Nema škije više
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Nema škije više
Država na tu rabotu ne gleda blagonaklono, jer trošarine na cigarete i duhan (kao i na alkohol, kavu ili naftu) čine značajnu stavku državnih prihoda.
Naši sugovornici ističu da je ukidanjem duhanskih stanica jedna tradicija stara gotovo dva vijeka – duhan se u Hercegovini kopa i sadi još od 19. stoljeća - došla na rub propasti.
- Ni Turčin nije radio što oni rade danas – kaže ljutito. - Turčin bi uzeo samo trećinu duvana, a ostalo bi ostavio tebi.
- Ni Kraljevina Jugoslavija – domeće Leko.
- Ma ni komunisti – nastavlja Pezer, i tumači: - Onaj sistem od prije, šta ne daj Bože da se vrati i mi ga nismo volili, ali bio je sto puta bolji za duvanare nego ovo danas.
http://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/kako-su-poljoprivrednici-preko-noci-postali-sverceri-nekoc-unosni-biznis-od-kojeg-je-zivjela-cijela-hercegovina-danas-je-gotovo-ilegalan/6139381/
Naši sugovornici ističu da je ukidanjem duhanskih stanica jedna tradicija stara gotovo dva vijeka – duhan se u Hercegovini kopa i sadi još od 19. stoljeća - došla na rub propasti.
- Ni Turčin nije radio što oni rade danas – kaže ljutito. - Turčin bi uzeo samo trećinu duvana, a ostalo bi ostavio tebi.
- Ni Kraljevina Jugoslavija – domeće Leko.
- Ma ni komunisti – nastavlja Pezer, i tumači: - Onaj sistem od prije, šta ne daj Bože da se vrati i mi ga nismo volili, ali bio je sto puta bolji za duvanare nego ovo danas.
http://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/kako-su-poljoprivrednici-preko-noci-postali-sverceri-nekoc-unosni-biznis-od-kojeg-je-zivjela-cijela-hercegovina-danas-je-gotovo-ilegalan/6139381/
Re: Nema škije više
- Zapadna Hercegovina je u socijalizmu bila kažnjena zbog opredjeljenja u Drugom svjetskom ratu, pa je prvu tvornicu u Širokom Brijegu tek 1976. otvorio Džemal Bijedić. Zato su upravo duhanske stanice bile generatori razvoja ovog kraja. Ne samo što su otkupljivale duhan od ljudi, nego su nakon rata financirale i elektrifikaciju Hercegovine i asfaltiranje cesta.
Kao jedan od razloga gašenja duhanskih stanica, dr. Ivanković navodi specifičnu aromu hercegovačkog duhana, poznatog pod nazivom “hercegovački ravnjak”, koji je nepodoban za zahtjeve suvremene duhanske industrije.
- Pojavom blend cigareta duhanska industrija dodaje u duhan razne kemijske konzervanse, aditive i pojačavače okusa, a aroma hercegovačkog ravnjaka je toliko jaka da ne može primiti nijednu drugu aromu. Do pojave blend cigareta ta aroma ravnjaka je bila njegova vrlina, a tada postaje mana. Te cigarete, Ronhill i druge, masovnije dolaze negdje 80-ih godina i istiskuju “škiju”, odnosno hercegovački ravnjak – tumači dr. Ivanković.
Zbog toga, kako kaže, sve više hercegovačkih duvanara odustaje od sađenja ravnjaka i zamjenjuje ga virdžinijom, sortom koja je podatnija za kemijske dodatke, brže se suši i proizvođaču donosi veći prihod.
Koliko znam Hercegovina je, barem zasad, u Bosni i Hercegovini pa ako je ovo osuda porezne politike hrvatske vlade ne vidim svezu.
Osim toga kaj ne bi trebalo te južne krajeve BIH pripojit HR jer onda bi se uštedjelo na gradnji mosta, a stanovništvo je ionak isto kao i u Zagori, kak bi Ero rekel svi od Ilira vuku korijene.
