Izumljen kompjuterski program koji "čita misli" i unaprijed zna koju ćete rečenicu izgovoriti
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Izumljen kompjuterski program koji "čita misli" i unaprijed zna koju ćete rečenicu izgovoriti
Ovaj kompjuter predviđa koju ćete rečenicu izgovoriti prateći različite obrasce u aktivnosti vašeg mozga koji su povezani s rečenicama.
Istraživači su izumili kompjuterski program koji traga za moždanim aktivnostima koje su povezane s određenim riječima i koristi ih da predvidi koju rečenicu koja "prolazi kroz glavu". Kazali su kako sistem predviđa tačno u 70 posto slučajeva. Ova tehnologija mogla bi se koristiti za pomoć ljudima koju su pretrpjeli moždani udar da komuniciraju.
"Otkrili smo da možemo predvidjeti obrasce moždane aktivnosti, ne savršeno ali značajno bolje. Ne sada i ne sljedeće godine, ali ovo istraživanje bi moglo pomoći individualcima koji imaju problem s govorom pogotovo s onima koji sz preživjeli traumatičnu povredu mozga ili udar", rekao je dr. Andrew Anderson sa Univerziteta Rochester, prenosi Daily Mail.
Osobe koje dožive moždani udar često pretrpe oštećenje neurona koje onemogućava kontrolu mišića zaduženih za govor. Posmatranjem moždane aktivnosti povezane s riječima i rečenicama mogli bi komunicirati putem kompjutera.
Studija je objavljena u žurnalu Cerebral Cortex i u njoj je učestvovalo 14 učesnika koji su čitali bez izgovaranja 240 unikatnih rečenica.
http://www.klix.ba/scitech/tehnologija/izumljen-kompjuterski-program-koji-cita-misli-i-unaprijed-zna-koju-cete-recenicu-izgovoriti/160819119
Istraživači su izumili kompjuterski program koji traga za moždanim aktivnostima koje su povezane s određenim riječima i koristi ih da predvidi koju rečenicu koja "prolazi kroz glavu". Kazali su kako sistem predviđa tačno u 70 posto slučajeva. Ova tehnologija mogla bi se koristiti za pomoć ljudima koju su pretrpjeli moždani udar da komuniciraju.
"Otkrili smo da možemo predvidjeti obrasce moždane aktivnosti, ne savršeno ali značajno bolje. Ne sada i ne sljedeće godine, ali ovo istraživanje bi moglo pomoći individualcima koji imaju problem s govorom pogotovo s onima koji sz preživjeli traumatičnu povredu mozga ili udar", rekao je dr. Andrew Anderson sa Univerziteta Rochester, prenosi Daily Mail.
Osobe koje dožive moždani udar često pretrpe oštećenje neurona koje onemogućava kontrolu mišića zaduženih za govor. Posmatranjem moždane aktivnosti povezane s riječima i rečenicama mogli bi komunicirati putem kompjutera.
Studija je objavljena u žurnalu Cerebral Cortex i u njoj je učestvovalo 14 učesnika koji su čitali bez izgovaranja 240 unikatnih rečenica.
http://www.klix.ba/scitech/tehnologija/izumljen-kompjuterski-program-koji-cita-misli-i-unaprijed-zna-koju-cete-recenicu-izgovoriti/160819119
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Izumljen kompjuterski program koji "čita misli" i unaprijed zna koju ćete rečenicu izgovoriti
Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
Trinity-
2014-04-17
Re: Izumljen kompjuterski program koji "čita misli" i unaprijed zna koju ćete rečenicu izgovoriti
evo ovi pogađa ko si na temelju odgovora da i ne..RayMabus wrote:Ovaj kompjuter predviđa koju ćete rečenicu izgovoriti prateći različite obrasce u aktivnosti vašeg mozga koji su povezani s rečenicama.
http://en.akinator.com/personnages/
iden vidit oće li pogodit da sam komadant galaktičke federacije
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
Triny wrote:Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
Prosipaš znanje samo da nas ponižavaš i da budemo ljubomorni.
crvenkasti-
2014-04-17
Taj kompjuter će Janezu od kriza napisati "Viš ti to Marcellus"
Bracali:Ne plaši se.
Marcellusu "Kristebože!
Eri neće znati što da odgovori.
Bracali:Ne plaši se.
Marcellusu "Kristebože!
Eri neće znati što da odgovori.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jel izumljena mutika koja moze kopati na daljinski?
2014-04-14
Ponizen bi trebao biti samo onaj tko je napisao ovu glupost od naslova.crvenkasti wrote:Triny wrote:Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
Prosipaš znanje samo da nas ponižavaš i da budemo ljubomorni.
