Slobodno tržište: Banke dugove prodaju utjerivačima za petinu vrijednosti
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Najveći kupci privatnih dugova su agencije u stranom vlasništvu koje posljednjih godina povećavaju i prihode i broj zaposlenih. Građani se žale da ih zivkaju svaka tri sata te da se i kod susjeda raspituju o njima.
Od početka krize banke su prodale 1,5 milijardi kuna nenaplaćenih kredita građana i 15 milijardi kuna korporativnog duga, piše Večernji list. Pozamašni dugovi blokiranih građana i tvrtki već su dulje vrijeme predmet velike trgovine koja se, očito, isplati svim akterima.
Od početka krize banke su prodale 16,6 milijardi kuna nenaplaćenih kredita, a podaci o takvim transakcijama iz prošle i ove godine pokazuju da se prosječna cijena prodanih dugova kretala 20 do 33 posto.
Primjerice, 2015. godine 940 milijuna kuna neotplaćenih kredita građana prodano je za petinu vrijednosti, odnosno 200 milijuna kuna, no 2016. godine cijena duga od 600 milijuna kuna prodana je za četvrtinu početne vrijednosti.
Tko god je taj dug kupio ne namjerava izgubiti na njemu te računa da će dobro zaraditi, a vlasnici najpoznatijih agencija navodili su da im se uspješnost naplate kreće između 50 i 80 posto. Na domaćem se tržištu nametnulo petnaestak tvrtki koje se bave otkupom i naplatom loših dugova, a prema podacima Poslovne Hrvatske najuspješniji je u tom biznisu njemački Eos Matrix koji je 2015. godine ostvario 71 milijun kuna prihoda i 16,3 milijuna kuna dobiti. Među prvih pet zapravo su strane tvrtke iz Njemačke, Švedske, Francuske i Slovenije koje imaju međunarodna iskustva s naplatom potraživanja te ih sada primjenjuju i kod nas.
Igor Vujović iz udruge Potrošač kaže da mu se svakodnevno javljaju građani s pritužbama na postupanje modernih utjerivača dugova. Legalan je to i posve civiliziran biznis tako da nema ucjenjivanja, prijetnji, batina i svega ostalog što postoji u sivoj zoni, no građani se žale da tvrtke za naplatu dugova ipak prelaze granicu pristojnog i dopuštenog na način da se kod susjeda raspituju o njima ili ih prečesto telefonom nazivaju podsjećajući ih na neplaćene dugove.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/novi-biznis-banke-dugove-daju-utjerivacima-za-petinu-vrijednosti-323421
Guest- Guest
Re: Slobodno tržište: Banke dugove prodaju utjerivačima za petinu vrijednosti
shotgun za miran san...
2016-11-17
ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
Guest- Guest
Eto, a tamo zaključali temu gdje su me nekoliko forumskih trollova krenuli provocirat i zajebavat a kasnije i vrijeđat jer ja kao izmišljam stvari. Krasno.
Guest- Guest
Gnječ wrote:Eto, a tamo zaključali temu gdje su me nekoliko forumskih trollova krenuli provocirat i zajebavat a kasnije i vrijeđat jer ja kao izmišljam stvari. Krasno.
vidiš kako se situacija ponekad preokrene u životu, ti si sad ovaj crni čovječuljak kojeg ganjaju crveni komunisti
Guest- Guest
zamisli zovu ih kuci da plate dug , strasno
najbolje da brzo3x izgovoris nemam zureci u sunce i dug izbrisan
najbolje da brzo3x izgovoris nemam zureci u sunce i dug izbrisan
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
deda wrote:Gnječ wrote:Eto, a tamo zaključali temu gdje su me nekoliko forumskih trollova krenuli provocirat i zajebavat a kasnije i vrijeđat jer ja kao izmišljam stvari. Krasno.
vidiš kako se situacija ponekad preokrene u životu, ti si sad ovaj crni čovječuljak kojeg ganjaju crveni komunisti
ganjali su me razni faktoring razbojnici prestali su me ganjati kad sam im rekao da ću pod nečiji njihov automobil postaviti eksploziv na gsm remote ali neću reći kome ću postaviti pa neka svaki puta prije nego sjednu u auto provjere podstroj jebiga a rekoh i da mogu slobodno prijaviti moju verbalnu prijetnju koja nije snimana i rečena preko mobitela kretenima iz mupa.
