Dobar trenutak za zaduživanje u inozemstvu
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Dobar trenutak za zaduživanje u inozemstvu
Šantić: Ovo je dobar trenutak za zaduživanje u inozemstvu
Ministar financija Zdravko Marić dogovara danas u Londonu izdanje obveznice vrijedne milijardu eura. Analitičari smatraju da je izabran dobar tajming za zaduživanje te očekuju povoljne kamatne stope
Prema najavama ministra Marića, država se planira zadužiti za milijardu eura na rok od deset godina. U ministarstvu očekuju da će se prinos kretati od tri do 3,5 posto.
U usporedbi s drugim članicama Europske unije to je i dalje visoka cijena zaduživanja, ali ipak znatno niža nego ranijih godina.
'Smatram da je tajming za zaduženje dobar. Zahvaljujući monetarnoj politici Europske središnje banke, kamatne stope su niske, a likvidnost visoka', ističe Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke
Dobrim prilikama za zaduživanje pridonose i makroekonomski trendovi koji upućuju na ubrzavanje gospodarskog rasta i smanjivanje deficita.
S obzirom na povoljne okolnosti, Šantić smatra da ne bi bilo iznenađenje da iznos zaduženja bude i viši od milijardu eura.
Pozitivni trendovi u gospodarstvu odrazili su se i na premiju rizika Hrvatske koja je trenutačno najniža u posljednjih sedam godina.
Naime, početkom tjedna premija rizika mjerena petogodišnjim CDS (Credit Default Swap) spreadom pala je na 176 baznih poena, a prinos do dospijeća na najdulju inozemnu hrvatsku državnu obveznicu koja dospijeva za osam godina, pao je na 2,7 posto, najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/santic-ovo-je-dobar-trenutak-za-zaduzivanje-u-inozemstvu-20170310
Guest- Guest
Re: Dobar trenutak za zaduživanje u inozemstvu
OPTIMIZAM BUJA
Hrvatska je angažirala međunarodne banke Citi, HSBC, Morgan Stanley i Unicredit kao organizratore sastanka s investorima u obveznice u petak, 10. ožujka u Londonu, piše u četvrtak agencija Reuters
Kako se dodaje, nakon toga moglo bi uslijediti izdanje 10-godišnje euroobveznice.
U agenciji podsjećaju da je u lipnju prošle godine Hrvatska je zbog domaćih političkih neizvjesnosti odustala od zaduživanja na inozemnom tržištu u eurima. I tada su kao aranžeri bile angažirane spomenute četiri banke.
Krajem veljače ministar financija Zdravko Marić najavio je da će sljedeće zaduženje države biti na međunarodnom tržištu, i to vjerojatno u euru.
'Sljedeći korak bi nam trebala biti euroobveznica, odnosno izdanje na međunarodnom tržištu. U ovom trenutku smo skloniji euru nego dolaru, ali pratimo događanja na financijskim tržištima i vodit ćemo se oportunistički kod donošenja odluke i pragmatično gledati gdje i na koji način možemo postići najbolje uvjete', kazao je tada Marić.
Istaknuo je i kako optimizam 'u ovoj dosta zahtjevnoj i izazovnoj godini za po pitanju dospijeća' daje zadnje zaduženje države na domaćem tržištu uz povijesno najniži prinos (petogodišnja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnja od 2,95 posto).
Kod novog zaduženja, naglasio je ministar financija, vodit će se računa i da ono bude na tragu nedavno donesene Strategije upravljanja javnim dugom, kojom je zacrtano 'ne samo aktivno upravljanje javnim dugom u smislu produljenja ročnosti, nego i po povoljnijim uvjetima'.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/maric-sutra-u-londonu-na-popravnom-20170309
Sad smo dobri pa se možemo zadužiti
Hrvatska je angažirala međunarodne banke Citi, HSBC, Morgan Stanley i Unicredit kao organizratore sastanka s investorima u obveznice u petak, 10. ožujka u Londonu, piše u četvrtak agencija Reuters
Kako se dodaje, nakon toga moglo bi uslijediti izdanje 10-godišnje euroobveznice.
U agenciji podsjećaju da je u lipnju prošle godine Hrvatska je zbog domaćih političkih neizvjesnosti odustala od zaduživanja na inozemnom tržištu u eurima. I tada su kao aranžeri bile angažirane spomenute četiri banke.
