Iza belgijskih vehabija i bombaša stoji Saudijska Arabija
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Iza belgijskih vehabija i bombaša stoji Saudijska Arabija
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/03/23/the-roots-of-belgiums-islamist-threat-reach-back-to-saudi-arabia/?postshare=5101458788024627&tid=ss_fb
Kermit-
2014-04-17
Re: Iza belgijskih vehabija i bombaša stoji Saudijska Arabija
Analysts point to the inroads made in Belgium by the more conservative, orthodox brand of Islam espoused by the kingdom of Saudi Arabia. This is the consequence of actual policy. In 1978, the Saudi-backed Great Mosque of Brussels opened its doors; the elegant building and land where it sat had been a gift by Belgium’s then-king to his Saudi counterpart a decade prior.
It became the seat of Islamic activity in Belgium. A 2007 leaked U.S. diplomatic cable, published by the anti-secrecy site WikiLeaks, detailed how the Saudi Embassy in Brussels has continued to provide Korans to myriad mosques in the country and help pay for the upkeep of the structures. Saudi Arabia also invested in training the imams who would preach to a growing Muslim diaspora in European countries, including in Belgium.
Observers say the Salafist dogma of the Saudi-funded clerics active in many mosques in Belgium stood in contrast to the traditional beliefs of the mostly working-class Moroccan and Turkish immigrants who first arrived in the country in the 1960s and 1970s.
“The Moroccan community comes from mountainous regions and rift valleys, not the desert. They come from the Maliki school of Islam, and are a lot more tolerant and open than the Muslims from other regions like Saudi Arabia,” George Dallemagne, a Belgian politician, told the Independent last year. “However, many of them were re-Islamified by the Salafist clerics and teachers from the Great Mosque. Some Moroccans were even given scholarships to study in Medina, in Saudi Arabia.”
It became the seat of Islamic activity in Belgium. A 2007 leaked U.S. diplomatic cable, published by the anti-secrecy site WikiLeaks, detailed how the Saudi Embassy in Brussels has continued to provide Korans to myriad mosques in the country and help pay for the upkeep of the structures. Saudi Arabia also invested in training the imams who would preach to a growing Muslim diaspora in European countries, including in Belgium.
Observers say the Salafist dogma of the Saudi-funded clerics active in many mosques in Belgium stood in contrast to the traditional beliefs of the mostly working-class Moroccan and Turkish immigrants who first arrived in the country in the 1960s and 1970s.
“The Moroccan community comes from mountainous regions and rift valleys, not the desert. They come from the Maliki school of Islam, and are a lot more tolerant and open than the Muslims from other regions like Saudi Arabia,” George Dallemagne, a Belgian politician, told the Independent last year. “However, many of them were re-Islamified by the Salafist clerics and teachers from the Great Mosque. Some Moroccans were even given scholarships to study in Medina, in Saudi Arabia.”
Kermit-
2014-04-17
https://wikileaks.org/plusd/cables/07BRUSSELS2298_a.html
Saudi Arabia continues as a source of material
support to the Islamic community. A member of the Muslim
Executive told us that the Saudi embassy keeps mosques
furnished with Korans and help with such material needs as
mosque upkeep and repair.
Saudi Arabia continues as a source of material
support to the Islamic community. A member of the Muslim
Executive told us that the Saudi embassy keeps mosques
furnished with Korans and help with such material needs as
mosque upkeep and repair.
Kermit-
2014-04-17
Amerikanci znaju da KSA stoji iza svog terora islamđija, ali nemaju ništa protiv:
"But as Clinton’s remarks suggest, more needs to be done. Saudi sources remain major funders of groups like the Afghan Taliban and Lashkar-e Taiba in Pakistan. Some accounts suggest Saudi money has gone to al-Qaida’s affiliate in Syria, the al-Nusra Front. Even al-Qaida in the Arabian Peninsula, which tried to assassinate Prince Nayef more than once, has been an unintended beneficiary of Saudi Arabia’s war in Yemen because it fights the Iranian-backed Houthi rebels.
