SINJSKA ALKA 2019.
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
SINJSKA ALKA 2019.
vidim,neuki narod nije se sjetio 304. sinjske ALKE,jednog od najdugovjecnijih i najzivopisnijih obicaja na Balkanu..-zivi i danas..
304. sinjska alka...
bem vas neuke i ignorantske..bo vas partizani i usraše..
https://www.alka.hr/
no sto muladija balkanska zna sto je kultura...
304. sinjska alka...
Guest- Guest
Re: SINJSKA ALKA 2019.
Ovaj u sredini... Harambaša, vozač kamiona u HePu, HDzovac, žena u Hepu, dica po državnim firmama...pismejker wrote:
Ukratko domoljub koji je žrtvovao karijeru da bi se mučio radom u socijalizmu i pustio nas ostale da uživamo blagodati kapitalizma...
Daaa..??? Ja mišljah daš koju rijec od tradiciji,ne o tome,tko sto nosi ispod odjece....ali hajde...kakogod..mutava baštarda wrote:Ovaj u sredini... Harambaša, vozač kamiona u HePu, HDzovac, žena u Hepu, dica po državnim firmama...pismejker wrote:
Ukratko domoljub koji je žrtvovao karijeru da bi se mučio radom u socijalizmu i pustio nas ostale da uživamo blagodati kapitalizma...
Guest- Guest
Kakogod,otkad znam za Sebea,znam da cu SVAKU ALKU pratiti pozorno,ako uspijem i otici pratiti uzivo..Gledjio sam tojos na crno-bijelom teveju,sa susjedok kad smo imali 5-6 godina..kasnije smo od lajsni za parkete pravili koplja,oklop od kartonskih kutija,a alka je bila zdelana od izolir zice i okacena izmedju dvije breze...sjecanja na neka ljepa i bezbrizna djecja vremena...
Guest- Guest
Baš sam se pitao što nije u redu s harambašom...mutava baštarda wrote:Ovaj u sredini... Harambaša, vozač kamiona u HePu, HDzovac, žena u Hepu, dica po državnim firmama...pismejker wrote:
Izgleda umorno, potrošeno, ispaćeno...
Sada shvaćam da je to od rada za opće dobro te od brige za ispravno funkcioniranje elektro-energetske mreže u hrvata...
T.- Posts : 17558
2014-04-14
Zato i je harambasa ...ta nisu u zemane harambase bili sirotinja i neki priprosti pukmutava baštarda wrote:Ovaj u sredini... Harambaša, vozač kamiona u HePu, HDzovac, žena u Hepu, dica po državnim firmama...pismejker wrote:
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
by pismejker Today at 16:15
vidim,neuki narod nije se sjetio 304. sinjske ALKE,jednog od najdugovjecnijih i najzivopisnijih obicaja na Balkanu..-zivi i danas..
304. sinjska alka...
bem vas neuke i ignorantske..bo vas partizani i usraše.. :cleanteeth
===================================================================
Ma boli tebe kurac za alku,,,tebe neshto drugo interesira a ovi domoljubi zaobilaze u hsirokom luku OPANKE...Ja mislim da je to donacija iz Srbije jer Vlaji su shkrti za popizdit,,Elem shto onomad jedan bivshi politichar reche,,Donijeli su na opancima srpsku zemlju pa to mogu i da odnesu na opancima..Tako je to kad se krade tradicija i kultura od drugih,,ali opanci ih izdashe..Poprave me interesira shta imaju reci za ove narodne noshnje,,zna li neki rvat 'chije su,,Mozda bi koji Etnograf mogao objasniti ovim malim rvatima sa foruma a i nekim nepismenim kujama koje se kurche da neshto znaju a ne znaju ni kako pravi kurac izgleda::))
304. sinjska alka...
