Njemačka: Nakon što je Britanija izašla, mi ćemo formirati vojsku EU!
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
ZAJEDNIČKE OBRAMBENE SNAGE
REUTERS
Britanija je bila protiv vojske EU smatrajući da euroatlantsku sigurnost čuva NATO, ali je najviše u EU izdvajala za obranu
Izlaskom Velike Britanije iz članstva Europska unija gubi jednu od najsnažnijih država u vojnim i sigurnosnim kapacitetima, jednu od dvije nuklearne sile i jednu od dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a time se smanjuje i potencijal EU kao zajednice u vanjskopolitičkom, obrambenom i sigurnosnom djelovanju.
No, odlazak Britanaca otvara i nove mogućnosti za jačanje suradnje u obrani, pa i za moguće stvaranje europske vojske, što je još prije spominjao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Britanija je kao članica EU blokirala svaku ideju o stvaranju EU vojske, kao i ukidanje prava veta po pitanjima vanjske politike obrane i sigurnosti u EU ili prebacivanja nekih ovlasti o tim pitanjima na razinu EU. To su oduvijek bile “crvene crte” za Britance koji su inzistirali da je NATO - iako se može surađivati unutar EU oko pitanja obrane i sigurnosti - glavni oslonac euroatlantske sigurnosti.
Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen pozvala je EU političare da iskoriste odluku o Brexitu za jačanje obrambenih kapaciteta EU i pridobivanje javnosti za to. Predstavljajući “Bijelu knjigu” o njemačkoj obrani, rekla je da je Britanija paralizirala sve inicijative o integraciji u tom smjeru.
- Europljani imaju pravo očekivati da će se EU baviti ovim velikim pitanjima. Sada za to imamo priliku - rekla je Ursula von der Leyen.
U “Bijeloj knjizi” se spominje stvaranje stalnih struktura suradnje u obrani i sigurnosti, što je dopušteno i prema Lisabonskom ugovoru, ali tim su se idejama protivili Britanci. Ovaj izvještaj, koji je odobrila vlada Angele Merkel, poziva i na stvaranje stalnog zapovjedništva za europske civilno-vojne operacije, integraciju vojnih kapaciteta i obrambene industrije. Sve to moglo bi voditi ka stvaranju vojske EU.
Ipak, ove ideje su još uvijek osjetljiva tema jer Britanci nisu bili jedini koji se protive produbljivanju integracija u EU. I neke druge članice, pogotovo iz Istočne Europe, još nisu sklone tim idejama. S druge strane, s NATO-om već postoji dogovor da se izbjegava udvostručavanje kad god se radi o jačanju vojnih kapaciteta. Većina članica EU su i članice NATO-a, a one koje nisu, u programu su Partnerstva za mir. Ni NATO nema svoju formalnu vojsku, nego samo strukture koje može koristiti za operacije u kojima sudjeluju vojne snage država članica.
Čak bi i Njemačka, koja je najavila da će do 2020. povećati izdatke za obranu na 39,2 milijarde eura godišnje, što je pet milijardi više nego sada, i dalje bila daleko ispod cilja od dva posto BDP-a koji postavlja NATO. Sad Njemačka za obranu izdvaja samo 1,2 posto. Amerikanci stalno traže od europskih saveznika u NATO-u da više troše za obranu. Britanija, primjerice, troši 2,1 posto BDP-a za obranu, a Sjedinjene Američke Države čak 3,61 posto. Uz Britance, u EU jedino još Estonija, Grčka i Poljska troše više od dva posto, a Francuska je s 1,78 posto najbliža tom cilju od dva posto.
U realizaciji bilo kakve ideje o jačanju vojne suradnje unutar EU Njemačka računa prije svega na Francusku čiji je predsjednik François Hollande u srijedu navečer potvrdio spremnost za inicijativu. - Na Europljanima je da se pobrinu za vlastitu sigurnost - rekao je Hollande.
REUTERS
Ursula von der Leyen
Britanija je bila protiv vojske EU smatrajući da euroatlantsku sigurnost čuva NATO, ali je najviše u EU izdvajala za obranu
Izlaskom Velike Britanije iz članstva Europska unija gubi jednu od najsnažnijih država u vojnim i sigurnosnim kapacitetima, jednu od dvije nuklearne sile i jednu od dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a time se smanjuje i potencijal EU kao zajednice u vanjskopolitičkom, obrambenom i sigurnosnom djelovanju.
No, odlazak Britanaca otvara i nove mogućnosti za jačanje suradnje u obrani, pa i za moguće stvaranje europske vojske, što je još prije spominjao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Istočna Europa
Britanija je kao članica EU blokirala svaku ideju o stvaranju EU vojske, kao i ukidanje prava veta po pitanjima vanjske politike obrane i sigurnosti u EU ili prebacivanja nekih ovlasti o tim pitanjima na razinu EU. To su oduvijek bile “crvene crte” za Britance koji su inzistirali da je NATO - iako se može surađivati unutar EU oko pitanja obrane i sigurnosti - glavni oslonac euroatlantske sigurnosti.
Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen pozvala je EU političare da iskoriste odluku o Brexitu za jačanje obrambenih kapaciteta EU i pridobivanje javnosti za to. Predstavljajući “Bijelu knjigu” o njemačkoj obrani, rekla je da je Britanija paralizirala sve inicijative o integraciji u tom smjeru.
- Europljani imaju pravo očekivati da će se EU baviti ovim velikim pitanjima. Sada za to imamo priliku - rekla je Ursula von der Leyen.
U “Bijeloj knjizi” se spominje stvaranje stalnih struktura suradnje u obrani i sigurnosti, što je dopušteno i prema Lisabonskom ugovoru, ali tim su se idejama protivili Britanci. Ovaj izvještaj, koji je odobrila vlada Angele Merkel, poziva i na stvaranje stalnog zapovjedništva za europske civilno-vojne operacije, integraciju vojnih kapaciteta i obrambene industrije. Sve to moglo bi voditi ka stvaranju vojske EU.
Ipak, ove ideje su još uvijek osjetljiva tema jer Britanci nisu bili jedini koji se protive produbljivanju integracija u EU. I neke druge članice, pogotovo iz Istočne Europe, još nisu sklone tim idejama. S druge strane, s NATO-om već postoji dogovor da se izbjegava udvostručavanje kad god se radi o jačanju vojnih kapaciteta. Većina članica EU su i članice NATO-a, a one koje nisu, u programu su Partnerstva za mir. Ni NATO nema svoju formalnu vojsku, nego samo strukture koje može koristiti za operacije u kojima sudjeluju vojne snage država članica.
Manji udio EU
U NATO-u već upozoravaju da članice EU premalo troše za obranu. Odlaskom Britanije, koja ostaje članica NATO-a, udio EU u kapacitetima NATO-a dodatno se smanjuje. Procjenjuje se da je 70 posto vojnih kapaciteta NATO-a američko, a ako se tome dodaju Kanada, Turska i Norveška te ubuduće i Britanija, vidljivo je da se ne može govoriti o velikoj vojno-obrambenoj snazi članica EU.Čak bi i Njemačka, koja je najavila da će do 2020. povećati izdatke za obranu na 39,2 milijarde eura godišnje, što je pet milijardi više nego sada, i dalje bila daleko ispod cilja od dva posto BDP-a koji postavlja NATO. Sad Njemačka za obranu izdvaja samo 1,2 posto. Amerikanci stalno traže od europskih saveznika u NATO-u da više troše za obranu. Britanija, primjerice, troši 2,1 posto BDP-a za obranu, a Sjedinjene Američke Države čak 3,61 posto. Uz Britance, u EU jedino još Estonija, Grčka i Poljska troše više od dva posto, a Francuska je s 1,78 posto najbliža tom cilju od dva posto.
U realizaciji bilo kakve ideje o jačanju vojne suradnje unutar EU Njemačka računa prije svega na Francusku čiji je predsjednik François Hollande u srijedu navečer potvrdio spremnost za inicijativu. - Na Europljanima je da se pobrinu za vlastitu sigurnost - rekao je Hollande.
Re: Njemačka: Nakon što je Britanija izašla, mi ćemo formirati vojsku EU!
Hahahaha,znači niš od Amera.
Nije takva bila nam namera
Moraćemo ići bez Amera.
Nije takva bila nam namera
Moraćemo ići bez Amera.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Znaci,qrc plc od vojske..najbolje da malo nabildaju jugoistok,odnosno Balkan i proglase to Krajinom,pa ako Turci krenu...
Guest- Guest
A šta misliš zašto se ubrzavaju pregovori sa Srbijom?bogomdani wrote:Znaci,qrc plc od vojske..najbolje da malo nabildaju jugoistok,odnosno Balkan i proglase to Krajinom,pa ako Turci krenu...
2014-04-22
Ovi će za 20 godina moc jedino po starackim domovima radit vojne vježbe.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Mabus...Smiluja nam se i poštedi nas tih dijagrama.RayMabus wrote:Ovi će za 20 godina moc jedino po starackim domovima radit vojne vježbe.
Molim te,kumim i preklinjem!
2014-04-22
Ma šta ce Švabe ....nacija emanicpiranih kenja.
2014-04-11
Šta ce nacija staraca ? Već sada a kamo li za dvadeset godina svi živi narodi svijeta će ih šutirat nogom u guzicu u njihovoj vlastitoj državi.
2014-04-11
Švabi daju Švabima po glavi,a islamdžijama gledaju kroz prste..
Prosjecni svabo problijedi,stane u stav mirno kad mu na ulici pridje policija...
