ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UMRO FIDEL KASTRO

Page 16 of 32 Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 24 ... 32  Next

Go down

UMRO FIDEL KASTRO - Page 16 Empty Re: UMRO FIDEL KASTRO

Post by Stribor 27/11/2016, 13:53

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/foto-dok-kubanci-slave-na-ulicama-liberali-tuguju-za-diktatorom-977110#axzz4R1imVq4D

Za lliberale on je romatični heroj otpora Americi, za Kubance, brutalni diktator i masovni ubojica. No u cijeloj priči o Castru i revoluciji, stvarno bitno je tek jedno. A to je da je Kuba, prije Castra, bila jedna od najbogatijih država planete. Treća najveća ekonomija zapadne hemisfere. Imala je veći standard od tadašnje Italije, Španjolske, Portugala, pa čak i nekih država juga SAD.

Danas, Havana je doslovce grad ruševina, a automobilski park je gori od onog u romskoj mahali u Moldaviji. A prije 1959., većina stanovnika Havane je imala automobile, i to američke, luksuzne, s moćnim V8 motorima, dok su Jugoslaveni (a i dobar dio Europljana) tek sanjali o kakvom fići. Dok je u SFRJ 1961. na 1.000 stanovnika dolazilo manje od tri automobila, Kuba je do revolucije bila druga na zapadnoj hemisferi, odmah iza SAD, s gotovo 30 automobila na 1000 stanovnika! Tada je Kuba imala deset puta više automobila od nas, i neusporedivo boljih. Danas, ima deset puta manje automobila od nas, a većina ih je – starija od pola stoljeća, iz vremena prije revolucije! Ostatak su tridesetak godina stare Lade i Moskviči.  Na Kubi, za Kubance, nema ničeg osim parola i revolucije. “Ali standard nije važan, Castro je Kubancima donio ponos, nema tog novca…” Da, ponos. Ponos da su doslovce građani drugog reda u svojoj zemlji! I da su zarobljeni na otoku s kog ne mogu pobjeći!

Dovoljno je pogledati facebook status Željane Giljanović: ali sladoled, na koji se čeka dva do tri sata u bilo koje doba dana, osim ako ste stranac, je samo vrh ledene sante. Da, Kuba ima izvrsne klinike, poput hotela s pet zvijezdica – ali samo za strance, i tamo se plaća samo u gotovini, i to dolarima. U onima za Kubance, koje su besplatne, nema ničeg osim doktora. Nema lijekova, nema uređaja novijih od pola stoljeća. Pogledajte uostalom dokumentarac prošvercan s Kube koji prikazuje stvarno stanje u bolnicama, ne propagandu Michaela Moorea.

Da, Kuba ima divne plaže – ali na njih smiju samo stranci! Kubanci, samo kao posluga. Da, Kuba ima luksuzne hotele, ali pristup u njih je strogo zabranjen za pse i Kubance. Na Kubi turist može kupiti sve – u dućanu samo za strance. Ali u dućanu za Kubance, sve je racionirano i kupuje se na točkice. A i one ostaju neiskorištene, jer se mjesečne plaće kreću od 15 dolara za radnika u tvornici do 30 dolara za doktora. A kilogram mesa, u rijetkim trenucima kad ga ima, košta pet dolara. Kuba danas uvozi oko 80% hrane: prije Castra ju je izvozila. Od revolucije, izvoz Kube u dolarima se udvostručio (što će reći da je danas mnogo manji, jer je dolar izgubio ogroman dio vrijednosti). Izvoz Meksika je danas u dolarima 226 puta veći nego tada! Kuba je po potrošnji mesa, s 35 kilograma po stanovniku godišnje, tada bila u svjetskom vrhu. Danas, malo tko se sjeća kako meso izgleda.

Pa ako vas čudi što Kubanci danas bučno slave smrt Castra svugdje u svijetu, osim na Kubi gdje moraju tugovati po službenoj dužnosti kao i mi kad je umro Tito, ne treba vas čuditi. Nisu to nikakvi zli ljudi, koji bez razloga plešu po nečijem grobu: plešu po grobu čovjeka koji je bio grobar najbogatije zemlje Latinske Amerike, i pretvorio je u Somaliju na Karibima. Slave smrt čovjeka zbog kojeg su morali u izgnanstvo kako bi izbjegli konc logore, mučenja, strah od tiranije režima, ili jednostavno glad i bijedu. Pogledajte nekoliko donjih videa snimljenih prije revolucije, koji pokazuju svakodnevni život u Havani, i pogledajte dokumentarce koji prikazuju današnju Havanu!