Guest- Guest
gluposti, opet ako projde projde,
da li si ti s tim utjerivacima sklopio ugovor, nisi dakle, svako njihovo zivkanje il slanje opomena shvatit kao ofenzivno djelovanje i napad te ih opomenuti na tu cinjenicu ili u suprotnom slucaju utuzivaje,
isto tako utuzivanje protiv banaka koje su prekrsile zakon o privatnosti i dale tvoje podatke drugim osobama na uvid i na koristenje
pa jebemti glupe ljude
da li si ti s tim utjerivacima sklopio ugovor, nisi dakle, svako njihovo zivkanje il slanje opomena shvatit kao ofenzivno djelovanje i napad te ih opomenuti na tu cinjenicu ili u suprotnom slucaju utuzivaje,
isto tako utuzivanje protiv banaka koje su prekrsile zakon o privatnosti i dale tvoje podatke drugim osobama na uvid i na koristenje
pa jebemti glupe ljude
taman mi je to palo napamet, ako banke kupuju za petinu cijene, pa onda se dužnicima isplatio kupiti za četvrtinu cijenededa wrote:ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
Guest- Guest
Pinochet wrote:taman mi je to palo napamet, ako banke kupuju za petinu cijene, pa onda se dužnicima isplatio kupiti za četvrtinu cijenededa wrote:ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
vani već postoje takve tvrtke koje se time bave, kupe jeftino dug i nude ljudima da ga otkupe za sitniš, a imaju i opciju da doniraš pa pomogneš platiti onima koji ne mogu
Guest- Guest
haloo, jebo te deda, ukoliko banka proda taj dug ona je jednostavno ponistila ugovor s tobom a taj utjerivac duga nema apsolutno nikakav ugovor s tobom i moze ti pustiPinochet wrote:taman mi je to palo napamet, ako banke kupuju za petinu cijene, pa onda se dužnicima isplatio kupiti za četvrtinu cijenededa wrote:ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
upotrijebi logiku i ako znas bilo kojeg advokata on ce to isto potvrdit
pa to je super.. tvrtka ga otkupi sa petinu,a tebi ga proda za trećinu.. tvrtka zaradila profit, ti dobio otplatu duga za trećinu cijene, a banka opet dobila neki cash nazad, - nema sudskih troškova itd.. dao si mi ideju za business hahaha, doduše već se bavim sa par stvari, ali možda u bliskoj budućnostideda wrote:Pinochet wrote:taman mi je to palo napamet, ako banke kupuju za petinu cijene, pa onda se dužnicima isplatio kupiti za četvrtinu cijenededa wrote:ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
vani već postoje takve tvrtke koje se time bave, kupe jeftino dug i nude ljudima da ga otkupe za sitniš, a imaju i opciju da doniraš pa pomogneš platiti onima koji ne mogu
Guest- Guest
ovdje grijesis...ustupanje duga trecoj osobi je dozvoljeno zakonima, sad ponasanje te trece osobe ako je takvo i na to ima odgovor..pronadjes broj zaposlenog u toj agenciji pa ti pocnes nazivati njegovu kucu svaka tri sata..ili svaki sat..Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
2016-11-17
naravno da postoje, prije 15 godina u italiji mi je ostao dug prema telekomu, naime nisam ostavio neplaceni racun nego nisam odjavio telekom i oni mi slali pretplatu, kako nisam bio u italiji nakon nekog vremena su dali dug eqitaliji, firmi koja se bavi utjerivanjem dugova, salju pisma i zivkaju telefonom,, dakle, nasao sam u sanducicu hrpu njihovih pismenih opomena a suma je otisla na nekih jebenih 3000 eura, kamate zatezne kamate, njihovi interesi itd, uredno sam im natipkao pismo i poslao preporucenom postom, nikad vise nista nije stiglo od njihdeda wrote:Pinochet wrote:taman mi je to palo napamet, ako banke kupuju za petinu cijene, pa onda se dužnicima isplatio kupiti za četvrtinu cijenededa wrote:ovi koji su u blokadi da su pametni osnovali bi fond koji kupuje njihov dug od banke za petinu cijene
ne grijesim, ako ja i ti sklopimo ugovor, i ja ne ispostujem svoj dio, da li ti moj dug mozes prenijet epikuru????govinda wrote:ovdje grijesis...ustupanje duga trecoj osobi je dozvoljeno zakonima, sad ponasanje te trece osobe ako je takvo i na to ima odgovor..pronadjes broj zaposlenog u toj agenciji pa ti pocnes nazivati njegovu kucu svaka tri sata..ili svaki sat..Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
ne mozes jer smo ja i ti sklopili ugovor, i svaki treci je suvisan osim suda koji treba rjesavat nesuglasice,
zakon i zakoni koji kazu da to mozes nisu zakoni, ispast ce da ja bolje poznam pravo od vas
