The 1980'S is the best
Page 29 of 45
Page 29 of 45 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 37 ... 45
Re: The 1980'S is the best
....definitivno ces cuti razliku u dijalektu recimo nekog iz sarajeva,zenice,travnika,tuzle od onog u banja luci,bihacu i tom dijelu..narocito sto se tice hrvata i srba..jer tamosnji muslimani jos su vukli na bosanski dijalekt i ono znali razvuci...ali hrvati i srbi su vise vukli dijalekt iz bos.krajine prema lickom ili kordunskom...dijalektu..odnosno slican dijalekt su imali
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
jebešmimater lud si.jastreb wrote:Janjevci nikada nisu govorili albanski. mada su ga stariji Janjevci znali. U stvari i Srbi su na Kosovu znali albanski.
Janjevci pričaju nekim iskvarenim srpskim govorom i kad međusobno stanu tako govoriti dosta ih ne razumiješ.
svi su govorili međusobno šiptarski, a hrvatski su govorili sa šiptarskim naglaskom. i sve si ih razumio.
ti ga neki put stvarno bulazniš.
imam jednu šiptarsku obitelj u ulici. tri generacije u jednoj kući, 5 mercedesa i svi rade u pekari.
tek ovi najmlađi kajkaju, deda spika poluhrvatskipolušiptarski.
ali su ok jer su manjina.
2014-12-30
Prošao sam dosta po tom kraju i od Hrvata ih razlikuje jedino vjera.Eva wrote:A imaju i selo Podzvizd , i tam sam bilajastreb wrote:Muslimani Cazinske krajine su jedini sačuvali stari hrvatski govor. Govore i danas lipo,mliko,dida...vuksadinare wrote:ma kakvi..to ej bas bio mix...svega..cisti bosanski jezik..sto je potvrdio i safet isovic...cuo je kod hrvata srednje bosne i tamo kod hrvata a i muslimana u istocnoj bos.posavioni i oko tuzle...bas onaj starinski izvorni izricaj bosanskog...dijalektajastreb wrote:Ja mislim da je najčišći govor bio u bosanskoj Krajini (Bihać-Banjaluka) bez obzira o kojem se narodu radilo.vuksadinare wrote:....najcisci bosanski izricaj su imali hrvati...narocito oni iz srednje bosne...i tamo onaj dio tuzla-brcko...odnosno istocna bos.posavina...onaj izvorni bosanski jezik....srbi su imali mjesavinu...a muslimani su vise imali neki svoj đir..otegnuto
Po tome sam i zaključio da su jedini dio muslimanskog naroda u BIH za koje sa sigurnošću možemo reći da potiču od starih bosanskih Hvata.
ono po fizionomiji,govoru,izgledu po ničem ih ne bi razlikovala od susjeda s druge strane granice.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
ne želim navodit prezime. vuku korjene iz dubrovnika i hrvati su.jastreb wrote:Možda su to bili Albanci katoličke vjere,a ne Janjevci?veber wrote:
mi smo prodali janjevcima kuću i žena je nosila dimije. u kući su spikali šiptarski.
jedina razlika od šiptara što je kuća bila puna križeva.
prije par godina odselili u knin.
imaju par zlatarni u zegeju.
2014-12-30
Jedan mi je profesor hrvatskog rekao kako i mi i Srbi i Muslimani govorimo jednim jezikom. I da je centar tog jezika Bosna i kako se ti iz Bosne širiš na istok i na zapad,tako možeš pratiti kako se taj jezik razvodnjuje. Ono Kordun i Lika su dosta slični sa tim jezikom,a već Pokuplje i Žumberak tu od tog jezika dosta gube. Onda odeš li od Odžaka preko Save taj jezik je još uvijek dosta prisutan,ali se u Srijemu i Vojvodini dosta gubi.vuksadinare wrote:....definitivno ces cuti razliku u dijalektu recimo nekog iz sarajeva,zenice,travnika,tuzle od onog u banja luci,bihacu i tom dijelu..narocito sto se tice hrvata i srba..jer tamosnji muslimani jos su vukli na bosanski dijalekt i ono znali razvuci...ali hrvati i srbi su vise vukli dijalekt iz bos.krajine prema lickom ili kordunskom...dijalektu..odnosno slican dijalekt su imali
2014-04-22
..mozda su prije tako muslimani cazinske krajine i bihaca govorili..ali posto sam u posljednje vrijeme dosta boravio u bihacu i cazinu..iz razloga..su se tamo odrzavaju galopske trke konja...pa moji rođaci tamo znaju gostovat sa svojim konjima te sam se znao zaletiti jer je bihac blizu zg-a...muslimani tog dijela vec su izgubili taj izgovor mliko i slicno vec duze vrijeme..znam tu pricu...tako da tamo muslimani to vec ne izgovaraju jako dugo..mozda pokoji musliman stariji od 80 godina....i vise...
