Katalonija proglasila neovisnost!
Page 4 of 7
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Katalonija proglasila neovisnost!
bolimekurac, pizon nit je bosanac nit srbin nit hrvat, on je nesto ni u picku ni u guzicuvuksadinare wrote:ubit cete epikur,ringo mada ovaj potonji ne bi imao nista protiv toga..jer se tako i vise osjeca...ali ovaj prvi..rajse srbin nego bosanac...Leviathan2 wrote:u bosni nema srba a i ako ih ima onda je to zanemarivo, imaju bosanci pravoslavne vjere isto kao i katolici i muslimanipizzon wrote:zivela republika srpska
ajde neka njima, nasima,
u srpskoj sad zaprete zbog referednuma
srbi pravoslavci terorisani su na prostoru BiH
el tako gospodine Junfer
tri vjere jedan narod :D
e epikur, ma on se previse druzio s popovima, inace mu chuci u jednom zakutku uma bosna, on davno otisao iz bosne ali bosna iz njega nije,
to je karakteristika svih bosanaca :D
2015-08-06
a sto je falilo jugi :Depikur37 wrote:Vas dvojicaa nikako prezaliti jugu :)
Guest- Guest
epikur37 wrote:Velika hrvatska
Srbi nikada nisu prihvatili Banovinu.
Guest- Guest
:Dslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:a sto je falilo jugi :Depikur37 wrote:Vas dvojicaa nikako prezaliti jugu :)
Dva kraja i sredina.
eto, isto ko i eu
a svi se raduju eu
eto, isto ko i eu
a svi se raduju eu
Kad su tamo jedini realno dostupni novci u Evropi.
Guest- Guest
hehe, znas da bi bilo zanimljivo, ja bih 90tih dao pobornicima velike hrvatske, hrvatsku sa zemunom naravno i pola vojvodine, vjelu bosnu do drine i jedan fin dio crne gore, dole hercegnovi i to :Depikur37 wrote:Velika hrvatska
ajpogodi zasto :D
bili su dostupni u jugi isto tako, :Dslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote::Dslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:a sto je falilo jugi :Depikur37 wrote:Vas dvojicaa nikako prezaliti jugu :)
Dva kraja i sredina.
eto, isto ko i eu
a svi se raduju eu
samo si trebao znati
samo si trebao znati
Bio je dostupan samo bezvrijedni papir, a i to ne svima pod jednakim uvjetima. Nija badava štamparija bila na Topčideru.
Guest- Guest
Leviathan2 wrote:a sto je falilo jugi :Depikur37 wrote:Vas dvojicaa nikako prezaliti jugu :)
veći porezi, pogotovo nešto poput PDVa
Guest- Guest
jeeslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:bili su dostupni u jugi isto tako, :Dslidingdoorsoperator wrote:
samo si trebao znati
Bio je dostupan samo bezvrijedni papir, a i to ne svima pod jednakim uvjetima. Nija badava štamparija bila na Topčideru.
sejkeru,
taj papir nije bio bezvrijedan ako si ga imao dovoljno
i ako si znao na vrijeme ga upotrijeb
zivio sam ono vrijeme
isto u jebenoj eu nes bas lako doci do para
zivim u eu i znam jako dobro
zato sam izasao iz bankarskog sistema, sve moje transakcije se svode na kesh i glavna rezerva mi je zlato i chf,
nek njemacka odluci izaci iz eu, recimo, ode euro u bezvrijedni papir, il neka druga kriza,
sve je to relativno
svi vi zivite u jebenoj filozofiji kako u eu cvatu ruze
imao sam slobodu kretanja, muljario sam da izbjegnem bilo kakav porez a u to vrijeme je bilo zlatno doba za izbjegavanja poreza
politikom se nisam bavio niti me zanimala
uglavnom, savrsen sistem za mene kao hrvatska ratnih i poratnih godina :D
bez efektivnog poreznog sustava Jugoslavija nije imala kontrolu nad količinom novca u optjecaju ni brzinom njegovog kolanja
Guest- Guest
Leviathan2 wrote:jeeslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:bili su dostupni u jugi isto tako, :Dslidingdoorsoperator wrote:
samo si trebao znati
sejkeru,
zivio sam ono vrijeme
zato sam izasao iz bankarskog sistema, sve moje transakcije se svode na kesh i glavna rezerva mi je zlato i chf,
nek njemacka odluci izaci iz eu, recimo, ode euro u bezvrijedni papir, il neka druga kriza,
sve je to relativno
Živio sam i ja i to sigurno dulje vremena nego ti.
Da, nije bio bezvrijedan, ali samo ako si ga na vrijeme pretvorio u njemačke marke ili sličnu konvertibilnu valutu, inače ti je na kraju mjeseca vrijedio manje za oko 30% nego na početku. To se zvali hiperinflacija koja je dosegla 1989. oko 2000%.
