ODRŽANA 301. SINJSKA ALKA: Crème de la crème društva nazočan, ostali nisu bili -boje se naroda
Page 3 of 5
Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: ODRŽANA 301. SINJSKA ALKA: Crème de la crème društva nazočan, ostali nisu bili -boje se naroda
frakcija wrote:a nijedna vlast nije volila poljičane zbog separatističkog štiha..osim kad treba ratovat..
Prvi kroz Sinj su svečano promarširali poljički banduri uz bubanj, diple i o tom pišu i Sinjani.
Imam i ja moja Poljica (Kozička), ne znam znaš li za njih?
Eroo- Posts : 78957
2016-07-22
Re: ODRŽANA 301. SINJSKA ALKA: Crème de la crème društva nazočan, ostali nisu bili -boje se naroda
ima ih puno ..svako malo neka poljica.. u njima sela istih naziva..žitelji istih prezimena.. koji tripozni paralelni univerzumi.. moja su poljica imala status republikeEroo wrote:frakcija wrote:a nijedna vlast nije volila poljičane zbog separatističkog štiha..osim kad treba ratovat..
Prvi kroz Sinj su svečano promarširali poljički banduri uz bubanj, diple i o tom pišu i Sinjani.
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
da li su caporice spadale u poljicku republikufrakcija wrote:ima ih puno ..svako malo neka poljica.. u njima sela istih naziva..žitelji istih prezimena.. koji tripozni paralelni univerzumi.. moja su poljica imala status republikeEroo wrote:frakcija wrote:a nijedna vlast nije volila poljičane zbog separatističkog štiha..osim kad treba ratovat..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
čaporice graniče s republikomvuksadinare wrote:da li su caporice spadale u poljicku republikufrakcija wrote:ima ih puno ..svako malo neka poljica.. u njima sela istih naziva..žitelji istih prezimena.. koji tripozni paralelni univerzumi.. moja su poljica imala status republikeEroo wrote:frakcija wrote:a nijedna vlast nije volila poljičane zbog separatističkog štiha..osim kad treba ratovat..
2016-03-09
Moji su starinom iz Podgore, odatle haj do Poljica Kozičkih i dalje-, pa na granicu s Turcima. Odatle mi se dida doselija(priženija) u 'Ercegovinu (18.-e, prošlog stoleća). I da, svi tamo imaju ista prezimena. I par imaena: Ivan, Ante, Mate i Jure....Zbog toga su morali nositi i treće ime, a ponekad i četvrto...ja imam 3 imena (od toga dva u genitivu -patronimiki), plus prezime.frakcija wrote:ima ih puno ..svako malo neka poljica.. u njima sela istih naziva..žitelji istih prezimena.. koji tripozni paralelni univerzumi.. moja su poljica imala status republikeEroo wrote:frakcija wrote:a nijedna vlast nije volila poljičane zbog separatističkog štiha..osim kad treba ratovat..
Last edited by Eroo on 8/8/2016, 09:37; edited 1 time in total
Eroo- Posts : 78957
2016-07-22
..nerma boljeg vina od caporickog crnog..nekad se i na beckom dvoru pilo
2015-09-08
interesantno...sastav turske vojske je bio takav da ej u biti najmanje pravih turaka bilo..najvise ej bilo bosanskih muslimana u stvari islamiziranih hrvata...koji su prikupljeni..iz bihacke krajine,banjaluckog dijela,zapadne bosne,srednje bosne i hercegovine...bilo ej dosta albanaca,muslimana iz crne gore,sanđaka...zapovjednik turske vojske bio je porijeklom islamizirani hrvat mehmed paša čelić rodom iz mostara
2015-09-08
opet bratoubilački rat?vuksadinare wrote:interesantno...sastav turske vojske je bio takav da ej u biti najmanje pravih turaka bilo..najvise ej bilo bosanskih muslimana u stvari islamiziranih hrvata...koji su prikupljeni..iz bihacke krajine,banjaluckog dijela,zapadne bosne,srednje bosne i hercegovine...bilo ej dosta albanaca,muslimana iz crne gore,sanđaka...zapovjednik turske vojske bio je porijeklom islamizirani hrvat mehmed paša čelić rodom iz mostara
2016-03-09
frakcija wrote:u svakom slučaju, to je moj divendid razrješija..hvala..nema na čemu.. i drugi put..