Pred revoluciju, Kuba je bila peta po zaradama po stanovniku na zapadnoj hemisferi, treća po očekivanoj duljini života, druga po broju automobila i telefona po glavi stanovnika, i prva po broju televizora. Bila je 11 na svijetu po broju liječnika po stanovniku. Čak i neke skupe privatne klinike su liječile sirotinju, besplatno. Pismenost je bila 76%, najviša u Latinskoj Americi. Temeljena na izvozu šećera i duhana, potaknuta snažnim rastom turizma, popunjena milijunima dolara koji su se slijevali od bogatih Amerikanaca, Kuba je bila lijepo mjesto za život, ako se izuzme da je Batista bio krajnje glup i antipatičan diktator koji je nekim svojim postupcima pokrenuo revolt dijela seoskog stanovništva. I koji je zapravo omogućio revoluciju koja nije trebala uspjeti, jer za nju i nije bilo pravog temelja.
Socijalna nepravda? Da, bila je velika: dok su u gradovima skoro svi imali sve, selo je bilo siromašno. I crnci su naročito bili siromašni. Ipak: distribucija bogastva na Kubi je, po statistikama, bila bolja nego u većini zemalja latinske Amerike. Dok je brojna srednja klasa živjela životom jednakim kakvim je srednja klasa živjela bilo gdje u bogatom i razvijenom svijetu, dotle je sirotinja bila više latinoamerička sirotinja, nego sirotinja kakvu nalazimo u civiliziranom svijetu. Ali, treba biti svjestan – siromašnih nije bilo previše.

Pa iako revolucija nije započela kao socijalna ni komunistička, već prije svega nacionalistička i antiamerička, nakon nekih glupih poteza obje strane nakon revolucije (SAD i Kube) Castro se odlučio okrenuti komunizmu, nacionalizirati sve svima – u vrijednosti od nevjerojatnih tadašnjih dvije milijarde dolara samo građanima SAD, i nekoliko puta više svojim građanima. U početku, stvari su išle dobro – Rusi su davali besplatnu naftu, i financirali Kubu u zamjenu za svoje atomske baze na njenom tlu, s kojih su imali SAD na dlanu. No, i Hruščov je za Castra rekao da je lud – kad je htio pokrenuti atomski rat protiv SAD.
Do osamdesetih je Kubi nekako išlo – Rusija je ulagala ogroman novac u Kubu, davala besplatnu naftu, u zamjenu za to da Kuba bude istaknuta predstraža Varšavskog pakta pred obalama SAD. No, SSSR se raspao, a Kubom zavladala glad i bijeda. Neko vrijeme su pomagali Kinezi, ali i to je presahlo. Nafta je zadnjih godina stizala iz Venezuele, ali socijalizam je uništio i tu nekoć bogatu i uspješnu državu. Kuba je postala veliki konc logor, na kom nema interneta, na kom nema goriva, na kom nema slobode, na kom nema ničeg. Kubanski režim se održava na antiameričkoj ultranacionalističkoj histeriji, na paranoji i strahu od svega što dolazi izvana. Samo glupi i zlobni “celebrityji” na zapadu se danas furaju na Chea i Castra: to je bezosjećajno. Oni govore Kubancima, “izdržite, vi ste sretni, vidjet ćete jednog dana… “
Ali Kubanci nisu sretni. Kubancima je dosta bijede, gladi, toga da ne mogu imati ništa svoje. Dosta im je života u ruševinama koje im se svakog časa mogu srušiti na glavu. U Havani se svakog tjedna sruši jedna dotrajala zgrada, i pokopa stanovnike. Kubanci će možda jednog dana žaliti za socijalizmom, jer bijeda pruža sigurnost, bijeda znači da su svi oko vas jednako bijedni kao i vi. Jednog dana, neki će se obogatiti, a pametnjakovići će lamentirati o “privatiziranim tvornicama”. No tko god ih privatizira srušit će ih i napraviti šoping centre i hotele, jer od socijalističkih “tvornica” koristi nema, osim da bi se zaposleni mogli praviti da rade, a država da im daje plaću, koja je rijetko veća od stotinjak kuna mjesečno u našem novcu. Da, na Kubi je od prije nekoliko godina dozvoljeno imati mobitel (ne još i internet), postoji čak i jedan dućan u kom se prodaju u Havani, ali nitko nema novca da ga kupi, osim švercera kokaina i generalske mafije koja vlada Kubom.
Kubanci danas slave smrt diktatora zbog kojeg desetljećima nisu vidjeli rodbinu koja je ostala na Kubi, zbog kojeg su prešli 150 kilometara preko mora prepunog morskih pasa u sklepanim čamcima i kamionima prerađenim u amfibije, kako bi imali što jesti, kako bi mogli dobiti liječenje bez da daju plavu kovertu doktoru, bez da hranu dobivaju na točkice. 4 milijuna Kubanaca je u sklepanim plovilima pokušalo doći do obala Floride u SAD: no, za razliku od Arapa, njih američka obalna straža, ako ih uhvati prije nego se iskrcaju, odmah vraća Castru na Kubu – kao nesretnike koji su preplovili ocean u ovim vozilima (snimke su američke obalne straže):

UMRO FIDEL KASTRO - Page 16 Rafters1

UMRO FIDEL KASTRO - Page 16 26-Cuba-Alicia-Fox-Photographyb

Stribor

2015-09-22

Back to top Go down

Post by Guest 27/11/2016, 13:53

vuksadinare wrote:drago chico carlos don jovo eusebio hasan david pilsel

lol!
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 27/11/2016, 13:56

Gnječ wrote:
michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:
michaellcmacha wrote:
govinda wrote:
Prije mene se nisi rodio sigurno a i da jesi,nije nikakva fikcija kada pricam o svojoj kuci i svojoj zemlji. Upisana u grunt, nisam imao nikakvih problema nit mi je ko trazio legalizaciju, znam o cemu pricam. Ne kazem da nije bilo toga, kazem za moju kucu da nije bila sagradjena bez papira. A sagradjena je 1974. godine...
ok znači sad dolazimo do točke kad smo slobodni ustrvditi da se onda puno radilo i puno proizvodilo i da se onda puno imalo, a danas da se ništa ne radi, ništa ne proizvodi i ništa nema.... jel to to.... eno gnječ histerizira kako nije istina da nije bilo kave.... iako ja znam da su moji djed i baba pili divku dok im ja nisam iz austrije donio kilu kave....

Pa kod mene je UVIJEK bilo kave nikad nije falilo a da ne pričam po ugostiteljskim objektima pa sve do hotela. Shvati da Istra nije oskudijevala u tim namirnicama jer mi smo oduvijek bili turistička regija pa čak i onda u mrklom mraku tvoje ogađene SFRJ.
ma nije točno.... ali dobro ako te veseli da budeš u umuišljaju ok tebi na veselje... ;)

Ma naravno ništa nije točno ako nije po tvom jel? A ti ćeš meni docirati šta je bilo čega je bilo a čega nije? Ajd šetaj.
gle aj jednom da se ne svađamo neg da ljudski raspravimo temu.... ajde mi reci da li je juga pa u sklopu iste i hrvatska u to doba bila industrijski orijentirana i da li se u to doba od rada moglo živjeti.... ali daj mi konkretne pokazatelje a ne paušalno govoriti tipa mom djedu je bilo dobro jer je primao boračku penziju..... a onda i tebi.....
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Stribor 27/11/2016, 13:56

UMRO FIDEL KASTRO - Page 16 3AC8A79000000578-3974704-image-m-2_1480201433926
Stribor
Stribor

Male
2015-09-22

Back to top Go down

Post by marcellus 27/11/2016, 13:56

Gloria  cheers

2014-04-16

Back to top Go down

Post by govinda 27/11/2016, 13:58

michaellcmacha wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
abraham wrote:Tko je placao inflaciju????
ma ima tu likova koji sebi to iz ove perspektive uopće ne mogu prispodobiti.... evo za primjer... 1984. godine je marka bila 65 dinara a dolar 203 dinara.... već slijedeće godine je marka bila 125 dinara a dolar 300 i kusur, a još za dvije godine marka se plaćala 770 dinara a dolar 1260.....
da, tako je bilo, to niko ne spori ko je tada zivio. poslije 1984. godine su aktivirane one valutne klauzule u ugovorima o kreditima, ako ih je bilo, bilo je dosta kredita dinarskih gdje uopste ta valutna klauzula nije stavljana. Ne kazem da je to nesto dobro, samo navodim cinjenice.
to je 87.... tek nakon nje dolazi sex.... 88 za 1 dolar si već trebao iskeširati cca 5000 dinara a za 1 marku 2730 dinara, 89 je već postala nestvarna jer si za 1 dolar morao iskeširati 107 000 dinara a za 1 marku 61 500 dinara.... i ne možeš mi u toj konstelaciji odnosa aluta pričati o bilo kakvom vidu prosperiteta...... ali da ne bi ispalo da pričamo samo o osamdesetima, sve to se već odigralo sredinom 60-tih.... tak da mi ne mreš pričati da su 70-te bile prosperitetne.... jednostavno ne postoji uporište za takve tvrdnje, kao što ne postoji uporište u tvrdnjama da se u to doba nešto konstruktivno radilo i zarađivalo....
kako ne stoji, pola bivse Juge izgradjeno u sedamdesetim, ocevi mojih drugova picili raditi po Libiji, Iraku, Alziru, Emiratima, kod mene jedna fabrika radika za adidas, druga radila akumulatore za VW..radilo se, druga je stvar u sto su sve krediti sprcani, u migove, podzemne bunkere, ogromnu administraciju..a koje je godine Markovic dosao pa je bilo koliko ono, 1 marka 7 dinara, cini mi se? Pa moj zet odjednom imao platu 1300 maraka mjesecno kao obican radnik, toliko sad ima u Bosni neko sa fakultetom u drzavnoj sluzbi..i to ne svi..

