ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Empty Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar

Post by RayMabus 6/6/2016, 19:00

- Upravitelj sam stroja i niz godina sam “vanka”. Radio sam svuda po svijetu, navigava, radio kao inspektor na novogradnjama i često sam se nalazio u situacijama da bi upravo zbog polaganja tih raznih breveta jedva i bio kući. Taman nekako dođeš, a već moraš nazad kako bi polagao raznorazne tečajeve, jer toga ovdje nema, a s druge strane poslodavac vas neće ako niste zaista kvalificirani, priča nam svoja iskustva Neno Vrgoč, pojašnjavajući kako bi objekt njihova “Navis Training centra” uz teoretski dio, nudio i onaj praktični, sadržavao bi sve potrebne simulatore koje bi pomorca pripremile za sve situacije koji mu se mogu dogoditi u offshore i trgovačkim brodovima, da na teren dođe potpuno spreman.

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/314879/neno-vrgoc-od-caporica-cu-napraviti-europski-pomorski-centar

Uzevši u obzir da će Centar za obuku pomoraca biti jedini centar na ovom dijelu Europe koji će imati OPITO, STCW i MCA odobrenje, kao što smo već naveli, postoji tržište od 54.000 potencijalnih pomoraca, klijenata, koji su dužni odraditi obaveznu izobrazbu i obnovu osposobljenosti svakih tri i pet godina što ukazuje da ulaganje u aspekt pomorstva na području Republike Hrvatske, te je čini isplativom investicijom koja će povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, te će unaprijediti investicijsko okruženje kako poduzetničke zone, tako i cijele županije, ali i države, ističu.

Uskoro će Hrvatska biti jedina zemlja u regiji koja će imati međunarodni Centar za obuku pomoraca prema OPITO i STCW konvenciji ili “Navis Training Centar - NTC”, a gravitirat će mu više od 54 tisuća pomoraca iz Hrvatske i susjednih zemalja, a možda i drugih država Europske unije na čijem se području računa brojka od oko 430 tisuća pomoraca.
 Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=291&loc=http%3A%2F%2Fwww.slobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fsplit-zupanija%2Fclanak%2Fid%2F314879%2Fneno-vrgoc-od-caporica-cu-napraviti-europski-pomorski-centar&referer=http%3A%2F%2Fwww.slobodnadalmacija
Investicija je to vrijedna više od 25 milijuna eura koja se planira realizirati u poslovnoj zoni Čaporice u Trilju na površini od 25 tisuća četvornih metara.

- U našem okruženju ovako nešto slično postoji jedino još u Italiji i Rumunjskoj, no ni oni ne objedinjuju sve potrebne “brevete” na jednom mjestu. Zato je naša zamisao da u istom centru obuhvatimo obuku pomoraca prema STCW-u 2011. i prema OPITO pravilima, dakle kompletnu obuku za pomorce na trgovačkoj floti, kao i one koji rade u offshore kompanijama, pojašnjava nam Solinjanin, 42-godišnji Neno Vrgoč, koji je, kaže, cijeli svoj radni vijek proveo u pomorstvu.

Slikovito pojašnjavajući, u prvom dijelu zgrade bit će bazen s HUET modularnom helikopterskom kabinom, generator valova, simulator vjetra, kiše..., stvarat će se svi uvjeti točno prema OPITO pravilima koji vrijede za Sjeverno more, a također i na ostatak svijeta, dok će s u vanjskom dijelu zgrade nalaziti helikopterska “glava”, tu će se svojevrsnom helidromu moći vježbati procedura protupožarne zaštite.

U drugom dijelu kompleksa bit će akademska zgrada, te kompletan Kongsberg simulator (Full Scale SIM), gdje će se moći simulirati uvjeti rada na komandnom mostu broda, plus DP sistem, strojarnici sa High Voltage sistemom, “cargo control room” - kontroli manipulacije terete, simulator dizalice (Sparrow 2), NOV Drill Hill simulator, Drilling 5000 (cijeli drill floor, well control… - shelf and ultra-deepwater) te morski dio: platforma za slobodan pad brodice za spašavanje, brze brodice za spašavanje i klasično lansiranje brodice za spašavanje...Trebalo bi previše vremena da bi se nabrojilo sve licencije odnosno certifikate za koje će pomorci te radnici u offshore industriji biti osposobljavani u NTC centru za obuku, stručno nam pojašnjava ovaj solinski pomorac.

A tržište za pomorce i radove na platformama s obzirom da :

- U našem okruženju ovako nešto slično postoji jedino još u Italiji i Rumunjskoj, no ni oni ne objedinjuju sve potrebne “brevete” na jednom mjestu. Zato je naša zamisao da u istom centru obuhvatimo obuku pomoraca prema STCW-u 2011. i prema OPITO pravilima, dakle kompletnu obuku za pomorce na trgovačkoj floti, kao i one koji rade u offshore kompanijama

RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Empty Re: Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar

Post by RayMabus 6/6/2016, 19:27

Ako to pospješimo spoznajom da ovako planiranih centara nema u bližoj okolici kao i veoma velikom broju pomoraca koji imaju stalnu potrebu za obrazovanjem-treninzima (Hrvatska oko 20.000, Crna Gora 4500, Mađarska 550, Srbija 5000, Slovenija 700, Ukrajina, Bugarska itd.) ovaj centar koji je koncipiran na moderan način i sa najsuvremenijom opremom svakako ima veoma veliku mogućnost uspjeha.
Njime ćemo dobiti prepoznatljivost na pomorskom tržištu, podići kvalitetu hrvatskih pomoraca i napraviti veliku promociju Hrvatske, Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije. Sve inicijative koje promoviraju i omogućavaju postizanje većeg nivoa znanja moraju biti misao vodilja u daljnjem razvoju Hrvatske. Ovaj centar svakako je put u tom smjeru - kazao nam je i doc. dr. sc. Marijan Gržan dipl. ing. s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

-----------

Trilju će trebati novi hoteli
- Tečajevi bi u prosjeku trajali tri do četiri dana, stotinjak pomoraca bi dnevno prolazilo te tečajeve. Ti polaznici moraju negdje spavati, jesti...što će također donijeti zamah ovom području, kao jedan vid kongresnog turizma, uključuje se i Ivana Ninčević, predsjednica Poduzetničkog centra Solin čiji tim za ovu investiciju radi projektnu dokumentaciju i model financiranja.
- Naime, sami broj posjetitelja grada Trilja uvećao bi se za 36.500 posjeta, što je od iznimne važnosti za Trilj ako uzmemo u obzir trenutni broj posjetitelja tog grada. Tako se u Trilju ukazuje i velika potreba za otvaranjem novih smještajnih, ali i ugostiteljskih objekata s pružanjem ugostiteljskih usluga, s obzirom na to da svi polaznici centra ostaju na višednevnim edukacijama. Popunjenost smještajnih kapaciteta dokazujemo kroz samu analizu tržišta, jer samo u Hrvatskoj postoji 25.000 pomoraca koji su s uvođenjem novih zakona primorani obnoviti i obnavljati sve certifikate koje trenutno postoje, dok dodana vrijednost investicije leži u analizi inozemnog tržišta - veli Ivana Ninčević.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Empty Re: Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar

Post by mutava baštarda 6/6/2016, 20:30

Jučer sam pio vino iz Čaporica :)))
Poslovna zona je par km od ulaza na auto put, cetina, rafting...

2015-09-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 6/6/2016, 20:42

Da blizu je to .....zaleđe Splita.

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Bisko01

Neno Vrgoč: Od Čaporica ću napraviti europski pomorski centar Brza_cesta1
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by mutava baštarda 6/6/2016, 21:25

Dobro došlo hotelu u Trilju... zašto baš ovo smjestiti u Čaporice, a ne neka zona bliže moru? Ovog prezimena Vrgoč ima u obližnjoj Tijarici...

2015-09-14

Back to top Go down

Post by RayMabus 7/6/2016, 05:41

Cijena kvadrata za izgradnju plus i ovo je ok lokacija za ovo ( ne treba ti more za ove stvari ).
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by mutava baštarda 7/6/2016, 07:21

RayMabus wrote:Da blizu je to .....zaleđe Splita.

