Suficit proračuna 1.8 milijardi kuna
Page 8 of 12
Page 8 of 12 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Re: Suficit proračuna 1.8 milijardi kuna
inače počele su zadnjih par mjeseci rasti kamate na štednju...
Guest- Guest
Veća inflacija veće kamate, samo prate inflaciju da im to štediše nebi podigli pareKserks_ wrote:inače počele su zadnjih par mjeseci rasti kamate na štednju...
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
mamin sin wrote:
ovo sam mogao i ja tebi zaljepiti kada si prije par dana tvrdio na fiskalni multiplikator ne postoji
Guest- Guest
Pinochet wrote:vjerojatno nebitno, ALI meni je smišan ta tvoja karakterna crta.. vidiš da ti netko objasni nešto novo, nešto što nisi zna, i umjesto da zahvališ čoviku na novoj informaciji, ti ga vrijeđaš itd.. nebih htio sada skretati sa teme..Kserks_ wrote:totalno nebitno sa aspekta da banka gotovo cijelu dobit temelji na razlici prihoda i rashoda za kamate,upravo na kreditima i depozitima.Pinochet wrote:deda je u pravu, ide prvo kredit pa depoziti. to i pernar govori isto u saboru, ali to je istina. kserk skreće sa teme po običaju,
20 godina u obrazovnom sustavu, ponavljaš ono što si napamet naučio iz knjige
a u svim udžbenicima piše da imamo frakcijsko rezervno bankarstvo gdje banke iznajmljuju depozite štediša
ono što je danas u znanstvenim radovima postat će dio javnog zdravorazumskog znanja tek za par desetljeća
sad se još uvijek čude zašto QE nije izazvao inflaciju
Guest- Guest
mamin sin wrote:Pinochet wrote:vjerojatno nebitno, ALI meni je smišan ta tvoja karakterna crta.. vidiš da ti netko objasni nešto novo, nešto što nisi zna, i umjesto da zahvališ čoviku na novoj informaciji, ti ga vrijeđaš itd.. nebih htio sada skretati sa teme..Kserks_ wrote:totalno nebitno sa aspekta da banka gotovo cijelu dobit temelji na razlici prihoda i rashoda za kamate,upravo na kreditima i depozitima.Pinochet wrote:deda je u pravu, ide prvo kredit pa depoziti. to i pernar govori isto u saboru, ali to je istina. kserk skreće sa teme po običaju,
20 godina u obrazovnom sustavu, ponavljaš ono što si napamet naučio iz knjige
a u svim udžbenicima piše da imamo frakcijsko rezervno bankarstvo gdje banke iznajmljuju depozite štediša
ono što je danas u znanstvenim radovima postat će dio javnog zdravorazumskog znanja tek za par desetljeća
sad se još uvijek čude zašto QE nije izazvao inflaciju
ne čudim se ja, ja sam usvojio to znanje :D
Guest- Guest
Evo deda je išao meni pa mu ja dao infoKserks_ wrote:ovde ne znaš tko kome ide spuštat:)
Vidi euro pao za 1.5%u odnosu na američki dolar
ECB sad kupuje samo 30 miljardi eura mjesečno obveznica
Euro u problemima
2014-04-11
Pinochet wrote:
ovo sam mogao i ja tebi zaljepiti kada si prije par dana tvrdio na fiskalni multiplikator ne postoji
pa ne postoji, no polako
prvo da ti objasnim Teoriju relativnosti, tj. da Einsteinovo neshvatljivo prostor-vrijeme nije ništa drugo nego isto što i drevni eter
the negative result of the Michelson–Morley experiment led to the introduction of the hypothesis of length contraction in 1892. However, other experiments also produced negative results and (guided by Henri Poincaré's principle of relativity) Lorentz tried in 1899 and 1904 to expand his theory to all orders in v/c by introducing the Lorentz transformation. In addition, he assumed that also non-electromagnetic forces (if they exist) transform like electric forces. However, Lorentz's expression for charge density and current were incorrect, so his theory did not fully exclude the possibility of detecting the aether. Eventually, it was Henri Poincaré who in 1905 corrected the errors in Lorentz's paper and actually incorporated non-electromagnetic forces (including gravitation) within the theory, which he called "The New Mechanics". Many aspects of Lorentz's theory were incorporated into special relativity (SR) with the works of Albert Einstein and Hermann Minkowski.