U principu SAD-e je znao da će biti sranja u Belgiji i nema ništa protiv dapače on i dalje sa teroristima vode teške i kompleksne pregovore hahaha
"But as Clinton’s remarks suggest, more needs to be done. Saudi sources remain major funders of groups like the Afghan Taliban and Lashkar-e Taiba in Pakistan. Some accounts suggest Saudi money has gone to al-Qaida’s affiliate in Syria, the al-Nusra Front. Even al-Qaida in the Arabian Peninsula, which tried to assassinate Prince Nayef more than once, has been an unintended beneficiary of Saudi Arabia’s war in Yemen because it fights the Iranian-backed Houthi rebels.
These are complex and difficult issues for dialogue. Saudis like Prince Turki al-Faisal, the King’s son and former intelligence chief, will rightly note that Saudi Arabia has been fighting terror for years and that America also helped inadvertently to create the global jihad in its partnership with the Kingdom in the Afghan war in the 1980s. The dialogue between America and Saudi Arabia is never simple. We are uneasy allies, but it is very important to get it right."The dialogue between America and Saudi Arabia is never simple. We are uneasy allies, but it is very important to get it right.
U principu SAD-e je znao da će biti sranja u Belgiji i nema ništa protiv dapače on i dalje sa teroristima vode teške i kompleksne pregovore hahaha
Kermit-
2014-04-17
http://www.dw.com/en/brussels-great-mosque-and-ties-with-salafism/a-18866998
[size=35]Brussels' Great Mosque and ties with Salafism[/size]
Brussels' largest mosque is bankrolled by Saudi Arabia, a Salafist regime. Mosque leaders have dissociated themselves from terrorism - but are not revealing everything. Barbara Wesel reports from Brussels.
[size=35]Brussels' Great Mosque and ties with Salafism[/size]
Brussels' largest mosque is bankrolled by Saudi Arabia, a Salafist regime. Mosque leaders have dissociated themselves from terrorism - but are not revealing everything. Barbara Wesel reports from Brussels.
Kermit-
2014-04-17
Belgium's pact with the Saudi king
Critical media reports, however, stand in stark contrast to the positive self-representation of the Islamic Center. Just days before the Paris attacks, the French daily newspaper "Libération" wrote, "For thirty years, the Great Mosque of Brussels has been an active Salafist refuge, offering fertile soil for their networks to grow."
The paper quoted Islam expert Michel Privot of the European Network Against Racism: "Salafist sentiments are solidly anchored in the minds of Muslims in the Belgian capital." The phenomenon, he says, can be traced back to Saudi Arabia's missionary zeal in Brussels. "Belgian authorities have been playing with fire (regarding this issue) for 30 years."
The Great Mosque of Brussels is financed by the Muslim World League, which receives most of its money from the Saudi Arabian government. The story of the mosque began in 1967, when Belgium's state coffers were empty and the nation was looking for access to cheap oil.
Critical media reports, however, stand in stark contrast to the positive self-representation of the Islamic Center. Just days before the Paris attacks, the French daily newspaper "Libération" wrote, "For thirty years, the Great Mosque of Brussels has been an active Salafist refuge, offering fertile soil for their networks to grow."
The paper quoted Islam expert Michel Privot of the European Network Against Racism: "Salafist sentiments are solidly anchored in the minds of Muslims in the Belgian capital." The phenomenon, he says, can be traced back to Saudi Arabia's missionary zeal in Brussels. "Belgian authorities have been playing with fire (regarding this issue) for 30 years."
The Great Mosque of Brussels is financed by the Muslim World League, which receives most of its money from the Saudi Arabian government. The story of the mosque began in 1967, when Belgium's state coffers were empty and the nation was looking for access to cheap oil.
