Katalonija proglasila neovisnost!
Page 5 of 7
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Katalonija proglasila neovisnost!
Leviathan2 wrote:
sumnjam da si zivio duze od mene :D
daleko sam nastariji na ovom forumu :D
idemo dalje
bila inflacija, super , sto fali inflaciji, meni je to bila super stvar :d
kupio sam marke a onda cekao priliku da ih materijaliziram primjer,
kupio sam novog stojadina za vrijednost 5300 dm, nisu stigli promjenit cjene, nedugo poslije sam kupio peglicu
itd, e kad sam to prodavao onda sam prodavao za tvrdu valutu, na kosovu sam imao shiptara koji mi je jeftinjara kupovao marke i svicarske franke a onda sam ih dilao u sloveniji i usput kupovao aute vesmasine i slicne stvari po smijesnim cjenama,
imao sam ekipu zidara i koji su radili za mene i uglavnom smo radili za gastarbajtere, ekipu sam placao u tvrdoj valuti a 90% posla je islo mimo bilo kakvih drzavnih regulacija tj na crnjak
ona sitnica je bila rjesavana preko nekih obrta
druga ekipa je radila na kosovu, instalateri centralnog i slicno, prihod u chf uglavnom, iz bosne sam dilao drvo talijanima, iz hrvatske isto tako, isto kao izvoz konja
usput sam drzao 2 restorana koji su donosili jebacki prihod
i 2 kafica u zg koji su isto tako radili s dobrim prinosom
i sto mi je falilo u jugi???
Mislim da je Ero definitivno debelo stariji od tebe. :)
Nisam stekao dojam da si stariji i od mene, ali dobro, to ne mogu znati.
Što se tiče inflacije, mnogi su se pojedinci u njoj sasvim dobro snalazili, pogotovo oni koji su imali izvore deviza koje su onda prodavali na crnom tržištu uz pristojan šticung, ali ukupno gledano, inflacija je u svojoj hiper verziji zapravo smrt za svako gospodarstvo jer doslovce jede ekonomsku supstancu. U hiperinflaciji više ništa ne možeš razumno planirati niti na državnoj niti na privatnoj razini, niti kratkoročno, a kamoli na srednje i duge rokove.
Nije badava prosječna radnička plaća 1978. godine, koja je bila najprosperitetnija godina za Jugoslaviju kada se živjelo od obilja strane "pomoći" kako su se tada nazivali krediti po paprenim kamatama koji se kasnije nisu mogli vratiti ne samo zato jer su ulupani u neproduktivnu potrošnju i propale investicije nego i zato jer je država morala jamčiti za povrat svakog novčića stranih kredita inače ne bi dobili ni centa, dakle, nije badava prosječna radnička plaća te godine bila oko 700 DEM-a a sredinom osamdesetih oko 300.
Dakle, osobna snalaženja su jedno, a prosperitet društva u cjelini ipak nešto sasvim drugo, pogotovo ako govorimo o nekom dugoročnom potencijalu, a zemlja sa hiperinflacijom takvoga zapravo niti nema.
I to je još jedan problem sa Jugoslavijom koji se posebno dobro vidi iz upada Srbije i Crne Gore u monetarni sustav federacije krajem 1990. i početkom 1991. godine.
Dakle, svi se nešto kao dogovore, a onda se svi ponašaju kako ih je volja usprkos tom dogovoru, a posebno oni najjači i najbahatiji i onda se poslije svi čude kako se nijedan dogovor o kojem ovisi ekonomski opstanak zemlje ne može realizirati zbog čega je zemlja u tom ekonomskom smislu bila osuđena na propast.
A ekonomski slom je uz sve nacionalne i društvene napetosti u državi na kraju doveo i do njenog neminovnog raspada.
Šteta jedino što se to ipak nije moglo dogovoriti mirnim putem, kao u slučaju Čehoslovačke, ali Jugoslavija nikada nije bila takva vrsta države.