Slijedeće godine je uveden Markovićev konvertibilni dinar uz zamrzavanje plaća i mirovina, ali ne i cijena pa je inflacija na kraju godine bila oko 40%.
U Jugoslaviji jednostavno ništa nije moglo funkcionirati kako treba.
Ja nikada nisam govorio da u EU cvatu ruže, niti sam tako mislio niti mislim, ali je EU definitivno trenutno najmanje loše riješenje koje imamo na raspolaganju iz razloga kojeg sam ranije naveo.
Dok se ne raspadne. Kada se to dogodi, vidjet ćemo što i kako dalje.
Njemačka nije s Marsa pala da izađe iz EU jer je cijela EU od strane njemačke ionako zamišljena kao prošireno slobodno lovište pardon tržište za njihovu izvoznu industriju i širenje njihovog ne samo gospodarskog nego i političkog utjecaja. Sa EU oni imaju ne samo gospodarsku nego i nekakvu političku snagu, a bez EU oni ostaju samo jedan doduše gospodarski div ali i politički patuljak bez ikakvog ozbiljnog potencijala za politički napredak.
Guest- Guest
neki se teško miru s globalnon tedencijon raslojavanja višenacionalnih državaslidingdoorsoperator wrote:epikur37 wrote:Velika hrvatska
Srbi nikada nisu prihvatili Banovinu.
2014-04-16
sumnjam da si zivio duze od mene :Dslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:jeeslidingdoorsoperator wrote:Leviathan2 wrote:bili su dostupni u jugi isto tako, :Dslidingdoorsoperator wrote:
samo si trebao znati
sejkeru,
zivio sam ono vrijeme
sve je to relativno
Živio sam i ja i to sigurno dulje vremena nego ti.
Da, nije bio bezvrijedan, ali samo ako si ga na vrijeme pretvorio u njemačke marke ili sličnu konvertibilnu valutu, inače ti je na kraju mjeseca vrijedio manje za oko 30% nego na početku. To se zvali hiperinflacija koja je dosegla 1989. oko 2000%.
Slijedeće godine je uveden Markovićev konvertibilni dinar uz zamrzavanje plaća i mirovina, ali ne i cijena pa je inflacija na kraju godine bila oko 40%.
U Jugoslaviji jednostavno ništa nije moglo funkcionirati kako treba.
Ja nikada nisam govorio da u EU cvatu ruže, niti sam tako mislio niti mislim, ali je EU definitivno trenutno najmanje loše riješenje koje imamo na raspolaganju iz razloga kojeg sam ranije naveo.
Dok se ne raspadne. Kada se to dogodi, vidjet ćemo što i kako dalje.
Njemačka nije s Marsa pala da izađe iz EU jer je cijela EU od strane njemačke ionako zamišljena kao prošireno slobodno lovište pardon tržište za njihovu izvoznu industriju i širenje njihovog ne samo gospodarskog nego i političkog utjecaja. Sa EU oni imaju ne samo gospodarsku nego i nekakvu političku snagu, a bez EU oni ostaju samo jedan doduše gospodarski div ali i politički patuljak bez ikakvog ozbiljnog potencijala za politički napredak.
daleko sam nastariji na ovom forumu :D
idemo dalje
bila inflacija, super , sto fali inflaciji, meni je to bila super stvar :d
kupio sam marke a onda cekao priliku da ih materijaliziram primjer,
kupio sam novog stojadina za vrijednost 5300 dm, nisu stigli promjenit cjene, nedugo poslije sam kupio peglicu
itd, e kad sam to prodavao onda sam prodavao za tvrdu valutu, na kosovu sam imao shiptara koji mi je jeftinjara kupovao marke i svicarske franke a onda sam ih dilao u sloveniji i usput kupovao aute vesmasine i slicne stvari po smijesnim cjenama,
imao sam ekipu zidara i koji su radili za mene i uglavnom smo radili za gastarbajtere, ekipu sam placao u tvrdoj valuti a 90% posla je islo mimo bilo kakvih drzavnih regulacija tj na crnjak
ona sitnica je bila rjesavana preko nekih obrta
druga ekipa je radila na kosovu, instalateri centralnog i slicno, prihod u chf uglavnom, iz bosne sam dilao drvo talijanima, iz hrvatske isto tako, isto kao izvoz konja
usput sam drzao 2 restorana koji su donosili jebacki prihod
i 2 kafica u zg koji su isto tako radili s dobrim prinosom
i sto mi je falilo u jugi???
“You will not be good teachers if you focus only on what you do and not upon who you are.”