Kermit-
2014-04-17
This motivated Belgium's King Baudoin to cut a deal with Saudi Arabia's King Faisal Ibn Abd al-Aziz al-Saud: In exchange for cheap oil, Baudoin gave the Saudis a 99-year lease on the former Oriental Pavilion from the 1880 National Exhibition in Brussels, situated in Cinquantenaire Park.
hahaha prodao ih je kralj za jeftinu naftu
hahaha prodao ih je kralj za jeftinu naftu
Kermit-
2014-04-17
“Today, in Brussels, 95 percent of the courses offered on Islam for Muslims are operated by young preachers trained in Saudi Arabia,”
Kermit-
2014-04-17
..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Guest- Guest
Nisu oni problem već oni koji su ih doveli, te iom dali otvorene ruke da uzgajaju zlo u srcu Evrope kao ovaj belgijski kraljbogomdani wrote:..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Kermit-
2014-04-17
Ma ne negiram ja to,samo sto mi ti nalogodavci nisu u osobnom prostoru..ovdje kuha i to dobro..jos je sve primireno,ali ...asilovski wrote:Nisu oni problem već oni koji su ih doveli, te iom dali otvorene ruke da uzgajaju zlo u srcu Evrope kao ovaj belgijski kraljbogomdani wrote:..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Guest- Guest
Bez rješavanja žgadije koja je prodala svoj narod vehabijama sve ovo je uzalud, dobro treba zapaliti svaku saudijsku đamiju, tekiju ili bilo šta što dolazi iz tog zla od države, isto je sa Katarom pa tko dozvoli da novinarska agencija Al Kaide djeluje slobodno na tlu Evrope?bogomdani wrote:Ma ne negiram ja to,samo sto mi ti nalogodavci nisu u osobnom prostoru..ovdje kuha i to dobro..jos je sve primireno,ali ...asilovski wrote:Nisu oni problem već oni koji su ih doveli, te iom dali otvorene ruke da uzgajaju zlo u srcu Evrope kao ovaj belgijski kraljbogomdani wrote:..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Kermit-
2014-04-17
stoji sve,no sto cemo,regrutirati Longija i Yodu u Sealse mornaricke i da naprave nes? nema druge,posto nemamo njukove,pisi propalo,moramo se uzdati u našu Mladost..asilovski wrote:Bez rješavanja žgadije koja je prodala svoj narod vehabijama sve ovo je uzalud, dobro treba zapaliti svaku saudijsku đamiju, tekiju ili bilo šta što dolazi iz tog zla od države, isto je sa Katarom pa tko dozvoli da novinarska agencija Al Kaide djeluje slobodno na tlu Evrope?bogomdani wrote:Ma ne negiram ja to,samo sto mi ti nalogodavci nisu u osobnom prostoru..ovdje kuha i to dobro..jos je sve primireno,ali ...asilovski wrote:Nisu oni problem već oni koji su ih doveli, te iom dali otvorene ruke da uzgajaju zlo u srcu Evrope kao ovaj belgijski kraljbogomdani wrote:..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Guest- Guest
Ne, izravno su za ovo krivi od katoličke crkve i desnice, do marksista i svih ostalih ljevičara.. ludi papa pere noge islamističkim imigrantima, socijalisti zagovaraju otvorene granice, dakle katolici+ljevičari, imaš logičan spoj marksizma i kršćanstva..
oni su krivi za sve ovo. uvik svaljivanje krivice na židove, arape, amere , kada smo mi krivi
oni su krivi za sve ovo. uvik svaljivanje krivice na židove, arape, amere , kada smo mi krivi
Guest- Guest
kako napreduje ova teorija zavjere ?
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
BELGIJA OPET NA UDARU TERORISTA: Ubijen oficir za bezbednost nuklearke, ukradena identifikaciona kartica
Četiri dana nakon terorističkih napada u Briselu ubijen je oficir za bezbednost nuklearne elektrane u belgijskom gradu Šarloa, tvrdi briselski dnevnik „Dernijer er“ (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore.
„Čuvar postrojenja ubjen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena“, navodi list.
Belgijska štampa je pre dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.
DH je naveo tada da je prošlonedeljno hapšenje Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade izvedene u Parizu u novembru 2015, ubrzalo planove terorista, prenosi „Raša tudej“.
Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.
Brussels terrorists targeted nuke plants, changed plans after Abdeslam’s arrest – report https://t.co/jJpXUjDmQvpic.twitter.com/91b6EmFpgZ— RT (@RT_com) 24. mart 2016.
Snimak koji traje „više desetina sati“, a na kojem je zabeleženo kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.
Prema informacijama istražitelja, do kojih je DH došao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.
Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da „ugroze nacionalnu bezbednost kao nikada do sada“, navodi belgijski list.
Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje DH.
Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tianž, koja se nalazi u mestu Ui, na sat vremena vožnje od belgijske prestonice.
Šarloa je udaljen 50 kilometara od belgijske prestonice. Oficir za bezbednost, koji se šetao sa psom, ubijen je u četvrtak uveče. pišu mediji.
Nezavisni novinar Fejsal Šefua napadač sa šeširom?
Belgijska policija je, u okviru istrage o napadima u Briselu i Parizu, privela i nezavisnog novinara Fejsala Šefua, za koga belgijski mediji spekulišu da bi mogao biti jedini učesnik bombaških napada na briselskom aerodromu koji nije identifikovan.
Briselski novinar je poznat po tome što je na video-klipovima koje je obavljivao na internetu osuđivao to što su osobe koje su pritvorene zbog ilegalnog boravka u Belgiji dobijale večernji obrok pre prekida posta za vreme Ramazana, navodi „Libr Belžik“.
Lokalna policija ga je više puta hapsila u parku Maksimilijan, ispred Kancelarije za strance, dok je pokušavao da za radikalni islam vrbuje tražioce azila i osobe bez dokumenata.
Istražitelji se sada pitaju kakva je uloga tog čoveka, koji nije želeo da sarađuje tokom ispitivanja kada je u četvrtak priveden posle napada izvedenih u Briselu u utorak.
Pretpostavka je da bi Šefu mogao biti misteriozni muškarac sa šeširom koji bio u društvu dvojice bombaša samoubica koje je nadzorna kamera snimila na briselskom aerodromu pre eksplozija koje su izveli, navodi belgijski list.
2014-04-14
bogomdani wrote:stoji sve,no sto cemo,regrutirati Longija i Yodu u Sealse mornaricke i da naprave nes? nema druge,posto nemamo njukove,pisi propalo,moramo se uzdati u našu Mladost..asilovski wrote:Bez rješavanja žgadije koja je prodala svoj narod vehabijama sve ovo je uzalud, dobro treba zapaliti svaku saudijsku đamiju, tekiju ili bilo šta što dolazi iz tog zla od države, isto je sa Katarom pa tko dozvoli da novinarska agencija Al Kaide djeluje slobodno na tlu Evrope?bogomdani wrote:Ma ne negiram ja to,samo sto mi ti nalogodavci nisu u osobnom prostoru..ovdje kuha i to dobro..jos je sve primireno,ali ...asilovski wrote:Nisu oni problem već oni koji su ih doveli, te iom dali otvorene ruke da uzgajaju zlo u srcu Evrope kao ovaj belgijski kraljbogomdani wrote:..i sto cemo sa njima Asila??..ja poceo nožakaru sklopivu u dzepu nošati,zlu ne trebalo dok mi ne stigne glock 21..previse tih ima na ulicama,sve vise i vise..
Dokaza koliko ti Bog hoće. Drugi i dalje prodaju maglu.
Guest- Guest
Koja? DW-a ili Washington posta? ili Wiki leaksa?debotoijusto wrote:kako napreduje ova teorija zavjere ?
Kermit-
2014-04-17
Šta pričaš? Belgijski kralj nije niti lijevičar, niti marksista, već jebeni degenerik i izdajica, mi smo krivi što trpimo takve to je istina...preko_vode_do_slobode wrote:Ne, izravno su za ovo krivi od katoličke crkve i desnice, do marksista i svih ostalih ljevičara.. ludi papa pere noge islamističkim imigrantima, socijalisti zagovaraju otvorene granice, dakle katolici+ljevičari, imaš logičan spoj marksizma i kršćanstva..
Kermit-
2014-04-17
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» NYP: Saudijska Vehabija stoji iza napada 11/9
» Donald Trump Saudijska Arabija stoji iza 9/11
» Saudijska Vehabija: čistke sve krvavije
» Saudijska Vehabija proglasila rat Libanonu!?!
» Saudijska Vehabija u ogromnom previranju
» Donald Trump Saudijska Arabija stoji iza 9/11
» Saudijska Vehabija: čistke sve krvavije
» Saudijska Vehabija proglasila rat Libanonu!?!
» Saudijska Vehabija u ogromnom previranju
Page 1 of 2