Hrvatska kao 52. država USA? :-)
Page 1 of 1
Hrvatska kao 52. država USA? :-)
NOVA ZVIJEZDA NA ZASTAVI
ŠIRI SE AMERIKA! Čak 97 posto građana poznate turističke zemlje na referendumu odlučilo: 'Postat ćemo 51. država SAD-a'
REUTERS
SAN JUAN - Na referendumu na kojem su se u nedjelju birači izjašnjavali o ideji da američki otočni teritorij Portoriko, koji je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a, zabilježen je vrlo nizak odaziv, a velika većina izašlih Portorikanaca poduprla je prijedlog da njihov otok doda još jednu zvijezdu na američkoj zastavi.
Vladina internetska stranica za neobvezujući referendum pokazuje da je samo 23 posto od 2,2 milijuna birača s pravom glasa sudjelovalo na glasovanju, a od njih je 97 posto podržalo ideju o 51. američkoj državi.
Guverner Portorika Ricardo Rossello vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje gospodarskog stanja na karipskom otoku s dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 posto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim mirovinskim i zdravstvenim sustavom.
"Od danas savezna Vlada više neće moći ignorirati glas većine američkih građana u Portoriku", poručio je Rossello u priopćenju.
Pristaše državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnost s 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika.
Prema sadašnjem sustavu, 3,5 milijuna američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno financiranje programa poput Medicaid sustava zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka Vlada na portorikanskom teritoriju nadgleda područja poput infrastrukture, obrane i trgovine.
Rossello će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Washingtonu imaju nizak prioritet.
REUTERS
Dvije glavne oporbene stranke bojkotirale su glasovanje, na kojem su se Portorikanci mogli odlučiti između triju opcija - postati američkom državom, ostati u statusu teritorija ili postati neovisnom državom. Umjesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo neovisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.
"Ovo je lažni plebiscit, naša je budućnost neovisnost, moramo sami odlučiti o svojoj sudbini", rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Liliana Laboy.
Prosvjednici su također bili ljuti zbog organiziranja skupog referenduma u vrijeme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem.
ŠIRI SE AMERIKA! Čak 97 posto građana poznate turističke zemlje na referendumu odlučilo: 'Postat ćemo 51. država SAD-a'
REUTERS
SAN JUAN - Na referendumu na kojem su se u nedjelju birači izjašnjavali o ideji da američki otočni teritorij Portoriko, koji je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a, zabilježen je vrlo nizak odaziv, a velika većina izašlih Portorikanaca poduprla je prijedlog da njihov otok doda još jednu zvijezdu na američkoj zastavi.
Vladina internetska stranica za neobvezujući referendum pokazuje da je samo 23 posto od 2,2 milijuna birača s pravom glasa sudjelovalo na glasovanju, a od njih je 97 posto podržalo ideju o 51. američkoj državi.
Guverner Portorika Ricardo Rossello vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje gospodarskog stanja na karipskom otoku s dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 posto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim mirovinskim i zdravstvenim sustavom.
"Od danas savezna Vlada više neće moći ignorirati glas većine američkih građana u Portoriku", poručio je Rossello u priopćenju.
Pristaše državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriju ravnopravnost s 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika.
Prema sadašnjem sustavu, 3,5 milijuna američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno financiranje programa poput Medicaid sustava zdravstvenog osiguranja za siromašne. Američka Vlada na portorikanskom teritoriju nadgleda područja poput infrastrukture, obrane i trgovine.
Rossello će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Washingtonu imaju nizak prioritet.
REUTERS
Dvije glavne oporbene stranke bojkotirale su glasovanje, na kojem su se Portorikanci mogli odlučiti između triju opcija - postati američkom državom, ostati u statusu teritorija ili postati neovisnom državom. Umjesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo neovisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.
"Ovo je lažni plebiscit, naša je budućnost neovisnost, moramo sami odlučiti o svojoj sudbini", rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Liliana Laboy.
Prosvjednici su također bili ljuti zbog organiziranja skupog referenduma u vrijeme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem.
Last edited by Eroo on 12/6/2017, 21:35; edited 2 times in total
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
Re: Hrvatska kao 52. država USA? :-)
Ja mislim da bito na referendumu prošlo. A vi?
Uguz provokacija....taman posla prikrpit se sili u sutonu :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
festival demokracijeEroo wrote:da je samo 23 posto od 2,2 milijuna birača s pravom glasa sudjelovalo na glasovanju Umjesto da odu na birališta, oko 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo neovisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
Znam, vi Rusofili bi se zadovoljili kao ruska gubernija, ali ste, na vašu žalost, u manjini.epikur37 wrote:Uguz provokacija....taman posla prikrpit se sili u sutonu :)
Zapravo, u vašem slučaju bi Srbija bila gubernija, a Hrvatska autonomna rasijska oblast.
2016-07-22
Ja sam Rusofil,i rado odem ziviti u Rusiju..gdje ce RH..nije me briga...Eroo wrote:Znam, vi Rusofili bi se zadovoljili kao ruska gubernija, ali ste, na vašu žalost, u manjini.epikur37 wrote:Uguz provokacija....taman posla prikrpit se sili u sutonu :)
Zapravo, u vašem slučaju bi Srbija bila gubernija, a Hrvatska autonomna rasijska oblast.
Prouci malo detaljnije maćehinske odnose vušingtona naspram nekih svojih saveznih drzava....
Guest- Guest
nasi ste.gotovi ste...Pinochet wrote:Prije smo Bosanska oblast
max123- Posts : 2853
2015-10-28
Pa stavi ankertu s pitanjem "Kakvu HR bi željeli vidjeti u budućnosti"?:kic wrote:
gdje da potpišem?
- kao rusku guberniju
- kao 52. USA državu
- kao srpsku autonomnu pokrajinu
Kao samostalnu i suverenu, ne znam ima li smisla i pitati.?
2016-07-22
Eroo wrote:Ja mislim da bito na referendumu prošlo. A vi?
kakve veze ima portoriko?
ključaj tog seronju iz slovenije.
Guest- Guest
Nemo` tako. Covek voli da pripada...Gnječ wrote:Eroo wrote:Ja mislim da bito na referendumu prošlo. A vi?
kakve veze ima portoriko?
ključaj tog seronju iz slovenije.
Sumnjam, osim tebe i Kolinde nitko više Trumpa ne doživljuje mužjakom. I Melanija si je odavno našla lovera.Eroo wrote:Ja mislim da bito na referendumu prošlo. A vi?
Eva_- Posts : 5681
2017-03-21
to bi bila onda najsiromasnija americka drzava...cak i u fantaziji
My Brother Billo- Posts : 2237
2017-04-17
Similar topics
» Nogometna Drzava Hrvatska.....
» Hrvatska je 49. najbogatija država na svijetu
» jeli Hrvatska sigurna država
» Kako je Hrvatska postala potpuno nebitna država
» GLAS KONCILA Hrvatska nije sekularna država!
» Hrvatska je 49. najbogatija država na svijetu
» jeli Hrvatska sigurna država
» Kako je Hrvatska postala potpuno nebitna država
» GLAS KONCILA Hrvatska nije sekularna država!
Page 1 of 1