Today LET is often treated as some sort of "Lorentzian" or "neo-Lorentzian" interpretation of special relativity. The introduction of length contraction and time dilation for all phenomena in a "preferred" frame of reference, which plays the role of Lorentz's immobile aether, leads to the complete Lorentz transformation (see the Robertson–Mansouri–Sexl test theory as an example). Because the same mathematical formalism occurs in both, it is not possible to distinguish between LET and SR by experiment. However, in LET the existence of an undetectable aether is assumed and the validity of the relativity principle seems to be only coincidental, which is one reason why SR is commonly preferred over LET.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_ether_theory
Guest- Guest
Euro u problemima, Plenkovićuuuuu uvedi deder tu tvoju Rvatsku pod hitno u eurozonu da ceo svet vidi da smo još uvek poželjna valuta
Na zapovijed druže Draghi
Na zapovijed druže Draghi
2014-04-11
mamin sin wrote:Pinochet wrote:
pa ne postoji, no polako
prvo da ti objasnim Teoriju relativnosti, tj. da Einsteinovo neshvatljivo prostor-vrijeme nije ništa drugo nego isto što i drevni eter
the negative result of the Michelson–Morley experiment led to the introduction of the hypothesis of length contraction in 1892. However, other experiments also produced negative results and (guided by Henri Poincaré's principle of relativity) Lorentz tried in 1899 and 1904 to expand his theory to all orders in v/c by introducing the Lorentz transformation. In addition, he assumed that also non-electromagnetic forces (if they exist) transform like electric forces. However, Lorentz's expression for charge density and current were incorrect, so his theory did not fully exclude the possibility of detecting the aether. Eventually, it was Henri Poincaré who in 1905 corrected the errors in Lorentz's paper and actually incorporated non-electromagnetic forces (including gravitation) within the theory, which he called "The New Mechanics". Many aspects of Lorentz's theory were incorporated into special relativity (SR) with the works of Albert Einstein and Hermann Minkowski.
Today LET is often treated as some sort of "Lorentzian" or "neo-Lorentzian" interpretation of special relativity. The introduction of length contraction and time dilation for all phenomena in a "preferred" frame of reference, which plays the role of Lorentz's immobile aether, leads to the complete Lorentz transformation (see the Robertson–Mansouri–Sexl test theory as an example). Because the same mathematical formalism occurs in both, it is not possible to distinguish between LET and SR by experiment. However, in LET the existence of an undetectable aether is assumed and the validity of the relativity principle seems to be only coincidental, which is one reason why SR is commonly preferred over LET.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_ether_theory
hehe, postoji. aj izgooglaj mi bilo šta na internetu gdje ga itko igdje pokušava negirati.. više pobornika ima teorija "da zemlja nije okrugla", nego "da fiskalni multiplikator ne postoji"..
ako uključiš ekonomsku logiku, onda on i mora postojati..
mislim ..fiskalni multiplikator jedan primjer. država meni poveća plaću... ja odem sa svojom plaćom u trgovinu. kupin robu. recimo da kupin samo 100made in croatia. od moje potrošnje zaradi , trgovina, vlasnik trgovine, radnici i proizvođači i radnici u proizvodnjii. svi oni opet taj zarađeni novac troše. onda netko ode frizeru, pa fizer zaradi. itd itd..
početna državna potrošnja , recimo da je 1000kn, se kroz fiskalni multiplikator uveća za nekoliko puta, i država na cijeli proces nekoliko puta okrene par stotina poreza i nameta.
u konačnici, na 1000kn državne potrošnje, BDP naraste za 5000kn, a prihodi državnog proračuna za 2000kn.
ovo je primjer idealnog fiskalnog multiplikator, vlažni san keynezijanaca :D
i šta je ovdje nelogično i da nebi trebalo postojati, kada je jednostavno objašnjeno, jednostavna logika, - longi jel ovo ima smisla što pričam? :D
i da , ekonomisti računaju razne fiskalne multiplikatore.. nije lako dobiti približnu vrijednost, kada se ubace varijable, tipa otvorenosti ekonomije.. i nije isti fiskalni multiplikator kada država da plaću uhljebima na ruke, ili kada gradi cestu, ili kada naruči od vojne industrije razvoj novog oružja
Guest- Guest
deda me pitao di sa novcem? ja kažem u državni dug, moja ulaganja u državni dug..