Guest- Guest
mogu se prodat pod 40 bez brige :Dmaggie13 wrote:Levi, ja se nadala da imas manje od 60..kad li ono..:-D
jedino sto sam ajmoreci malo nizak i okrugao :D
daleko sam nastariji na ovom forumu :D
idemo dalje
bila inflacija, super , sto fali inflaciji, meni je to bila super stvar :d
kupio sam marke a onda cekao priliku da ih materijaliziram primjer,
kupio sam novog stojadina za vrijednost 5300 dm, nisu stigli promjenit cjene, nedugo poslije sam kupio peglicu
itd, e kad sam to prodavao onda sam prodavao za tvrdu valutu, na kosovu sam imao shiptara koji mi je jeftinjara kupovao marke i svicarske franke a onda sam ih dilao u sloveniji i usput kupovao aute vesmasine i slicne stvari po smijesnim cjenama,
imao sam ekipu zidara i koji su radili za mene i uglavnom smo radili za gastarbajtere, ekipu sam placao u tvrdoj valuti a 90% posla je islo mimo bilo kakvih drzavnih regulacija tj na crnjak
ona sitnica je bila rjesavana preko nekih obrta
druga ekipa je radila na kosovu, instalateri centralnog i slicno, prihod u chf uglavnom, iz bosne sam dilao drvo talijanima, iz hrvatske isto tako, isto kao izvoz konja
usput sam drzao 2 restorana koji su donosili jebacki prihod
i 2 kafica u zg koji su isto tako radili s dobrim prinosom
i sto mi je falilo u jugi???
Mislim da je Ero definitivno debelo stariji od tebe. :)
Nisam stekao dojam da si stariji i od mene, ali dobro, to ne mogu znati.
Što se tiče inflacije, mnogi su se pojedinci u njoj sasvim dobro snalazili, pogotovo oni koji su imali izvore deviza koje su onda prodavali na crnom tržištu uz pristojan šticung, ali ukupno gledano, inflacija je u svojoj hiper verziji zapravo smrt za svako gospodarstvo jer doslovce jede ekonomsku supstancu. U hiperinflaciji više ništa ne možeš razumno planirati niti na državnoj niti na privatnoj razini, niti kratkoročno, a kamoli na srednje i duge rokove.
Nije badava prosječna radnička plaća 1978. godine, koja je bila najprosperitetnija godina za Jugoslaviju kada se živjelo od obilja strane "pomoći" kako su se tada nazivali krediti po paprenim kamatama koji se kasnije nisu mogli vratiti ne samo zato jer su ulupani u neproduktivnu potrošnju i propale investicije nego i zato jer je država morala jamčiti za povrat svakog novčića stranih kredita inače ne bi dobili ni centa, dakle, nije badava prosječna radnička plaća te godine bila oko 700 DEM-a a sredinom osamdesetih oko 300.
Dakle, osobna snalaženja su jedno, a prosperitet društva u cjelini ipak nešto sasvim drugo, pogotovo ako govorimo o nekom dugoročnom potencijalu, a zemlja sa hiperinflacijom takvoga zapravo niti nema.
I to je još jedan problem sa Jugoslavijom koji se posebno dobro vidi iz upada Srbije i Crne Gore u monetarni sustav federacije krajem 1990. i početkom 1991. godine.
Dakle, svi se nešto kao dogovore, a onda se svi ponašaju kako ih je volja usprkos tom dogovoru, a posebno oni najjači i najbahatiji i onda se poslije svi čude kako se nijedan dogovor o kojem ovisi ekonomski opstanak zemlje ne može realizirati zbog čega je zemlja u tom ekonomskom smislu bila osuđena na propast.
A ekonomski slom je uz sve nacionalne i društvene napetosti u državi na kraju doveo i do njenog neminovnog raspada.
