U Haagu počinje žalbena rasprava za hrvatsku šestorku
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
U Haagu počinje žalbena rasprava za hrvatsku šestorku
Pred haškim sudom, od 20. ožujka počinje žalbena rasprava u predmetu optužnice za ratne zločine protiv nekadašnjeg vojnog i političkog vrha Herceg-Bosne, Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Brune Stojića i Berislava Pušića.
Na službenim stranicama haškog Tribunala najavljen je raspored iznošenja obrane šestorice bh. Hrvata. Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić obranu će iznositi od ponedjeljka, 20. ožujka do utorka 28. ožujka kada je zakazana završna rasprava. Raspored izgleda ovako: ponedjeljak, 20. ožujka Jadranko Prlić; utorak, 21. ožujka Bruno Stojić; srijeda, 22. ožujka Slobodan Praljak; četvrtak 23. ožujka Milivoj Petković; petak, 24. ožujka Valentin Ćorić; ponedjeljak, 27. ožujka Berislav Pušić; utorak 28. ožujka završna rasprava.
Za podsjetiti je da je Presuda Pretresnog vijeća izrečena je 29. svibnja 2013. i to: Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.
Čak 14 godina provedenih u pritvoru, ovu šestoricu čini najdulje pritvorenim osumnjičenim osobama ikada na Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu.
Nitko od šestorice nije prihvatio nepravomoćnu presudu već su najavili žalbe. Da su se s ovim kaznama usuglasili, kao i uzevši u obzir pogodnost da nakon dvije trećine dosuđene kazne provedene u zatvoru (pritvoru) mogu zatražiti prijevremeno puštanje, većina od njih bi već bila na slobodi.
Po istom, Berislav Pušić već odavno bi trebao biti na slobodi kao i Ćorić također na slobodi, a Praljak i Petković bili bi oslobođeni za nešto manje od tri, a Prlić za oko pet godina.
Međutim, svi su uputili žalbe na prvostupanjsku presudu, ostajući i dalje pritvorskoj jedinici haškog suda ne želeći prihvatiti tezu o ‘udruženom zločinačkom pothvatu’, a sukladno kojoj su im i dodijeljene vrlo visoke zatvorske kazne ali i osuđena tadašnja politika i Domovisnki rat Hrvata u BiH, ali i Hrvatskoj.
Godinama zanemarivani
Tijekom cijelog procesa, a koji je svojim sadržajem usko povezan i sa susjednom Republikom Hrvatskom, na isti nije reagirala ili se potpuno indiferentno ponašala i sama Hrvatska ali i vodeći politički predstavnici Hrvata u BiH, koji su značajniju pozornost na ovaj proces počeli pridavati tek nakon kvalifikacije ‘udruženi zločinački pothvat’, odnosno, tek posljednje tri godine.
No, ono što je posebno zanimljivo je da se u postupak i to u ulozi ‘prijatelja suda’, nakon toliko godina, željela uključiti i Republika Hrvatska i to nakon što je prvostupanjskom presudom (nepravomoćno) utvrđeno da je šestorka bila dijelom udruženog zločinačkog pothvata, a čime se obuhvaća i susjedna država – Hrvatska.
Predsjednik Haaškog suda Agius je u odluci naveo da uključenost Hrvatske u žalbeni predmet “ne bi bila od koristi Vijeću” te je zahtjev odbijen. Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi “ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje”.
“Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti”, odlučilo je haško vijeće.
Nožica: Vlasti Republike Hrvatske da ništa nisu učinile kako bi pomogle obrani optuženih u pobijanju udruženog zločinačkog pothvata
U ovom kontekstu treba podsjetiti na jednu od izjava Senke Nožice, odvjetnice Brune Stojića, koja je nakon izricanja prvostupanjske presude optužila vlasti Republike Hrvatske da ništa nisu učinile kako bi pomogle obrani optuženih u pobijanju udruženog zločinačkog pothvata.
