu penziju, e sad ja tu jednu godinu mogu i spojit na ovu penziju iz Hr ali aj ti sad nakon pola stoljeća kopaj po papirima u drugoj državi to sve, neisplati se
U biti ja sam godinu dana uplačiva tamo za kurac
Kod Švaba je pet godina najmanje uvjet, zato se tamo isplati otići radit pet godina a u drugim državama tipa Hrvatska i Italija ali i mnogi drugi ovako na godinu dvije pa više ne to je zaboravi i hraniš njihove mirovinske fondove
2014-04-11
Baš heheh nego se povećati jer ogroman dio populacije čeka mirovina za par godina, a isto tako ogroman dio populacije i to mladih bježi odavdeKserks_ wrote:Past ce i broj umirovljenika, jednostavna matematika.
Kermit-
2014-04-17
Treba malo Pratit statistiku, jednostavna je.asilovski wrote:Baš heheh nego se povećati jer ogroman dio populacije čeka mirovina za par godina, a isto tako ogroman dio populacije i to mladih bježi odavdeKserks_ wrote:Past ce i broj umirovljenika, jednostavna matematika.
Imamo preko 250000 umirovljenika po raznim osnovama mladih od 60 godina, jos 170000 između 60-65 godina....i u obe kategorije imamo drastičan pad svaku godinu...upravo smo na peaku u mirovinu idu generacije 50-tih i tada slijedi neimovni pad.
Guest- Guest
Mi bi trebali uvoziti sezonsku radnu snagu iz npr Moldavije ili tako nešto i bitne su dvije stavke tu (uz onu da nisu islamđije) a to su
Da ta zemlja nije u EU (teže poslije spojit staž u Hr sa svojim kući)
Da ne razumiju hrvatski (teže im je i totalno nemoguće sređivati papirologiju)
I sad tebi ovi iz Gruzije radi sezonu tri miseca i u četri godine skupi godinu dana staža..... i sad će on nakon pola stoljeća se s tim ić zajebavat, oće kurac
I sad tebi ovi iz Gruzije radi sezonu tri miseca i u četri godine skupi godinu dana staža..... i sad će on nakon pola stoljeća se s tim ić zajebavat, oće kurac
2014-04-11
Također no ovo ću sad bacit malo na crni humor ali je istinaRayMabus wrote:Mi bi trebali uvoziti sezonsku radnu snagu iz npr Moldavije ili tako nešto i bitne su dvije stavke tu (uz onu da nisu islamđije) a to su
Poželjno bi bilo da su smrtno bolesni, nemislim na AIDIS da nebi širili to ovdje ali smrtno bolesni dakle uvoziti bolesnike i to teže slučajeve da rade ovdje, ti neće sto posto dočekati penziju
2014-04-11
Kad je bil neki prosvjed u BG, najjači transparent je imal neki deda. Deco, ja ne znam što je internet, ali vi nećete znati što je mirovina.
Eva_- Posts : 5681
2017-03-21
Ovo s uvozom smrtno bolesnih ali sposobnih za rad vam je malo crni humor ali je točno
Ja to malo kroz sprd ali je u suštini istina
Ja to malo kroz sprd ali je u suštini istina
2014-04-11
Inaće životni vijek vam je manji u tim slabije razvijenim državama i sad još imaš podizanje dobi za odlazak u penziju na 67
Sad ti uveš crnca u Hr, on rinta pet godina i onda ide u Švabiju rintat i ono taj luta vamo tamo, vrate ga u Niger, ima potvrdu za staž ali jbga životni vijek tamo za muške pedeset i neka
Sad ti uveš crnca u Hr, on rinta pet godina i onda ide u Švabiju rintat i ono taj luta vamo tamo, vrate ga u Niger, ima potvrdu za staž ali jbga životni vijek tamo za muške pedeset i neka
2014-04-11
Trebaš Imat 15 godina staza u RH da bi dobio našu mirovinu.. Staž iz drugih zemalja se ne računa.
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Ima nade za Agrokor..sportski 'Agrokor' Hajduk konačno u plusu 20 milijuna kuna nakon godina gladi..
» Agrokor ide u kurac
» Prodaje se Agrokor!!!
» Rusi preuzimaju Agrokor
» Agrokor: Rusima 44% i Merkator
» Agrokor ide u kurac
» Prodaje se Agrokor!!!
» Rusi preuzimaju Agrokor
» Agrokor: Rusima 44% i Merkator
Page 1 of 2