Šteta jedino što se to ipak nije moglo dogovoriti mirnim putem, kao u slučaju Čehoslovačke, ali Jugoslavija nikada nije bila takva vrsta države.
ali drzavi kao i svakoj drzavi fali
niti sam volio ikad ijednu drzavu niti cu voljet, to je sve parazitsko tjelo sa rokom trajanja
a u najsredjenijim drustvima kako ih vi zovete, ako nisi snalazljiv osudjen si na zivot ispod neke normalne crte kako bi trebao zivjet
jugoslavija kao jugoslavija tj nekakva zajednica juznoslavenskih naroda i nije bila losa ideja, jer je to ipak bila dovoljno jaka skupina da se odupre mnogo cemu za razliku od danasnjih nazovi drzavica koje su postale poligon za cerecenje na kojem se vjezbaju kojekakovi lesinari sa zapada
medjutim bila je nakrivo nasadjena i vodi li su je kojekakvi biseri kao sto vodedanasnje drzavice, jednostavno su se uzivili u sitnolopovske sheme pomjesane sa sluganskim mentalitetom
sto se tice razlaza mirnim putem, moglo je da se imalo volje, ali onda carevi bili uvjerljivi , ovako je rat bio njihov nacin da se dokazu i ostvare neke svoje snove
glupi narod je krenuo za njima i jos uvijek ide
ne treba zalit
ja kazem, onaj kome nije slamka spasavala zivot ne zna sto znaci punim plucima udahnuti zrak
tako da,
ljudima je jos dobro, nek se vesele :D
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
nisam, 10 vise,maggie13 wrote:Ja sam 150, nisi manji od mene :~Leviathan2 wrote:mogu se prodat pod 40 bez brige :Dmaggie13 wrote:Levi, ja se nadala da imas manje od 60..kad li ono..:-D
ipak musko treba bit vislje :D
jugoslavija kao jugoslavija tj nekakva zajednica juznoslavenskih naroda i nije bila losa ideja, jer je to ipak bila dovoljno jaka skupina da se odupre mnogo cemu za razliku od danasnjih nazovi drzavica koje su postale poligon za cerecenje na kojem se vjezbaju kojekakovi lesinari sa zapada
Ili uostalom i sa istoka.
To nije bila tako loše ideja u onoj verziji zajednice južnoslavenskih naroda sa priključenom Bugarskom.
Međutim, protiv te opcije su Srbi žestoko bili, jer su Bugari njihovi tradicionalni neprijatelji i oni bi tada izgubili status najbronijeg naroda u toj državi, a izgubili bi svaku šansu Vardarsku Makedoniju prije ili kasnije pretvoriti u južnu Srbiju, a Makedonce u južne Srbe.
Dalje, protiv te ideje je bio i Tito, jer bi na njegovo mjesto zasjeo Dimitrov koji je u međunarodnom komunističkom pokretu uživao puno veći ugled od Tita, a vidjeli smo 1948. da je ostati bez vlasti u vrijeme nakon rezolucije Informbiroa bila opasno po život za neposlušne vođe poput Tita.
On je tako spašavanjem vlastite guzice iosto tako vlastitu državu osudio na propast.
Već tada je Jugoslavija kao zajednica južnoslavenskih naroda bila osuđena na propast, jer nije u njoj bilo niti tragova ravnoteže među narodima, jer je bilo jasno da će se Srbi prije ili kasnije oteti kontroli i poželjeti cijelu federaciju staviti pod svoje, kao što se i dogodilo.
Da su Bugari bili unutra, to jednostavno ne bi bilo moguće.
Dakle, jedno je neka politička ideja, a nešto posve drugo njena realizacija, a i najbolje ideje mogu biti uništene na način njihovih loših realizacija.
Nešto slično bi se lako moglo dogoditi i EU sa Njemačkom kao nekom vrstom evropskom Piemonta koja bi na kraju sa svojom željom potčinjavanja svih evropskih naroda svojoj volji i interesima mogla prouzročiti propast EU na način ispunjavanja cijelog kontinenta centrifugalnim silama sa kojima nitko neće moći izaći na kraj.
Guest- Guest
eto pa sve se svodi na to sto si opisaoslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:
Ili uostalom i sa istoka.
