SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN
Page 1 of 1
Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.
Temeljni program WMO-a je služba Svjetskoga meteorološkog bdjenja (World Weather Watch, kratica WWW). Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meterološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. WMO je već 1975. izdao prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.
Upravo su podaci iz mreža posebnih meteorološko-ekologijskih postaja za mjerenje ozona, stakleničkih plinova i aerosola omogućili WMO-u, u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća, uzbunjivanje svjetske javnosti o mogućim, umjetno izazvanim globalnim promjenama klime. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976., tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program.
Svjetska meteorološka organizacija, u suradnji s nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama, ima veliki udio u osiguranju hrane za svjetsko pučanstvo, kao i za zadovoljavanje zahtjeva za slatkom vodom kućanstava, poljodjelstva, industrije i drugog.
Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992
Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.
Temeljni program WMO-a je služba Svjetskoga meteorološkog bdjenja (World Weather Watch, kratica WWW). Jedinstvena mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meterološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara, skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karata. WMO je već 1975. izdao prvu znanstvenu objavu o promjenama ozonske ovojnice koja je bila preteča Bečkoj konvenciji, Montrealskom protokolu i njegovim naknadnim dopunama.
Upravo su podaci iz mreža posebnih meteorološko-ekologijskih postaja za mjerenje ozona, stakleničkih plinova i aerosola omogućili WMO-u, u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća, uzbunjivanje svjetske javnosti o mogućim, umjetno izazvanim globalnim promjenama klime. Na poticaj Prve svjetske konferencije o klimi, održane 1976., tri godine kasnije ustanovljen je izvanredno važan Svjetski klimatski program.
Svjetska meteorološka organizacija, u suradnji s nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama, ima veliki udio u osiguranju hrane za svjetsko pučanstvo, kao i za zadovoljavanje zahtjeva za slatkom vodom kućanstava, poljodjelstva, industrije i drugog.
Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Re: SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN
Danas je bila zanimljiva rasprava na emisiji Vita jela-Zelen bor,u kojoj su se suprostavljali sajko i Popadić,oko nekih pizdarija u dva suprostavljena hrvatska meteorološa društva.
Popadić veli da su Dalmacija i ostatak Jadrana jedina područja u Europi koja nisu pokrivena meteo radarima.
Iknar je također istaknuti meteorolog.
Popadić veli da su Dalmacija i ostatak Jadrana jedina područja u Europi koja nisu pokrivena meteo radarima.
Iknar je također istaknuti meteorolog.
2014-04-22
A šta misliš zbog koga sam otvorio ovu temu?ranki1 wrote:hehe,srecom na meteorologiju mogu utjecati svojim Mocima,hahah
bolje recneo ne predviđati nego mijenjati vremenske utjecaje,heheh
2014-04-22
jel to ono kad tebe zabole leđa onda tako stvoriš drugi dan promjenu vremena?ranki1 wrote:hehe,srecom na meteorologiju mogu utjecati svojim Mocima,hahah
bolje recneo ne predviđati nego mijenjati vremenske utjecaje,heheh
Inače svakog jutra saznajem na TV ili radiju da je taj i taj dan -dan neke pičke materine.
Eto danas je svjetski dan meteorologa,neki dan je bio dan voda,pa dan nepušenja,pa dan grljenja,pa dan borbe protiv TBC-a....
Šta je to?
Eto danas je svjetski dan meteorologa,neki dan je bio dan voda,pa dan nepušenja,pa dan grljenja,pa dan borbe protiv TBC-a....
Šta je to?
2014-04-22
Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
udba- Posts : 4945
2015-11-10
Ja bih za glavnom meteorologa postavio Eru.udba wrote:Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
Kad bi on rekao "Kad vam Ero kaže,sutra se toplo odjenite i ponesite kišobrane",ja bih taj dan obukao majicu kratkih rukava i pogodio.
2014-04-22
Najlakše je pogodit kad ide ruska hladna fronta, znaš kojom brzinom ide i ko i 1944 možeš reć, evo za dva dana biće tu. Islandska ciklona je malo zajebanija jer krak može završit na Sloveniji pa tamo bude nevrijeme do Macelja i Bregane, a kod nas ništa. Najgora je Đenovska ciklona, to ne možeš polovit ni za glavu ni za rep, ka da je ADZ i MOST dogovaraju.jastreb wrote:Ja bih za glavnom meteorologa postavio Eru.udba wrote:Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
Kad bi on rekao "Kad vam Ero kaže,sutra se toplo odjenite i ponesite kišobrane",ja bih taj dan obukao majicu kratkih rukava i pogodio.
udba- Posts : 4945
2015-11-10
Bolje da ti kaže brojeve za jack pot!jastreb wrote:Ja bih za glavnom meteorologa postavio Eru.udba wrote:Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
Guest- Guest
Ne. Da prati sport onda bih se okušao u sportskoj prognozi prateći njegove upise.Eva wrote:Bolje da ti kaže brojeve za jack pot!jastreb wrote:Ja bih za glavnom meteorologa postavio Eru.udba wrote:Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
Recimo za zadnji derbi između Dinama i Hajduka,Ero bi predvidio sigurnu pobjedu Dinama,a ja bih se kladio na Hajduk.
2014-04-22
Evo ti prilika sa odeš iza dučana sa svojim prijateljima srbima koj su još 71 bili ugroženi u Hr i da se nalčetei plačete za šugoslavijom
Tony Soprano-
2015-08-15
ne vjerujem, sijerković je vjerojatno nekada bio glavni, sada je više neke vrste počasni član.....udba wrote:Sijerković je vođa te mafije, prošli tjedan su namjerno zajebali prognozu za utorak, kao biće kiša ja uzeo ono koplje od kišobrana od metar i po kad ono udrilo sunce, to oni namjerno rade ako im ne platu na vreme.jastreb wrote:Eto danas je svjetski dan meteorologa
Šta je to?
vakula je izbačen u prvi plan, ali predmnjevam da čaćić vuče konce iz pozadine....
T.- Posts : 17552
2014-04-14
Similar topics
» SVJETSKI A “NAŠ”
» SVJETSKI PRVACI!!
» Svjetski dan očeva
» Svjetski dan ljubaznosti
» Novi svjetski poredak
» SVJETSKI PRVACI!!
» Svjetski dan očeva
» Svjetski dan ljubaznosti
» Novi svjetski poredak