Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi
Page 1 of 1
Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi
O izbjegličkoj krizi oglasila se i Komisija HBK Justitia et pax koja stanje u Hrvatskoj ocjenjuje ozbiljnim. - Sasvim je izvjesno da će, zbog razmjera izbjegličke krize kao i zbog odnosa nekih susjednih država prema ovome problemu, u razmjerno kratkome vremenu i naša zemlja biti u još većoj mjeri izravno pogođena ovom humanitarnom krizom. Nažalost, strateška promišljanja o stvarnim uzrocima i načinima rješavanja ove krize dosad su uglavnom izostala, kako na državnoj tako i na europskoj i međunarodnoj razini, premda je prihvat i briga za izbjeglice u prvome redu odgovornost država i Vlada, odnosno mjerodavnih državnih tijela - izvijestili su.
Iz Komisije su izrazili spremnost da zajedno s nadležnim tijelima, drugim Crkvama i vjerskim zajednicama te humanitarnim organizacijama pomognu unesrećenim ljudima. - Pomoć i zaštita osoba s izbjegličkim statusom nije samo iskaz dobre volje država, već i njihova pozitivna međunarodna obveza sukladno Konvenciji o pravnom položaju izbjeglica iz 1951. godine - stoji u priopćenju. - Pomoć i zaštita koju države moraju osigurati izbjeglicama ne ograničava se tek na nužni smještaj već mora obuhvatiti svu potrebnu zdravstvenu, psihološku, pravnu i inu pomoć. S obzirom da, zbog nestabilnosti područja iz kojeg dolaze, za većinu izbjeglica nije moguć njihov dragovoljni povratak u države podrijetla, nužno je razraditi modele njihove lokalne integracije ili preseljenja u treće države. Pritom je potrebno posebno voditi računa o potrebama spajanja obitelji - dodaje se.
Iz Komisije HBK Justitia et pax ističu da su neprihvatljive politike i prakse koje su u suprotnosti s načelima kršćanske solidarnosti, strogim normama međunarodnog prava i duhom otvaranja granica i zbližavanja ljudi u Europi bez granica. - To se u prvom redu odnosi na zabranu protjerivanja izbjeglica i njihovog vraćanja u države iz kojih su izbjegle i u kojima prijeti opasnost njihovom životu i slobodama (načelo non-refoulement), kao i tzv. kolektivna protjerivanja stranaca (collective expulsions of aliens) - navode.
- Države, dakako, imaju pravo na zaštitu svojih granica, kao i dužnost zajamčiti sigurnost i poštivanje prava svim osobama koje se nalaze na području pod njihovom jurisdikcijom. Međutim, to ne smije doći u koliziju s pozitivnim obvezama pomoći i zaštite osobama s izbjegličkim statusom. S obzirom da izbjeglice kao posebno osjetljiva kategorija ljudi (zbog nepoznavanja jezika, lokalnih običaja i kulture, neimaštine i financijske nužde i sl.) lako mogu postati žrtvama trgovanja ljudima radi iskorištavanja (za prisilni rad, prosjačenje, prostituciju i sl.), potrebno je poboljšati sustav identifikacije kada je riječ o izbjeglicama koje prelaze državnu granicu, tražiteljima azila ili azilantima i osobama kojima je zajamčena supsidijarna zaštita. Propusti i manjkavosti sustava u tom smislu neće značiti samo povredu pozitivne obveze države na zaštitu od ropstva već i nijekanje temeljnih postulata humanosti i kršćanskog čovjekoljublja koji osuđuju svako podjarmljivanje i porobljavanje čovjeka.
Kad je u pitanju pružanje pomoći ljudima u potrebi, Sveto pismo ne ostavlja prostor za različita tumačenja: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
Iz Komisije su izrazili spremnost da zajedno s nadležnim tijelima, drugim Crkvama i vjerskim zajednicama te humanitarnim organizacijama pomognu unesrećenim ljudima. - Pomoć i zaštita osoba s izbjegličkim statusom nije samo iskaz dobre volje država, već i njihova pozitivna međunarodna obveza sukladno Konvenciji o pravnom položaju izbjeglica iz 1951. godine - stoji u priopćenju. - Pomoć i zaštita koju države moraju osigurati izbjeglicama ne ograničava se tek na nužni smještaj već mora obuhvatiti svu potrebnu zdravstvenu, psihološku, pravnu i inu pomoć. S obzirom da, zbog nestabilnosti područja iz kojeg dolaze, za većinu izbjeglica nije moguć njihov dragovoljni povratak u države podrijetla, nužno je razraditi modele njihove lokalne integracije ili preseljenja u treće države. Pritom je potrebno posebno voditi računa o potrebama spajanja obitelji - dodaje se.