To nije bila tako loše ideja u onoj verziji zajednice južnoslavenskih naroda sa priključenom Bugarskom.
Međutim, protiv te opcije su Srbi žestoko bili, jer su Bugari njihovi tradicionalni neprijatelji i oni bi tada izgubili status najbronijeg naroda u toj državi, a izgubili bi svaku šansu Vardarsku Makedoniju prije ili kasnije pretvoriti u južnu Srbiju, a Makedonce u južne Srbe.
Dalje, protiv te ideje je bio i Tito, jer bi na njegovo mjesto zasjeo Dimitrov koji je u međunarodnom komunističkom pokretu uživao puno veći ugled od Tita, a vidjeli smo 1948. da je ostati bez vlasti u vrijeme nakon rezolucije Informbiroa bila opasno po život za neposlušne vođe poput Tita.
On je tako spašavanjem vlastite guzice iosto tako vlastitu državu osudio na propast.
Već tada je Jugoslavija kao zajednica južnoslavenskih naroda bila osuđena na propast, jer nije u njoj bilo niti tragova ravnoteže među narodima, jer je bilo jasno da će se Srbi prije ili kasnije oteti kontroli i poželjeti cijelu federaciju staviti pod svoje, kao što se i dogodilo.
Da su Bugari bili unutra, to jednostavno ne bi bilo moguće.
Dakle, jedno je neka politička ideja, a nešto posve drugo njena realizacija, a i najbolje ideje mogu biti uništene na način njihovih loših realizacija.
Nešto slično bi se lako moglo dogoditi i EU sa Njemačkom kao nekom vrstom evropskom Piemonta koja bi na kraju sa svojom željom potčinjavanja svih evropskih naroda svojoj volji i interesima mogla prouzročiti propast EU na način ispunjavanja cijelog kontinenta centrifugalnim silama sa kojima nitko neće moći izaći na kraj.
, u euro prostoru stvaranje bilo kakve visenacionalne drzave tipa jugoslavija, sad europska unija neodrzivo je na duze staze, jednostavno jer jedni oce biti glavniji od drugiha oni drugi se pocnu inatit i vatrenije stajat iza svojih interesa
Država se za sada pokazala optimalnim riješenjem u tom smislu, ili možda bolje reći najmanje lošim, kada se uzmu u obzir sve zadaće koje joj se stavljaju na leđa.
Druga je priča što države nisu nepromjenjive, kako po vanjskim granicama tako niti po svojim unutarnjim sadržajima. A ako ih tijekom slijedećih stoljeća zamijeni neki drugi organizacijski oblik jednostavno zato što će se pokazati uspješnijim, mislim da nitko neće ili svakako ne bi trebao naricati nad nestankom država.
Guest- Guest
Leviathan2 wrote:
eto pa sve se svodi na to sto si opisao
, u euro prostoru stvaranje bilo kakve visenacionalne drzave tipa jugoslavija, sad europska unija neodrzivo je na duze staze, jednostavno jer jedni oce biti glavniji od drugiha oni drugi se pocnu inatit i vatrenije stajat iza svojih interesa
Na drugoj temi sam EU usporedio sa Svetim Rimskim Carstvom, a ako malo pogledaš (može i samo na wiki) kakvi su zamršeni odnosi tada i tamo vladali, kakve neshvatljive procedure i forme, mislim da je vrlo lako samo i na površnom uvidu zaključiti kako su sličnosti doslovce neodoljive.
Samo se nadam da cijela priča sa EU neće završiti na baš tako nasilan način, velikim "Tridesetogodišnjim ratom" u kojem je stanovništvo tadašnjih njemačkih zemalja doslovce prepolovljeno. Ali nadao sam se ja i mirnom razlazu Jugoslavije poput onog kasnijeg Čehoslovačke (doduše, ne u nekoj većoj mjeri jer je politički realizam u meni ipak debelo prevladao) pa od toga nije bilo ništa.