Ma boli tebe kurac za alku,,,tebe neshto drugo interesira a ovi domoljubi zaobilaze u hsirokom luku OPANKE...Ja mislim da je to donacija iz Srbije jer Vlaji su shkrti za popizdit,,Elem shto onomad jedan bivshi politichar reche,,Donijeli su na opancima srpsku zemlju pa to mogu i da odnesu na opancima..Tako je to kad se krade tradicija i kultura od drugih,,ali opanci ih izdashe..Poprave me interesira shta imaju reci za ove narodne noshnje,,zna li neki rvat 'chije su,,Mozda bi koji Etnograf mogao objasniti ovim malim rvatima sa foruma a i nekim nepismenim kujama koje se kurche da neshto znaju a ne znaju ni kako pravi kurac izgleda::))
Guest- Guest
Ima jedno mjesto u Posavini,,zene na guzici imaju piramidu,,tetoviraju se po rukama uglavnom krizeve,,tipichna narodna noshnja je sa jednog grchkog otoka,,na kojemu je noz zakon isto kao i u tom posavskom selu,,Oni misle da su hrvati,,ali rubina ih odaje,,tako i masa drugih podruchja iz bivshe YU,,,Jedan ustashki slikar ...Kirin je najbolje obradio kroz kichicu i boju posebno takozvane hrvatske narodne oglavine,,To na internetu teshko da cet naci,,mene je to zainteresiralo josh dok sam bio mladji jer kroz etnografiju se moze puno toga doznati,,,a posebno korijeni odredjenih naroda,,Po tim vezovima tochno mozesh odrediti porijeklo haljine ili koshulje..opanka..toka..i ostalih ukrasa,,,Ali to takozvana hrvatska etnografija nije izuchavala jer,,,kako rekoh,,,odali ih opanci,,,tako i druge odaju piramide na dupetu,,,::)))
Guest- Guest
pismejker wrote:vidim,neuki narod nije se sjetio 304. sinjske ALKE,jednog od najdugovjecnijih i najzivopisnijih obicaja na Balkanu..-zivi i danas..
304. sinjska alka...
lijepo si uvažio alku i alkare
ako ćemo o tradiciji, oni to svakako zaslužuju
2014-04-16
Stojan Janković Mitrović (Serbian: Стојан Јанковић Митровић[a]; Stoian Jancovich Mitrovich[1], Stoian Mitrovich[2][3], Stoiano Mitrovich[4]; about 1636–1687) was the commander of the Morlach troops (u prevodu Vlaji..a odakle su doshli malo se zna jer pola takozvanih hrvata su Vlasi,,Morlaci,,,u Srbiji ih zovu Cincari ,,najljuci protivnici turaka,,,svojojoj mushkoj djeci su tetovirali kriz na chelu samo da ih turci ne naprave janjicharima,,,smatrali su d aje bolje da im ubiju dijete nego da ga odvedu i istreniraju kao vojnika koji ce se boriti kasnije protiv svoje krvi)) :)))
in the service of the Republic of Venice, from 1669 until his death in 1687. He participated in the Cretan and Great Turkish War, as the supreme commander of the Venetian Morlach troops, of which he is enumerated in Croatian and Serbian epic poetry.[5] He was one of the best-known uskok/hajduk leaders of Dalmatia.
in the service of the Republic of Venice, from 1669 until his death in 1687. He participated in the Cretan and Great Turkish War, as the supreme commander of the Venetian Morlach troops, of which he is enumerated in Croatian and Serbian epic poetry.[5] He was one of the best-known uskok/hajduk leaders of Dalmatia.
Guest- Guest
...ceo svet je srpski..nikadf izljeceni nikad zaljecenifrka wrote:by pismejker Today at 16:15
304. sinjska alka...
2015-09-08
Oni su karika koja nedostaje, između čovika i majmuna....vuksadinare wrote:...ceo svet je srpski..nikadf izljeceni nikad zaljecenifrka wrote:by pismejker Today at 16:15
304. sinjska alka...
grubo receno..ali se sami dovode u takve pozicije neizljecivim glupostima i mitomanijommutava baštarda wrote:Oni su karika koja nedostaje, između čovika i majmuna....vuksadinare wrote:...ceo svet je srpski..nikadf izljeceni nikad zaljecenifrka wrote:by pismejker Today at 16:15
304. sinjska alka...
