Libertarijanac Luka Popov. Čemu vojni rok ako doma nesmijemo imati oružje??
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Libertarijanac Luka Popov. Čemu vojni rok ako doma nesmijemo imati oružje??
http://direktno.hr/en/2014/kolumne/76327/Luka-Popov-za-Direktno-%C4%8Cemu-vojni-rok-ako-ne-smijemo-imati-oru%C5%BEje.htm
[size=38]Luka Popov za Direktno: Čemu vojni rok, ako ne smijemo imati oružje?
Dr. sc. Luka Popov, rođen u Splitu, završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na temi iz teorijske fizike. Danas samostalno radi kao konzultant, kolumnist i javni komentator društvenih zbivanja. Aktivan je u nekoliko organizacija civilnog društva i potpredsjednik Zaklade Vigilare. Od danas piše za Direktno.hr pod egidom tako prirodnom za jednog fizičara - ''Akcija i reakcija''.
U principu se slažem s argumentima pobornika uvođenja vojnog roka, a posebno onima koji počivaju na činjenici slabosti europskih nacija koje su podlegle feminiziranoj (ili bolje: de-maskulaniziranoj) kulturi. Ipak, smatram da se u cijeloj ovoj raspravi premalo govori o podjednako važnoj, ako ne i još važnijoj temi: pravu na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja za samoobranu.
Kontradiktorne najave
Tako s jedne strane imamo Predsjednicu koja aktualizira pitanje fizičke nacionalne sigurnosti, a s druge strane ministra Orepića koji je odmah po preuzimanju ministarske fotelje najavio da će od 1. siječnja podići kriterije za legalnu nabavu vatrenog oružja, tako da će običnom građaninu koji poštuje zakon nabava oružja praktički postati onemogućena.
Kakvog onda ima smisla uvoditi vojni rok, ako nakon tih par tjedana čovjek i dalje ostaje goloruk, nesposoban zaštititi ono prvo i osnovno vrijedno zaštite: svoj život, svoju obitelj, svoju imovinu? Usporedimo li ovo s postupkom njegovog kolege iz Češke koji je pokrenuo inicijativu promjene ustava kako bi svojim građanima omogućio pravo na samoobranu, zaista se možemo zapitati živimo li na istom kontinentu.
Radikalni islamizam: realna sigurnosna prijetnja
Ključno je pitanje: koja to sigurnosna prijetnja danas prijeti Europi, a samim time i Hrvatskoj?
Promatrajući trenutnu geopolitičku situaciju, moram priznati da mi je teško vidjeti ozbiljnu sigurnosnu ugrozu od organiziranog vojnog napada. S druge strane, sigurnosna ugroza Europe od strane ISIS-a i radikalnih islamista postaje sve konkretnija i očitija. A budući da ovaj neprijatelj ne koristi tradicionalnu vojsku i vojne napade, bojim se da je u ovom slučaju vojska kao takva od male koristi.
Stvar je u suštini vrlo jednostavna: želimo li se obraniti od ove prijetnje, hitno je potrebno povući sve mjere i zakonske akte koji europskim muškarcima uskraćuju pravo na neposrednu samoobranu. Zapitajmo se kako bi npr. završio napad na Charlie Hebdo da su svi muškarci u redakciji tog kobnog dana bili naoružani osobnim vatrenim naoružanjem. Da li bi do nekih napada uopće došlo kada bi teroristi znali da europski muškarci nisu kao glineni golubovi?
Švicarska nema vojsku - Švicarska jest vojska!
U tom smislu možemo se ugledati na najrazvijeniju, najbogatiju, najsigurniju i za život najpoželjniju europsku državu - Švicarsku. Malo je poznat podatak da Švicarska, za koju se često ističe da formalno nema vojsku, ima obvezni vojni rok u trajanju od 5 mjeseci. Još je manje poznat podatak da nakon odsluženog vojnog roka ročnik dobiva mogućnost da zadrži svoje osobno naoružanje, na što se velika većina i odlučuje.
Rezultat toga jest da svako drugo kućanstvo u Švicarskoj posjeduje vatreno oružje. Švicarska nije neutralna zato jer u njoj žive pacifisti, već upravo obrnuto: militariziranost njezinih građana omogućava joj mir i prosperitet.
[size=38]Luka Popov za Direktno: Čemu vojni rok, ako ne smijemo imati oružje?