Last edited by slidingdoorsoperator on 28/10/2017, 17:17; edited 1 time in total
Guest- Guest
kvaka je u tomu da je vecina sitnozubih naviknuta na statuse quo i umjesto da rade na poboljsanju modela drustva oni uglavnom zaluju za proslim vremenima, ako nesto ne valja, onda to treba mjenjat, nekad polako a nekad rezom,slidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:
niti sam volio ikad ijednu drzavu niti cu voljet, to je sve parazitsko tjelo sa rokom trajanja
Država se za sada pokazala optimalnim riješenjem u tom smislu, ili možda bolje reći najmanje lošim, kada se uzmu u obzir sve zadaće koje joj se stavljaju na leđa.
Druga je priča što države nisu nepromjenjive, kako po vanjskim granicama tako niti po svojim unutarnjim sadržajima. A ako ih tijekom slijedećih stoljeća zamijeni neki drugi organizacijski oblik jednostavno zato što će se pokazati uspješnijim, mislim da nitko neće ili svakako ne bi trebao naricati nad nestankom država.
medjutim sto se dogadja, ljudi se uhodaju u neki sistem iako je los i ocekuju chuda, ne moze ti neko ko te uvalio u govna biti i spasitelj da te izvadi
no kako god, daaaavno je bilo kad sam prestao razmisljat i brinut se o ljudima, jer ko hoce doci do spoznaje, treba sam naci put ili ostat budala do groba
simple
2014-04-11
ja sam znao par godina unaprijed da ce u jugoslaviji izbit rat, uvjeti su bili zreli i samo je bilo pitanje vremena kad ce se raspasti partijske spone na nacionalne, kad je milosevic poceo izranjat onda je sve bilo jasno jer pojavom jednog pojavice se i kontrastrane na povrsini kako je i biloslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:
eto pa sve se svodi na to sto si opisao
Na drugoj temi sam EU usporedio sa Svetim Rimskim Carstvom, a ako malo pogledaš (može i samo na wiki) kakvi su zamršeni odnosi tada i tamo vladali, kakve neshvatljive procedure i forme, mislim da je vrlo lako samo i na površnom uvidu zaključiti kako su sličnosti doslovce neodoljive.
Samo se nadam da cijela priča sa EU neće završiti na baš tako nasilan način, velikim "Tridesetogodišnjim ratom" u kojem je stanovništvo tadašnjih nejmačkih zemalja doslovce prepolovljeno. Ali nadao sam se ja i mirnom razlazu Jugoslavije poput onog kasnijeg Čehoslovačke (doduše, ne u nekoj većoj mjeri jer je politički realizam u meni ipak debelo prevladao) pa od toga nije bilo ništa.
europa ak se pocme razvaljivat, ne znam, nekako mislim da se i politicka bagra boji te opcije, ali nikad ne reci nikad, medjutim ostaje im sigurni rat sa kozojebima,
kad kozojebi dosegnu odredjeni postotak populacije pocet ce sranja naveliko, jer kozojebima je u ideologiji da ce vladat svijetom
to bi se trebalo skrisit inace al jebiga, takozvani liberali kopaju rupu ne pod sobom samo nego i pod nama
Guest- Guest
ok je, sad ce spanjolska poslat kraljevsku mornaricu na obale finske, ima da ih sjebu ko indijance ;DRayMabus wrote:Znači Finska će priznati Kataloniju
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
pa nek se obrat kim unu, on ce ih prvi priznat, onda polako, ni zemanu nisu mrski
pa orban
naslo bi se naslo , mozda i putin ako izmole par ocenasa na ruskom :D
pa orban
naslo bi se naslo , mozda i putin ako izmole par ocenasa na ruskom :D
Veselo
Ovi su svi rekli ne a sutra bi turistički u Barcelonu
Veselo
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
ma spanjolsku treba razvalit, imaju tu jos i baski koji su porobljeniRayMabus wrote:Znaš šta mene zanima
Ovi su svi rekli ne a sutra bi turistički u Barcelonu
Veselo
ja sam znao par godina unaprijed da ce u jugoslaviji izbit rat, uvjeti su bili zreli i samo je bilo pitanje vremena kad ce se raspasti partijske spone na nacionalne, kad je milosevic poceo izranjat onda je sve bilo jasno jer pojavom jednog pojavice se i kontrastrane na povrsini kako je i bilo
europa ak se pocme razvaljivat, ne znam, nekako mislim da se i politicka bagra boji te opcije, ali nikad ne reci nikad, medjutim ostaje im sigurni rat sa kozojebima,
kad kozojebi dosegnu odredjeni postotak populacije pocet ce sranja naveliko, jer kozojebima je u ideologiji da ce vladat svijetom
to bi se trebalo skrisit inace al jebiga, takozvani liberali kopaju rupu ne pod sobom samo nego i pod nama
Mislim da su to ako ne svi znali, a ono velika većina. Barem je takvo bilo raspoloženje među većinom koje sam ja registrirao u svojoj okolini, užoj i široj.