“Ovo prvi put javno govorim, ali moram naglasiti da hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata. Tražila sam osobno od ministarstva pravosuđa da nam omoguće stručnjaka iz ustavnog prava koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg-Bosne, koja je prema optužnici uspostavljena radi izvršenja zločina. Mi smo tvrdili da to nije točno, da je hrvatsko vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom pozvalo hrvatski narod u BiH da glasuje za neovisnu BiH. Od ministarstva pravosuđa dobili smo odgovor da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta”, rekla je tada Nožica.
Ona je također kazala i da je čak bilo problema da netko iz hrvatskog ministarstva obrane dođe svjedočiti i potvrditi da je Hrvatska slala oružje Bosni i Hercegovini, a na kraju su tek osobnim vezama uspjeli dobiti tri osobe za svjedoke koji su radili u logistici ministarstva obrane.
http://poskok.info/wp/povijesno-za-hrvate-u-haagu-pocinje-zalbena-rasprava-za-hrvatsku-sestorku/
............................
Brzo će to biti gotovo, ajde da se i to zaključi već jednom.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: U Haagu počinje žalbena rasprava za hrvatsku šestorku
Sad ako se potvrdi udruženi zločinački pothvat, hoće li Sarajevo podnijeti tužbu za agresiju?
I pika li se tu predsjedništvo?
2015-08-06
Biće interesantno u svakom slučaju-epikur37 wrote:Sad ako se potvrdi udruženi zločinački pothvat, hoće li Sarajevo podnijeti tužbu za agresiju?
dzango wrote:Biće interesantno u svakom slučaju-epikur37 wrote:Sad ako se potvrdi udruženi zločinački pothvat, hoće li Sarajevo podnijeti tužbu za agresiju?
Svakako.
No ako naši dečki budu oslobođeni i padne krimen s HercegBosne ...stvar gotova.
Ako pak bude potvrđena presuda e tu je onda križaljka?
Blago sam pesimističan i vjerujem da će presuda biti potvrđena 60%, ne zato što za nju ima osnova nego jer je politika koja stoji iza sudišta tako se složila.
2015-08-06
Politika će u svakom slučaju presuditi. Haški sud je jednostavno takva konstrukcija.
koje odvratne zlocinacke face...
2016-11-17
govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
I što sad ako se potvrdi presuda za HRHB kao udruženi zločinački s Tuđmanom u priči...pokrećete li tužbu za agresiju ;) :)
2015-08-06
es
Ja nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
I što sad ako se potvrdi presuda za HRHB kao udruženi zločinački s Tuđmanom u priči...pokrećete li tužbu za agresiju ;) :)
2016-11-17
govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
a kako odlučuje predsjedništvo po tom pitanju, jednoglasno ili većinom?
2015-08-06
Kako Bakir kaže. Tako isto i Govinda.epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
dzango wrote:Kako Bakir kaže. Tako isto i Govonda.epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
Nda, baš me zanima da li bi govinda u tom slučaju podržao tužbu protiv hrvatske.
Odnosno mislili li da bošnjaci i njihov član trebaju pokrenuti inicijativu za tužbu ili priznati HRHB kao legitimnu :)
Last edited by epikur37 on 5/3/2017, 23:43; edited 1 time in total
2015-08-06
J
A jebo te Bakir, jesam ja u Predsjednistvu? Ja da sam na Bakirovom mjestu, tuzibo bih Hrvatsku, ako me to pitas...de pitaj otvoreno, sta stalno uvijas ko neka pickica...eto ti je dosao brat cetnik dzango pa sa njim nastavi planove....epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
2016-11-17
Govinda se tebi sjeti malo one tvoje babe sa celerom sto je familiju spasila od Nijemaca....dzango wrote:Kako Bakir kaže. Tako isto i Govinda.epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
2016-11-17
govinda wrote:JA jebo te Bakir, jesam ja u Predsjednistvu? Ja da sam na Bakirovom mjestu, tuzibo bih Hrvatsku, ako me to pitas...de pitaj otvoreno, sta stalno uvijas ko neka pickica...eto ti je dosao brat cetnik dzango pa sa njim nastavi planove....epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:govinda wrote:koje odvratne zlocinacke face...