Guest- Guest
Ima logike pod uvjetom da kužiš kako se pravilno radi
Prvo sve poskupiš ali plače ne dižeš a onda ih podigneš pa raja cila happy onda ti nakon pola godine opet isto napraviš
Tako ti svake godine pola godine raja radi za kikiriki pa se buni pa im digneš plaće pa si car
Onda iduće godine ista šema
Ko da glupe ovce išta kuže
NO
Ovi naši su pretjerali pa samo dižu cijene i poreze i sad stoka utekla
Prvo sve poskupiš ali plače ne dižeš a onda ih podigneš pa raja cila happy onda ti nakon pola godine opet isto napraviš
Tako ti svake godine pola godine raja radi za kikiriki pa se buni pa im digneš plaće pa si car
Onda iduće godine ista šema
Ko da glupe ovce išta kuže
NO
Ovi naši su pretjerali pa samo dižu cijene i poreze i sad stoka utekla
2014-04-11
Pinochet wrote:
i šta je ovdje nelogično i da nebi trebalo postojati, kada je jednostavno objašnjeno, jednostavna logika, - longi jel ovo ima smisla što pričam? :D
i da , ekonomisti računaju razne fiskalne multiplikatore.. nije lako dobiti približnu vrijednost, kada se ubace varijable, tipa otvorenosti ekonomije.. i nije isti fiskalni multiplikator kada država da plaću uhljebima na ruke, ili kada gradi cestu, ili kada naruči od vojne industrije razvoj novog oružja
probaj bez misaonog eksperimenta, kako se zbrajaju rashodi (ili prihodi, svjededno) u knjigovodstvu
recimo na mjesečnoj razini, pa se onda radi na kvartalnoj i na kraju na godišnjoj
svaki mjesec imaš
suma svih rashoda javnog sektora + suma svih rashoda privatnog sektora + suma svih rashoda bilance opće države
to je BDP na mjesečnoj razini
gdje ti vidiš multiplikaciju?
osim ako malo ne gledaš prihodovnu stranu, pa onda računaš omjer deficita države sa rashodovne strane i prihoda privatnog sektora
malo izmješaš pasivu i aktivu
Guest- Guest
To se tako pravilno radi
Prvo sve poskupiš a plača stoji onda ti jebu mater pa hajde dignit ću vam kad ste nahvalili
Onda si car
Pa ih pustiš po godine da uživaju i onda sve ponoviš
NO ovi naši su fenomen, samo prvi dio a plača ništa gore
Uteklo krdo
I eto sad viću STOKO VRATITE SE STOKO
IDIOTI
Prvo sve poskupiš a plača stoji onda ti jebu mater pa hajde dignit ću vam kad ste nahvalili
Onda si car
Pa ih pustiš po godine da uživaju i onda sve ponoviš
NO ovi naši su fenomen, samo prvi dio a plača ništa gore
Uteklo krdo
I eto sad viću STOKO VRATITE SE STOKO
IDIOTI
2014-04-11
Pinochet wrote:
ako uključiš ekonomsku logiku, onda on i mora postojati...
stavi se u kontekst ekonomije pred 100 godina
nemaš internet, nemaš računalo, nemaš excel, većina transakcija se odvija u kešu, velik dio toga se ne knjiži, ne izdaju se računi...
koliko godina i tisuća računovođa ti treba da ručno prođeš po prihodima i rashodima obrta, tvrtki, banaka, državnih agencija...
praktički je nemoguće imati egzaktan uvid u rashode i prihode, treba ti 2-3 godine da napraviš reviziju poslovnih knjiga
zato iz praktičnih razloga izmisliš teorijski model, koji u normalnim uvjetima daje približnu sliku, znaš koliki su prihodi i rashodi države i znaš promet u bankarskom sektoru, to ti je lako za provjeriti, onda iz toga napraviš jednadžbu koja ima multiplikaciju i daje otprilike stanje u privatnom sektoru
danas kad imaš internet, računala, bankarski i knjigovodstveni software, preko interneta fiskalizirane račune, real-time uvid porezne i HNBa u sve račune svih građana, tvrtki i ostalih subjekata u gospodarstvu...