Eva_- Posts : 5681
2017-03-21
"Ma ni komunisti – nastavlja Pezer, i tumači: - Onaj sistem od prije, šta ne daj Bože da se vrati i mi ga nismo volili, ali bio je sto puta bolji za duvanare nego ovo danas."
ako hercegovac to kaže onda znaš koliko je sati...
ako hercegovac to kaže onda znaš koliko je sati...
Guest- Guest
Premda se situacija s individualnom proizvodnjom duhana u Hercegovini čini neizvjesnom, dr. Ivanković nije pesimist. Već je, kaže, napisao cijeli projekt o revitalizaciji hercegovačke “škije”, s osnovnim ciljem da se “škija” na tržištu ponudi kao turistički proizvod. U taj projekt ulazi i otvaranje Muzeja duhana, organiziranje škola savijanja i motanja cigareta, kao i stvaranje “duhanskog puta” po Hercegovini, po uzoru na popularne turističke “vinske ceste”.
Između ostaloga, turisti bi mogli kupiti i autohtoni lokalni suvenir – kutiju s 250 grama hercegovačkog duhana. To je, naime, količina koju prema važećim zakonima BiH svaki građanin može iznijeti iz zemlje. A ključ projekta je osnivanje zadruge duvanara, koja bi preuzela funkciju ugašenih stanica.
dobra ideja
virdzinija i ravnjak
kozica i skamp
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Unatoč naporima svjetske zdravstvene organizacije da se pušenje potpuno ako ne iskorijeni,a ono barem smanji,a ovi za pušenje organiziraju škole??debotoijusto wrote: , organiziranje škola savijanja i motanja cigareta,
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Eva_ wrote:Osim toga kaj ne bi trebalo te južne krajeve BIH pripojit HR jer onda bi se uštedjelo na gradnji mosta, a stanovništvo je ionak isto kao i u Zagori, kak bi Ero rekel svi od Ilira vuku korijene.
ne bi trebalo, jer bi Zagreb poreznog politikom i inspekcijama i regulacijama(a ti inspektori, poreznici, itd uglavnom su bosanci/dalmatinci uhljebljeni preko HDZa, Mamića itd) bi razjebali hercegovinu, nebi ostao kamen-nad-kamenom. Hercegovina je već sada razvijenija od Dalmatinske Zagore i Slavonije, da dodju pod kontrolu svojih erinih rodijaka iz Zagreba, tamo bi onih 400 000 stanovnika što je ostalo, iselilo.. 200 000 u Njemačku/Irsku, a 200 000 bi se preko Bandića , HDza, Mamića uhljebilo u ZGu u Holding, Agencije, Ministarstva, i time nas što smo ostali u RH još više terorizirali.
bolje je ovako - za sada.
Guest- Guest
WHO je jebena mafijaška organizacija. Kog boli qurac za njihove debilne napore?jastreb wrote:Unatoč naporima svjetske zdravstvene organizacije da se pušenje potpuno ako ne iskorijeni,a ono barem smanji,a ovi za pušenje organiziraju škole??debotoijusto wrote: , organiziranje škola savijanja i motanja cigareta,
nekad sam moto skiju a kupovo sarajevsku drinu bez filtera
mogu mislit kako sam smrdio
mogu mislit kako sam smrdio
2014-04-19
ni ja, koliko god mislili da im je porezna politika loša, lošija od turaka, kraljevine i sfrj postoji državica gdje je gore pljačkanje na snazi.Regoč wrote:Koliko znam Hercegovina je, barem zasad, u Bosni i Hercegovini pa ako je ovo osuda porezne politike hrvatske vlade ne vidim svezu.
to je hrvatska.
i zato je zaslužila propasti u biti nikada ni ne postojati.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
dobrodošla na tamnu stronu,kaja wrote:ni ja, koliko god mislili da im je porezna politika loša, lošija od turaka, kraljevine i sfrj postoji državica gdje je gore pljačkanje na snazi.Regoč wrote:Koliko znam Hercegovina je, barem zasad, u Bosni i Hercegovini pa ako je ovo osuda porezne politike hrvatske vlade ne vidim svezu.
to je hrvatska.
među srbe, jugoslovene i liberale.
2014-04-16
Sjećam se da su Ameri svojevremeno viski iskorijenili, tako da je od toga ostala samo uspomena.jastreb wrote:Unatoč naporima svjetske zdravstvene organizacije da se pušenje potpuno ako ne iskorijeni,a ono barem smanji,a ovi za pušenje organiziraju škole??debotoijusto wrote: , organiziranje škola savijanja i motanja cigareta,
Viski se i dalje i proizvodi i pije...Tako će biti i s duhanom.
A vi probajte još jednom pročitati članak, jebala vas vaša zloba....
Eroo- Posts : 78946
2016-07-22
ufffff..Regoč na aparatah...kaja wrote:ni ja, koliko god mislili da im je porezna politika loša, lošija od turaka, kraljevine i sfrj postoji državica gdje je gore pljačkanje na snazi.Regoč wrote:Koliko znam Hercegovina je, barem zasad, u Bosni i Hercegovini pa ako je ovo osuda porezne politike hrvatske vlade ne vidim svezu.
to je hrvatska.
Guest- Guest
Imam ja na ovo odgovor (mislim mi), ali ne bih ovaj put uveseljavao Evu i vaše prijatelje Srbe.Neka onaniraju i dalje i ti š'njima.Pinochet wrote:Eva_ wrote:Osim toga kaj ne bi trebalo te južne krajeve BIH pripojit HR jer onda bi se uštedjelo na gradnji mosta, a stanovništvo je ionak isto kao i u Zagori, kak bi Ero rekel svi od Ilira vuku korijene.
ne bi trebalo, jer bi Zagreb poreznog politikom i inspekcijama i regulacijama(a ti inspektori, poreznici, itd uglavnom su bosanci/dalmatinci uhljebljeni preko HDZa, Mamića itd) bi razjebali hercegovinu, nebi ostao kamen-nad-kamenom. Hercegovina je već sada razvijenija od Dalmatinske Zagore i Slavonije, da dodju pod kontrolu svojih erinih rodijaka iz Zagreba, tamo bi onih 400 000 stanovnika što je ostalo, iselilo.. 200 000 u Njemačku/Irsku, a 200 000 bi se preko Bandića , HDza, Mamića uhljebilo u ZGu u Holding, Agencije, Ministarstva, i time nas što smo ostali u RH još više terorizirali.
bolje je ovako - za sada.
2016-07-22
Pazi, mi nismo Srbi...Regoč wrote:Koliko znam Hercegovina je, barem zasad, u Bosni i Hercegovini pa ako je ovo osuda porezne politike hrvatske vlade ne vidim svezu.
2016-07-22
ero, ja sam iskeni postovalac skije i svaku prijetnju iskorjenjivanjem te plemenite biljke shvatam kao podmuklu i antiljudsku pa tako i ove poreznike i drzavne buldogeEroo wrote:Sjećam se da su Ameri svojevremeno viski iskorijenili, tako da je od toga ostala samo uspomena.jastreb wrote:Unatoč naporima svjetske zdravstvene organizacije da se pušenje potpuno ako ne iskorijeni,a ono barem smanji,a ovi za pušenje organiziraju škole??debotoijusto wrote: , organiziranje škola savijanja i motanja cigareta,
Viski se i dalje i proizvodi i pije...Tako će biti i s duhanom.
A vi probajte još jednom pročitati članak, jebala vas vaša zloba....
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Nema više tko čistiti
» nema više povratka..
» Više nema dovoljno ovaca
» HDZ trijumfalno:'Oporbe više nema'
» Radnika "budala" više nema
» nema više povratka..
» Više nema dovoljno ovaca
» HDZ trijumfalno:'Oporbe više nema'
» Radnika "budala" više nema
Page 1 of 3