Pa tako, mogao si reći odmah a ne da te cimamo a ti bježiš ;)
2015-08-06
I još ostaje pitanje kako odlučuje predsjedništvo?
Jednoglasno konsenzusom ili preglasavanjem?
2015-08-06
Pa sto, picko, ne pitas direktno nego me ispitujes kako se glasa u Predsjednistvu...da li ce Bakir podnijeti kakvu tuzbu, pitaj njega...ja ne odlucujem o tome kao ni ostalih 3 miliona gradjana...epikur37 wrote:govinda wrote:JA jebo te Bakir, jesam ja u Predsjednistvu? Ja da sam na Bakirovom mjestu, tuzibo bih Hrvatsku, ako me to pitas...de pitaj otvoreno, sta stalno uvijas ko neka pickica...eto ti je dosao brat cetnik dzango pa sa njim nastavi planove....epikur37 wrote:govinda wrote:esJa nemam ovlastenja za pokretanje takve tuzbe, moraces uputiti pismo Predsjednistvu....epikur37 wrote:
Pa tako, mogao si reći odmah a ne da te cimamo a ti bježiš ;)
2016-11-17
Fakat ne znam, znam da se stalno svadjaju oko nacina glasanja...i svaki put mijenjaju stav o tome...epikur37 wrote:I još ostaje pitanje kako odlučuje predsjedništvo?
2016-11-17
Pa dobro, drago mi je da si ti rekao svoje i da podržavaš tužbu protiv Hrvatske za agresiju u slučaju presude hercegbosni.
ali s druge strane je jako važno utvrditi način donosenja odluka u predsjedništvu, čisto političke dedukcije radi ;)
ali s druge strane je jako važno utvrditi način donosenja odluka u predsjedništvu, čisto političke dedukcije radi ;)
2015-08-06
govinda wrote:Fakat ne znam, znam da se stalno svadjaju oko nacina glasanja...i svaki put mijenjaju stav o tome...epikur37 wrote:I još ostaje pitanje kako odlučuje predsjedništvo?
Malo ću to istražiti jer ako se odluke donose samo jednoglasno to je već osnov federalizma :)
Svaki član ima pravo veta a svaki član je jedan narod.
2015-08-06
pa sljedeci put pitaj direktno ono sto te zanima, nemoj mi tog pederastog uvijanja izokola...epikur37 wrote:Pa dobro, drago mi je da si ti rekao svoje i da podržavaš tužbu protiv Hrvatske za agresiju u slučaju presude hercegbosni.
2016-11-17
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» INDEX - osuda hercegovačke šestorke u Haagu bila bi dobra za Hrvatsku
» Grobari u Haagu skandirali ime ratnog zlocinca
» OREŠKOVIĆ NAPAO HAŠKI SUD: Vi ste oruđe velikosrpske politike, vraćajte nam hercegbosansku šestorku!
» Sumadinac Zika branio je Hrvatsku:'Dolazim iz cetnickog kraja ali branim hrvatsku demokratiju.'
» Zašto Plenkovićeva ministrica šuti i ne brani hrvatsku kulturu i Hrvatsku od laži o Miri Furlan?
» Grobari u Haagu skandirali ime ratnog zlocinca
» OREŠKOVIĆ NAPAO HAŠKI SUD: Vi ste oruđe velikosrpske politike, vraćajte nam hercegbosansku šestorku!
» Sumadinac Zika branio je Hrvatsku:'Dolazim iz cetnickog kraja ali branim hrvatsku demokratiju.'
» Zašto Plenkovićeva ministrica šuti i ne brani hrvatsku kulturu i Hrvatsku od laži o Miri Furlan?
Page 1 of 4