― Rudolf Steiner
L'âme- Posts : 25744
2014-04-12
Leviathan2 wrote:
sumnjam da si zivio duze od mene :D
daleko sam nastariji na ovom forumu :D
idemo dalje
bila inflacija, super , sto fali inflaciji, meni je to bila super stvar :d
kupio sam marke a onda cekao priliku da ih materijaliziram primjer,
kupio sam novog stojadina za vrijednost 5300 dm, nisu stigli promjenit cjene, nedugo poslije sam kupio peglicu
itd, e kad sam to prodavao onda sam prodavao za tvrdu valutu, na kosovu sam imao shiptara koji mi je jeftinjara kupovao marke i svicarske franke a onda sam ih dilao u sloveniji i usput kupovao aute vesmasine i slicne stvari po smijesnim cjenama,
imao sam ekipu zidara i koji su radili za mene i uglavnom smo radili za gastarbajtere, ekipu sam placao u tvrdoj valuti a 90% posla je islo mimo bilo kakvih drzavnih regulacija tj na crnjak
ona sitnica je bila rjesavana preko nekih obrta
druga ekipa je radila na kosovu, instalateri centralnog i slicno, prihod u chf uglavnom, iz bosne sam dilao drvo talijanima, iz hrvatske isto tako, isto kao izvoz konja
usput sam drzao 2 restorana koji su donosili jebacki prihod
i 2 kafica u zg koji su isto tako radili s dobrim prinosom
i sto mi je falilo u jugi???
Mislim da je Ero definitivno debelo stariji od tebe. :)
Nisam stekao dojam da si stariji i od mene, ali dobro, to ne mogu znati.
Što se tiče inflacije, mnogi su se pojedinci u njoj sasvim dobro snalazili, pogotovo oni koji su imali izvore deviza koje su onda prodavali na crnom tržištu uz pristojan šticung, ali ukupno gledano, inflacija je u svojoj hiper verziji zapravo smrt za svako gospodarstvo jer doslovce jede ekonomsku supstancu. U hiperinflaciji više ništa ne možeš razumno planirati niti na državnoj niti na privatnoj razini, niti kratkoročno, a kamoli na srednje i duge rokove.
Nije badava prosječna radnička plaća 1978. godine, koja je bila najprosperitetnija godina za Jugoslaviju kada se živjelo od obilja strane "pomoći" kako su se tada nazivali krediti po paprenim kamatama koji se kasnije nisu mogli vratiti ne samo zato jer su ulupani u neproduktivnu potrošnju i propale investicije nego i zato jer je država morala jamčiti za povrat svakog novčića stranih kredita inače ne bi dobili ni centa, dakle, nije badava prosječna radnička plaća te godine bila oko 700 DEM-a a sredinom osamdesetih oko 300.
Dakle, osobna snalaženja su jedno, a prosperitet društva u cjelini ipak nešto sasvim drugo, pogotovo ako govorimo o nekom dugoročnom potencijalu, a zemlja sa hiperinflacijom takvoga zapravo niti nema.
I to je još jedan problem sa Jugoslavijom koji se posebno dobro vidi iz upada Srbije i Crne Gore u monetarni sustav federacije krajem 1990. i početkom 1991. godine.
Dakle, svi se nešto kao dogovore, a onda se svi ponašaju kako ih je volja usprkos tom dogovoru, a posebno oni najjači i najbahatiji i onda se poslije svi čude kako se nijedan dogovor o kojem ovisi ekonomski opstanak zemlje ne može realizirati zbog čega je zemlja u tom ekonomskom smislu bila osuđena na propast.
A ekonomski slom je uz sve nacionalne i društvene napetosti u državi na kraju doveo i do njenog neminovnog raspada.
Šteta jedino što se to ipak nije moglo dogovoriti mirnim putem, kao u slučaju Čehoslovačke, ali Jugoslavija nikada nije bila takva vrsta države.
Guest- Guest
Page 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Katalonija proglasila nezavisnost
» Motor se upalio: Katalonija priprema teren za neovisnost
» Ukrajinska Pravoslavna CRKVA (UPc - Moskovski patijarhat) proglasila punu neovisnost od RPC.
» Zasto Kosovo moze se odcjepiti a recimo Skotska i Katalonija ne mogu? Zato jer su Albanci svi ili bar 99% za neovisnost dok se za skote i katalonce to ne moze reci
» Katalonija 01.10.
» Motor se upalio: Katalonija priprema teren za neovisnost
» Ukrajinska Pravoslavna CRKVA (UPc - Moskovski patijarhat) proglasila punu neovisnost od RPC.
» Zasto Kosovo moze se odcjepiti a recimo Skotska i Katalonija ne mogu? Zato jer su Albanci svi ili bar 99% za neovisnost dok se za skote i katalonce to ne moze reci
» Katalonija 01.10.
Page 4 of 7