2015-09-08
Kmetu, kad bi ti bio pismen kao što nisi znao bi da je to hrbatski običa u srednjoj Bosni, još od vremena turske okupacije.frka wrote:Ima jedno mjesto u Posavini,,zene na guzici imaju piramidu,,tetoviraju se po rukama uglavnom krizeve,,tipichna narodna noshnja je sa jednog grchkog otoka,,na kojemu je noz zakon isto kao i u tom posavskom selu,,Oni misle da su hrvati,,ali rubina ih odaje,,tako i masa drugih podruchja iz bivshe YU,,,Jedan ustashki slikar ...Kirin je najbolje obradio kroz kichicu i boju posebno takozvane hrvatske narodne oglavine,,To na internetu teshko da cet naci,,mene je to zainteresiralo josh dok sam bio mladji jer kroz etnografiju se moze puno toga doznati,,,a posebno korijeni odredjenih naroda,,Po tim vezovima tochno mozesh odrediti porijeklo haljine ili koshulje..opanka..toka..i ostalih ukrasa,,,Ali to takozvana hrvatska etnografija nije izuchavala jer,,,kako rekoh,,,odali ih opanci,,,tako i druge odaju piramide na dupetu,,,::)))
Opanci su se pravili oduvijek, sve dok nije Borovo počelo pravit "bate" i "borosanke", a splitska Jugoplastika "plastične sandale".
des se vas dvojica dogovorite...Eroo wrote:Kmetu, kad bi ti bio pismen kao što nisi znao bi da je to hrbatski običa u srednjoj Bosni, još od vremena turske okupacije.frka wrote:Ima jedno mjesto u Posavini,,zene na guzici imaju piramidu,,tetoviraju se po rukama uglavnom krizeve,,tipichna narodna noshnja je sa jednog grchkog otoka,,na kojemu je noz zakon isto kao i u tom posavskom selu,,Oni misle da su hrvati,,ali rubina ih odaje,,tako i masa drugih podruchja iz bivshe YU,,,Jedan ustashki slikar ...Kirin je najbolje obradio kroz kichicu i boju posebno takozvane hrvatske narodne oglavine,,To na internetu teshko da cet naci,,mene je to zainteresiralo josh dok sam bio mladji jer kroz etnografiju se moze puno toga doznati,,,a posebno korijeni odredjenih naroda,,Po tim vezovima tochno mozesh odrediti porijeklo haljine ili koshulje..opanka..toka..i ostalih ukrasa,,,Ali to takozvana hrvatska etnografija nije izuchavala jer,,,kako rekoh,,,odali ih opanci,,,tako i druge odaju piramide na dupetu,,,::)))
Opanci su se pravili oduvijek, sve dok nije Borovo počelo pravit "bate" i "borosanke", a splitska Jugoplastika "plastične sandale".
Guest- Guest
Opanci su seoska laka, kožna obuća, koja se priteže oko nogu kaišima ili oputom. Na Balkanskom poluostrvu je jako rasprostranjena u raznim oblicima, modnim detaljima i bojama. Kod Srba, opanak je tradicionalna srpska obuća i njen nacionalni simbol. Opanci su takođe narodna nošnja u Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, Hercegovini i Crnoj Gori.Eroo wrote:Kmetu, kad bi ti bio pismen kao što nisi znao bi da je to hrbatski običa u srednjoj Bosni, još od vremena turske okupacije.frka wrote:Ima jedno mjesto u Posavini,,zene na guzici imaju piramidu,,tetoviraju se po rukama uglavnom krizeve,,tipichna narodna noshnja je sa jednog grchkog otoka,,na kojemu je noz zakon isto kao i u tom posavskom selu,,Oni misle da su hrvati,,ali rubina ih odaje,,tako i masa drugih podruchja iz bivshe YU,,,Jedan ustashki slikar ...Kirin je najbolje obradio kroz kichicu i boju posebno takozvane hrvatske narodne oglavine,,To na internetu teshko da cet naci,,mene je to zainteresiralo josh dok sam bio mladji jer kroz etnografiju se moze puno toga doznati,,,a posebno korijeni odredjenih naroda,,Po tim vezovima tochno mozesh odrediti porijeklo haljine ili koshulje..opanka..toka..i ostalih ukrasa,,,Ali to takozvana hrvatska etnografija nije izuchavala jer,,,kako rekoh,,,odali ih opanci,,,tako i druge odaju piramide na dupetu,,,::)))
Izrada i oblik
Severnoamerički indijanciUredi
Takođe su nosili opanke ali pod imenom „mokasine“To su neka plemena koja su bježala pred najezdom homosapiensa pa došla sve do američkog kontinenta. Kao dokaz da je to istina može poslužiti i toponim SAO Paulo...
pa i hrvacke Šokice nose i dan danas Opanke,bar one starijih generacija..mlatke nošaju štiklove,Dok Martensice,japanke,tene raznorodne i svasta nesta..
