ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi

Go down

Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi  Empty Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi

Post by Guest 18/9/2015, 16:44

O izbjegličkoj krizi oglasila se i Komisija HBK Justitia et pax koja stanje u Hrvatskoj ocjenjuje ozbiljnim. - Sasvim je izvjesno da će, zbog razmjera izbjegličke krize kao i zbog odnosa nekih susjednih država prema ovome problemu, u razmjerno kratkome vremenu i naša zemlja biti u još većoj mjeri izravno pogođena ovom humanitarnom krizom. Nažalost, strateška promišljanja o stvarnim uzrocima i načinima rješavanja ove krize dosad su uglavnom izostala, kako na državnoj tako i na europskoj i međunarodnoj razini, premda je prihvat i briga za izbjeglice u prvome redu odgovornost država i Vlada, odnosno mjerodavnih državnih tijela - izvijestili su.

Iz Komisije su izrazili spremnost da zajedno s nadležnim tijelima, drugim Crkvama i vjerskim zajednicama te humanitarnim organizacijama pomognu unesrećenim ljudima. - Pomoć i zaštita osoba s izbjegličkim statusom nije samo iskaz dobre volje država, već i njihova pozitivna međunarodna obveza sukladno Konvenciji o pravnom položaju izbjeglica iz 1951. godine - stoji u priopćenju. - Pomoć i zaštita koju države moraju osigurati izbjeglicama ne ograničava se tek na nužni smještaj već mora obuhvatiti svu potrebnu zdravstvenu, psihološku, pravnu i inu pomoć. S obzirom da, zbog nestabilnosti područja iz kojeg dolaze, za većinu izbjeglica nije moguć njihov dragovoljni povratak u države podrijetla, nužno je razraditi modele njihove lokalne integracije ili preseljenja u treće države. Pritom je potrebno posebno voditi računa o potrebama spajanja obitelji - dodaje se.

Iz Komisije HBK Justitia et pax ističu da su neprihvatljive politike i prakse koje su u suprotnosti s načelima kršćanske solidarnosti, strogim normama međunarodnog prava i duhom otvaranja granica i zbližavanja ljudi u Europi bez granica. - To se u prvom redu odnosi na zabranu protjerivanja izbjeglica i njihovog vraćanja u države iz kojih su izbjegle i u kojima prijeti opasnost njihovom životu i slobodama (načelo non-refoulement), kao i tzv. kolektivna protjerivanja stranaca (collective expulsions of aliens) - navode.

- Države, dakako, imaju pravo na zaštitu svojih granica, kao i dužnost zajamčiti sigurnost i poštivanje prava svim osobama koje se nalaze na području pod njihovom jurisdikcijom. Međutim, to ne smije doći u koliziju s pozitivnim obvezama pomoći i zaštite osobama s izbjegličkim statusom. S obzirom da izbjeglice kao posebno osjetljiva kategorija ljudi (zbog nepoznavanja jezika, lokalnih običaja i kulture, neimaštine i financijske nužde i sl.) lako mogu postati žrtvama trgovanja ljudima radi iskorištavanja (za prisilni rad, prosjačenje, prostituciju i sl.), potrebno je poboljšati sustav identifikacije kada je riječ o izbjeglicama koje prelaze državnu granicu, tražiteljima azila ili azilantima i osobama kojima je zajamčena supsidijarna zaštita. Propusti i manjkavosti sustava u tom smislu neće značiti samo povredu pozitivne obveze države na zaštitu od ropstva već i nijekanje temeljnih postulata humanosti i kršćanskog čovjekoljublja koji osuđuju svako podjarmljivanje i porobljavanje čovjeka.

Kad je u pitanju pružanje pomoći ljudima u potrebi, Sveto pismo ne ostavlja prostor za različita tumačenja: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
Guest
Guest

Back to top Go down

Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi  Empty Re: Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi

Post by Guest 18/9/2015, 16:45

ukrtko -hrvatski biskupi pozivaju na trpačinu Hrvatske sa muslimanskim mladićima
Guest
Guest

Back to top Go down

Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi  Empty Re: Komisija HBK Justitia et pax o izbjegličkoj krizi

Post by n_razbojnik 18/9/2015, 16:47

ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenuti

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by Guest 18/9/2015, 16:49

nevjestin_razbojnik wrote:ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenuti
ne ne, nego da
HBK wrote:„Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by epikur37 18/9/2015, 16:50

Crkva se temelji na ljubavi i humanizmu kao vrhunskoj moralnoj paradigmi, tako treba i da ostane i time treba da odiše. No mi kršćani smo sekularni i kod nas ovo pitanje rješava politika a ne Crkva, ona ostaje moralni korektiv, savjest koja po prirodi ustukne pored ugroze.

