Čiji je Svetozar Borojević?
Page 3 of 6
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Čiji je Svetozar Borojević?
Oko Borojevića sve je jasno, Hrvat je pravoslavne vjere. Sa Srbima i Srbijom nije imao ništa.
Andrić jest po podrietlu Hrvat, a kako se izjašnjavao ne znam. Po svom opusu ranim radovima pripada hrvatskoj književnosti, kasnije srbskoj.
Andrić jest po podrietlu Hrvat, a kako se izjašnjavao ne znam. Po svom opusu ranim radovima pripada hrvatskoj književnosti, kasnije srbskoj.
Regoč- Posts : 35954
2015-08-21
Moj djed je spominjao topove i kako ih je najvise bilo strah tih topova...Eroo wrote:Moj dida također. Pričao mi je o prelasku "Pijove" (tako ju je on nazivao) . Puna je bila leševa, tako da im most nije bio potreban.govinda wrote:Djed mi je bio njegov vojnik...u Bosnjackoj pukovniji na Soci...epikur37 wrote:Zahvaljujem govindi na doprinosu za uvodnik.
Njegove priče o tome su me podsjećale na Krležin "Baraka 5B".
2016-11-17
Sta Bregovic ima sa Hrvatskom, svega ti?jastreb wrote:Srbi po tom pitanju imaju potpuno pravo. A zbog čega,pitat ćeš.govinda wrote:I u nedostatku vlastitih junakak potezu za tudjim..vec vidjeno..aben wrote:možda jer ne patu od mitomanije.epikur37 wrote:Pinochet wrote:Svetozar je Hrvat, tako se izjašnjavao i tako ga se smatralo. Nema tu nikakve rasprave.
Pošteno, no zašto ga Hrvatska ne honorira ulicama i znamenjem dok to Srbija uredno odrađuje.
E sad bum ti objasnil.
Hrvati ,mislim na one "državotvorne" skloni su svakoga tko se ne uklapa u njihove okvire proglasiti izdajnikom, Jugoslavenom,a na kraju i četnikom, "srpskim piscem, glumcem," i sl.
Tako da nije čudo kada desnohrvati razbiju bistu Ive Andrića ili spaljuju njegove knjige da Srbi to iskoriste i proglase ga svojim.
U posljednjih 25 godina svašta smo doživjeli po tom pitanju i vidjeli kako se desnohrvati olako odriču svojih najvećih umjetnika proglašavajući ih nehrvatima ,izdajnicima,Jugoslavenima,homoseksualcima...
Uzmimo samo za primjer Krležu,Smoju, Miru Furlan,Džonija Štulića,Gorana Bregovića ,ponegdje čak i Nazora.
2016-11-17
Krleza je bio marxista, Mira Furlan se udala u Beograd, pa muz joj je valjda odatle, Bregovic nikad nije imao nikakve veze sa Hrvatskom.vuksadinare wrote:krleže se nitko nije odrekao jedino mu se malo zamjera ljevicarenje...furlan se sama izjasnila odlaskom u najteze vrijeme 1991 u beograd..đoni se izjasnio...na cijoj ej strani...bregovic isto...smoje je imao svoj film...nazora se nitko nije odrekao..jastreb wrote:Srbi po tom pitanju imaju potpuno pravo. A zbog čega,pitat ćeš.govinda wrote:I u nedostatku vlastitih junakak potezu za tudjim..vec vidjeno..aben wrote:možda jer ne patu od mitomanije.epikur37 wrote:
Pošteno, no zašto ga Hrvatska ne honorira ulicama i znamenjem dok to Srbija uredno odrađuje.
E sad bum ti objasnil.
Hrvati ,mislim na one "državotvorne" skloni su svakoga tko se ne uklapa u njihove okvire proglasiti izdajnikom, Jugoslavenom,a na kraju i četnikom, "srpskim piscem, glumcem," i sl.
Tako da nije čudo kada desnohrvati razbiju bistu Ive Andrića ili spaljuju njegove knjige da Srbi to iskoriste i proglase ga svojim.
U posljednjih 25 godina svašta smo doživjeli po tom pitanju i vidjeli kako se desnohrvati olako odriču svojih najvećih umjetnika proglašavajući ih nehrvatima ,izdajnicima,Jugoslavenima,homoseksualcima...
Uzmimo samo za primjer Krležu,Smoju, Miru Furlan,Džonija Štulića,Gorana Bregovića ,ponegdje čak i Nazora.
2016-11-17
Svetozar se izjašnjavao kao Hrvat, rođen kao Hrvat, sa Srbijom nije imao nikakve veze, nikada nije niti vidio Srbiju osim ako nije sa vojskom ušao u Srbiji. u Austrijskoj monarhiji su ga smatrali Hrvatom, i pokopan je kao Hrvat, i svugdje u povjesti ga smatraju Hrvatom
Ivo Andrić taj bosanac je koliko sam skužio mjenjao svoju nacionalnost ko čarape to je druga priča
Ivo Andrić taj bosanac je koliko sam skužio mjenjao svoju nacionalnost ko čarape to je druga priča
Guest- Guest
Otac mu je Hrvat.govinda wrote:
Sta Bregovic ima sa Hrvatskom, svega ti?
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
govinda wrote:Sta Bregovic ima sa Hrvatskom, svega ti?jastreb wrote:Srbi po tom pitanju imaju potpuno pravo. A zbog čega,pitat ćeš.govinda wrote:I u nedostatku vlastitih junakak potezu za tudjim..vec vidjeno..aben wrote:možda jer ne patu od mitomanije.epikur37 wrote:
E sad bum ti objasnil.
tu mu je otac rođen, u Svetom Petru Čvrstecu, ništa drugo
Guest- Guest
vaši djedovi makar ste koju godinu i stariji od mene su bili u mošnjama vaših pradjedova koji su pak mogli biti Svetozarevi vojnici... što se pak tiče Svetozara on je iz Umetića, mjesta između petrinje i kosatjnice, pravoslavac po vjeroispovjesti ali odan vojnik austrougarskog carstva do pod zadnje, ali nije mu ni za zamjeriti da se pogubio, tad je već bio vremešan i razočaran krajnnjim raspletom.... u svakom slučaju bio je vojskovođa, vojske jednog carstva koje se raspadalo i na kraju raspalo, ali da je do mene valorizirao bih njegovu veličinu i dosege, s obzirom odakle je potekao i uzevši u obzir kontekst vremena kad je tako nešto mogaso postići samo jedan ili nijedan sa tih prostora.... nebitna je njegova pripadnost naciji jer on se izjašnjavao pravoslavnim hrvatom, ali prije svega carskim vojnikom a u tom kontekstu je bila nebitna i vjera i nacija....
2015-08-08
ča je to etnički hrvat? jel se to more kraće reći- srbin?Stanojko wrote:Naprotiv, eksplicitniji nije mogao biti. Ali cinjenica je da je etnicki hrvat.maggie13 wrote:Andric je kontroverzan po tom pitanju, prije bih rekla, a Borojevic nije.Stanojko wrote:Tacno tako. Zato je Andric srbin a Borojevic nije...maggie13 wrote:Covjek je ono sto osjeca da je.
Sve drugo nebitno.
Vrijedi za svakoga.
:-)
2014-04-16
Sveto je heroj, simbol Hrvatskog vojničkog umijeća, koje je povijesna konstanta..
Jah, i?jastreb wrote:Otac mu je Hrvat.govinda wrote:
Sta Bregovic ima sa Hrvatskom, svega ti?
2016-11-17
Nisam čitao sve komentare ali zna se da je LAV SA SOČE bio naš. Pa tu je i rođen.
Moj djed je bio na Soci, vjerovao ti ili ne....bo je Titino godiste, znam da je to stalno govorio: ja i Tito parnjaci...a umro je godinu dana prije Tita...drugi djed je bio daleko mladji od njega.michaellcmacha wrote:vaši djedovi makar ste koju godinu i stariji od mene su bili u mošnjama vaših pradjedova koji su pak mogli biti Svetozarevi vojnici... što se pak tiče Svetozara on je iz Umetića, mjesta između petrinje i kosatjnice, pravoslavac po vjeroispovjesti ali odan vojnik austrougarskog carstva do pod zadnje, ali nije mu ni za zamjeriti da se pogubio, tad je već bio vremešan i razočaran krajnnjim raspletom.... u svakom slučaju bio je vojskovođa, vojske jednog carstva koje se raspadalo i na kraju raspalo, ali da je do mene valorizirao bih njegovu veličinu i dosege, s obzirom odakle je potekao i uzevši u obzir kontekst vremena kad je tako nešto mogaso postići samo jedan ili nijedan sa tih prostora.... nebitna je njegova pripadnost naciji jer on se izjašnjavao pravoslavnim hrvatom, ali prije svega carskim vojnikom a u tom kontekstu je bila nebitna i vjera i nacija....