Iz Komisije HBK Justitia et pax ističu da su neprihvatljive politike i prakse koje su u suprotnosti s načelima kršćanske solidarnosti, strogim normama međunarodnog prava i duhom otvaranja granica i zbližavanja ljudi u Europi bez granica. - To se u prvom redu odnosi na zabranu protjerivanja izbjeglica i njihovog vraćanja u države iz kojih su izbjegle i u kojima prijeti opasnost njihovom životu i slobodama (načelo non-refoulement), kao i tzv. kolektivna protjerivanja stranaca (collective expulsions of aliens) - navode.
- Države, dakako, imaju pravo na zaštitu svojih granica, kao i dužnost zajamčiti sigurnost i poštivanje prava svim osobama koje se nalaze na području pod njihovom jurisdikcijom. Međutim, to ne smije doći u koliziju s pozitivnim obvezama pomoći i zaštite osobama s izbjegličkim statusom. S obzirom da izbjeglice kao posebno osjetljiva kategorija ljudi (zbog nepoznavanja jezika, lokalnih običaja i kulture, neimaštine i financijske nužde i sl.) lako mogu postati žrtvama trgovanja ljudima radi iskorištavanja (za prisilni rad, prosjačenje, prostituciju i sl.), potrebno je poboljšati sustav identifikacije kada je riječ o izbjeglicama koje prelaze državnu granicu, tražiteljima azila ili azilantima i osobama kojima je zajamčena supsidijarna zaštita. Propusti i manjkavosti sustava u tom smislu neće značiti samo povredu pozitivne obveze države na zaštitu od ropstva već i nijekanje temeljnih postulata humanosti i kršćanskog čovjekoljublja koji osuđuju svako podjarmljivanje i porobljavanje čovjeka.
Kad je u pitanju pružanje pomoći ljudima u potrebi, Sveto pismo ne ostavlja prostor za različita tumačenja: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
Guest- Guest
Re: Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi
ukrtko -hrvatski biskupi pozivaju na trpačinu Hrvatske sa muslimanskim mladićima
Guest- Guest
ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenuti
2014-04-15
ne ne, nego danevjestin_razbojnik wrote:ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenuti
HBK wrote:„Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
Guest- Guest
Crkva se temelji na ljubavi i humanizmu kao vrhunskoj moralnoj paradigmi, tako treba i da ostane i time treba da odiše. No mi kršćani smo sekularni i kod nas ovo pitanje rješava politika a ne Crkva, ona ostaje moralni korektiv, savjest koja po prirodi ustukne pored ugroze.
Sve 5, pozdrav Justitii :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
crkva je oduvijek štitila interese Hrvata, pogotovo u ono doba kad su slali križare na Carigrad
pa kad je Carigrad pao, a Turci nadrli u ova područja, onda se crkva pobrinula da Hrvati ne izgube svoj identitet
tako će i sada crkva otvoriti vrata masovnoj muslimanskoj imigraciji
jer oni su intelektualna elita koja brine o duhu hrvatskog naroda, kao što je brinula o onim Hrvatima koji su nestali iz Bosne
pa kad je Carigrad pao, a Turci nadrli u ova područja, onda se crkva pobrinula da Hrvati ne izgube svoj identitet
tako će i sada crkva otvoriti vrata masovnoj muslimanskoj imigraciji
jer oni su intelektualna elita koja brine o duhu hrvatskog naroda, kao što je brinula o onim Hrvatima koji su nestali iz Bosne
Guest- Guest
Crkva nije tu da vodi politiku. Kod muslimana je tako, kod njih je religija i politika jedno kod nas ne. Kome se ne sviđa nek ide kod muslimana.
2015-08-06
spominjanje egipatskog robstva nije baš prigodno u kontekstu gosta, ali riječi Krista koji je i od svojih krvika tražio oprost pred Bogom su misao vodilja kršćanskog nauka i trebali bi ste se svi prestati oko toga zgražati, onog dana kada iz vrha Crkve čujete suprotno znači da te Crkve više nemaostrakon wrote:ne ne, nego danevjestin_razbojnik wrote:ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenutiHBK wrote:„Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
2014-04-15
To što neki narod nema političke ni intelektualne elite izvan Crkve to je njegov hedikep i ne može se vaditi na greške crkve.
2015-08-06
Upravo to! Sekularna država, a ne teokratska. Samo neka oni pričaju kao i inače kad liberalna čizma gazi većinu, a vlasti moraju odlučivati i donositi rješenja.epikur37 wrote:Crkva se temelji na ljubavi i humanizmu kao vrhunskoj moralnoj paradigmi, tako treba i da ostane i time treba da odiše. No mi kršćani smo sekularni i kod nas ovo pitanje rješava politika a ne Crkva, ona ostaje moralni korektiv, savjest koja po prirodi ustukne pored ugroze.
Guest- Guest
Da, ponekad će ta Crkva i HBK, i raznorazni njeni čimbenici biti branik naprednilijeve misli...osim kada neće ženiti pedere, tada su fašistički element kao Alojzije Stepinac
2014-04-15
deda već razmišlja u muslimanskom mentalnom obrascu i očekuje da mu crkva da rješenje za sve kao i oni kozojebi kojima imam kroji svkodnevnicu. Vidi se da s kršćanstvom nema veze osim što ga pljuje pa tako u iste diple puše kao i mudžahedini.
2015-08-06
Ono, za sekulariste i njihove homoliberalne medije RKC je ok kad su kontra vjernika, dogmi, sami sebe blamiraju, uvoze teroriste u Europu i sl. Kad je RKC kontra njihovog svakog stava, ideologije, e onda je to smrtni neprijatelj br. 1.nevjestin_razbojnik wrote:Da, ponekad će ta Crkva i HBK, i raznorazni njeni čimbenici biti branik naprednilijeve misli...osim kada neće ženiti pedere, tada su fašistički element kao Alojzije Stepinac
Ukratko, sekularisti otkako su stupili na scenu od Crkve konstantno rade majmuna za svoje potrebe i ciljeve. Kad je onaj dječak mrtav pored mora, onda kme kme, a kad su sirijska kršćanska djeca polomljena i postreljana u okolici Aleppa, Damaska i dr. mjesta, onda se to nije ni dogodilo niti pojavilo bilo gdje. Stil NGO-a i ovi iz CMS-a.
Jocker iz Batmana bi ostao u čudu na ove sekulariste i globalnu homoliberalnu transverzalu.
Guest- Guest
sve sto prozborise opca mjesta crkve , nista o papinoj inicijativi po zupama ne rekose... koji gubitak vremena
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Crkva i udruge/mediji/lijevopametniinapredni su dvije strane gledišta, samo što jedni svoje drže već 2000 godina a drugi iz dana u dan neznaju gdje su šuplji niti u čiji rog pušu
2014-04-15
:wait:epikur37 wrote:deda već razmišlja u muslimanskom mentalnom obrascu i očekuje da mu crkva da rješenje za sve kao i oni kozojebi kojima imam kroji svkodnevnicu. Vidi se da s kršćanstvom nema veze osim što ga pljuje pa tako u iste diple puše kao i mudžahedini.
Guest- Guest
Similar topics
» Milanović o izbjegličkoj krizi:'Promatram okom sokolovim.Ne bude nas nitko zaribao
» Austrijska vojska u krizi
» Kuba u dubokoj krizi
» I Gotovina se pita o izbegličkoj krizi
» EU centrala u krizi: Pojava ‘orbanizma’ u Austriji i Slovačkoj
» Austrijska vojska u krizi
» Kuba u dubokoj krizi
» I Gotovina se pita o izbegličkoj krizi
» EU centrala u krizi: Pojava ‘orbanizma’ u Austriji i Slovačkoj
Page 1 of 1