...oni danas jednostavno zbroje sva stanja po pasivi ili aktivi i dobiju mjesečna, kvartarna, godišnja kretanja BDPa
Guest- Guest
brkaš kruške i jabuke. multiplikacija se korist kada , pametna država ide procjenjivati ,gdje je najbolje trošiti državni novac , a da se najbrže lova isplati em naciji, em ekonomiji, em i samoj državi.mamin sin wrote:Pinochet wrote:
probaj bez misaonog eksperimenta, kako se zbrajaju rashodi (ili prihodi, svjededno) u knjigovodstvu
recimo na mjesečnoj razini, pa se onda radi na kvartalnoj i na kraju na godišnjoj
svaki mjesec imaš
suma svih rashoda javnog sektora + suma svih rashoda privatnog sektora + suma svih rashoda bilance opće države
to je BDP na mjesečnoj razini
gdje ti vidiš multiplikaciju?
osim ako malo ne gledaš prihodovnu stranu, pa onda računaš omjer deficita države sa rashodovne strane i prihoda privatnog sektora
malo izmješaš pasivu i aktivu
u pravu si glede izračuna BDPa, mi smo koristili multiplikatore u toj formuli, kada smo pokušavali procjeniti rast BDPa :D ali za već ostvareni BDP njega se zbraja knjigovodstveno.
tipa bude ti zadatak iz makroekonomije, "država napravi to i to", napravi novu procjenu novoga BDPa ekonomije "x" . .
tako da ponovim, multiplikatori se koriste pri procjenama itd.. koliko povećati državnu potrošnju i na što da država troši i kako će se to odraziti na rast BDPa.
nema tu nikakve misterije ,itd. sasvim normalna ekonomska varijabla. tebi je zasmetalo kada sam je rekao da je prosječni fiskalni multiplikator oko 0.5 u RH.. ono extra 1potrošena kuna će povećati bdp za 50lipa.. opet i 0.5 >0 ,
Guest- Guest
o jebote, deda i joda ratuju sa grafikonim :D
odem na more, potrošim, vratim se.
svi u tom lancu su profitirali.
ja imam višak
kupio sam benzin
platio pristojbe
platio sobu
platio ručak, večeru, marendu
popio u lokalnoj konobi bevandu
djeci kupio male suvenire
natankirao opet gorivo
vratio se u zegej
sretan i zadovoljan
a lova se distribuirala, da je nisam imao ne bi ni išao.
čista matematika.
ja imam višak
kupio sam benzin
platio pristojbe
platio sobu
natankirao opet gorivo
vratio se u zegej
sretan i zadovoljan
2014-12-30
Ali da si ostao gore kopat krumpire imali bi više krumpira a ti bi imao lovu kod sebeveber wrote:ja se slažem s dedom da je potrošnja=rast.
čista matematika.
ja imam višak
kupio sam benzin
platio pristojbe
platio sobu
natankirao opet gorivo
vratio se u zegej
sretan i zadovoljan
2014-04-11
Pinochet wrote:ono extra 1potrošena kuna će povećati bdp za 50lipa.. opet i 0.5 >0 ,
a ostalih 0.5 će završiti ili kao štednja građana ili kao zarada stranih tvrtki
i argument se svodi na to da strane tvrtke ne bi trebale zaraditi, tj. da građani ne bi trebali povećati štednju na štetu državne bilance
staviš plutajući tečaj Kune, ako previše uvozimo Kuna pada, ako izvozimo Kuna raste, i dobiješ ravnotežu koju određuje tržište
ubaciš i još koju tarifu na uvoz elektrotehnike, automobila, nafte... pod krikom zabrinutosti za onečišćenje okoliša...
da je nešto loše jer je 0.5, od max 1, iz moralnih razloga, meni nema smisla
tj. da imamo punu zaposlenost onda bih kužio da je državna potrošnja loša za privatni sektor
Last edited by mamin sin on Mon 30 Oct - 23:50; edited 1 time in total
Guest- Guest
Inaće kog boli kurac za rast, bitan je protok novca a ja volim kad se slijeva u moj a ne u tuđi đep npr od usrane uhljeb države
2014-04-11
Page 8 of 12 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Similar topics
» Bloomberg šokiran: suficit ruskog federalnog proračuna se učetverostručio u studenom
» KINEZI otvaraju tvornicu elektronike u USA , investicija teška 10 milijardi $(70 milijardi kuna)
» Austrija: Ministrica odbrane za povećanje proračuna sa 2,5 na 6,5 milijardi eura
» Zagrebačko naselje na Badnjak dalo Crkvi 400.000 kuna iz svog proračuna
» Nestalo??? 27 milijardi kuna sa Zg burze
» KINEZI otvaraju tvornicu elektronike u USA , investicija teška 10 milijardi $(70 milijardi kuna)
» Austrija: Ministrica odbrane za povećanje proračuna sa 2,5 na 6,5 milijardi eura
» Zagrebačko naselje na Badnjak dalo Crkvi 400.000 kuna iz svog proračuna
» Nestalo??? 27 milijardi kuna sa Zg burze
Page 8 of 12