Neoliberali sprječili rast plaća u građevinskom sektoru
Page 1 of 5
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Neoliberali sprječili rast plaća u građevinskom sektoru
HRVATSKOJ FALI GRAĐEVINACA Uvozit ćemo strance
MINISTAR rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić je najavio da će Hrvatska za dvije tisuće dozvola povećati kvotu za uvoz radne snage u području graditeljstva, gdje postoji deficit domaćih radnika, a sve da bi, kako je rekao, građevinski sektor mogao realizirati preuzete investicije.
"Imali smo prošli tjedan sastanak sa sindikatima i poslodavcima i evo najave - u proceduru je upućen prijedlog da se, samo za građevinski sektor, kvota poveća za dvije tisuće radnih mjesta", rekao je ministar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.
Povećanje kvote potrebno je, kazao je, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete obveze, odnosno investicije koje kreću na jesen, a s obzirom na to da u tom sektoru nema dovoljno domaće radne snage.
Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2.080.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ministar-pavic-najavio-nove-pregovore-o-kolektivnom-ugovoru-sindikati-zaprijetili-strajkom/983946.aspx
Guest- Guest
Re: Neoliberali sprječili rast plaća u građevinskom sektoru
nema dovoljno domaće radne snage
treba štedjeti i smanjivati troškove na svakom koraku
od nižih plaća i manje potrošnje gospodarstvo će brže rasti
Guest- Guest
upravo s cimericom komentiram ovaj tekst uz jutarnji topli napitak
i kaze ona meni da nije lose malo stedit vidis kakva su vremena...
odmah idem iskopat rupu u vrtal , za stednju a ne sto ste pomislili
i kaze ona meni da nije lose malo stedit vidis kakva su vremena...
odmah idem iskopat rupu u vrtal , za stednju a ne sto ste pomislili
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
ako nam nečega fali garant nečega imamo previše
vili40-
2015-08-02
dobra vijest.
2014-04-16
MjktIrudove,koja je tu marza u svabiji..sve vise obaraju cijene gradjevinaca,a sve viselupaju marze na prodaju..Trenutno najveci eksponencijalni rast zarade u Svabiji...
Raste potraznja za stanovima sa 2,3,4 sobe,jer vlasnici prenamjenjuju upravo takve stanove u WG format,dakle kupatilo i kuhinja zajednicki,a "sretnici" u sobama..cijene se pokako prelaze 350 Ojrova za sobu od 20 kvadrata i koristenje kuhinje i kupatila-Kalt-dakle bez rezija,tak oda netko moze trosobni stan iznajmiti i ubrati mjesecno tajuzenku Ojra..tri takva stana,koji su realni u dvokatnici,u potkrovlju jos jedared,mogu izgenerirati oko 4K Ojrova..sasvim lijepa plaćica za opusteno zivljenje..
Raste potraznja za stanovima sa 2,3,4 sobe,jer vlasnici prenamjenjuju upravo takve stanove u WG format,dakle kupatilo i kuhinja zajednicki,a "sretnici" u sobama..cijene se pokako prelaze 350 Ojrova za sobu od 20 kvadrata i koristenje kuhinje i kupatila-Kalt-dakle bez rezija,tak oda netko moze trosobni stan iznajmiti i ubrati mjesecno tajuzenku Ojra..tri takva stana,koji su realni u dvokatnici,u potkrovlju jos jedared,mogu izgenerirati oko 4K Ojrova..sasvim lijepa plaćica za opusteno zivljenje..
Guest- Guest
Kako je to dobro? Nije li bolje pustiti tržište da odradi svoje pa da plaće porastu jer je rast potražnje za deficitarnom robom? Zašto sad ne valja nevidljiva ruka?aben wrote:dobra vijest.
aben socijalistRegoč wrote:Kako je to dobro? Nije li bolje pustiti tržište da odradi svoje pa da plaće porastu jer je rast potražnje za deficitarnom robom? Zašto sad ne valja nevidljiva ruka?aben wrote:dobra vijest.
meni ekipa gdje sam ja radio prošle godine u hotelu za 3000kn, ove godine radi nestašice radne snage izborili plaću od 4000kn . da je kojim slučajem nacional socijalistički HDZ uvozio radnike, onda bi još i dobili otkaz, jer bi HDZ uvezao robove za 200€
slično je i na građevinskim sektoru.. prije 5-6godina ekipa je šibala otkaze, otpuštala, morao si trčati 12h dnevno za 4000kn.. onda ljudi otišli za njemačku, sada našim kapitalistima kuku lele..
iako iman frendova inžinjera, koji i dalje rade za 4000kn i to ne 5X8, nego 6X10 6X12 .. par njih uči njemački jezik.. pa će za dvi godine, poslodavci kukati kako treba uvoziti inžinjere sa filipina da projektiraju i nadziru zgrade za 200€
Guest- Guest
sve jedno ovo im neće uspjeti, čitam kako neka ekipa u komentarima spominje "uvozit ćemo Rumunje, Bugare Kineze".