Švicarska ima obvezni vojni rok u trajanju od 5 mjeseci. Kasnije ročnik dobiva mogućnost da zadrži svoje osobno naoružanje. Svako drugo kućanstvo u Švicarskoj posjeduje vatreno oružje
Datum objave: 12.02.2017 | 16:24Autor: Luka Popov[/size]Dr. sc. Luka Popov, rođen u Splitu, završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na temi iz teorijske fizike. Danas samostalno radi kao konzultant, kolumnist i javni komentator društvenih zbivanja. Aktivan je u nekoliko organizacija civilnog društva i potpredsjednik Zaklade Vigilare. Od danas piše za Direktno.hr pod egidom tako prirodnom za jednog fizičara - ''Akcija i reakcija''.
U principu se slažem s argumentima pobornika uvođenja vojnog roka, a posebno onima koji počivaju na činjenici slabosti europskih nacija koje su podlegle feminiziranoj (ili bolje: de-maskulaniziranoj) kulturi. Ipak, smatram da se u cijeloj ovoj raspravi premalo govori o podjednako važnoj, ako ne i još važnijoj temi: pravu na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja za samoobranu.
Kontradiktorne najave
Tako s jedne strane imamo Predsjednicu koja aktualizira pitanje fizičke nacionalne sigurnosti, a s druge strane ministra Orepića koji je odmah po preuzimanju ministarske fotelje najavio da će od 1. siječnja podići kriterije za legalnu nabavu vatrenog oružja, tako da će običnom građaninu koji poštuje zakon nabava oružja praktički postati onemogućena.
Kakvog onda ima smisla uvoditi vojni rok, ako nakon tih par tjedana čovjek i dalje ostaje goloruk, nesposoban zaštititi ono prvo i osnovno vrijedno zaštite: svoj život, svoju obitelj, svoju imovinu? Usporedimo li ovo s postupkom njegovog kolege iz Češke koji je pokrenuo inicijativu promjene ustava kako bi svojim građanima omogućio pravo na samoobranu, zaista se možemo zapitati živimo li na istom kontinentu.
Radikalni islamizam: realna sigurnosna prijetnja
Ključno je pitanje: koja to sigurnosna prijetnja danas prijeti Europi, a samim time i Hrvatskoj?
Promatrajući trenutnu geopolitičku situaciju, moram priznati da mi je teško vidjeti ozbiljnu sigurnosnu ugrozu od organiziranog vojnog napada. S druge strane, sigurnosna ugroza Europe od strane ISIS-a i radikalnih islamista postaje sve konkretnija i očitija. A budući da ovaj neprijatelj ne koristi tradicionalnu vojsku i vojne napade, bojim se da je u ovom slučaju vojska kao takva od male koristi.
Stvar je u suštini vrlo jednostavna: želimo li se obraniti od ove prijetnje, hitno je potrebno povući sve mjere i zakonske akte koji europskim muškarcima uskraćuju pravo na neposrednu samoobranu. Zapitajmo se kako bi npr. završio napad na Charlie Hebdo da su svi muškarci u redakciji tog kobnog dana bili naoružani osobnim vatrenim naoružanjem. Da li bi do nekih napada uopće došlo kada bi teroristi znali da europski muškarci nisu kao glineni golubovi?
Švicarska nema vojsku - Švicarska jest vojska!
U tom smislu možemo se ugledati na najrazvijeniju, najbogatiju, najsigurniju i za život najpoželjniju europsku državu - Švicarsku. Malo je poznat podatak da Švicarska, za koju se često ističe da formalno nema vojsku, ima obvezni vojni rok u trajanju od 5 mjeseci. Još je manje poznat podatak da nakon odsluženog vojnog roka ročnik dobiva mogućnost da zadrži svoje osobno naoružanje, na što se velika većina i odlučuje.
Rezultat toga jest da svako drugo kućanstvo u Švicarskoj posjeduje vatreno oružje. Švicarska nije neutralna zato jer u njoj žive pacifisti, već upravo obrnuto: militariziranost njezinih građana omogućava joj mir i prosperitet.
Guest- Guest
Re: Libertarijanac Luka Popov. Čemu vojni rok ako doma nesmijemo imati oružje??
kao da sam ja napisao ovaj članak. sve potpisano 100%
Guest- Guest
evo trolovi:
Željko Galović ·
Kritična točka u Udruga Crne Mambe
Uspoređivati švicarsku vojsku sa bilo kojom vojskom neke druge države, poznavajući "ratnu povijest" Švicarske, je van svake pameti i stručne analize. To nazivamo najjeftinijem lamentiranjem!!Na temu držanja naoružanja u toplini doma svoga je također lamentiranje i nepoznavanje funkcioniranja vojnih obveznika u ratu, odnosno miru. Ukratko, cijeli tekst je neuspjela analiza za i protiv vojnog roka. Kada ovakve analize dobiju javni prostor kao nešto meritorno, nemamo se pravo čuditi reakciji mladeži da izbjegavaju u veeelikom luku uopće pomisao o vojsci da ne kažem nekakvom služenju vojnog roka.