Guest- Guest
Pa eto imaju chetnichke shubare::))))
Meni ej bio cilj da malo isprovociram neke sa ovoga foruma da mozda prochitam neku misao o rechenome opanku i zemlji..No ili stvarno nemaju pojma ili se prave grbavi shto je tipichno za "velike hrvate" kad ih ulovish u lazima onda cute ko pichke jer s eboje ako nesho kazu da ce ispasti budale shto i biva pisali oni neshto shto misle da je pametno ili glupo ...uvijek iz njihovog mozga izlazi ono shto je najgluplje zato je valjda AGM noseci se iskustvom okoline napisao.."Budale su uvijek bile u vecini i zato sve shto je glupo smatra se normalnim"
Zivjeti u takvoj sredini svakako normalnom chovjeku nije lako pa mnogi pametni ljudi zbog vlastite egzistencije moraju prihvatiti to kao normalno..
Onaj zavrshetak na opancima nastao je iz prakticne potrebe.
Naime, kako kazu oni sa kamenjara , onaj (rog) na opancima sluzi da se covjek koji sere uhvati za te rogove da nebi pao na ledja.
Na sanskritu cipela je upaanah .
U Indiji se i danas na vjencanjima nose opanci.
Tako da to nije ni srpski a ni hrvatski izum..donijeli su ga ljudi migracijama..
Mada su hrvati izmislili kotach,,,to je poznato u povijesti isto kao i kravatu...haahhahahahahahahahhahahahahah.
Mater vam jebem opancharsku::::)))
Meni ej bio cilj da malo isprovociram neke sa ovoga foruma da mozda prochitam neku misao o rechenome opanku i zemlji..No ili stvarno nemaju pojma ili se prave grbavi shto je tipichno za "velike hrvate" kad ih ulovish u lazima onda cute ko pichke jer s eboje ako nesho kazu da ce ispasti budale shto i biva pisali oni neshto shto misle da je pametno ili glupo ...uvijek iz njihovog mozga izlazi ono shto je najgluplje zato je valjda AGM noseci se iskustvom okoline napisao.."Budale su uvijek bile u vecini i zato sve shto je glupo smatra se normalnim"
Zivjeti u takvoj sredini svakako normalnom chovjeku nije lako pa mnogi pametni ljudi zbog vlastite egzistencije moraju prihvatiti to kao normalno..
Onaj zavrshetak na opancima nastao je iz prakticne potrebe.
Naime, kako kazu oni sa kamenjara , onaj (rog) na opancima sluzi da se covjek koji sere uhvati za te rogove da nebi pao na ledja.
Na sanskritu cipela je upaanah .
U Indiji se i danas na vjencanjima nose opanci.
Tako da to nije ni srpski a ni hrvatski izum..donijeli su ga ljudi migracijama..
Mada su hrvati izmislili kotach,,,to je poznato u povijesti isto kao i kravatu...haahhahahahahahahahhahahahahah.
Mater vam jebem opancharsku::::)))
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Mnje ili nimalo poznato - Crnogorci i Sinjska Alka
» Osmanlije poražene kod Sinja 1715. – događaj zbog kojeg se održava Sinjska alka
» ODRŽANA 301. SINJSKA ALKA: Crème de la crème društva nazočan, ostali nisu bili -boje se naroda
» State Department: Country Reports on Terrorism 2019 (October 2019)
» Alka
» Osmanlije poražene kod Sinja 1715. – događaj zbog kojeg se održava Sinjska alka
» ODRŽANA 301. SINJSKA ALKA: Crème de la crème društva nazočan, ostali nisu bili -boje se naroda
» State Department: Country Reports on Terrorism 2019 (October 2019)
» Alka
Page 1 of 2