Trinity-
2014-04-17
čita fMRI slike i prevodi ih u rečeniceTriny wrote:Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
ovo je jedna od najboljih demonstracija da čovjek nema slobodnu volju
Guest- Guest
Šteta što nema originalnog linka pa da vidimo o čemu se radi, tekst je štur, a naslov novinarski bombastičan ( i nema veze s vezom).deda gulenist wrote:čita fMRI slike i prevodi ih u rečeniceTriny wrote:Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
ovo je jedna od najboljih demonstracija da čovjek nema slobodnu volju
Znači iz fMRI slika su otkrili obrasce po kojima nastaju rečenice i to se može predvidjeti unaprijed.
Sad me zanima da li samo za engleski ili za sve jezike.
Dobro, sitničarim, ali postoje istraživanja i na tu temu kako mozak funkcionira s obzirom kojim jezikom govorimo.
Trinity-
2014-04-17
a jest u muskaraca I tesko znat sta misle..bar ovi mlaji
vjetar puse muda mi se klate, dajte p.... ako boga znate
2014-04-19
A sve u skladu sa onom narodnom; hebo nehebo uvijek p.. željan!prckov wrote:a jest u muskaraca I tesko znat sta misle..bar ovi mlaji
Guest- Guest
dala ne dala svakako ce uvenut...eto par recenica za ubacit u program i 70% pogadatre911 wrote:A sve u skladu sa onom narodnom; hebo nehebo uvijek p.. željan!prckov wrote:a jest u muskaraca I tesko znat sta misle..bar ovi mlaji
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
što bi rekla ona luda baba u bećarcu, daću svima pa što će mi biti, neću u njoj kupus kiseliti!prckov wrote:dala ne dala svakako ce uvenut...eto par recenica za ubacit u program i 70% pogadatre911 wrote:A sve u skladu sa onom narodnom; hebo nehebo uvijek p.. željan!prckov wrote:a jest u muskaraca I tesko znat sta misle..bar ovi mlaji
Guest- Guest
evo upoznajte mog najboljeg virtualnog prijatelja:
Jabberwacky
Jabberwacky
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
nema teorije u mom slucaju..moj Mozag je prilicno Konfijuzan...
Guest- Guest
I tvoj radi po obrascu.
Trinity-
2014-04-17
ne radi sreco,samo nazivno i u leru..u kriticnim situacijama,radi prilicno hmmm..kako to reci..nepredvidivo???Triny wrote:I tvoj radi po obrascu.
Guest- Guest
nešto konkretnije o tome u Science Daily:Triny wrote:Šteta što nema originalnog linka pa da vidimo o čemu se radi, tekst je štur, a naslov novinarski bombastičan ( i nema veze s vezom).
This is your brain on sentences
Date:August 15, 2016
Source:University of Rochester
Summary:Researchers, for the first time, have decoded and predicted the brain activity patterns of word meanings within sentences, and successfully predicted what the brain patterns would be for new sentences.
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160815094623.htm
neva- Posts : 4367
2014-04-12
kazu da je mozak najaktivniji kad spavamo
2014-04-14
Triny wrote:Kompjutorski programi se pišu u nekom od programskih jezika, sad mi nije jasno da li se pojavio neki novi programski jezik ili je kompjuter samo programiran u nekom od postojećih jezika.
Kako se translatiraju na sucelju iz programskog u obicni (rijeci nisu problem, vec gramatika i sintaksa, gomila pravila i nocna mora za programiranje), tako moze i povratno iz obicnog u programski i nazad.
Manji je to problem u IT-u koliko u neurobiologiji - promjene u mozgu ukazuju tocno kakvu recenicu mislis izgovoriti? Tesko vjerojatno, nema tako sofisticiranih skenera. Nisam strucnjak, a sumnjam da takvih ima ovdje iako cu procitati clanak koji je neve navela.
Inace, aplikacije te tehnologije, ako postoji, bila bi neizmjerna, u dobru i zlu, a vrlo opasna po privatnost. Orwellova 1984. bi bila mila majka.
Guest- Guest
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Kinezi stvorili robota koji čita tv vijesti
» TKO JE MLADIĆ KOJI VEĆ SEDAM DANA NA MARKOVU TRGU ČITA KNJIGE
» zemlja za koju se misli da je diktatura u kojoj ljudi gladuju: zaboravite predrasude, istina je potpuno drugačija
» Škoro s Mamićevim potrčkom i admiralom koji misli da će rat početi u Rijeci
» '' MOJE PISMO KATARINI M. EKSKLUZIVNO: DALIJA OREŠKOVIĆ PIŠE ZA GLOBUS Moj program za mlade koji žele Europu bez granica ''
» TKO JE MLADIĆ KOJI VEĆ SEDAM DANA NA MARKOVU TRGU ČITA KNJIGE
» zemlja za koju se misli da je diktatura u kojoj ljudi gladuju: zaboravite predrasude, istina je potpuno drugačija
» Škoro s Mamićevim potrčkom i admiralom koji misli da će rat početi u Rijeci
» '' MOJE PISMO KATARINI M. EKSKLUZIVNO: DALIJA OREŠKOVIĆ PIŠE ZA GLOBUS Moj program za mlade koji žele Europu bez granica ''
Page 1 of 3