Krajem veljače ministar financija Zdravko Marić najavio je da će sljedeće zaduženje države biti na međunarodnom tržištu, i to vjerojatno u euru.
'Sljedeći korak bi nam trebala biti euroobveznica, odnosno izdanje na međunarodnom tržištu. U ovom trenutku smo skloniji euru nego dolaru, ali pratimo događanja na financijskim tržištima i vodit ćemo se oportunistički kod donošenja odluke i pragmatično gledati gdje i na koji način možemo postići najbolje uvjete', kazao je tada Marić.
Istaknuo je i kako optimizam 'u ovoj dosta zahtjevnoj i izazovnoj godini za po pitanju dospijeća' daje zadnje zaduženje države na domaćem tržištu uz povijesno najniži prinos (petogodišnja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnja od 2,95 posto).
Kod novog zaduženja, naglasio je ministar financija, vodit će se računa i da ono bude na tragu nedavno donesene Strategije upravljanja javnim dugom, kojom je zacrtano 'ne samo aktivno upravljanje javnim dugom u smislu produljenja ročnosti, nego i po povoljnijim uvjetima'.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/maric-sutra-u-londonu-na-popravnom-20170309
Guest- Guest
cisto mi cudno jer je cijena zlata otisla gore,ali tko zna...kakvi su ovdje aranzmani u pitanju..bt ce prodaja drzavne platine..
Guest- Guest
dobar potez marica/vlade
jos kad uvedu porez na nekretnine pa se zavrti novac i urede knjige...
jos kad uvedu porez na nekretnine pa se zavrti novac i urede knjige...
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
da je lako ne bi se zvalo zivot
a nije ni lose , budimo realni
malo se radi a solidno zivi
nek se pedaliranje nastavi
2014-04-12
tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
Guest- Guest
pismejker wrote:tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
kako tko , ja znam za bolje i ono ima svoju cijenu
za moj nacin zivota bolje ovdje , razumijem i ljude koji zele nesto drugo
njima bolje tamo
tko hoce zaradit isto dobro ovdje , ne ulazim sad nacin/detalje
Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste, a usporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti. Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša, ljudi čije bogatstvo prelazi vrijednost od milijun dolara, ili sedam milijuna kuna. Sada ima ukupno 11.900 »dolarskih« milijunaša, što je četiri posto više nego 2015. godine. Broj takvih milijunaša u Hrvatskoj danas je 30 posto veći nego prije deset godina, prema godišnjem izvješću londonske konzultantske kuće Knight Frank.
Last edited by debotoijusto on 11/3/2017, 10:58; edited 1 time in total (Reason for editing : cccccccccccccccccccccccc)
2014-04-12
cuj,u zdravom konkurentskom okruzju to postici je oke,no vidim kako to doli ide..veze i poznanstva,mita i korupcija..debotoijusto wrote:pismejker wrote:tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
njima bolje tamo
tko hoce zaradit isto dobro ovdje , ne ulazim sad nadin/detalje
Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste, a usporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti. Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša, ljudi čije bogatstvo prelazi vrijednost od milijun dolara, ili sedam milijuna kuna. Sada ima ukupno 11.900 »dolarskih« milijunaša, što je četiri posto više nego 2015. godine. Broj takvih milijunaša u Hrvatskoj danas je 30 posto veći nego prije deset godina, prema godišnjem izvješću londonske konzultantske kuće Knight Frank.
Znam kako je kad ti lokalna vlast radi druck,ucjenjuje te,a lokalni serifi bi samo da izmuzu nesto za sebe..
SA TIM se ne zelim zamarati,nego odraditi,i pustiti mozak na pasu..s druge strane gledati kako obicni narod jebe jeza u bolju,postalo i je mucno..
Zaraditi 1 milijun Ojra,nije lako niti u Svabiji,ali radi zdrave konkurencije...doli..??mmmmhhh.. debelo moras nekom stati na kicmu i vrat i zdrobiti ih da taj nivo para vidis..patio sam se dosegnuti 1-2 milijuna kuna,bruto,pa dok otplatis ovo i ono,poreze,place,picke materine,kazne,materijal,a ne budes isplacen za svoj dio,pa onda opet trosli lovu svoju,da sve funkcionira i nadalje,iako te ne isplacuju,nego pustaju nakapaljku..ma nos to u 6 picki materini..nikad vise..
