Katolicizam...
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 31 of 31
Page 31 of 31 • 1 ... 17 ... 29, 30, 31
Re: Katolicizam...
Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.
Guest- Guest
Trebamo posjedovati određenu svetu smjelost zato što Bog pomaže hrabrima i ne zna za ugled osobe.
— Sv. Terezija Avilska
— Sv. Terezija Avilska
Guest- Guest
Priroda je Božje mjesto. Tu je Bog najbliži svome djelu. Nemoguće je zagledati se u ljepotu kamena, cvijeta ili planinskog odrona, nemoguće je ugledati let ptice, užurbanost mravi u mravinjaku, skok srne a da se čovjek ne zadivi i ne spozna koliko je Bog tu blizu, nadohvat ruke. Priroda čovjeka uči da bude dobar. Trava, bilje, stabla, drveća, ptice i životinje svi su zajedno. No, drveće se i trava ne osjećaju ugroženima, iako ne mogu pobjeći pred neprijateljem. Povjetarac pomiluje tvoju kosu i tvoje lice i ti osjetiš da te neko drago lice ljubi, grli, miluje i ohrabruje. Nemoguće je otići u prirodu i ne vratiti se drugačiji. Priroda te čini boljim, čovječnijim, čišćim. Priroda liječi dušu, ona daje nježnost srcu, ona potiče tvoje misli i tvoja razmatranja, daje nove spoznaje i nove inicijative za tvoje djelovanje.
(Za umorne)
Tomislav Ivančić
(Za umorne)
Tomislav Ivančić
Nakon poboljšanja zdravstvenog stanja 93 godišnjaka koji je bio zaražen korona virusom u Italiji, bolnica ga je zamolila da plati cijenu za disanje na respiratoru za jedan dan. Starac je zaplakao. Liječnik mu je rekao da ne plače zbog računa, no ono što je starac odgovorio, rasplakalo je sve liječnike:
"Ne plačem zbog novca koji moram platiti. Sve ovo mogu platiti. Plačem jer dišem Božji zrak već 93 godine ali ga nisam nikad platio. Cijena disanja na respiratoru je 500€ za jedan dan. Znate li koliko dugujem Bogu? Nikad prije nisam zahvalio Bogu na tome!"
Riječi ovoga starca vrijede razmišljanja. Kada slobodno udahnemo zrak bez bolova ili bolesti, zrak ne shvaćamo ozbiljno. Tek kada uđemo u bolnicu možemo saznati da čak i disanje kisika pomoću uređaja košta.
Zahvaljujem Bogu na vremenu koje mi je dao u cijelom životu da mogu slobodno disati!
Hvala ti Gospodine što si sve moje račune platio na križu.
Za Metildu :)
"Ne plačem zbog novca koji moram platiti. Sve ovo mogu platiti. Plačem jer dišem Božji zrak već 93 godine ali ga nisam nikad platio. Cijena disanja na respiratoru je 500€ za jedan dan. Znate li koliko dugujem Bogu? Nikad prije nisam zahvalio Bogu na tome!"
Riječi ovoga starca vrijede razmišljanja. Kada slobodno udahnemo zrak bez bolova ili bolesti, zrak ne shvaćamo ozbiljno. Tek kada uđemo u bolnicu možemo saznati da čak i disanje kisika pomoću uređaja košta.
Zahvaljujem Bogu na vremenu koje mi je dao u cijelom životu da mogu slobodno disati!
Hvala ti Gospodine što si sve moje račune platio na križu.
Za Metildu :)
muževi žene, velečasni naše župe (velečasni Stjepan Podboj) je dobio koronu i nalazi se na respiratoru u Osjeku. Molim vas da ga ubacite u svoje molitve.
Sve vas Bog blagoslovio :)
Sve vas Bog blagoslovio :)
Adventski vijenac nastao je uz molitvu, uz duhovnu stvarnost adventske poruke.
Prvi adventski vijenac pojavio se u Hamburgu, na sjeveru Njemačke. I to u (“Trošnoj kući”) kući koja je bila dom za siromašnu djecu.
Evangelički pastor i odgojitelj Johann Heinrich Wichern okupio je 1838. godine siročad s ulice u staru trošnu kuću i tako im ponudio novi dom. Došao je na ideju da moleći svakodnevno sa štićenicima u Adventu, na drvenom postolju svakoga dana zapali po jednu svijeću.
Tako su do Božića bile zapaljene 24 svijeće, od kojih su četiri bile velike, a ostale male.
Tako su iz godine u godinu tijekom adventa nastajali molitveni obred sa svijećama i duhovna priprava za Božić. Ta pobožnost sa svijećama postajala je običaj koji se održavao u “Trošnoj kući” svake godine.
Ubrzo je drveno postolje na poticaj štićenika zamijenjeno vijencem od zimzelenog granja.
Malo-pomalo, iz godine u godinu, taj se običaj proširio u evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, a zatim i u prekooceanskim zemljama.
Tek poslije Prvog svjetskog rata taj običaj adventskog vijenca, molitve i paljenja svijeća preuzimaju katolici.
Prvi se vijenac pojavio 1925. u katoličkoj crkvi u Kölnu, a potom 1935. u Münchenu. U katoličkim crkvama blagoslivljalo se vijence i nosilo ih se kući. Dakako, samo s četiri velike svijeće.
Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.
https://croexpress.eu/prvi-adventski-vijenac-pojavio-se-1838-u-domu-za-siromasnu-djecu-das-rauhe-haus-trosna-kuca-u-njemackoj-u-hamburgu/
Ra- Posts : 2324
2020-06-01
Tako se teško živi, tako se kratko živi, pa još polovica tog teškog i kratkog života nam prođe u mržnji i nesporazumima. Oh, ugasite mržnju! Ljudi su nama potrebni i nikako se, nikako se ne može živjeti bez opraštanja.
Svi su mi ljudi i te kako potrebni. Svi, od ove starice koja me je primila na ruke kad sam došao na svijet, pa do onog nepoznatog prolaznika, koji će, kad mene budu nosili na neko groblje neki ljudi, skinuti kapu i prekrstiti se i zaželjeti mi vječni mir i laku zemlju.
Vječni mir! – kako je dobra i velika i lijepa ta želja! O nepoznati dobri čovječe, blagodarim ti za tu želju tvoju!
Živite i borite se kako najbolje umijete, molite se Bogu i volite svu prirodu, a najviše ljubavi, pažnje i saučešća ostavite za ljude, ubogu braću svoju, čiji je život nestalni plamen svjetla.
Volite ljude, često im pomozite i uvijek ih požalite, jer su nam svi ljudi potrebni.'”
Ivo Andrić
Svi su mi ljudi i te kako potrebni. Svi, od ove starice koja me je primila na ruke kad sam došao na svijet, pa do onog nepoznatog prolaznika, koji će, kad mene budu nosili na neko groblje neki ljudi, skinuti kapu i prekrstiti se i zaželjeti mi vječni mir i laku zemlju.
Vječni mir! – kako je dobra i velika i lijepa ta želja! O nepoznati dobri čovječe, blagodarim ti za tu želju tvoju!
Živite i borite se kako najbolje umijete, molite se Bogu i volite svu prirodu, a najviše ljubavi, pažnje i saučešća ostavite za ljude, ubogu braću svoju, čiji je život nestalni plamen svjetla.
Volite ljude, često im pomozite i uvijek ih požalite, jer su nam svi ljudi potrebni.'”
Ivo Andrić
Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
metilda- Posts : 5120
2021-02-20
mativka- Posts : 5957
2018-08-07
O Matewtf wrote:Kako ne oprostiti, kada i sam oproštaj tražiš?!
2021-02-20
Ljudi će te htjeti naučiti kako mrziti, ali ti nauči opraštati i voljeti druge.
Ljudi će te htjeti naučiti kako povrijediti drugoga, ali ti nauči kako pomoći drugome i kako biti dobra osoba.
Ljudi će te htjeti naučiti kako prevariti drugoga, ali ti nauči kako živjeti u istini i kako biti zahvalan na onome što imaš.
Ljudi će te htjeti naučiti mnogim lošim stvarima, ali ti nauči činiti samo ono što ti srce govori da je dobro.
Ljudi će te učiti da drugog čovjeka cijeniš po izvanjskoj ljepoti. I da je vrijedan onaj koji je mlad, atletski građen, ima puno prijatelja, bogat, ali ti gledaj smo ima li dobro srce i ništa više.
Ne slušaj savjete ljudi koji žive u strahu, bijesu i ljubomori. Ne brini za njih. Neka te ne vole zbog toga kakav si, nek te kritiziraju, nek ti se smiju. Dopusti im to. To što rade ne pripada tebi, nego će se vratiti njima. Budi slobodan, budi svoj i razvijaj svoju osjetljivost, svoju strast i ostvari svoje snove.
A što se tiče ljepote, ... čovjek dobrog srca, bez obzira kako izgleda i što ima, najljepši je čovjek na svijetu.
(Maciej Wiszniewski)
Ljudi će te htjeti naučiti kako povrijediti drugoga, ali ti nauči kako pomoći drugome i kako biti dobra osoba.
Ljudi će te htjeti naučiti kako prevariti drugoga, ali ti nauči kako živjeti u istini i kako biti zahvalan na onome što imaš.
Ljudi će te htjeti naučiti mnogim lošim stvarima, ali ti nauči činiti samo ono što ti srce govori da je dobro.
Ljudi će te učiti da drugog čovjeka cijeniš po izvanjskoj ljepoti. I da je vrijedan onaj koji je mlad, atletski građen, ima puno prijatelja, bogat, ali ti gledaj smo ima li dobro srce i ništa više.
Ne slušaj savjete ljudi koji žive u strahu, bijesu i ljubomori. Ne brini za njih. Neka te ne vole zbog toga kakav si, nek te kritiziraju, nek ti se smiju. Dopusti im to. To što rade ne pripada tebi, nego će se vratiti njima. Budi slobodan, budi svoj i razvijaj svoju osjetljivost, svoju strast i ostvari svoje snove.
A što se tiče ljepote, ... čovjek dobrog srca, bez obzira kako izgleda i što ima, najljepši je čovjek na svijetu.
(Maciej Wiszniewski)
2021-02-20
Reče im Isus: »Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«
2021-02-20
Najbolje nam je to Isus objasnio učeći nas moliti Očenaš: i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Ako ne oprostimo ni nama neće biti oprošteno.wtf wrote:Kako ne oprostiti, kada i sam oproštaj tražiš?!
2021-02-20
2021-02-20
U životu se neće ostvariti sve što želite.
Ponekad ćete izgubiti povjerenje u ljude kojima najviše vjerujete.
Ponekad neće svi dobri ljudi ostati u vašem životu.
Ponekad će vas povrijediti ljudi koje volite ili ćete vi povrijediti njih.
Ponekad nećete pobijediti u svim ratovima, posebno u ratovima koje vodite iznutra.
Ponekad to je život.
Ali život ima i svojih prednosti.
Upoznat ćete ljude koji će vam izmamiti osmijeh na lice.
Dobit ćete poklone koji će vrijediti više od dijamanata.
Pronaći ćete prijateljstva koja će biti jača od svih vaših veza.
Vidjet ćete mjesta na zemlji o kojima niste ni sanjali, a na koja pogledi oduzimaju dah.
Otkrit ćete bogatstva koja se ne mogu vidjeti golim okom, ali osjetit ćete ljubav kakva jeste.
Doživjet ćete radosti koje će oduševiti vaše srce i s oduševljenjem ćete ih se sjećati do cijeli svoj život.
Stoga uživajte u svakoj maloj sreći koju vidite i budite zahvalni za svaku osobu koju sretnete na svom životnom putu.
(Nepoznat autor)
Ponekad ćete izgubiti povjerenje u ljude kojima najviše vjerujete.
Ponekad neće svi dobri ljudi ostati u vašem životu.
Ponekad će vas povrijediti ljudi koje volite ili ćete vi povrijediti njih.
Ponekad nećete pobijediti u svim ratovima, posebno u ratovima koje vodite iznutra.
Ponekad to je život.
Ali život ima i svojih prednosti.
Upoznat ćete ljude koji će vam izmamiti osmijeh na lice.
Dobit ćete poklone koji će vrijediti više od dijamanata.
Pronaći ćete prijateljstva koja će biti jača od svih vaših veza.
Vidjet ćete mjesta na zemlji o kojima niste ni sanjali, a na koja pogledi oduzimaju dah.
Otkrit ćete bogatstva koja se ne mogu vidjeti golim okom, ali osjetit ćete ljubav kakva jeste.
Doživjet ćete radosti koje će oduševiti vaše srce i s oduševljenjem ćete ih se sjećati do cijeli svoj život.
Stoga uživajte u svakoj maloj sreći koju vidite i budite zahvalni za svaku osobu koju sretnete na svom životnom putu.
(Nepoznat autor)
2021-02-20
Smrt nije ništa posebno - samo sam otišao u drugu sobu. Ja sam ja i vi ste vi - što smo si bili, još smo si uvijek. Zovite me mojim starim imenom, razgovarajte sa mnom obično kao i uvijek. Neka ne bude promjene u vašem glasu, neka ne bude usiljen, svečan i žalostan. Smijte se, kao što smo se uvijek smijali našim veselim šalama. Zabavljajte se, smijte se, mislite na mene, molite za mene. Neka ne budem zaboravljen samo zato što me se ne vidi.