Turcin...pocne galamiti glasno i jasno gestikulirati,usput mu se pridruzi jos nekoliko njia,podrzavaju ga,a policija ne smije nis..nadglasati Turke ne mogu,a Turci svako malo u zrak provale kako su policajci idjoti,a panduri nis..mogu im se posrati po glavi,svabima naravno i to je to..
Prosjecni svabo problijedi,stane u stav mirno kad mu na ulici pridje policija...
Turcin...pocne galamiti glasno i jasno gestikulirati,usput mu se pridruzi jos nekoliko njia,podrzavaju ga,a policija ne smije nis..nadglasati Turke ne mogu,a Turci svako malo u zrak provale kako su policajci idjoti,a panduri nis..mogu im se posrati po glavi,svabima naravno i to je to..
Guest- Guest
longi tis' TeslaRayMabus wrote:Ma šta ce Švabe ....nacija emanicpiranih kenja.
http://novi.ba/clanak/81423/pitali-su-nikolu-teslu-zasto-se-nije-ozenio-njegov-odgovor-je-porazavajuci-za-sve-zene
2014-04-15
to je islamistima jasno,pa drze zene tamo gdje im je u sustini i mjesto..digni glavu u zrak zeno..ima da leti..
Guest- Guest
Bilo bolje da su ovu minstricu obrane protjerali iz države ili objesili negdje u nekoj šumi nego šta tu najavljuju nešto a ta i slicne su im još u državi.
2014-04-11
Šta će se oni naoružavat ? Urušavaju se brže nego .....nemam pojma koji bi primjer dao al ono to je totalno rasulo tamo.
2014-04-11
Protiv koga cete vi to ratovati ? Pa vi se demografski urušavate samo tako. Ne možete ni teren dje sad živite zadržat a nitko metak nije ispalio da to postigne.
Štaš ti ratovat , za kog i zašto ?
Pa raspadaš se u vlastitoj kuci bez da je itko metak ispalio.
Štaš ti ratovat , za kog i zašto ?
Pa raspadaš se u vlastitoj kuci bez da je itko metak ispalio.
2014-04-11
to je opcija o kojoj mozemo da razgovaramo i pregovaramo.
ali, sumnjam da ce ameri i englezi dozvoliti formiranje
eu armije, pakta, i podrze sebi konkurenciju. mada, kako
stvari stoje, to je zdravija opcija. nemci i franc. imaju obavez
da preuzmu eu u svoje ruke, jer je ocigkedno da englezi zele
distancu. to je njihovo pravo, ali, da li ce svet funcinisati na
za njih ocekivani nacin, sumnjam. buducnost je predvidiva,
jedino i smisu, da vise nista nece biti ko ranije.
ali, sumnjam da ce ameri i englezi dozvoliti formiranje
eu armije, pakta, i podrze sebi konkurenciju. mada, kako
stvari stoje, to je zdravija opcija. nemci i franc. imaju obavez
da preuzmu eu u svoje ruke, jer je ocigkedno da englezi zele
distancu. to je njihovo pravo, ali, da li ce svet funcinisati na
za njih ocekivani nacin, sumnjam. buducnost je predvidiva,
jedino i smisu, da vise nista nece biti ko ranije.
Guest- Guest
Koji Nijemci i koji Francuzi ? Ne slušaš Riblju čorbu ?
2014-04-11
Kakogod prije bi si Kitonju odsjekao nego odjenuo uniformu vojske kojoj zena zapovijeda..
Guest- Guest
Ja sam miroljubiv. Ratovi me ne zanimaju. Šta želim postignem pomocu uma. Um je najveće covjekovo oružje i to ga razlikuje od životinje i zato je opstao i postigao to šta je : kralj.
2014-04-11
A um kaže : Opusti se i uživaj.RayMabus wrote:Ja sam miroljubiv. Ratovi me ne zanimaju. Šta želim postignem pomocu uma. Um je najveće covjekovo oružje i to ga razlikuje od životinje i zato je opstao i postigao to šta je : kralj.
I naravno : SAMO TRPAJ.
2014-04-11
Kakogod,odoh nest ždernuti
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Junker žica pare od članica EU jer je Britanija izašla
» Premijer Mađarske Viktor Orban: Trebamo formirati Evropsku vojsku
» Armija BiH zaprijetila Hrvatima i Srbima u BiH : Prvi korpus ćemo formirati brže nego 1992
» Britanija će mobilizirati vojsku zbog paničnog kupovanja goriva
» Napast ćemo Albance ako formiraju vojsku
» Premijer Mađarske Viktor Orban: Trebamo formirati Evropsku vojsku
» Armija BiH zaprijetila Hrvatima i Srbima u BiH : Prvi korpus ćemo formirati brže nego 1992
» Britanija će mobilizirati vojsku zbog paničnog kupovanja goriva
» Napast ćemo Albance ako formiraju vojsku
Page 1 of 2