Naravno da sam znao i ja, a druga je priča što sam se nadao da će se ipak dogoditi nekakav manje nasilan raspad, ali je kod mene debelo prevladao politički realizam.
Svojevremeno su zapadni mediji bili puni najava tada jednog od najboljih poznavatelja političkih prilika u bivšoj državi Milovana Đilasa kako velikog rata u Jugoslaviji neće biti jer bi se on prije svega svodio na rat između Srba i Hrvata i to prije svega u BiH i bio bi prvenstveno religijskog karaktera i totalni. On je smatrao da za takav rat jednostavno nema snage. I prevario se.
Što se tiče islamističkog miltantnog fašizma i terorizma, to je ipak posebna tema, još puno složenija pa i kompliciranija od ove jugoslavenske sa naravno istim težnjama pokoravanja drugih religijskih, kulturoloških odnosno civilizacijskih zajednica, ali i sa istom unaprijed predodređenom osuđenošću na neuspjeh.
Ekipa jednostavno nije dorasla tom zadatku i zagrizli su puno više nego to mogu progutati što će na kraju jako loše završiti ponajprije po njih same.
Guest- Guest
;-DLeviathan2 wrote:nisam, 10 vise,maggie13 wrote:Ja sam 150, nisi manji od mene :~Leviathan2 wrote:mogu se prodat pod 40 bez brige :Dmaggie13 wrote:Levi, ja se nadala da imas manje od 60..kad li ono..:-D
ipak musko treba bit vislje :D
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
gledam i slusam ovo, barselona & katalonija,
kenjaju ovi, što su za spaniju, a zive u kataloniji.
to su agresori, ubice, zlocinci, koje treba pobiti i proterati.
osloboditi kataloniju onih koji su za španiju.
to je hrvatska logika !
kenjaju ovi, što su za spaniju, a zive u kataloniji.
to su agresori, ubice, zlocinci, koje treba pobiti i proterati.
osloboditi kataloniju onih koji su za španiju.
to je hrvatska logika !
Guest- Guest
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Katalonija proglasila nezavisnost
» Motor se upalio: Katalonija priprema teren za neovisnost
» Ukrajinska Pravoslavna CRKVA (UPc - Moskovski patijarhat) proglasila punu neovisnost od RPC.
» Zasto Kosovo moze se odcjepiti a recimo Skotska i Katalonija ne mogu? Zato jer su Albanci svi ili bar 99% za neovisnost dok se za skote i katalonce to ne moze reci
» Katalonija 01.10.
» Motor se upalio: Katalonija priprema teren za neovisnost
» Ukrajinska Pravoslavna CRKVA (UPc - Moskovski patijarhat) proglasila punu neovisnost od RPC.
» Zasto Kosovo moze se odcjepiti a recimo Skotska i Katalonija ne mogu? Zato jer su Albanci svi ili bar 99% za neovisnost dok se za skote i katalonce to ne moze reci
» Katalonija 01.10.
Page 5 of 7