2016-11-17
Vidiš kako Srbi cijene svoje sunarodnjake.
Dali je itko od vas ovdje čuo za generala Đuru Horvatovića?
To je Hrvat,rodom iz Nove Gradiške.
General i ministar srpske vojske. Jedan od utemeljitelja srpske vojske,sposoban vojskovođa i jedan od najzaslužnijih za povratak pod okrilje Srbije južnih krajeva.
Hoće li se netko u njegovoj Novoj Gradišci sjetiti da mu podigne kakav spomenik,ili da ulicu?
Da je takvu reputaciju imao u AU ,njemačkoj,ili francuskoj vojsci,o njemu bi se pisalo naširoko.
General i ministar srpske vojske. Jedan od utemeljitelja srpske vojske,sposoban vojskovođa i jedan od najzaslužnijih za povratak pod okrilje Srbije južnih krajeva.
Hoće li se netko u njegovoj Novoj Gradišci sjetiti da mu podigne kakav spomenik,ili da ulicu?
Da je takvu reputaciju imao u AU ,njemačkoj,ili francuskoj vojsci,o njemu bi se pisalo naširoko.
2014-04-22
Po cemu im je bio sunarodnjak? Hrvat, austrijski monarhista, borio se protiv Srbije...jastreb wrote:Vidiš kako Srbi cijene svoje sunarodnjake.
2016-11-17
Hehehheheheh...jastreb wrote:Vidiš kako Srbi cijene svoje sunarodnjake.
2016-11-17
Porijeklo [ uredi ]
Boroević rođen je 13. prosinca 1856. godine u selu Umetić , hrvatske Vojne krajine , Austrijskog carstva (danas Hrvatska). [2] Njegov otac Adam je bio Grenzer (graničar) časnik, [3] mu je majka Stana (djevojački (pl. = Plemeniti) Kovarbašić von Zborište). [2] On je bio kršten u pravoslavnoj crkvi , najvjerojatnije u župnoj crkvi u Mečenčani , gdje je njegov otac služio. [4]Boroević bio srpskog porijekla . [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Boroević sam naveo jednom da je bio Hrvat i da je Hrvatska bila njegova domovina, [4] , a on se često jednostavno zove "Hrvatska". [4] [12] [13] [14] [15] [16]
Guest- Guest
Pa,opet ga uzimaju kao svojega. usprkos tome što je bio na protivnoj strani.govinda wrote:Po cemu im je bio sunarodnjak? Hrvat, austrijski monarhista, borio se protiv Srbije...jastreb wrote:Vidiš kako Srbi cijene svoje sunarodnjake.
Đuro Horvatović nije bio protiv Hrvatske.
Jedan od osnivača srpske vojske i general.
Hrvati i Novogradiščani nemaju pojma da je postojao.
2014-04-22
A zasto bi trebali znati? To je samo jedna zanimljiva istorijska cinjenica...nevazna za Hrvatsku.jastreb wrote:Pa,opet ga uzimaju kao svojega. usprkos tome što je bio na protivnoj strani.govinda wrote:Po cemu im je bio sunarodnjak? Hrvat, austrijski monarhista, borio se protiv Srbije...jastreb wrote:Vidiš kako Srbi cijene svoje sunarodnjake.
Đuro Horvatović nije bio protiv Hrvatske.
Jedan od osnivača srpske vojske i general.
Hrvati i Novogradiščani nemaju pojma da je postojao.
2016-11-17
Kao da i ja sad nabrojim Bosnjake koji su bili upravitelji Sirije u otomansko doba...big deal...
2016-11-17
Page 3 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Stevan Borojević očevidac događaja u Borovu selu 2.5.1991:'Netko iz tada osječkog MUP-a nam je rekao da se sprema akcija mup-ovaca na Borovo selo'
» Raspudić; Čiji je Trump?
» Postaje li Litva rubikon ciji prelazak znaci i globalni rat
» Čiji mali zeleni su prvi započeli rat ...
» Tko je bio Sejdo Bajramović čiji je nasljednik Komšić
» Raspudić; Čiji je Trump?
» Postaje li Litva rubikon ciji prelazak znaci i globalni rat
» Čiji mali zeleni su prvi započeli rat ...
» Tko je bio Sejdo Bajramović čiji je nasljednik Komšić
Page 3 of 6