2014-04-19
neki povjesnicari tvrde da je bilo dosta nesloge među turskom vojskom..bas zbog toga sto su mnogi bosanski i hercegovacki muslimani nevoljko isli u boj bas zbog svog hrvatskog porijekla...pa je dolazilo cesto i do međusobnog sukoba između bosanskih musimana sa albancima,pravim turcima i muslimanima iz sanđaka i crne gore koji su bili radikalniji
2015-09-08
Jel predstavljao netko irenu sedmak?
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Svinjski ti je bajramSora wrote:Ovo je bila SVINJSKA ALKA
2015-08-15
Među alkarima primijećen je inače jedan novi alkar koji nije bio popisu, epikur. Bezuspješno je pokušavao alkarima objasniti da krenu iz Sinja prema BiH u nastavak borbe s osmanlijama za treći...
2015-08-15
Spasila su se dvojica u utvrdi na otoku roneći ranjena niz Cetinu, zbog rana jedan je bio kevast, a drugi kljajast, a zbog ronjenja su dobili prezimena Norac Kevo i Norac Kljajo....vuksadinare wrote:....greska..kao prvo sve skupa bilo je 2000 branitelja u utvrdi za vrijeme opsade turaka...poljicana je bilo oko 150...tu je jos bilo oko 400 mletackih vojnika...ostalo su bili sinjani i cetinjani...poljicani su bili u utvrdi garjak...i dicmo.....ali dali su veliki obol u obrani sinja...dio cetinjana je morao otici u ispomoc u selo otok i u vrliku...koji su pali u naletu ogromne osmanlijske vojske...otocani branitelji svi do jednog izginuse dok se dio vrlickih branitelja spasio povlacanjem prema drnisufrakcija wrote:a nigdi ne spominju poljičane i to mi kopucka živce..prckov wrote:I sta...nalupali turke
kako se sore nosi sa time
Ovih dana u Sinju je spomen na bitku i jasno prikazuje kako njima u pomoć dolaze kliški uskoci, Poljičana ni spomen. Naime, uskoci su većinom bili Poljičani i oni su ih osnovali i ustrojio ih je naš Poljičanin Petar Kružić, koji je iz Zvečanja, ali najbitnije da uskoci u svim tim događajima i nisu bili blizu Sinja već sto godina. Poljičani su na sv. Mihovila 1686. oslobodili Sinj od Turaka i predali utvrdu Mlecima. Po izgonu Turaka iz Cetinske krajine Poljičani se naseljavaju na turska imanja i služe sinjsku utvrdu. Turci više puta upadaju do 1715. godine i tada ih dolazi 60000 kako nam je poznato, Mleci bježe u Klis i kako nam pisma i zapisi govore svom Dalmacijom je poziv u pomoć. Mleci bježe i iz Splita. U Poljicima je sveopći ustanak. Veliki Knez Marko Barić odmah 05.08. iz Srinjina piše Vojvodi Ivanu Sičiću u Zvečanje da skupi bandure da se provede mobilizacija. Znamo da su u noć tog dana sva Poljica na Mosoru. Poslani su glasnici i čeka se ostala Dalmacija, no nema nikoga. Nekoliko pisama tj. izvješća jasno prati situaciju i smjer poljičke vojske vođeni Vojvodom Sičićem. Poljičani su videći da nema nikoga jedini se odazvali pozivu za pomoć i to njih nešto više od 2000 i u Vojniću potukli turske čete. Kretali su se ka Kukuzovcu brdima i 14.-15. videći metež jurnu na Turke. Turci su gonjeni i panično su bježali i utapali se u Cetini. Prvi kroz Sinj su svečano promarširali poljički banduri uz bubanj, diple i o tom pišu i Sinjani. Za zahvalnost toga su dva Poljičanina imali pravo igrati alku, a na dan alke poljička vlada na čelu s Velikim Knezom su bili svečani gosti. Sam izvještaj Vojvode Ivana Sičića je u Vatikanu zbog onog što piše, a piše o čudu Gospe Sinjske. U toj bitki je poginilo 19 Poljičana, a više desetaka su ranjeni. Nitko danima nije došao do Sinja. Mjesecima je sto Poljičana držalo granicu na Prisiki pod Ivanom Pavićem i još ih sto ka Imotskom pod Jurom Matijevićem i kako taj Sinj zaboravlja ulogu Poljica i mediji i svi, i Klis i Sinj i Radobilja imaju što imaju zahvaljujući Poljicima, našim precima.