Novcana potrazivanja mogu prenijeti na njega...Leviathan2 wrote:ne grijesim, ako ja i ti sklopimo ugovor, i ja ne ispostujem svoj dio, da li ti moj dug mozes prenijet epikuru????govinda wrote:ovdje grijesis...ustupanje duga trecoj osobi je dozvoljeno zakonima, sad ponasanje te trece osobe ako je takvo i na to ima odgovor..pronadjes broj zaposlenog u toj agenciji pa ti pocnes nazivati njegovu kucu svaka tri sata..ili svaki sat..Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
ne mozes jer smo ja i ti sklopili ugovor, i svaki treci je suvisan osim suda koji treba rjesavat nesuglasice,
zakon i zakoni koji kazu da to mozes nisu zakoni, ispast ce da ja bolje poznam pravo od vas
2016-11-17
samo na nasljednika, ali ih ne moze prodatigovinda wrote:Novcana potrazivanja mogu prenijeti na njega...Leviathan2 wrote:ne grijesim, ako ja i ti sklopimo ugovor, i ja ne ispostujem svoj dio, da li ti moj dug mozes prenijet epikuru????govinda wrote:ovdje grijesis...ustupanje duga trecoj osobi je dozvoljeno zakonima, sad ponasanje te trece osobe ako je takvo i na to ima odgovor..pronadjes broj zaposlenog u toj agenciji pa ti pocnes nazivati njegovu kucu svaka tri sata..ili svaki sat..Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
tu je zajeb koji ljudi ne kuze
Cesija je ugovor kojim vjerovnik (cedent ili ustupatelj) prenosi svoju tražbinu koju ima od svog dužnika (cesusa) na novog vjerovnika (cesionara ili primatelja). Ugovor o cesiji je uređen čl. 80. – 89. Zakona o obveznim odnosima (ZOO).
Cesus mora biti obaviješten o ugovoru!
Bez obzira što je ugovor o cesiji dvostrani ugovor koji sklapaju cedent i cesionar te pristanak cesusa nije potreban (cesus nije ugovorna strana), praksa pokazuje korisnost cesusovog potpisa na ugovoru kao osiguranje neupitnog dokaza da je upoznat s promjenom vjerovnika, čime se izbjegavaju potencijalni problemi u svezi provedbe ugovora o cesiji.
- See more at: http://www.poslovni-info.eu/sadrzaj/financije/ustupanje-potrazivanja-(cesija)/#sthash.VhbqGcMm.dpuf_________________
Kog' se bojis vise, Boga, sultana il' vezira?
Boga malo, sultana nimalo a vezira ko dorata moga.
govinda- Posts : 8930
2016-11-17
ne, grijesis...hrvatsko zakonodavstvo poznaje cesiju, kao i vecina evropskih prava...Leviathan2 wrote:samo na nasljednika, ali ih ne moze prodatigovinda wrote:Novcana potrazivanja mogu prenijeti na njega...Leviathan2 wrote:ne grijesim, ako ja i ti sklopimo ugovor, i ja ne ispostujem svoj dio, da li ti moj dug mozes prenijet epikuru????govinda wrote:ovdje grijesis...ustupanje duga trecoj osobi je dozvoljeno zakonima, sad ponasanje te trece osobe ako je takvo i na to ima odgovor..pronadjes broj zaposlenog u toj agenciji pa ti pocnes nazivati njegovu kucu svaka tri sata..ili svaki sat..Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
tu je zajeb koji ljudi ne kuze
2016-11-17
Leviathan2 wrote:gluposti, opet ako projde projde,
pa jebemti glupe ljude
nisam s njima sklopio ugovor nego sa firmom koja pruža broadband internet usluge i usluge mobilne telefonije onda su oni moj virtualni "dug" na uslugu koju mi nisu isporučili prodali toj drugoj firmi utjerivača dugova. oni ne provjeravaju uopće čiji je zajeb ili da li dug uopće postoji oni te stalkiraju mjesecima godinama na mob na telefon poštom, maltretiraju sve i cijelu rodbinu uvuku ti se u svaku poru.
vani toga nema takvo ponašanje je strogo zabranjeno ali ovdje je divlji zapad.
Guest- Guest
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Slobodno tržište
» U Kini kapitalizam, slobodno tržište jača
» EU regulatori napadaju slobodno tržište, 2.7 milijardi $ kazna Google-u
» Uhljebi napadaju slobodno tržište, žele državnu reguliraciju kvalitete hrane
» Putinov Gazprom na mala vrata ušao u Hrvatsku, Rusi će nam prodavati i struju! U Vladi sliježu ramenima: Slobodno smo tržište...
» U Kini kapitalizam, slobodno tržište jača
» EU regulatori napadaju slobodno tržište, 2.7 milijardi $ kazna Google-u
» Uhljebi napadaju slobodno tržište, žele državnu reguliraciju kvalitete hrane
» Putinov Gazprom na mala vrata ušao u Hrvatsku, Rusi će nam prodavati i struju! U Vladi sliježu ramenima: Slobodno smo tržište...
Page 1 of 3