Ovaj dio unutar zelenog flomastera i šire, ljudi su počeli zadnjih par godina sa iznajmljivanjem kuća za odmor strancima... malo travnjaka, kamin, bazen, i mnogo kamena... da me ubiješ ne mogu razumit koliko moraš biti sjeban da dođeš s obitelji u Krušvar ili Bisko potrošit godišnji...
mutava baštarda
mutava baštarda

2015-09-14

Back to top Go down

Post by n_razbojnik 7/6/2016, 07:35

mutava baštarda wrote:

Ovaj dio unutar zelenog flomastera i šire, ljudi su počeli zadnjih par godina sa iznajmljivanjem kuća za odmor strancima... malo travnjaka, kamin, bazen, i mnogo kamena... da me ubiješ ne mogu razumit koliko moraš biti sjeban da dođeš s obitelji u Krušvar ili Bisko potrošit godišnji...
Pa eto baš za obitelj i jest tako nešto

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 07:42

...selo odakle mi ej djed sa mamine starne porijeklom
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by mutava baštarda 7/6/2016, 08:01

n_razbojnik wrote:
mutava baštarda wrote:

Pa eto baš za obitelj i jest tako nešto
Vjerojatno se radi o ljudima koji cijeli život nisu sišli s asfalta i ne vole more, a ako ga požele za za manje od sat vremena su u Splitu, za 2 u Dubrovniku. U tom slučaju sela iza Biokova poput Zagvozda i prema jugu Marmontovom cestom su odlična za takvu vrstu odmora jer ima mnogo više netaknute prirode. Ovi krajevi bliži Splitu su žestokom ciganskom novogradnjom uništili lijepa kamena sela...

2015-09-14

Back to top Go down

Post by Guest 7/6/2016, 08:14

Kaj se tak ne zove restoran u Trilju u hotelu Mihovil?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 7/6/2016, 08:14

Gazda je Šime Klarić, ak sam dobro zapamtila.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 08:15

Eva wrote:Gazda je Šime Klarić, ak sam dobro zapamtila.
rođak mi...
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 08:15

mislim da se zove jašo...po ocu mu...nisma duze vrijeme bio..
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Guest 7/6/2016, 08:16

Ozbiljno? Upoznali smo ga. Simpa čovjek, diplomirao je ekonomiju u ZG.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 7/6/2016, 08:17

vuksadinare wrote:mislim da se zove jašo...po ocu mu...nisma duze vrijeme bio..

Ne, Šime je i ima cca 45-47 godina.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 08:18

Eva wrote:
vuksadinare wrote:mislim da se zove jašo...po ocu mu...nisma duze vrijeme bio..

Ne, Šime je i ima cca 45-47 godina.
..ma da..ali njegov otac se zvao jakov a nadimak jaše..drzao je gostionu na mjestu gdje ej hotel i zvala se jašo..tu ti je i tito jeo..
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 08:19

Eva wrote:Ozbiljno? Upoznali smo ga. Simpa čovjek, diplomirao je ekonomiju u ZG.
znam ga ja dobro...no nismo s evidjeli 2,3 godine..on mi ej rođak po maminoj liniji oni su iz caporica kao i moj djed...a baka mi ej sa ugljana susjednog mjesta caporicama..uh koliko sam tamo kao klinac bio..pa na cetinu..
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Guest 7/6/2016, 08:21

Aha, ma pričao nam je da je otac imao restoran još od 60-tih, a onda je on nakon diplome vratio se doma i imao neke vizije. Lik ima ideja, poduzetan je i vrijedan. Svaka čast! Mislim da je ime restača bilo Čaporice, kak je i sada.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by vuksadinare 7/6/2016, 08:23

Eva wrote:Aha, ma pričao nam je da je otac imao restoran još od 60-tih, a onda je on nakon diplome vratio se doma i imao neke vizije. Lik ima ideja, poduzetan je i vrijedan. Svaka čast! Mislim da je ime restača bilo Čaporice, kak je i sada.
..da caporice..ali svi su ga zvali kod jaše...zadnji put me zvao da ce me ugostit u hotelu..da budem par dana..a ja njemu..'pa ste ces me ugostit kad mogu svaki dan doci iz obliznjeg sinja...'..a on se nasmijao..pa rekao..'e je jebate ja isto...provalim'
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics