Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH
I dok Hrvatsku napušta velik broj liječnika, i sami pacijenti, pogotovo oni iz Slavonije i Baranije, često po zdravstvene usluge odlaze u inozemstvo. Tako zbog činjenice da u Drenovcima nema liječnika, kao u "timu 1", velik broj stanovnika po liječničku pomoć odlazi u Brčko Distrikt, u susjednu Bosnu i Hercegovinu.
Kada je Antunu iz Đurića pri nezgodnom silasku s prikolice buknulo koljeno i počelo ga jako boljeti, susjed ga je odvezo u brčansku bolnicu. U drenovačku Hitnu, kaže, nije ni htio ići, jer bi ga ondje odmah uputili u Vinkovce.
"U Brčkom su me odmah primili, pregledao me kirurg i propisao terapiju. Moram reći da su stvarno vrlo ljubazni prema nama strancima. Pregled sam tada platio šest konvertibilnih maraka, što je 24 kune, i za sat vremena bio sam kod kuće, a da sam išao u Vinkovce, ne bih još ni stigao do bolnice.
Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izgubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego kod nas", ističe.
Pozitivna iskustva, kaže, ima i pri vađenju umnjaka. Zaboljela ga je čeljust, zubarica ga uputila u Vinkovce, gdje je trebao obaviti manji kirurški zahvat, ali termin je dobio tek za nekoliko mjeseci. Odmah se uputio u Brčko i istoga dana problem riješio za 20 konvertibilnih maraka (80 kuna).
Brojni Cvelferi preko granice odlaze i oftalmologu, za 100 kuna im odredi dioptriju, a ondje odmah kupe i naočale, koje su zantno jeftinije nego u Hrvatskoj. A i trudnice onamo rado odlaze na ultrazvučni pregled.
"Kada sam 2010. godine bila trudna, išla sam u Brčko na 4D ultrazvuk. Vidjela svoje živo dijete, boju kose, boju očiju, neopisiv osjećaj... Pregled je koštao samo 120 kuna, a takav isti pregled u Zagrebu, na lošijem ultrazvuku, tada je koštao 1200 kuna", kaže jedna zadovoljna mama.
Dobra iskustva ima i Mirsad Pezerović iz Gunje.
"Nekoliko sam puta bio u Hitnoj u Brčkom, čak me i vozilo njihovo vozilo Hitne pomoći i na kraju sam uza svu dobivenu terapiju platio 20 maraka. Jučer mi je susjeda bila u Vinkovcima na pregledu kod očnog doktora i kaže - nikada više. U Brčkom sve to puno brže i jednostavnije obave za 30 maraka (120 kuna)", kaže.
Pacijenti ističu da je brčanska bolnica potpuno uređena i suvremeno opremljena, jer Disktrikt dobiva velik novac i pomoć od međunarodne zajednice, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetske rezonancije...
Cvelferi kažu da je u svakom slučaju pozitivno to što se Ministarstvo konačno udostojilo prepoznati i potrebe sigurnosti zdravstvenog sustava na tom rubnom području Hrvatske, na tromeđi sa Srbijom i BiH, koje se sustavno zanemaruje. No, velik broj ih priznaje da će se zbog najavljenog plaćanja hitnog bolničkog prijma od 150 ili 70 kuna ipak držati provjerenog recepta i po pomoć odlaziti u Brčko.
"Uštedjet ćemo i gorivo i vrijeme, i izbjeći tu proceduru prethodnog nazivanja broja 194 i razgovora s medicinskim osobljem, koje bi nam po nekakvoj skali pitanja trebalo odrediti jesmo li mi hitni slučajevi ili ne. U slučaju potrebe ipak ću i dalje u Brčko, jer ondje sam se već udomaćila i stekla povjerenje. Vinkovci su mi daleko, a od Brčkog me dijeli samo savski most", kaže Marija iz Gunje.
U Bolnici Brčko Distrikt potvrđuju kako imaju dosta pacijenata iz županjske Posavine i da je cijena pregleda desetak konvertibilnih maraka, odnosno 40-ak kuna.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/odlaze-lijecnici-ali-i-pacijenti-hrvati-na-brze-i-jeftinije-lijecenje-odlaze-u-srbiju-i-bih/886217.aspx
Kada je Antunu iz Đurića pri nezgodnom silasku s prikolice buknulo koljeno i počelo ga jako boljeti, susjed ga je odvezo u brčansku bolnicu. U drenovačku Hitnu, kaže, nije ni htio ići, jer bi ga ondje odmah uputili u Vinkovce.