2015-09-08
.....recimo imas hrvata tamo od bos.broda i dervente...koji imaju pokoju rijec ikavskog govornog podrucja poput recimo mliko...cvit....to moja punica izgovara...razlog sto je jedan dio hrvata iz tih krajeva dervente i bos.broda...dosao ili naselio prije 250 i 300 godina iz okolice imotskog,hercegovine...pa je nesto ostalo narocito kod nesto starijih ljudi....dok recimo hrvati istocnog dijela bos.posavine..kao sto je ođak,modrica,brcko...ono bas bosanski razvlace
2015-09-08
Dodićveber wrote:ne želim navodit prezime. vuku korjene iz dubrovnika i hrvati su.jastreb wrote:Možda su to bili Albanci katoličke vjere,a ne Janjevci?veber wrote:
mi smo prodali janjevcima kuću i žena je nosila dimije. u kući su spikali šiptarski.
jedina razlika od šiptara što je kuća bila puna križeva.
prije par godina odselili u knin.
imaju par zlatarni u zegeju.
Guest- Guest
ziher je bio srbin.jastreb wrote:Jedan mi je profesor hrvatskog rekao kako i mi i Srbi i Muslimani govorimo jednim jezikom.
ti sereš, a da ne proučiš povjest.
dobro, to je odlika većine.
2014-12-30
Musliman.veber wrote:ziher je bio srbin.jastreb wrote:Jedan mi je profesor hrvatskog rekao kako i mi i Srbi i Muslimani govorimo jednim jezikom.
2014-04-22
može bit srbin ili hrvat druge konfsije.jastreb wrote:Musliman.veber wrote:ziher je bio srbin.jastreb wrote:Jedan mi je profesor hrvatskog rekao kako i mi i Srbi i Muslimani govorimo jednim jezikom.
2014-12-30
Jezik jeste isti lingvistički gledano. Ali ne i politički. Politilki imamo srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski. Za sad.veber wrote:ziher je bio srbin.jastreb wrote:Jedan mi je profesor hrvatskog rekao kako i mi i Srbi i Muslimani govorimo jednim jezikom.
ti sereš, a da ne proučiš povjest.
dobro, to je odlika većine.
Vuče,ja mislim da Srbi u Hrvatskoj pričaju književnije od dobrog dijala Hrvata.
Znam da se ti sa time nećeš složiti,pa ću ti to vjerno potkrijepiti činjenicama.
Evo,uzmimo da ja i ti npr.sjednemo u vozilo(ti voziš jer ja pijem)i iskrcamo se u selu Dokmanovići na staroj cesti Rijeka-Karlovac.
E,onda sjednemo u birtiju i naručimo pivo za mene,Karlovačko,hladno i kavicu za tebe i zapodjenemo razgovor sa gazdom i konobaricom. Oni će pričati čistim hrvatskim jezikom,
Onda sjednemo i uputimo se prama Čabru i ondje ni ja i ti nećemo razumjeti pijane Čabrane u kafiću.
E,onda se okrenemo i zavrnemo u ogulinski kraj. I iskrcamo se u Plaškom. I ondje u nekom dvorištu navratimo kod mog znanca Sime i popijemo nešto i zamezimo. I Simo i ta ekipa govorit će književnim jezikom,a ma u Generalskom Stolu puk će govoriti jezikom koji više nije književni.
Onda odemo u Brinje gdje će me konobarica pitati "Ča si pil? Kadi si bil?" dočim će u Prokikama pučanstvo opet govoriti književnim.
U Perjasici opet govore književnim,a malo dalje u par hrvatskih sela priča se kajkavskim.
Kužiš šta mislim?
Znam da se ti sa time nećeš složiti,pa ću ti to vjerno potkrijepiti činjenicama.
Evo,uzmimo da ja i ti npr.sjednemo u vozilo(ti voziš jer ja pijem)i iskrcamo se u selu Dokmanovići na staroj cesti Rijeka-Karlovac.
E,onda sjednemo u birtiju i naručimo pivo za mene,Karlovačko,hladno i kavicu za tebe i zapodjenemo razgovor sa gazdom i konobaricom. Oni će pričati čistim hrvatskim jezikom,
Onda sjednemo i uputimo se prama Čabru i ondje ni ja i ti nećemo razumjeti pijane Čabrane u kafiću.
E,onda se okrenemo i zavrnemo u ogulinski kraj. I iskrcamo se u Plaškom. I ondje u nekom dvorištu navratimo kod mog znanca Sime i popijemo nešto i zamezimo. I Simo i ta ekipa govorit će književnim jezikom,a ma u Generalskom Stolu puk će govoriti jezikom koji više nije književni.
Onda odemo u Brinje gdje će me konobarica pitati "Ča si pil? Kadi si bil?" dočim će u Prokikama pučanstvo opet govoriti književnim.
U Perjasici opet govore književnim,a malo dalje u par hrvatskih sela priča se kajkavskim.
Kužiš šta mislim?
2014-04-22
Page 29 of 45 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 37 ... 45
Page 29 of 45