Nenin lega Šonja: kaže da baš i nema podloge za nastalu euforiju
Page 1 of 1
Nenin lega Šonja: kaže da baš i nema podloge za nastalu euforiju
http://www.telegram.hr/biznis-tech/analiticar-sonje-komentirao-je-moodysovo-izvjesce-kaze-da-bas-i-nema-razloga-za-euforiju-koja-je-nastala/
Kermit-
2014-04-17
Re: Nenin lega Šonja: kaže da baš i nema podloge za nastalu euforiju
Analitičar Šonje komentirao je Moody’sov izvještaj; kaže da baš i nema podloge za nastalu euforiju
Prenosimo kratki komentar koji je objavio cijenjeni ekonomist
Kermit-
2014-04-17
BUDIMO REALNI, SORRY!
Objave o rastu BDP-a (3,4% zadnji kvartal 2016. u odnosu na zadnji kvartal 2015.) i promjenama rejtinga (Moody's je jučer objavio da izgledi više nisu negativni nego stabilni) neke ljude potiču na ushićenje. Načitao sam se i naslušao puno nabrijanih objava zadnjih dana.
Međutim, Hrvatska je i dalje ona ista, u EU razmjerima zaostala, sporovozna i političkom ludošću natopljena zemlja u kojoj se svako stršanje, kreativnost, inicijativa i «thinking outside the box» sijeku u korijenu.
Budimo realni. Prvo, Moody's je samo rekao da su nam izgledi stabilni, ne više negativni. Ne prijeti pad rejtinga, nego su stvari stabilne. Kažu da nam je javni dug i dalje latentna prijetnja koja se vidi i kada nam ide dobro. Dakle, imamo stabilnost u letargiji koja je malo prekinuta nekim rastom.
Drugo, rast BDP-a ne govori mnogo kada se gleda u odnosu na razdoblje pred godinu dana. Trenutni momentum BDP-a mjeri se tako da se gleda promjena u odnosu na prethodni kvartal, iz čega se isključe sezonski utjecaji. Kada se stvari tako (ispravno) gledaju, onda se vidi da smo u okviru EU prilično prosječni, dok našoj slavenskoj i baltičkoj «braći», čiji se stupići nalaze u desnom dijelu slike, i dalje možemo samo mahati «pa-pa», i dalje tužno gledajući u njihova leđa. Jedini je problem što to i dalje gotovo nitko ne vidi.
Sorry.
Objave o rastu BDP-a (3,4% zadnji kvartal 2016. u odnosu na zadnji kvartal 2015.) i promjenama rejtinga (Moody's je jučer objavio da izgledi više nisu negativni nego stabilni) neke ljude potiču na ushićenje. Načitao sam se i naslušao puno nabrijanih objava zadnjih dana.
Međutim, Hrvatska je i dalje ona ista, u EU razmjerima zaostala, sporovozna i političkom ludošću natopljena zemlja u kojoj se svako stršanje, kreativnost, inicijativa i «thinking outside the box» sijeku u korijenu.
Budimo realni. Prvo, Moody's je samo rekao da su nam izgledi stabilni, ne više negativni. Ne prijeti pad rejtinga, nego su stvari stabilne. Kažu da nam je javni dug i dalje latentna prijetnja koja se vidi i kada nam ide dobro. Dakle, imamo stabilnost u letargiji koja je malo prekinuta nekim rastom.
Drugo, rast BDP-a ne govori mnogo kada se gleda u odnosu na razdoblje pred godinu dana. Trenutni momentum BDP-a mjeri se tako da se gleda promjena u odnosu na prethodni kvartal, iz čega se isključe sezonski utjecaji. Kada se stvari tako (ispravno) gledaju, onda se vidi da smo u okviru EU prilično prosječni, dok našoj slavenskoj i baltičkoj «braći», čiji se stupići nalaze u desnom dijelu slike, i dalje možemo samo mahati «pa-pa», i dalje tužno gledajući u njihova leđa. Jedini je problem što to i dalje gotovo nitko ne vidi.
Sorry.
Kermit-
2014-04-17
OK, ne slažu se oko optimizma, no i jedan idrugi zajedno sa Dalićkom i Marićem misle da bi država trebala imati suficit kako bi se nešto promijenilo
Guest- Guest
Nenad Bakic Problem s tvojim prethodnim postom nije bio u sadržaju makro stanja Hrvatske nego u tzv. 'straw man argumentu', naime objašnjavanju 'nekima' (kojima?) koji navodno 'nabrijavaju' da rast BDP i izgledno povećanje rejtinga znači više nego što oni to kažu pa se onda raspravlja s nečim što oni nisu rekli.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Straw_man
Straw man - Wikipedia
based on giving the impression of refuting an opponent's argument, while refuting an argument that was not…
EN.WIKIPEDIA.ORG
Like · Reply · 2 · 2 hrs
Velimir Šonje Zao mi je sto si se u tome prepoznao, ja te nisam prozvao, a moje su kritike, poznato je, upućene uglavnom kreatorima politike. No, takodjer, tvoje kritike koje upućuješ "ekonomskoj struci" generalno nisu previše pažljivo targetirane, pa bi se ista kritika koju upućuješ meni mogla primijeniti na neke tvoje komentare.