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:01

.....umro sam...ahahaha...'druze castro tko te nije volio taj te nije imao'...pocivao u miru druze el commadante tvoj drug ivan fumic
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Winter is coming 27/11/2016, 14:01

kic wrote:
malo mi je i to veselje pretjerano, ovo su sve druge generacije koji nisu doživjele Fidela i njegov uspon na vlast i rat..
tako su se neki veselili i odlasku Sadama a kasnije plakali za njim

Male
2014-04-14

Back to top Go down

Post by Stribor 27/11/2016, 14:02

marcellus wrote:Gloria  cheers

:20
Stribor
Stribor

Male
2015-09-22

Back to top Go down

Post by govinda 27/11/2016, 14:02

michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:
Ma naravno ništa nije točno ako nije po tvom jel? A ti ćeš meni docirati šta je bilo čega je bilo a čega nije? Ajd šetaj.
gle aj jednom da se ne svađamo neg da ljudski raspravimo temu.... ajde mi reci da li je juga pa u sklopu iste i hrvatska u to doba bila industrijski orijentirana i da li se u to doba od rada moglo živjeti.... ali daj mi konkretne pokazatelje a ne paušalno govoriti tipa mom djedu je bilo dobro jer je primao boračku penziju..... a onda i tebi.....
pa moglo se zivjeti, jebem mu mater, pa nsimo hodali goli, bosi ii gladni..jbt, ja 1986. godine upisao fakultet, ne sejcam se da je iko od nas u necemu oskudijevao, jos placali stanove, vecina nas..i nisu nam roditelji dizali kredite da nas posalju na fakultet..ja nisam oskudijevao u nicemu, sjecamse tih nestasica kafe i dokolade i isljucivanja struje na vece po kvartovima, ono kad su svu struju izvezli van i bilo je za benzin par nepar jedno vrijeme pa sam opet prezivio i ja i svi tada.

govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:03

trump.....'castro je teski zlocinac'
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by jastreb 27/11/2016, 14:05

vuksadinare wrote:trump.....'castro je teski zlocinac'
Ne seri... Trump je dao sasvijem suprotnu izjavu.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 27/11/2016, 14:05

govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
abraham wrote:Tko je placao inflaciju????
ma ima tu likova koji sebi to iz ove perspektive uopće ne mogu prispodobiti.... evo za primjer... 1984. godine je marka bila 65 dinara a dolar 203 dinara.... već slijedeće godine je marka bila 125 dinara a dolar 300 i kusur, a još za dvije godine marka se plaćala 770 dinara a dolar 1260.....
da, tako je bilo, to niko ne spori ko je tada zivio. poslije 1984. godine su aktivirane one valutne klauzule u ugovorima o kreditima, ako ih je bilo, bilo je dosta kredita dinarskih gdje uopste ta valutna klauzula nije stavljana. Ne kazem da je to nesto dobro, samo navodim cinjenice.
to je 87.... tek nakon nje dolazi sex.... 88 za 1 dolar si već trebao iskeširati cca 5000 dinara a za 1 marku 2730 dinara, 89 je već postala nestvarna jer si za 1 dolar morao iskeširati 107 000 dinara a za 1 marku 61 500 dinara.... i ne možeš mi u toj konstelaciji odnosa aluta pričati o bilo kakvom vidu prosperiteta...... ali da ne bi ispalo da pričamo samo o osamdesetima, sve to se već odigralo sredinom 60-tih.... tak da mi ne mreš pričati da su 70-te bile prosperitetne.... jednostavno ne postoji uporište za takve tvrdnje, kao što ne postoji uporište u tvrdnjama da se u to doba nešto konstruktivno radilo i zarađivalo....
kako ne stoji, pola bivse Juge izgradjeno u sedamdesetim, ocevi mojih drugova picili raditi po Libiji, Iraku, Alziru, Emiratima, kod mene jedna fabrika radika za adidas, druga radila akumulatore za VW..radilo se, druga je stvar u sto su sve krediti sprcani, u migove, podzemne bunkere, ogromnu administraciju..a koje je godine Markovic dosao pa je bilo koliko ono, 1 marka 7 dinara, cini mi se? Pa moj zet odjednom imao platu 1300 maraka mjesecno kao obican radnik, toliko sad ima u Bosni neko sa fakultetom u drzavnoj sluzbi..i to ne svi..
e jebiga treba se samo vratiti 3 stranice u rikverc i pogledati kratak i jednostavan upis kolege abrahama.... tko je platio taj silni trošak hiper inflacije koja se kažem ti nije odigrala samo u osamdesetima nego i u 60-tima.... predrag rajšić tvrdi da se, s obzirom na eksponencijalnu stopu zaduživanja u bivšoj jugi, zaduživanje kojim slučajem nastavilo (1980.-tu smo dočekali sa 20 milijardi duga koji bi danas vrijedio oko 52 milijarde) istim intenzitetom ondašnja država bi danas bila dužna cca 6000 milijardi dolara.... e alo o čemu mi pričamo.... tj ti... ;))))