Sve 5, pozdrav Justitii :)
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest 18/9/2015, 16:53

crkva je oduvijek štitila interese Hrvata, pogotovo u ono doba kad su slali križare na Carigrad
pa kad je Carigrad pao, a Turci nadrli u ova područja, onda se crkva pobrinula da Hrvati ne izgube svoj identitet

tako će i sada crkva otvoriti vrata masovnoj muslimanskoj imigraciji
jer oni su intelektualna elita koja brine o duhu hrvatskog naroda, kao što je brinula o onim Hrvatima koji su nestali iz Bosne
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by epikur37 18/9/2015, 16:56

Crkva nije tu da vodi politiku. Kod muslimana je tako, kod njih je religija i politika jedno kod nas ne. Kome se ne sviđa nek ide kod muslimana.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by n_razbojnik 18/9/2015, 16:56

ostrakon wrote:
nevjestin_razbojnik wrote:ne, pozivaju na pomoć izbjeglicama, dezerteri i izletnici nisu spomenuti
ne ne, nego da
HBK wrote:„Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj. Ja sam Gospodin Bog vaš.“ (Lev 19, 33-34). I sam Isus Krist nedvosmisleno nas je poučio kad je na pitanje: "Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?", odgovorio: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Usp. Mt 25, 37-40). U tome duhu, kao i u duhu višekratnih javnih poziva Svetoga Oca i nedavnoga Apela vjerskih predstavnika u Republici Hrvatskoj za pomoć izbjeglicama, i mi pozivamo i vjernike i druge ljude dobre volje da, u okviru svojih mogućnosti, riječju i djelom, pruže pomoć izbjeglicama i institucijama koje za njih skrbe.
spominjanje egipatskog robstva nije baš prigodno u kontekstu gosta, ali riječi Krista koji je i od svojih krvika tražio oprost pred Bogom su misao vodilja kršćanskog nauka i trebali bi ste se svi prestati oko toga zgražati, onog dana kada iz vrha Crkve čujete suprotno znači da te Crkve više nema

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by epikur37 18/9/2015, 16:57

To što neki narod nema političke ni intelektualne elite izvan Crkve to je njegov hedikep i ne može se vaditi na greške crkve.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest 18/9/2015, 16:59

epikur37 wrote:Crkva se temelji na ljubavi i humanizmu kao vrhunskoj moralnoj paradigmi, tako treba i da ostane i time treba da odiše. No mi kršćani smo sekularni i kod nas ovo pitanje rješava politika a ne Crkva, ona ostaje moralni korektiv, savjest koja po prirodi ustukne pored ugroze.

Sve 5, pozdrav Justitii :)
Upravo to! Sekularna država, a ne teokratska. Samo neka oni pričaju kao i inače kad liberalna čizma gazi većinu, a vlasti moraju odlučivati i donositi rješenja.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by n_razbojnik 18/9/2015, 17:00

Da, ponekad će ta Crkva i HBK, i raznorazni njeni čimbenici biti branik naprednilijeve misli...osim kada neće ženiti pedere, tada su fašistički element kao Alojzije Stepinac

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by epikur37 18/9/2015, 17:01

deda već razmišlja u muslimanskom mentalnom obrascu i očekuje da mu crkva da rješenje za sve kao i oni kozojebi kojima imam kroji svkodnevnicu. Vidi se  da s kršćanstvom nema veze osim što ga pljuje pa  tako u iste diple puše kao i mudžahedini.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Guest 18/9/2015, 17:06

nevjestin_razbojnik wrote:Da, ponekad će ta Crkva i HBK, i raznorazni njeni čimbenici biti branik naprednilijeve misli...osim kada neće ženiti pedere, tada su fašistički element kao Alojzije Stepinac
Ono, za sekulariste i njihove homoliberalne medije RKC je ok kad su kontra vjernika, dogmi, sami sebe blamiraju, uvoze teroriste u Europu i sl. Kad je RKC kontra njihovog svakog stava, ideologije, e onda je to smrtni neprijatelj br. 1.

Ukratko, sekularisti otkako su stupili na scenu od Crkve konstantno rade majmuna za svoje potrebe i ciljeve. Kad je onaj dječak mrtav pored mora, onda kme kme, a kad su sirijska kršćanska djeca polomljena i postreljana u okolici Aleppa, Damaska i dr. mjesta, onda se to nije ni dogodilo niti pojavilo bilo gdje. Stil NGO-a i ovi iz CMS-a.
Jocker iz Batmana bi ostao u čudu na ove sekulariste i globalnu homoliberalnu transverzalu.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by debotoijusto 18/9/2015, 17:08

sve sto prozborise opca mjesta crkve , nista o papinoj inicijativi po zupama ne rekose... koji gubitak vremena
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by n_razbojnik 18/9/2015, 17:08

Crkva i udruge/mediji/lijevopametniinapredni su dvije strane gledišta, samo što jedni svoje drže već 2000 godina a drugi iz dana u dan neznaju gdje su šuplji niti u čiji rog pušu

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by Guest 18/9/2015, 17:10

epikur37 wrote:deda već razmišlja u muslimanskom mentalnom obrascu i očekuje da mu crkva da rješenje za sve kao i oni kozojebi kojima imam kroji svkodnevnicu. Vidi se  da s kršćanstvom nema veze osim što ga pljuje pa  tako u iste diple puše kao i mudžahedini.
:wait:
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics