Rama: Unija Albanije i Kosova ako propadne put u EU
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Rama: Unija Albanije i Kosova ako propadne put u EU
Unija između Albanije i Kosova se ne može odbaciti ukoliko šanse za članstvo u Evropskoj uniji za države Zapadnog Balkana budu sve slabije, kazao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za Politico, gdje je govorio i o krizi u susjednoj Makedoniji, te izborima u njegovoj državi.
Istakao je kako Evropi prijeti „noćna mora“ da Balkan „poludi“ ukoliko se obustave procesi eurointegracija na ovom području jer ova regija može postati „siva zona u kojoj drugi faktori imaju više utjecaja od EU-a“.
Na pitanje da li odbacuje mogućnost unije sa Kosovom, Rama odgovara:
„Ne. Jedini način da Balkan ostane ovako miran i u stanju saradnje jeste održavanje otvorenim puta ka EU. Niko ne voli da se okrene sebi i traži manje saveze, svako voli biti dio veće unije. No, ukoliko nema nade, nema perspektive, nema prostora, naravno – dolazi do manjih saveza.“
Rama ističe kako unija sa Kosovom „nije moja želja, već je to moguća alternativa ukoliko se vrata EU-a zatvore“.
„Postoji manjak razumijevanja i vizije, ne shvata se kako regija treba Evropu, ali i kako Evropa treba ovu regiju kako bi bila sigurna. Kako Unija može biti sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može sebi dozvoliti da u srcu ima sivu zonu gdje drugi akteri imaju veći utjecaj od nje same? Ovo je besmislica u smislu sigurnosti“, dodaje šef albanske Vlade.
„Danas u Evropi imate generaciju koja nije vidjela nijedan rat. Mi smo na Balkanu generacija koja je vidjela ratove i shvata situaciju.“
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rama-unija-albanije-i-kosova-ako-propadne-put-u-eu
Istakao je kako Evropi prijeti „noćna mora“ da Balkan „poludi“ ukoliko se obustave procesi eurointegracija na ovom području jer ova regija može postati „siva zona u kojoj drugi faktori imaju više utjecaja od EU-a“.
Na pitanje da li odbacuje mogućnost unije sa Kosovom, Rama odgovara:
„Ne. Jedini način da Balkan ostane ovako miran i u stanju saradnje jeste održavanje otvorenim puta ka EU. Niko ne voli da se okrene sebi i traži manje saveze, svako voli biti dio veće unije. No, ukoliko nema nade, nema perspektive, nema prostora, naravno – dolazi do manjih saveza.“
Generacije bez rata
Mnogi strahuju kako bi unija Kosova i Albanije izazvala nove nemire na Balkanu koji je krajem prošlog stoljeća bio poprište nekoliko ratova. Politico navodi kako bi naročito ranjive bile Bosna i Hercegovina i Makedonija, u slučaju novih prekrajanja granica.Rama ističe kako unija sa Kosovom „nije moja želja, već je to moguća alternativa ukoliko se vrata EU-a zatvore“.
„Postoji manjak razumijevanja i vizije, ne shvata se kako regija treba Evropu, ali i kako Evropa treba ovu regiju kako bi bila sigurna. Kako Unija može biti sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može sebi dozvoliti da u srcu ima sivu zonu gdje drugi akteri imaju veći utjecaj od nje same? Ovo je besmislica u smislu sigurnosti“, dodaje šef albanske Vlade.
„Danas u Evropi imate generaciju koja nije vidjela nijedan rat. Mi smo na Balkanu generacija koja je vidjela ratove i shvata situaciju.“
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rama-unija-albanije-i-kosova-ako-propadne-put-u-eu
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Rama: Unija Albanije i Kosova ako propadne put u EU
Podrška, besmisleno je da albanci imaju dvije države jednu pored druge....
Jedna nacionalna država.
Jedna nacionalna država.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
izgleda da je rama jedan od rijetkih politicara s aovih prostora koji ej svjestan da od brzog ulaska drzava zapadnog balkana nema nista pa je spremio varijantu B..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Jel trebamo mi to priznati i kad?
crvenkasti-
2014-04-17
inace kad sagledas da su albanski politicari u svojim analizama najrealniji i vrlo pragmaticni..recimo ja sam volio citati politicke analize atema vlasija jos tamo s kraja osamdesetih i nadalje.i vrlo malo je pogrijesio..recimo 1989 godine u danasu je tocno prognozirao da ce rat u hrvatskoj i sloveniji zapoceti za dvije godine najkasnije..jer srbi,srbija i slobo nece imati strpljenja cekati da se kriza rijesi u međunarodnim institucijama i imaju dovoljno moci pa i ega da pokusaju situaciju rijesiti u svoju korist...negdje polovicom proslog desetljeca sa sigurnoscu je rekao da hrvatska ulazi u eu najkasnije 2015..a da druge drzave bivse ex-yu...nema garancije kada ce uci....i da li ce uopce uci...
2015-09-08
PA logično gledano, to jeste tako.epikur37 wrote:Podrška, besmisleno je da albanci imaju dvije države jednu pored druge....
Jedna nacionalna država.
Ali političke reperkusije bi bile zajebane jer bi se opet radilo o presedanu protiv svih međunarodnih zakona i pravila i to bi onda izazvalo svašta.
Mislim da će i Zapad uraditi sve da to spriječi, iako je sam najkrivlji što je međunarodno pravo postalo toalet papir.
A i Albanci se ne bi zaustavili na tome, a onda ....