Inače čisto informativno, Rumunji su nas prestigli po standardu, Rumunji jedino mogu uvoztii Hrvate a ne obratno.
Kinezima koji imaju nešto manju prosječnu plaću, zbog pun kurac nižih poreza, ostaje puno više love u Kini itd..
što se tiče ostaloga, rekao sam prije.. sretno stranim radnicima koji će raditi 400-500€ mjesečno, svaki dan u ugovoru će im pisati 40h tjedno, a oni će šibati minimalno 60h tjedno, a gazde se znaju derati i vikati.., a onda sa tom lovom bi trebali platiti veoma skupu stanarinu, najskuplje režije u regiji(skuplje nego i u njemačkoj), najlošiji javni prijevoz u EU(a među skupljima itd).. i hraniti se, a u RH je cijena hrane kao u USA i Njemačkoj.. sretno im. baš me zanima šta će biti od uvoza
Inače čisto informativno, Rumunji su nas prestigli po standardu, Rumunji jedino mogu uvoztii Hrvate a ne obratno.
Kinezima koji imaju nešto manju prosječnu plaću, zbog pun kurac nižih poreza, ostaje puno više love u Kini itd..
što se tiče ostaloga, rekao sam prije.. sretno stranim radnicima koji će raditi 400-500€ mjesečno, svaki dan u ugovoru će im pisati 40h tjedno, a oni će šibati minimalno 60h tjedno, a gazde se znaju derati i vikati.., a onda sa tom lovom bi trebali platiti veoma skupu stanarinu, najskuplje režije u regiji(skuplje nego i u njemačkoj), najlošiji javni prijevoz u EU(a među skupljima itd).. i hraniti se, a u RH je cijena hrane kao u USA i Njemačkoj.. sretno im. baš me zanima šta će biti od uvoza
Guest- Guest
Osim toplog jutarnjeg napitka,jel bilo još čega?debotoijusto wrote:upravo s cimericom komentiram ovaj tekst uz jutarnji topli napitak
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Građevinaca nam ne fali. Čak naprotiv,kod mene se skoro pa sve živo bacilo na građevinu.
Ljudi se načisto true kako bi upali kod nekoga,a ovakav elan na gradilištima nikada prije nisam vidio.
Ljudi se nabacuju i delaju ono za što nikada prije nisu imali interesa.
Nekada si išao na bauštelu kako bi vukao kante i da ti vrijeme što brže preleti,a danas se svaki novi radnik trudi ne bi li što brže savladao neke osnove.
Bosanaca i Šipaca na gradilištima više skoro da i nema i domaći živalj polako preuzima inicijativu. I to je dobro.
Ljudi se načisto true kako bi upali kod nekoga,a ovakav elan na gradilištima nikada prije nisam vidio.
Nekada si išao na bauštelu kako bi vukao kante i da ti vrijeme što brže preleti,a danas se svaki novi radnik trudi ne bi li što brže savladao neke osnove.
Bosanaca i Šipaca na gradilištima više skoro da i nema i domaći živalj polako preuzima inicijativu. I to je dobro.
2014-04-22
Tako da ovu "vijest" ne uzimam previše ozbiljnom.
2014-04-22
inače prije 2-3 miseca sam bio sa ocem na gradilištu, ja sam upravljao jednim strojem, bio sam mu ispomoć, primjetio sam puno bolju radnu atmosferu..jastreb wrote:Građevinaca nam ne fali. Čak naprotiv,kod mene se skoro pa sve živo bacilo na građevinu.
onako jest da je prosjek godina bio 50, to me iznenadilo.. vrlo malo mlade ekipe(osim inžinjera). međutim popriča sa par bauštelaca od 50ak godina, pola ih u penziji i rade..
i dosta opuštena radna atmosfera kakava je u njemačkoj.. radi se, ali nema trčanja i nerviranja kao što je tipično za RH, gdje su te prije gazde tjerali da trčiš 10h dnevno, pa onda kada "fizički i psihički krepaš", daju otkaz i zaposle nekoga drugoga. valjda su svjesni da nemogu to više, pa onda ekipa ono radi, ali zanimljivo osmjeh na licu, dobacuju šale, i nema trčanja i strah od otkaza.. isto tako, nema da se glavni nadzorni inžinjer dere "aj tamo, odmah trči", nego kaže i lipo zamoli, radnik skoči i posluša ga, obavi se, posli zajedno odu na pivu.. itd..
tako treba i biti. tako je na zapadu. gdje je "divlji neoliberalni kapitalizam", gdje su niži porezi, pa ima dosta poslova, pa fali radne snage, pa se poslodavci humanije ophode i bolje plaćaju
Guest- Guest
jastreb wrote:Osim toplog jutarnjeg napitka,jel bilo još čega?debotoijusto wrote:upravo s cimericom komentiram ovaj tekst uz jutarnji topli napitak
je
palacinke
2014-04-12
jbt živiš sa cimericom kao da ti je 24godine, a ne 45, ali dobro neka tebe
Guest- Guest
Upravo je tako. Sve što si napisao je kao i kod moje ekipe.Pinochet wrote:inače prije 2-3 miseca sam bio sa ocem na gradilištu, ja sam upravljao jednim strojem, bio sam mu ispomoć, primjetio sam puno bolju radnu atmosferu..jastreb wrote:Građevinaca nam ne fali. Čak naprotiv,kod mene se skoro pa sve živo bacilo na građevinu.