Sviđa mi se · Odgovor · 2 sata
Željko Galović ·
Kritična točka u Udruga Crne Mambe
Uspoređivati švicarsku vojsku sa bilo kojom vojskom neke druge države, poznavajući "ratnu povijest" Švicarske, je van svake pameti i stručne analize. To nazivamo najjeftinijem lamentiranjem!!Na temu držanja naoružanja u toplini doma svoga je također lamentiranje i nepoznavanje funkcioniranja vojnih obveznika u ratu, odnosno miru. Ukratko, cijeli tekst je neuspjela analiza za i protiv vojnog roka. Kada ovakve analize dobiju javni prostor kao nešto meritorno, nemamo se pravo čuditi reakciji mladeži da izbjegavaju u veeelikom luku uopće pomisao o vojsci da ne kažem nekakvom služenju vojnog roka.
Sviđa mi se · Odgovor · 2 sata
Kermit-
2014-04-17
" poznavajući "ratnu povijest" Švicarske"
kao jadnici nisu imali rata 350 godina hehehe ovdje je zaista ali stvarno zaista glup narod
kao jadnici nisu imali rata 350 godina hehehe ovdje je zaista ali stvarno zaista glup narod
Kermit-
2014-04-17
Totalno sve oko vojnog roka je pogrešno što rade Kvislinzi(jer im nije u interesu dobrobit nacije).
1)HDZ je taj koji je najviše razjeba državu i iselio mladež
2)HDZ je taj koji je razjeba najviše i vojsku
3)nakon što su razjebali vojsku i državu , uvode vojni rok
4)i dalje smanjuju broj zaposlenih za vojsku, ne nabavljaju ništa vojne opreme, uvode vojni rok
5)sve jedno doma nesmiješ imati nikakvo oružje, Rh ima najstrože nakone u EU(među najstrožima)
1)HDZ je taj koji je najviše razjeba državu i iselio mladež
2)HDZ je taj koji je razjeba najviše i vojsku
3)nakon što su razjebali vojsku i državu , uvode vojni rok
4)i dalje smanjuju broj zaposlenih za vojsku, ne nabavljaju ništa vojne opreme, uvode vojni rok
5)sve jedno doma nesmiješ imati nikakvo oružje, Rh ima najstrože nakone u EU(među najstrožima)
Guest- Guest
Kurac đoda novi zakon o oružju koji se predlaže maltene ali skoro zabranjuje nabavku oružja to će moći samo i isključivo kriminalci, policija, a što je skoro isto, te lovci
Kermit-
2014-04-17
i šta bi ja trebao kao moj brat, ići vojsku, ispaliti 7jebenih metaka,(7 ili 8) a nakon toga ekipa je sjedila po cijele dane u vojarni opijala se i pušila travu..asilovski wrote:Kurac đoda novi zakon o oružju koji se predlaže maltene ali skoro zabranjuje nabavku oružja to će moći samo i isključivo kriminalci, policija, a što je skoro isto, te lovci
"vojni rok" :D
7 jebenih metaka..
Guest- Guest
ova vlada ima više razloga da se sruši nego prethodna, totalno će ujebat Hrvatsku..
- kupovina Ine i muljaža oko Hepa
- obvezni vojni rok
za oboje nemamo ni slučajno love i dugoročno će nas isušiti, ali bitno je da su mediji bili aktivni kad je trebalo neke glupe desničare ministre maknit iz vlade i napadat, ali ovo je oke
Vojni rok je spinovanje bilo za nato bilo za idiote da se napale i ne pričaju o iNA-i, Agrokoru ili potpunoj propasti ove vladekic wrote:
ova vlada ima više razloga da se sruši nego prethodna, totalno će ujebat Hrvatsku..
- obvezni vojni rok
za oboje nemamo ni slučajno love i dugoročno će nas isušiti, ali bitno je da su mediji bili aktivni kad je trebalo neke glupe desničare ministre maknit iz vlade i napadat, ali ovo je oke
Kermit-
2014-04-17
ima li porez na drzanje oruzja?