"U Brčkom su me odmah primili, pregledao me kirurg i propisao terapiju. Moram reći da su stvarno vrlo ljubazni prema nama strancima. Pregled sam tada platio šest konvertibilnih maraka, što je 24 kune, i za sat vremena bio sam kod kuće, a da sam išao u Vinkovce, ne bih još ni stigao do bolnice.
Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izgubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego kod nas", ističe.
Pozitivna iskustva, kaže, ima i pri vađenju umnjaka. Zaboljela ga je čeljust, zubarica ga uputila u Vinkovce, gdje je trebao obaviti manji kirurški zahvat, ali termin je dobio tek za nekoliko mjeseci. Odmah se uputio u Brčko i istoga dana problem riješio za 20 konvertibilnih maraka (80 kuna).
Brojni Cvelferi preko granice odlaze i oftalmologu, za 100 kuna im odredi dioptriju, a ondje odmah kupe i naočale, koje su zantno jeftinije nego u Hrvatskoj. A i trudnice onamo rado odlaze na ultrazvučni pregled.
"Kada sam 2010. godine bila trudna, išla sam u Brčko na 4D ultrazvuk. Vidjela svoje živo dijete, boju kose, boju očiju, neopisiv osjećaj... Pregled je koštao samo 120 kuna, a takav isti pregled u Zagrebu, na lošijem ultrazvuku, tada je koštao 1200 kuna", kaže jedna zadovoljna mama.
Dobra iskustva ima i Mirsad Pezerović iz Gunje.
"Nekoliko sam puta bio u Hitnoj u Brčkom, čak me i vozilo njihovo vozilo Hitne pomoći i na kraju sam uza svu dobivenu terapiju platio 20 maraka. Jučer mi je susjeda bila u Vinkovcima na pregledu kod očnog doktora i kaže - nikada više. U Brčkom sve to puno brže i jednostavnije obave za 30 maraka (120 kuna)", kaže.
Pacijenti ističu da je brčanska bolnica potpuno uređena i suvremeno opremljena, jer Disktrikt dobiva velik novac i pomoć od međunarodne zajednice, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetske rezonancije...
Cvelferi kažu da je u svakom slučaju pozitivno to što se Ministarstvo konačno udostojilo prepoznati i potrebe sigurnosti zdravstvenog sustava na tom rubnom području Hrvatske, na tromeđi sa Srbijom i BiH, koje se sustavno zanemaruje. No, velik broj ih priznaje da će se zbog najavljenog plaćanja hitnog bolničkog prijma od 150 ili 70 kuna ipak držati provjerenog recepta i po pomoć odlaziti u Brčko.
"Uštedjet ćemo i gorivo i vrijeme, i izbjeći tu proceduru prethodnog nazivanja broja 194 i razgovora s medicinskim osobljem, koje bi nam po nekakvoj skali pitanja trebalo odrediti jesmo li mi hitni slučajevi ili ne. U slučaju potrebe ipak ću i dalje u Brčko, jer ondje sam se već udomaćila i stekla povjerenje. Vinkovci su mi daleko, a od Brčkog me dijeli samo savski most", kaže Marija iz Gunje.
U Bolnici Brčko Distrikt potvrđuju kako imaju dosta pacijenata iz županjske Posavine i da je cijena pregleda desetak konvertibilnih maraka, odnosno 40-ak kuna.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/odlaze-lijecnici-ali-i-pacijenti-hrvati-na-brze-i-jeftinije-lijecenje-odlaze-u-srbiju-i-bih/886217.aspx
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH
ilok i drenovci zive svoj nadstandard
2014-04-12
Re: Odlaze liječnici, ali i pacijenti: Hrvati na brže i jeftinije liječenje odlaze u Srbiju i BiH
Plan 21
Tony Soprano-
2015-08-15
Nije daleko dan kada će vas medicinska sestra putem telefona savjetovati kako da izvedete manju operaciju na samom sebi.
he he...provocator wrote:Nije daleko dan kada će vas medicinska sestra putem telefona savjetovati kako da izvedete manju operaciju na samom sebi.
za operaciju prostate pritisnite 1 nakon zvucnog signala
za operaciju trbusne maramice pritisnite...
govorni automat 12.99/min
s dopunskim samo 9.99
2014-04-12
Negdje sam pročitao kako Željko Reiner, baš poput Čačića svojevremeno, građanima savjetuje neka manje novca troše na mobitele pa će imati dodatnih 19 kuna, koliko poskupljuje dopunsko.
Boli njega curac jer njegove troškove za službeni mobitel plaćaju "rastrošni" građani.
Boli njega curac jer njegove troškove za službeni mobitel plaćaju "rastrošni" građani.
Zašto jednostavno ne traže da školovani koji napuštaju radna mjesta i državu vrate novac utrošen za njihovo školovanje?
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
to bi bilo previse kapitalisticki za osjetljiva socijalisticka srcafrakcija wrote:Zašto jednostavno ne traže da školovani koji napuštaju radna mjesta i državu vrate novac utrošen za njihovo školovanje?
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Ja mislila da se socijalistička srca školuju da bolje pridonesu svome narodu.prckov wrote:to bi bilo previse kapitalisticki za osjetljiva socijalisticka srcafrakcija wrote:Zašto jednostavno ne traže da školovani koji napuštaju radna mjesta i državu vrate novac utrošen za njihovo školovanje?
2016-03-09
Nije stvar samo u lovi.
Liječenje je poseban vid bliskosti, predavanja i povjerenja.
Pa kad osjetiš one slatke žmarce, uzbuđenje, drhtavicu kad te četnik dodiruje i liječi...
Liječenje je poseban vid bliskosti, predavanja i povjerenja.
Pa kad osjetiš one slatke žmarce, uzbuđenje, drhtavicu kad te četnik dodiruje i liječi...
crvenkasti-
2014-04-17
socijalisticka srca se uglavom skoluju da se prikace na sisu koju kapitalisticka srca pune.Poznati su jos i pod nazivom parazitifrakcija wrote:Ja mislila da se socijalistička srca školuju da bolje pridonesu svome narodu.prckov wrote:to bi bilo previse kapitalisticki za osjetljiva socijalisticka srcafrakcija wrote:Zašto jednostavno ne traže da školovani koji napuštaju radna mjesta i državu vrate novac utrošen za njihovo školovanje?
2014-04-19
Pa i ja razmišljam da odem popraviti zube u Bihać.
Ali kad malo bolje razmislim,kao domoljub,pička mu materina,zar nije bolje ostaviti novac ovdje u Hrvatskoj,nego ga dati u Bosnu,a nekmoli u Srbiju.
Onda razmišljam dalje. Možda bi dobro bilo otići u Srbiju kod zubara koji je iz Hrvatske. Malo se raspitati gdje ljetuje i tako to i ako ljeti dolazi u rodni Ervenik kraj Knina,onda otići kod njega,jer će taj potrošiti ljeti pare u Hrvatskoj,uglavnom na janjetinu i pivo. E sad,ako daje pare za pivo,onda je to OK,jer tamo se pije uglavnom Karlovačko,a ako daje pare za janje,onda će ga vjerovatno kupiti od svog Srbina,ali i to je OK jer i taj stočar Srbin živi u Hrvatskoj i ovdje troši pare.
E,a sad ako odem u Bosnu,onda bih po internetu već po samom imenu mogao vfidjeti koji su zubari u Bosni Hrvati,ali što ako odem primjerice kod doktora Gorana Ivanića,a kad Ivanić ono u ordinaciji drži ikonu svetog Ignjatija Bogonosca i poster Crvene Zvezde??? Kuku!!!
Ali kad malo bolje razmislim,kao domoljub,pička mu materina,zar nije bolje ostaviti novac ovdje u Hrvatskoj,nego ga dati u Bosnu,a nekmoli u Srbiju.
Onda razmišljam dalje. Možda bi dobro bilo otići u Srbiju kod zubara koji je iz Hrvatske. Malo se raspitati gdje ljetuje i tako to i ako ljeti dolazi u rodni Ervenik kraj Knina,onda otići kod njega,jer će taj potrošiti ljeti pare u Hrvatskoj,uglavnom na janjetinu i pivo. E sad,ako daje pare za pivo,onda je to OK,jer tamo se pije uglavnom Karlovačko,a ako daje pare za janje,onda će ga vjerovatno kupiti od svog Srbina,ali i to je OK jer i taj stočar Srbin živi u Hrvatskoj i ovdje troši pare.
E,a sad ako odem u Bosnu,onda bih po internetu već po samom imenu mogao vfidjeti koji su zubari u Bosni Hrvati,ali što ako odem primjerice kod doktora Gorana Ivanića,a kad Ivanić ono u ordinaciji drži ikonu svetog Ignjatija Bogonosca i poster Crvene Zvezde??? Kuku!!!
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Mene isto straj ti četnika. Eno muž u četnika u Kistanjama ziđa i ore (mukte), a danas peku jagnjad. Kad za meze malo zarakijaju, onda prijete retrogradno kako bi se poklali onomad, da su si pali šaka.Tražio da mu spremim svetačku robu. Ja spremila bile gaće i crnu košulju. On netijo to nosit. kaže kuš to baš na 10. 04.?jastreb wrote:Pa i ja razmišljam da odem popraviti zube u Bihać.
2016-03-09
a kad ste ti i muz zadnji put zajedno izasli iz kuce?frakcija wrote:Mene isto straj ti četnika. Eno muž u četnika u Kistanjama ziđa i ore (mukte), a danas peku jagnjad. Kad za meze malo zarakijaju, onda prijete retrogradno kako bi se poklali onomad, da su si pali šaka.Tražio da mu spremim svetačku robu. Ja spremila bile gaće i crnu košulju. On netijo to nosit. kaže kuš to baš na 10. 04.?jastreb wrote:Pa i ja razmišljam da odem popraviti zube u Bihać.
2014-04-19
A ne družimo se mi van kuće . Jedino psihoterapija i savjeti podoma. Van kuće svak svoje vjetrenjače juriša.prckov wrote:a kad ste ti i muz zadnji put zajedno izasli iz kuce?frakcija wrote:Mene isto straj ti četnika. Eno muž u četnika u Kistanjama ziđa i ore (mukte), a danas peku jagnjad. Kad za meze malo zarakijaju, onda prijete retrogradno kako bi se poklali onomad, da su si pali šaka.Tražio da mu spremim svetačku robu. Ja spremila bile gaće i crnu košulju. On netijo to nosit. kaže kuš to baš na 10. 04.?jastreb wrote:Pa i ja razmišljam da odem popraviti zube u Bihać.
2016-03-09
znaci nije vam eksplodirala plinska boca u kuzinifrakcija wrote:A ne družimo se mi van kuće . Jedino psihoterapija i savjeti podoma. Van kuće svak svoje vjetrenjače juriša.prckov wrote:a kad ste ti i muz zadnji put zajedno izasli iz kuce?frakcija wrote:Mene isto straj ti četnika. Eno muž u četnika u Kistanjama ziđa i ore (mukte), a danas peku jagnjad. Kad za meze malo zarakijaju, onda prijete retrogradno kako bi se poklali onomad, da su si pali šaka.Tražio da mu spremim svetačku robu. Ja spremila bile gaće i crnu košulju. On netijo to nosit. kaže kuš to baš na 10. 04.?jastreb wrote:Pa i ja razmišljam da odem popraviti zube u Bihać.
2014-04-19
A prošli smo mi već bombe, rašpe, livorvere..prckov wrote:
znaci nije vam eksplodirala plinska boca u kuzini
2016-03-09
Kistanjci su veseli i okretni ljudi. Znam ih njekoliko. Mediteranci ko i mi Primorci. Oće zaigrat na balote(buće),jedu janjetinu,kartaju briškule i trešete, navijaju za Ajduka(ako ne za Zvezdu),piju vino iz bukare i imaju sličan riječnik pun talijanizama.frakcija wrote:
Mene isto straj ti četnika. Eno muž u četnika u Kistanjama ziđa i ore (mukte), a danas peku jagnjad.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jos samo da ljubav prodete i polozili ste brakfrakcija wrote:A prošli smo mi već bombe, rašpe, livorvere..prckov wrote:
znaci nije vam eksplodirala plinska boca u kuzini
2014-04-19
Moj šogor ne bi četniku pod nož, pa da je i tri puta jeftiniji.
Jedva sa mnom hoće sjest za stol, a nisam četnik već godinama.
Jedva sa mnom hoće sjest za stol, a nisam četnik već godinama.
crvenkasti-
2014-04-17
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Užas: Hrvati bježe u Srbiju!
» Hrvati (braca )odlucili da igraju zs Srbiju
» Hrvati zbog čiča Draže koče Srbiju
» Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju
» Srbi u BiH gledaju u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, a Bošnjaci razumljivo okreću se Turskoj
» Hrvati (braca )odlucili da igraju zs Srbiju
» Hrvati zbog čiča Draže koče Srbiju
» Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju
» Srbi u BiH gledaju u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, a Bošnjaci razumljivo okreću se Turskoj
Page 1 of 4