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:06

govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:
pa moglo se zivjeti, jebem mu mater, pa nsimo hodali goli, bosi ii gladni..jbt, ja 1986. godine upisao fakultet, ne sejcam se da je iko od nas u necemu oskudijevao, jos placali stanove, vecina nas..i nisu nam roditelji dizali kredite da nas posalju na fakultet..ja nisam oskudijevao u nicemu, sjecamse tih nestasica kafe i dokolade i isljucivanja struje na vece po kvartovima, ono kad su svu struju izvezli van i bilo je za benzin par nepar jedno vrijeme pa sam opet prezivio i ja i svi tada.
sve u svemu meni u sjecanju iz osamdesetih najvise ostao razvoj navijackog pokreta,budjenje nacionalnog naboja,slobo,jogurt revolucija,rock i srednja skola...to je to
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:07

jastreb wrote:
ne...slusao na vijestima u 12 ako laze htv njima se obrati
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by jastreb 27/11/2016, 14:08

vuksadinare wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:
sve u svemu meni u sjecanju iz osamdesetih najvise ostao razvoj navijackog pokreta,budjenje nacionalnog naboja,slobo,jogurt revolucija,rock i srednja skola...to je to
Rock,pa i folk(recimo Dragana Mirković i Haris Džinović). Nadrealissti,Bijelo dugme,Cibona,Metaloplastika...Nije bilo loše...Ne,ne.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by govinda 27/11/2016, 14:09

vuksadinare wrote:
govinda wrote:
michaellcmacha wrote:
Gnječ wrote:
ti si mladji..
govinda
govinda

2016-11-17

Back to top Go down

Post by jastreb 27/11/2016, 14:09

vuksadinare wrote:
jastreb wrote:
Ne. U novinama čitam. Trump ga je pohvalio. I Putin.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:10

jastrebe imas i u vecernjem trump:castro je brutalni diktator
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 27/11/2016, 14:10

znači nakon one prve faze "industrijalizacije" i navrat na nos pretumbavanja stanovništva iz sela u gradove, i iz republika u republike 1966. godine kad se išla podvući refa došlo se do zaključka da se mora izvršiti denominacija 1/100 jer je stanje bilo neodrživo... nakon tog je išla konsolidacija poraćena enormnim zaduživanjem kako navedoh u iznosu od 20 milijardi ondašnjih dolara, s kojim se ništa nije postiglo ( u stvari je to je taj tvoj vaš boljitak generiran iz penzije tvoje matere iza ćaće) nego smo došli u začarani krug koji je tinjao 3-4 godine nakon smrti onog zlikovca, a eskalirao 1984. godine i kretao ka imploziji 1990. godine kad je sustav doslovno nepovratno krahirao.....

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/11/2016, 14:11

jastreb wrote:
vuksadinare wrote:
jastreb wrote:
Ne. U novinama čitam. Trump ga je pohvalio. I Putin.
procotaj vecernji i daj link....ne rise..nigdje ga trump ne hvali lazljivce..izmisljas...link sa vecernjeg da se vidi da lazes...a ti daj di ga hvali
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 16 of 32 Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 24 ... 32  Next

Back to top

- Similar topics