ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet

Page 8 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Go down

Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet - Page 8 Empty Re: Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet

Post by michaellcmacha 23/12/2016, 23:06

govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
jastreb wrote:Čengić(Smail aga) bio je porijeklom baš iz Turske.
ti znaš....cccc
u pravu je, ne grijesi...
goli kurac... nije znao da je nina maraković bio hrvat.... tak da jebo njegovo znanje....:)))
za Smajlagu je u pravu..za ostalo ne znam...
nije znao ni za kostajničke muslimane, kao niti za bužimske i cazinske.... kako rekoh jebo njegovo znanje.... :))

michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet - Page 8 Empty Re: Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet

Post by michaellcmacha 23/12/2016, 23:09

jastreb wrote:
michaellcmacha wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
jastreb wrote:Čengić(Smail aga) bio je porijeklom baš iz Turske.
ti znaš....cccc
u pravu je, ne grijesi...
goli kurac... nije znao da je nina maraković bio hrvat.... tak da jebo njegovo znanje....:)))
Znao sam. A znam i jednu njegovu rođakinju. Naravno da ga ona nije znala,jer je rođena kasnije,ali znam da je Hrvatica.
aj ne seri, zato si se mrčio što su ga prebacili na katoličko groblje, kao nije mu tamo bilo njesto, a on usput bio i katolik, a ne samo hrvat.... ;).... drž se ti vasilja, brubna i pere krnjajića to je tvoj doseg ali samo iz one tvoje literature.... i one profukljače Capine.... ;)
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by govinda 23/12/2016, 23:09

a ovo su ti cuveni Hrvati iz Zapadne Hercegovine

Turci su nakon pustosenja dijelova Sandzaka i Hercegovine, posebno nakon Beckog rata 1683-1699, kada su dijelovi Hercegovine prema Mlecanima, koji vode ratove s njima vec od Kandijskog rata 1645-1669, dovlacili novije stanovnike.To su bili Albanska plemena Gruda, Hoti, Klimenta, katolicka

Sva ta plemena su imale izvornu narodnu pjesmu, koju su dovukli s sobom.Zvala se Genge, ili Djenge na Albanskom, na Slavenskom ili modernijom je Ganga.Naselja koja su ta plemena naselili najvise se nalaze na prostoru opcina Tutin cirka 90%, Rozaje, ali ta katolicka plemena su isla u unutrasnjost, i pouzdano se zna, da su naselila i regij danasnje Hercegovine, gdje su naselili nekoliko selektivnih naselja.

Imas masa katolickih sela tipa Klimenta, Grude, pa i Albanski nazivi preovladavaju u nekim naseljima danas.Zapravo, moze se reci da Duvanjski katolici nemaju nikakve veze s Gangama, to su kopirali od izvornih Albanskih doseljenika u Hum, koji su se kasnije stopili 90% U Hrvatski etnicki korpus, nakon stoljeca boravka u tom kraju.Nije to nista cudno

Krajem 17. vijeka izdešavalo se nekoliko neuspješnih buna na sjeveru današnje Albanije a dijelovi pobunjenih plemena su raseljeni u 3 pravca. U Istru, tačnije u selo Peroj blizu Pule doselili su pravoslavni Albanci iz okoline Skadra. Inače Peroj na albanskom znači livada. U periodu između 1726-1733. u Selo Arbanasi blizu Zadra doseljeni su takođe Albanci, njih oko 500, opet iz okoline Skadra. Treća skupina je naseljena u Hercegovinu i takođe je u direktnoj vezi sa pobunama na sjeveru Albanije. Ovdje treba skrenuti pažnju na dva pojma koja su se do dan-danas zadržala među autohtonim hercegovačkim stanovništvom, a to su: Škutorija i Škutori.

U Mostaru Škutorijom zovu predio koji ide od Žovnice - zapadnog izlaza iz Mostara prema Mostarskom blatu i Čitluku pa sve preko Lištice do Imotskog. Interesantno je da u Ljubuškom npr. Škutorijom zovu predio između Vrgorca i Imotskog. Pojam škutori je još ranijeg datuma jer je poznato da su Mlečani u svojim redovima imali masu plaćenika iz albanskog plemena Skutari s kojima su Bošnjaci ratovali godinama prije ovih migracionih valova, pogotovo na ovim graničnim područjima prema Mlecima a tim su imenom zvali i svo stanovništvo koje je gravitiralo Skadru. Ovo doseljeno stanovništvo nakon buna i nereda je osim jezika, bilo prepoznatljivo i po oštrom temperamentu koji je odudarao od postojećih normi ponašanja. Ganga je jedna od karakteristika Skutara ... inače je ganga iskrivljeni oblik albanskog leksema kenge. i Dan-danas se u modernom albanskom pjesma kaže kenge a kengetar znači pjevač iliti gangaš po naški.

Recimo naziv sela Drinovci je tipični albanski naziv, korijen toponima potiče od labnaske regije Drim, stanovništvo na rejonu Drinovaca i jesu Albanci sa područja Drima - Drimovci, toponim je nastao kao sjećanje na stari zavičaj no vremenom je to evoluiralo u današnji naziv.
Toponim Grude takođe jasno govori da su mjesto osnovali doseljenici iz albanskog plemena Grude.

Osim gange, kao specifičnog elementa, i u narodnoj nošnji se mogu naći brojni identični elementi što je još jedan pokazatelj veze sa albanskim govornim područjem.

Ovdje je možda bitno istaći da je fra Branko Krilić i među katolicima sela Guča Gora kod Travnika zabilježio pjesmu "Napij mi konja" u kojoj se nalazi 6 albanskih riječi.

Dio albanskih porodica iz plemena Klimenata se zaista naselio tokom 1738. god. u sela Hrtkovci, Jarak i Nikinci - u Sremu, a njihovi potomci se danas deklarišu kao pripadnici hrvatske nacionalnsoti.

Klimente su doseljavanje i u Jajce, imas cisto selo Hrvatsko zove se KLIMENTA.Pametnom dosta

Klimente su bili veliki katolici, ali tamo gdje nije bilo crkvenog klera presli su na Islam

Koliko ja znam, ovo je bio popis Klimenti na Sandzaku

Evo, ovo je veoma znacajno, papski popis Klimenti na Pesteru, ta regija je opustosila posebno nakon Pikolominijevog pohoda na Skopje, kroz Sandzak, gdje sve Muslimansko sto je nasao, pobio ili protjerao.Tu Turci naseljavaju Klimente

Papski skriveni popis Klimenti na Pesteru 1721 godine

Kamesnica 39 porodica=410 clanova
Medjugor 13 porodica=99 clanova
Aliverovice 5 porodica=41 clan
Rasno 4 porodice=30 clanova
Tuzinje 14 porodica=30 clanova
Rastenovice 13 porodica=75 clanova
Krnja Jela 6 porodica=74 clana
Ugao 20 porodica=166 clanova
Dragojlovice 2 porodice=16 clanova
Stavalj 3 porodice=14 clanova
Brnjica 2 porodica=18 clanova
Cetanovice 9 porodica=95 clanova
Druzinice 7 porodica=65 clanova
Duga Poljana 5 porodica=35 clanova

Klimente su naselile Pester od strane Turaka 1700.Neki su se 1700 i 1711 u dva navrata vratili u maticu Albaniju.Jedna poveca grupa Klimenti pridruzujuci se ustancima protiv Turaka 1737-1739 povukla preko Save i nastanila su se u Sremskim selima:Nikinci, Rtkovac, Jarak, gdje i sada zive njihovi potomci kao Hrvati

Malisori koji su zivjeli na Pesteri bili su katolici, ali su tokom vremena Islamizirani.Samo nekoliko porodica je prihvatilo pravoslavlje Prekici iz Dolova, a u staroj katolickoj vjeri, nije niko ostao.Proces Islamizacije je trajao od 1700 do pocetka 19 stoljeca, kada je zavrsena Islamizacija Klimenti na Pesteru.

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by jastreb 23/12/2016, 23:12

michaellcmacha wrote:
aj ne seri, zato si se mrčio što su ga prebacili na katoličko groblje
Naravno. Iz parka narodnih heroja išli su premještati kosti i narušavati mir pokojnika. To nije u redu. Ni četnjaci ih nisu dirali.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Eroo 23/12/2016, 23:55

govinda wrote:a ovo su ti cuveni Hrvati iz Zapadne Hercegovine
Nova Europa: Hrvatska treba apsorbirati Treći Entitet - Page 8 B3a6da522320127

:] :D
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by govinda 23/12/2016, 23:59

Eroo wrote:

bosanci i hrvati na spisku, pa?

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by Eroo 24/12/2016, 00:07

govinda wrote:
Eroo wrote:

Mis'im, reče džango da si bez korjena, a ja kažem da laže... jocolor
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo 24/12/2016, 00:15

Viš, ja ga branim a on mene na ignor... :( :D

2016-07-22

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:16

Eroo wrote:
govinda wrote:
Eroo wrote:

Mis'im, reče džango da si bez korjena, a ja kažem da laže... jocolor
Ja sam od ovog Alija Bosna sto se spominje..a gulam znaci momak...kao kod sinjskih alkara, junak i njegov momak..

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:17

kao sto se po spisku vidi, Bosanci su glavni a Hrvati su konjovoci (to je bilo zaduzenje gulama)..uvijek ste bili konjusari, jal turski jal austrijski :))))

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:20

Ero, ja da sam Hrvat ne bih se ovim spiskom hvalio :)) po spisku ste bili konjusari Bosancima i sluge :)))) suti, ero, ni jedne vise ne progovaraj :)))

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by L'âme 24/12/2016, 00:23

Linda, skinuo si eru sa ignore liste?
Bravo 8-)

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by epikur37 24/12/2016, 00:24

maggie13 wrote:Linda, skinuo si eru sa ignore liste?
Bravo 8-)

tko se tuče taj se voli :D
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:25

Bravo 8-)
a moram slugi oprostiti greske..ja sam dobar gospodar :))))) Govinda Bosna i njegov gulam Ero Hrvat :)))) istorija se ponavlja :D

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by L'âme 24/12/2016, 00:26

epikur37 wrote:
Bravo 8-)

linda je nagao, ali milostiv :D

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:26

razveseli me ero sa ovim spiskom samo tako :))))) hihihihihi

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by L'âme 24/12/2016, 00:26

govinda wrote:
Bravo 8-)
a moram slugi oprostiti greske..ja sam dobar gospodar :))))) Govinda Bosna i njegov gulam Ero Hrvat :)))) istorija se ponavlja :D
ma ti si dobra dusa..:D

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Eroo 24/12/2016, 00:26

govinda wrote:kao sto se po spisku vidi, Bosanci su glavni a Hrvati su konjovoci (to je bilo zaduzenje gulama)..uvijek ste bili konjusari, jal turski jal austrijski :))))
Mi napredovali do austrijskih, a vi se gurate da postanete turski... :] :D

Last edited by Eroo on 24/12/2016, 00:27; edited 1 time in total
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:26

maggie13 wrote:
epikur37 wrote:
Bravo 8-)

Zato je Govinda...

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by govinda 24/12/2016, 00:28

Eroo wrote:
govinda wrote:kao sto se po spisku vidi, Bosanci su glavni a Hrvati su konjovoci (to je bilo zaduzenje gulama)..uvijek ste bili konjusari, jal turski jal austrijski :))))
Mi napredovali do austrijskih, a vi se gurate da postanete turski... :] :D
ma ero dzaba ti sve..lijepo pise Alija Bosna i njegov sluga Hrvat :)))jbg, ero, sam si kriv :)))

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by epikur37 24/12/2016, 00:28

maggie13 wrote:
epikur37 wrote:
Bravo 8-)

Opaljen je i prost, s njim treba znati a kad znaš onda je ok.

Isto divljeg konja, ako ga zaješeš i pripitomiš onda lijepo hoda...
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 8 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Back to top

- Similar topics