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
realno za sudbinu kosova su najkrivlji ne albanci vec srbi...zasto?..pa zna se tko je poceo sa represijom pocetkom osamdesetih..nisu albanci drzali na kosovu poluge vlasti pogotovo ondasnju miliciju i vojsku..i ck-a...nisam nikad kuzio zasto su srbi u ono vrijemelamentirali o nekakvoj 'ugrozenosti' na kosovu kad si na ondasnjim tv-ima...moglo vidjtei kako se samo alabcni peglaju...kad su samo albanci uhicivani...a to sto su srbi iseljavali....nitko ih nije silio da prodaju imanja i kuce srbima..a kupovali stancuge po beogradu,novom sadu i fuckalo im se za kosovo osim retoricki..
2015-09-08
prodaju imanja i kuce albancimavuksadinare wrote:realno za sudbinu kosova su najkrivlji ne albanci vec srbi...zasto?..pa zna se tko je poceo sa represijom pocetkom osamdesetih..nisu albanci drzali na kosovu poluge vlasti pogotovo ondasnju miliciju i vojsku..i ck-a...nisam nikad kuzio zasto su srbi u ono vrijemelamentirali o nekakvoj 'ugrozenosti' na kosovu kad si na ondasnjim tv-ima...moglo vidjtei kako se samo alabcni peglaju...kad su samo albanci uhicivani...a to sto su srbi iseljavali....nitko ih nije silio da prodaju imanja i kuce srbima..a kupovali stancuge po beogradu,novom sadu i fuckalo im se za kosovo osim retoricki..
2015-09-08
Dačić: 'Velika Albanija' prijeti miru na Balkanu
Izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova još je jedna potvrda da je stvaranje „velike Albanije“ zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću prijetnju za mir i stabilnost Balkana i Evrope, ocijenio je u utorak prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
"Pitam međunarodnu zajednicu - šta bi bilo da je [premijer Srbije Aleksandar] Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske ako ne uđemo u Evropsku uniju? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir", naveo je Dačić.
"Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja"?, navodi se u pisanoj izjavi šefa srbijanske diplomatije.
Izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova još je jedna potvrda da je stvaranje „velike Albanije“ zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću prijetnju za mir i stabilnost Balkana i Evrope, ocijenio je u utorak prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
"Pitam međunarodnu zajednicu - šta bi bilo da je [premijer Srbije Aleksandar] Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske ako ne uđemo u Evropsku uniju? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir", naveo je Dačić.
"Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja"?, navodi se u pisanoj izjavi šefa srbijanske diplomatije.
2014-04-11
dacicu pokusao si je stvoriti od 91 do 95 kao slobist..nisi uspio pa pusti druge da pokusaju svoju neku veliku stvoriti ti si ispucao pokusaj
2015-09-08
neka pokusa,
nije zabranjeno,
da najebe !
zapad im ne dozvoljava vojsku,
a on glumi neku facu.
to je komentar iz ocaja, jer im se
pred ocima topi bezuslovna podrska
amerike, zapada.
nije zabranjeno,
da najebe !
zapad im ne dozvoljava vojsku,
a on glumi neku facu.
to je komentar iz ocaja, jer im se
pred ocima topi bezuslovna podrska
amerike, zapada.
Guest- Guest
Ako propadne Europa, tražit ćemo od Europe da nam pomogne da se mi Šiptari ujedinimo.
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Ako propadne Europa,
Ruku na srce, da nije bilo EU i USA danas više nebi bilo šiptara na Kosovu, spasili ih u zadnji trenutak od potpunog "genocidisanja".
catabbath-
2015-08-22
catabbath wrote:crvenkasti wrote:Ako propadne Europa,
Ruku na srce, da nije bilo EU i USA danas više nebi bilo šiptara na Kosovu, spasili ih u zadnji trenutak od potpunog "genocidisanja".
Znam. Ne bi bilo ni nas Hrvata.
crvenkasti-
2014-04-17
Evo, ja. Ja ne bih bio Hrvat.
crvenkasti-
2014-04-17
catabbath wrote:crvenkasti wrote:Ako propadne Europa,
Ni Kosovo, ni Hrvatska, ni Islamska država ne bi ni postojale.
crvenkasti-
2014-04-17
jesu te samarali u kvartu kad si tako gadno iskompleksirancrvenkasti wrote:catabbath wrote:crvenkasti wrote:Ako propadne Europa,
Znam. Ne bi bilo ni nas Hrvata.
2015-09-08
Albanska unija.
2014-04-11
naravno, ustasama ne smeta velika albanija-cak joj se i raduju. a kmece o nekoj velikoj srbiji i memorandumima...
Guest- Guest
Normalno da nam nesmeta velika Albanija.Prele wrote:naravno, ustasama ne smeta velika albanija-cak joj se i raduju. a kmece o nekoj velikoj srbiji i memorandumima...
2014-04-11
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Premijer Albanije Rama u Prištini ponovo poziva na ujedinjene Albanije i Kosova
» Zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije u ponedjeljak
» Moskva: Plaćenici s Kosova, iz Albanije i Bosne stigli u Donbas
» Hoće li EU dopustiti ukidanje granica između Kosova i Albanije
» Independent: Iz BiH, Albanije i Kosova hrle ratovati za Islamsku državu
» Zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije u ponedjeljak
» Moskva: Plaćenici s Kosova, iz Albanije i Bosne stigli u Donbas
» Hoće li EU dopustiti ukidanje granica između Kosova i Albanije
» Independent: Iz BiH, Albanije i Kosova hrle ratovati za Islamsku državu
Page 1 of 2