Unlike · Reply · 1 · 2 hrs
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Straw_man
Straw man - Wikipedia
based on giving the impression of refuting an opponent's argument, while refuting an argument that was not…
EN.WIKIPEDIA.ORG
Like · Reply · 2 · 2 hrs
Velimir Šonje Zao mi je sto si se u tome prepoznao, ja te nisam prozvao, a moje su kritike, poznato je, upućene uglavnom kreatorima politike. No, takodjer, tvoje kritike koje upućuješ "ekonomskoj struci" generalno nisu previše pažljivo targetirane, pa bi se ista kritika koju upućuješ meni mogla primijeniti na neke tvoje komentare.
Unlike · Reply · 1 · 2 hrs
Kermit-
2014-04-17
Više nisu lege, Neno plače u pred monitorom
Kermit-
2014-04-17
i svaki bromance jednom dođe kraju
Guest- Guest
Velimir Šonje
2 hrs ·
BUDIMO REALNI, SORRY (2. DIO)
S obzirom da je prethodni status izazvao veću (i kvalitetniju) raspravu nego što sam očekivao, moram pojasniti neke stvari.
Moja kritika «nabrijavanja» interpretacija aktualne situacije ide za podsjećanjem da hrvatske fundamentalne slabosti nisu manje ako sada imamo rast. I bez da izgovorim riječ Agrokor, mogu izgovoriti riječi javna administracija, mirovinski i zdravstveni sustav, pravosuđe, porezi, državna poduzeća i neporezna davanja, ili kao što nas je Lucijan Carić u raspravi podsjetio, mogu reći magičnu riječ tuneli (iako su fontane aktualnija metafora za političke perverzije, no o tome više u statusu večeras ili sutra).
Na fundamente se ne može zaboraviti. Slabi fundamenti (temelji) djeluju različito, zavisno o nizu složenih okolnosti. Oni godinama ne moraju izazvati recesiju. Ne moraju niti usporiti rast u odnosu na neposrednu prošlost. Grčka je dugo i brzo rasla prije krize. Međutim, loši fundamenti rast čine manjim nego što bi mogao biti. Stoga se razvojni utjecaj fundamenata vidi tek kroz odnos prema drugim zemljama u dugom roku.
Slika pokazuje kako se kretao odnos između (uspješne) Estonije i (neuspješne) Hrvatske u ovome stoljeću. Realni BDP po stanovniku Estonije 2001. bio je niži nego u Hrvatskoj, a sada je oko 20% veći. Slika pokazuje proces kako je do toga došlo. U razdobljima rasta Estonija je rasla puno brže od Hrvatske. U razdobljima pada Estonija je padala brže od Hrvatske. No, broj godina rasta bio je puno veći od broja godina pada, pa nas je Estonija s vremenom (ozbiljno) pretekla. Moja procjena realnog BDP po stanovniku za 2016. pokazuje da je Hrvatska prvi put nakon 2008. rasla brže od Estonije, no to je dobrim dijelom plod pada broja stanovnika.
Donji prikaz ima posredne veze s (dugoročnim) prognozama utoliko što se fundamenti veoma sporo mijenjaju. Neki su se poboljšali: ušli smo u EU, imamo rezervu u korištenju EU fondova, privatni sektor u nekim industrijama (IT, turizam) pokazao je solidnu sposobnost za ulaganja i inovacije. No, većina fundamentata i dalje je slaba i ograničavat će rast u narednim godinama, bez obzira na to hoće li prosječna stopa rasta iznositi 0%, 2% ili 4%.
Dakle, ovdje nije riječ o kratkoročnim prognozama, kao što su neki komentatori popodnevnog posta ispravno uočili. Ako ne bismo mogli govoriti o fundamentalnim slabostima i relativnim razvojnim položajima kadgod su kratkoročne prognoze dobre, ispod radara bi nam prošlo još više smeća, a onda bi nas nagomilana hrpa iznenadila kad se ekonomija rashladi. To je ona metafora o smeću na dnu plićaka koje se vidi tek kad se plima povuče.
Kermit-
2014-04-17
Similar topics
» Ko to kaže, ko to laže, da Srbija nema more...
» Kad Sonja voli Halida
» Putin kaže da i dalje vjeruje u pobjedu u Ukrajini: "U to nema sumnje"
» Vlada je spiskala 600.000 naših kuna na fijasko s avionima. Kaže da "nema štete"
» Server "skuvao" plan za Bajdena: Nema otcepljenja RS, priznati nezavisnost tzv. Kosova, Angela da kaže
» Kad Sonja voli Halida
» Putin kaže da i dalje vjeruje u pobjedu u Ukrajini: "U to nema sumnje"
» Vlada je spiskala 600.000 naših kuna na fijasko s avionima. Kaže da "nema štete"
» Server "skuvao" plan za Bajdena: Nema otcepljenja RS, priznati nezavisnost tzv. Kosova, Angela da kaže
Page 1 of 1