Guest- Guest
Buja hehehe kakvo jeftino manipuliranje jedino što buja je broj ovrha i blokada maltene ne znam majstora koji mi nije rekao da je pod blokadom pa ako može na ruke bez pdvea, ali no u Zagrebu vjerojatno bujadeda wrote:OPTIMIZAM BUJASad smo dobri pa se možemo zadužiti
Kermit-
2014-04-17
ti si ovo čak i editovo, majkobožja toliko da je netko neusuvisaodebotoijusto wrote:pismejker wrote:tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
njima bolje tamo
Kermit-
2014-04-17
asilovski wrote:ti si ovo čak i editovo, majkobožja toliko da je netko neusuvisaodebotoijusto wrote:pismejker wrote:tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
njima bolje tamo
samo cinjenice
jel posla ima - ima , cak nedostaje ljudi
jel ovo dobro zaduzenje - je po svim osnovama
jel mozes otici radit u 20-ak okolnih drzava i sutra pocet radit - mozes
dakle optimizam trenutno utemeljen i pozeljan za poslovanje i odnose , ekonomski
drustveno stanje lose a jbg. za to su krive neke druge stvari i nije tema
2014-04-12
Hehe priče iz nepričije ti si ko predizborni pamflet mjesec dana nakon izboradebotoijusto wrote:asilovski wrote:ti si ovo čak i editovo, majkobožja toliko da je netko neusuvisaodebotoijusto wrote:pismejker wrote:tja..dobro je kad se ne zna za bolje..kad se sazna,onda postaje problem..debotoijusto wrote:da je lako ne bi se zvalo zivot
njima bolje tamo
[size=34]Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste, a usporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti. Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša, ljudi čije bogatstvo prelazi vrijednost od milijun dolara, ili sedam milijuna kuna. Sada ima ukupno 11.900 »dolarskih« milijunaša, što je četiri posto više nego 2015. godine. Broj takvih milijunaša u Hrvatskoj danas je 30 posto veći nego prije deset godina, prema godišnjem izvješću londonske konzultantske kuće Knight Frank.[/size]
samo cinjenice
jel posla ima - ima , cak nedostaje ljudi
jel ovo dobro zaduzenje - je po svim osnovama
jel mozes otici radit u 20-ak okolnih drzava i sutra pocet radit - mozes
dakle optimizam trenutno utemeljen i pozeljan za poslovanje i odnose , ekonomski
drustveno stanje lose a jbg. za to su krive neke druge stvari i nije tema
Kermit-
2014-04-17
za zaduživanje ne postoji loš trenutak,samo to vraćanje,j.m.ko ga god smisli,nas bude u grob pospremilo.
Mariću samo naprijed samo zaobiđi nervozne ruse,ti svaku pozajmicu shvate ozbiljno.
Mariću samo naprijed samo zaobiđi nervozne ruse,ti svaku pozajmicu shvate ozbiljno.
vili40-
2015-08-02
lagana jutarnja polucija na Šonju i Nenu, a i debelousti je isto vidno oduševljen, subotno kenjanje i bujanje optizma štaš boljekic wrote:
deda svršava
Kermit-
2014-04-17
kic wrote:
deda svršava
i watch you watching me getting off
Guest- Guest
deda štrca po šonjideda wrote:kic wrote:
deda svršava
i watch you watching me getting off
Kermit-
2014-04-17
svaki dug se mora vratiti s novcem koji nije dug..
a vratit će ga lupači pečata? haha
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» So na ranu: Ako je dobar Severnoj Koreji, dobar je i nama
» Novo zaduživanje - sprema se još 5,5 milijardi kuna obveznica i 2 mlrd. trezoraca
» Lukašenko: Živ sam i nisam u inozemstvu
» Rekordne uplate s rada u inozemstvu
» Israelci - stručnjaci za "akcije" u inozemstvu
» Novo zaduživanje - sprema se još 5,5 milijardi kuna obveznica i 2 mlrd. trezoraca
» Lukašenko: Živ sam i nisam u inozemstvu
» Rekordne uplate s rada u inozemstvu
» Israelci - stručnjaci za "akcije" u inozemstvu
Page 1 of 3