Guest- Guest
Plenka bacio spell anemia i začarao javnost, stun is super effective-
Ankete pokazuju da ga voli 70% kmetova svi bili ko on anemičan, frazolog koji je utekao 91 u London da jebe i ne vadikic wrote:
Plenka bacio spell anemia i začarao javnost, stun is super effective-
Kermit-
2014-04-17
kic wrote:
- obvezni vojni rok
ova porezna reforma je katastrofa, vraćaju 25% poreza na turizam, odonosno , nakon što je uništena Slavonija, sada kao da žele uništiti i Dalmaciju sa porezim fašizmom.. ostat će samo ZG i okolica i HDZovci koji će služiti vojni rok
Guest- Guest
Ja sam svoj službeno odslužija ...tri miseca u Sninju ...brlja i trava ....tri miseca u Zagrebu ....pice i tuce po kavanama .....onda izbacio cijelu sobu vanka navecer ....doša pijan iz grada ....pa sutra naraport ....pa kod psihologkinje ....pa udarila pečat : dvi godine odomora....otiša se doma kupat , taman lito počelo , nije mi se stalo u vojarni u Zg.
Posli smanjilo i ukinilo taj vojni rok tako da službeno odslužen.
Last edited by RayMabus on 12/2/2017, 22:22; edited 1 time in total
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Rekao mi je lega da je porezna ko ratni štab vrebaju ugostitelje, izbjeglice (jer su oni u biti pobjegli odavde) u Irskoj i Njemačkoj, te male obrtnike, a ljeti kontam da će poslati gomile na morePinochet wrote:kic wrote:
- obvezni vojni rok
ova porezna reforma je katastrofa, vraćaju 25% poreza na turizam, odonosno , nakon što je uništena Slavonija, sada kao da žele uništiti i Dalmaciju sa porezim fašizmom.. ostat će samo ZG i okolica i HDZovci koji će služiti vojni rok
Kermit-
2014-04-17
Pinochet wrote:kic wrote:
- obvezni vojni rok
dalmacija, istra i slavonija ako žele ostati s nekim stanovništvom, će se vjerojatno morati odvojiti-
mada iz istre se nitko ne iseljava bar
Meni je u vojsci bilo super pa vi pricajte šta ocete.RayMabus wrote:Ja sam svoj službeno odslužija ...tri miseca u Sninju ...brlja i trava ....tri miseca u Zagrebu ....pice i tuce po kavanama .....onda izbacio cijelu sobu vanka navecer ....doša pijan iz grada ....pa sutra naraport ....pa kod psihologkinje ....pa udarila pečat : dvi godine odomora....otiša se doma kupat , taman lito počelo , nije mi se stalo u vojarni u Zg.
Covjek mjenja svoj okoliš a životinja mu se prilagođava ....eto meni se nije stajalo cijelo ljeto u vojarni u ZG pa sam onih 9 mjeseci sam sebi skratija na šest ...posli smanjili na šest pa me nije ni zvalo a na kraju ukinili.
Vojska je super.
Last edited by RayMabus on 12/2/2017, 22:22; edited 1 time in total
2014-04-11
imam lud da sam papir
Guest- Guest
heheeh pa debeleosti kaže da oni u zagrebu sasvim dobro žive od stotina agancija, direkcija, zavoda, ureda, ministarstava i sinekura to je najveća grana u državi i najplodonosnija, te da slobodno možemo otići ako nam ne pašekic wrote:Pinochet wrote:kic wrote:
- obvezni vojni rok
dalmacija, istra i slavonija ako žele ostati s nekim stanovništvom, će se vjerojatno morati odvojiti-
mada iz istre se nitko ne iseljava bar
Kermit-
2014-04-17
A nemam baš ....imam dvi godine odgode jer sam malo puka ....ka tribalo to odslužit kasnije ta tri miseca ....ja u Italiji .....ono nešto se cuja s nekim pa sazna da su smanjili s 9 na 6 ....aj odlicno ....đabe ste krečili vi šta ste ostali to lito u vojarni ....ja san se kupa i vata cure.Ground Biscuits wrote:imam lud da sam papir
2014-04-11
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Luka Popov i libertarijanci
» Luka Popov svršio na izbjeglice
» Luka Popov:'Bio sam ateist koji je ismijavao Benedikta XVI a onda mi je jedna njegova knjiga promjenila zivot iz temelja.'
» Vojni orkestar - bend Banja Luka
» Američki vojni avioni prevozili srpsko oružje
» Luka Popov svršio na izbjeglice
» Luka Popov:'Bio sam ateist koji je ismijavao Benedikta XVI a onda mi je jedna njegova knjiga promjenila zivot iz temelja.'
» Vojni orkestar - bend Banja Luka
» Američki vojni avioni prevozili srpsko oružje
Page 1 of 4