mutava baštarda- Posts : 21037
2015-09-14
treba zabranit slavit alku
turci se bune
turci se bune
Putin ce se uskoro pobuniti.
2014-04-14
kaja_333 wrote:Među alkarima primijećen je inače jedan novi alkar koji nije bio popisu, epikur. Bezuspješno je pokušavao alkarima objasniti da krenu iz Sinja prema BiH u nastavak borbe s osmanlijama za treći...
Neka on njih čekaju u Sinju, tako je najpametnije, kad pređu preko kamenskog, trilja, hrvaca, kosuta i glavica e kad im dođu pod gospu...bit će spremni
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Sto je bilo, zašto nisu htjeli?epikur37 wrote:kaja_333 wrote:Među alkarima primijećen je inače jedan novi alkar koji nije bio popisu, epikur. Bezuspješno je pokušavao alkarima objasniti da krenu iz Sinja prema BiH u nastavak borbe s osmanlijama za treći...
Neka on njih čekaju u Sinju, tako je najpametnije, kad pređu preko kamenskog, trilja, hrvaca, kosuta i glavica e kad im dođu pod gospu...bit će spremni
2015-08-15
kaja_333 wrote:Sto je bilo, zašto nisu htjeli?epikur37 wrote:kaja_333 wrote:Među alkarima primijećen je inače jedan novi alkar koji nije bio popisu, epikur. Bezuspješno je pokušavao alkarima objasniti da krenu iz Sinja prema BiH u nastavak borbe s osmanlijama za treći...
Kazu da se sad imaju boriti protiv milanovića, udbe, stazića, pupovca te da su jahali radi lustracije
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
E jebem mu misa, ne kuže prioriteteepikur37 wrote:kaja_333 wrote:Sto je bilo, zašto nisu htjeli?epikur37 wrote:kaja_333 wrote:Među alkarima primijećen je inače jedan novi alkar koji nije bio popisu, epikur. Bezuspješno je pokušavao alkarima objasniti da krenu iz Sinja prema BiH u nastavak borbe s osmanlijama za treći...
Kazu da se sad imaju boriti protiv milanovića, udbe, stazića, pupovca te da su jahali radi lustracije
2015-08-15
Cek, zar turci i rvati nisu sad saveznici?
Similar topics
» SINJSKA ALKA 2019.
» Mnje ili nimalo poznato - Crnogorci i Sinjska Alka
» Osmanlije poražene kod Sinja 1715. – događaj zbog kojeg se održava Sinjska alka
» Žele nove izbore,nisu složni a prepucavaju se ko mala djeca:'Mi smo bili prvi.Ne,mi smo bili prvi.'
» Izetbegović: Nek čuju stranci i svi ostali da HDZ bez deblokade doma naroda neće dobiti ništa
» Mnje ili nimalo poznato - Crnogorci i Sinjska Alka
» Osmanlije poražene kod Sinja 1715. – događaj zbog kojeg se održava Sinjska alka
» Žele nove izbore,nisu složni a prepucavaju se ko mala djeca:'Mi smo bili prvi.Ne,mi smo bili prvi.'
» Izetbegović: Nek čuju stranci i svi ostali da HDZ bez deblokade doma naroda neće dobiti ništa
Page 3 of 5