onako jest da je prosjek godina bio 50, to me iznenadilo.. vrlo malo mlade ekipe(osim inžinjera). međutim popriča sa par bauštelaca od 50ak godina, pola ih u penziji i rade..
i dosta opuštena radna atmosfera kakava je u njemačkoj.. radi se, ali nema trčanja i nerviranja kao što je tipično za RH, gdje su te prije gazde tjerali da trčiš 10h dnevno, pa onda kada "fizički i psihički krepaš", daju otkaz i zaposle nekoga drugoga. valjda su svjesni da nemogu to više, pa onda ekipa ono radi, ali zanimljivo osmjeh na licu, dobacuju šale, i nema trčanja i strah od otkaza.. isto tako, nema da se glavni nadzorni inžinjer dere "aj tamo, odmah trči", nego kaže i lipo zamoli, radnik skoči i posluša ga, obavi se, posli zajedno odu na pivu.. itd..
tako treba i biti. tako je na zapadu. gdje je "divlji neoliberalni kapitalizam", gdje su niži porezi, pa ima dosta poslova, pa fali radne snage, pa se poslodavci humanije ophode i bolje plaćaju
Opušteno,šale,zajebancija,ali posao se napravi kako treba.
2014-04-22
Inače uopće nije nestašica radne snage. Ako na birou ima 200 000 nezaposlenih - netreba ništa uvoziti.
Neka država koja uzima 70% love od poreza financira prekvalifikaciju, i neka srežu poreze na rad. Moglo bi se i to dobro popuniti radnom snagom sa domaćeg sektora
Neka država koja uzima 70% love od poreza financira prekvalifikaciju, i neka srežu poreze na rad. Moglo bi se i to dobro popuniti radnom snagom sa domaćeg sektora
Guest- Guest
jastreb wrote:Upravo je tako. Sve što si napisao je kao i kod moje ekipe.Pinochet wrote:inače prije 2-3 miseca sam bio sa ocem na gradilištu, ja sam upravljao jednim strojem, bio sam mu ispomoć, primjetio sam puno bolju radnu atmosferu..jastreb wrote:Građevinaca nam ne fali. Čak naprotiv,kod mene se skoro pa sve živo bacilo na građevinu.
Opušteno,šale,zajebancija,ali posao se napravi kako treba.
tako i treba biti, to i jest civilizirani "kapitalistički" način rada, a ne kada sam ja prije par godina radio u nekom skladištu, ono moraš 8h trčati , pa i u nočnoj smjeni, doslovno ti nabiju normu, trčiš, trčiš svih 8 sati, - na poslu nema nitko stariji od 30godina, ako padneš 20% ispod nabijene norme otkaz.. i ja tako trčin pola godine, - ono i nije ti problem jer misliš mlad si, - neosjećaš ništa, međutim , počeli zglobovi na rukama ić u kurac, pa morao kupiti neke steznike, a jedanput me uvatila leđa, nisam se mogao ispravit par dana.. odmah otkaz, sutra već dolazi novi "rob". Sada i ta firma kuka "kako nemaju radne snage".. kako da ne, 3500kn .. haha. sretno im.
Guest- Guest
Pinochet wrote:jbt živiš sa cimericom kao da ti je 24godine, a ne 45, ali dobro neka tebe
50 deboto zivim kao 24
ne postoji spranca zivota vec kako znas/mozes
ti zivis s roditeljima i imas vise od 24 , meni to nenormalno
Last edited by debotoijusto on 23/7/2017, 11:09; edited 1 time in total (Reason for editing : 420)
2014-04-12
Za početak ukinuti, ili značajno smanjiti, socijalnu pomoć zdravim osobama. Potom prekvalifikacija i dokvalifikacija.Pinochet wrote:Inače uopće nije nestašica radne snage. Ako na birou ima 200 000 nezaposlenih - netreba ništa uvoziti.
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Zbog Trumpa plaće rastu 30% radnicima u građevinskom sektoru
» Povećanje plaća u trgovačkom sektoru
» MMF traži da BiH zaustavi rast penzija i plaća
» Kenwood Kenon: Novi rast plaća
» Plaća od 2500 eura vas tamo zarobi i nemate života. Ta plaća je, uz sve troškove tamo, bezvrijedna
» Povećanje plaća u trgovačkom sektoru
» MMF traži da BiH zaustavi rast penzija i plaća
» Kenwood Kenon: Novi rast plaća
» Plaća od 2500 eura vas tamo zarobi i nemate života. Ta plaća je, uz sve troškove tamo, bezvrijedna
Page 1 of 5