Ta čekam vas, negdje blizu, tu iza ugla.
Sve je u redu.
Henry Scott Holland
Ta čekam vas, negdje blizu, tu iza ugla.
Sve je u redu.
Henry Scott Holland
2021-02-20
ZA I UZ
Ako ne stanemo za i uz možda ćemo žaliti. Ne smijemo se bojati stati za i uz ono naše, iskonsko, jer ako i iskonsko nestane gdje ćemo biti i gdje ćemo ići?
Uvijek, kad je trebalo, stajao sam za i uz i ondje gdje su drugi samo pognuli glavu i krenuli naprijed bez trunke suosjećanja potaknuti velikom dozom straha.
Nismo tu da šutimo i pognemo glavu tu smo da govorimo i štitimo svoje!
Fra Ivo Rastočić, Šibenik, 21. 2. 2021.
Ako ne stanemo za i uz možda ćemo žaliti. Ne smijemo se bojati stati za i uz ono naše, iskonsko, jer ako i iskonsko nestane gdje ćemo biti i gdje ćemo ići?
Uvijek, kad je trebalo, stajao sam za i uz i ondje gdje su drugi samo pognuli glavu i krenuli naprijed bez trunke suosjećanja potaknuti velikom dozom straha.
Nismo tu da šutimo i pognemo glavu tu smo da govorimo i štitimo svoje!
Fra Ivo Rastočić, Šibenik, 21. 2. 2021.
2021-02-20
Jedina bitna razlika između čovjeka i životinje jest u religijskoj dimenziji:" To je bit ljudske egzistencije. Ishodište zabrane žrtve i zabrane nasilja. Gdje nestane religije, tamo započinje proces rasapa. Mikro-eugenika je novi oblik ljudske žrtve. Više ne štitimo život od nasilja. Prilagođavamo misterij života sebi samima, za vlastitu korist. Ali nećemo uspjeti. Eugenika je vrhunac intelektualne struje začete prije dva stoljeća, koja predstavlja najveću opasnost za ljudsku vrstu. Čovjek je vrsta koja uvijek može uništiti samu sebe. Iz tog razloga stvorena je religija.
Kada je Friedrich Nietzsche proglasio smrt Boga, zapravo je objavio smrt čovjeka. Eugenika je negacija ljudskog razuma. Tko smatra čovjeka prirodom slučajnosti, kao puku laboratorijsku građu, prenamjenjiv objekt podložan manipulaciji, taj doseže točku na kojoj se čovjeku može učiniti bilo što. To skončava s uništenjem fundamentalne racionalnosti koja pripada ljudskom biću. Tako shvaćen, čovjek prestaje biti čovjekom."
Rene Girard, francuski filozof, antropolog, religiolog i kršćanski apologet
Kada je Friedrich Nietzsche proglasio smrt Boga, zapravo je objavio smrt čovjeka. Eugenika je negacija ljudskog razuma. Tko smatra čovjeka prirodom slučajnosti, kao puku laboratorijsku građu, prenamjenjiv objekt podložan manipulaciji, taj doseže točku na kojoj se čovjeku može učiniti bilo što. To skončava s uništenjem fundamentalne racionalnosti koja pripada ljudskom biću. Tako shvaćen, čovjek prestaje biti čovjekom."
Rene Girard, francuski filozof, antropolog, religiolog i kršćanski apologet
2021-02-20
I tako čitav svijet ushićen što je neki robot sletio na Mars tražeći dokaze drevnog mikrobiološkog života na tom planetu i odgovore na pitanja o nastanku svemira. No, istovremeno isti taj svijet embrij u utrobi žene, zigotu i sve susljedne stadije embriogeneze, kudikamo veće i kompleksnije organizme – od tog drevnog mikrobiološkog života – proglašava neživim. Pa svijet, ne da nije ushićen zbog začeća svakog čovjeka, već osporava istog i rat podiže kako bi nametnuo da začeće unutar oplođene jajne stanice nije život, nije čovjek. Isti taj svijet tražeći život negdje daleko, ne vidi pored svojih vrata život koji umire od gladi, ostavljen i pogažen, bez krova i dostojanstva. Kada čovjek bude ushićen zbog začeća svakog djeteta, zbog života svakog čovjeka i svega živoga što nas i ovdje okružuje, tada će se moći iskreno radovati svakom drevnom mikrobiološkom životu – svakom životu. “O tempora, o mores!” – “Čudnih li vremena, čudnih li običaja!”
2021-02-20
Page 31 of 31 • 1 ... 17 ... 29, 30, 31
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 31 of 31