TEŽAK ŠOK ZA IRCE, TRI KOSTURA DOKAZALA DA UOPĆE NISU POTOMCI KELTA! Najnovija istraživanja mijenjaju dosadašnju sliku povijesti
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
TEŽAK ŠOK ZA IRCE, TRI KOSTURA DOKAZALA DA UOPĆE NISU POTOMCI KELTA! Najnovija istraživanja mijenjaju dosadašnju sliku povijesti
Autor: Željko Trkanjec
Objavljeno: prije 2 h i 56 min
Stvarni je šok zatresao Irsku, i to na sam dan Svetog Patrika: postoji velika vjerojatnost da nisu potomci Kelta! Mnogi su se odmah upitali što sada s imenom poznatog košarkaškog kluba Celtics iz Bostona.
Cijela je priča počela prije deset godina kad je Bertie Currie, vlasnik McCuaig’s Bara u County Antrimu u Sjevernoj Irskoj, čistio okoliš kako bi napravio prilaz zgradi te pritom pronašao grobnicu s ostacima tri osobe. Pozvao je policiju koja je zaključila da nije riječ o ubojstvu, a zatim su se posla primili znanstvenici. Obavili su sve moguće analize koje su pokazale da je riječ o kosturima koji datiraju oko 1000 godina prije dosad uvriježenog doba dolaska Kelta u Irsku između 1000. i 500. godine prije Krista. Zaključak je, dakle, jasan: današnji Irci genetske korijene vuku iz razdoblja prije dolaska Kelta, i to je znanstveno potvrđeno. Naime, DNK tri pronađena kostura izuzetno je sličan onome današnjih Iraca, Velšana i Škota. Neki, pak, kasniji nalazi ukazuju na sličnost s DNK mediteranskih naroda.
Tako se sada otvara novo pitanje - tko su Kelti. Naime, još je 1995. godine oxfordski profesor J. R. R. Tolkien - autor “Hobita” i “Gospodara prstenova” - opisao “keltstvo” kao neku vrstu “mađioničarske vreće u koju se svašta može ubaciti i iz koje se svašta može izvući”. Lingvisti, koji su već prije tvrdili da je keltski jezik prvo nastao na “atlantskim rubovima” Europe, od Portugala do Irske, te se zatim proširio kontinentom, sada sa zadovoljstvom viču kako su bili u pravu, što znači da bi se povijesna slika mogla iz temelja promijeniti. Ovo bi otkriće moglo imati utjecaj i na Hrvatsku - tko su onda Iliri?
Autor: Željko Trkanjec
Objavljeno: prije 2 h i 56 min
Stvarni je šok zatresao Irsku, i to na sam dan Svetog Patrika: postoji velika vjerojatnost da nisu potomci Kelta! Mnogi su se odmah upitali što sada s imenom poznatog košarkaškog kluba Celtics iz Bostona.
Cijela je priča počela prije deset godina kad je Bertie Currie, vlasnik McCuaig’s Bara u County Antrimu u Sjevernoj Irskoj, čistio okoliš kako bi napravio prilaz zgradi te pritom pronašao grobnicu s ostacima tri osobe. Pozvao je policiju koja je zaključila da nije riječ o ubojstvu, a zatim su se posla primili znanstvenici. Obavili su sve moguće analize koje su pokazale da je riječ o kosturima koji datiraju oko 1000 godina prije dosad uvriježenog doba dolaska Kelta u Irsku između 1000. i 500. godine prije Krista. Zaključak je, dakle, jasan: današnji Irci genetske korijene vuku iz razdoblja prije dolaska Kelta, i to je znanstveno potvrđeno. Naime, DNK tri pronađena kostura izuzetno je sličan onome današnjih Iraca, Velšana i Škota. Neki, pak, kasniji nalazi ukazuju na sličnost s DNK mediteranskih naroda.
Tako se sada otvara novo pitanje - tko su Kelti. Naime, još je 1995. godine oxfordski profesor J. R. R. Tolkien - autor “Hobita” i “Gospodara prstenova” - opisao “keltstvo” kao neku vrstu “mađioničarske vreće u koju se svašta može ubaciti i iz koje se svašta može izvući”. Lingvisti, koji su već prije tvrdili da je keltski jezik prvo nastao na “atlantskim rubovima” Europe, od Portugala do Irske, te se zatim proširio kontinentom, sada sa zadovoljstvom viču kako su bili u pravu, što znači da bi se povijesna slika mogla iz temelja promijeniti. Ovo bi otkriće moglo imati utjecaj i na Hrvatsku - tko su onda Iliri?
Re: TEŽAK ŠOK ZA IRCE, TRI KOSTURA DOKAZALA DA UOPĆE NISU POTOMCI KELTA! Najnovija istraživanja mijenjaju dosadašnju sliku povijesti
Zar su onda i Iliri bili Srbi, a ne Hrvati??
crvenkasti-
2014-04-17
Re: TEŽAK ŠOK ZA IRCE, TRI KOSTURA DOKAZALA DA UOPĆE NISU POTOMCI KELTA! Najnovija istraživanja mijenjaju dosadašnju sliku povijesti
Kakvo bedasto pitanje. Iliri nikad nisu ni postojali.
Ako je znanstveno dokazano da je haplotip Eu7 , odnosno I1b*, na ovim prostorima postoji već 24.000 godina onda je jasno da se tu radi o autohtonom stanovništvu. Raspadom Rima na ove prostore su udirale razne slavenske i ine horde, na što ukazuju i genetska istraživanja.
Ako je znanstveno dokazano da je haplotip Eu7 , odnosno I1b*, na ovim prostorima postoji već 24.000 godina onda je jasno da se tu radi o autohtonom stanovništvu. Raspadom Rima na ove prostore su udirale razne slavenske i ine horde, na što ukazuju i genetska istraživanja.
Srbi? Što bi to bilo u genetskom smislu? Koji im je haplotip prevladujuć? Svašta pomalo, jelda?crvenkasti wrote:Zar su onda i Iliri bili Srbi, a ne Hrvati??
Ne treba miješati nacionalnost sa etničkom(genetskom) pripadnošću.
Gluposti, irci su svakako sljednici domicilnog stanovništva, bili kelti ili ne, a kulturološki se nastavljaju na kelte, vikinge, saksonce, normane i koješta drugog. Ono što je ključno za irski identitet je puno toga drugog, a naročito za njihov image, i ovo ništa neće promijeniti. Kao što uostalom Mađari imaju više slavenskih gena nego Hrvati, ali nemaju slavenski jezik i u kulturološkom pogledu nisu slaveni, mi jesmo
Ćuj 1000 godina prne ....Kelti nisu ni bili u Irskoj.
U središnjoj Europi, željezno doba je podijeljeno u dvije faze u kojima dominiraju Kelti: rana željezna halštatska kultura (HaC i D, 800.–450. pr. Kr.) i kasna željezna latenska kultura (prema mjestu u Švicarskoj, La Tène) koja traje od 450. pr,. Kr. do rimskih osvajanja.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hal%C5%A1tatska_kultura
U središnjoj Europi, željezno doba je podijeljeno u dvije faze u kojima dominiraju Kelti: rana željezna halštatska kultura (HaC i D, 800.–450. pr. Kr.) i kasna željezna latenska kultura (prema mjestu u Švicarskoj, La Tène) koja traje od 450. pr,. Kr. do rimskih osvajanja.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hal%C5%A1tatska_kultura
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Kad neki Srbi kažu da su Crnogorci također Srbi, trebali bi objasniti na što točno misle- dal' u nacionalnom ili u genetskom smislu. U genetskom smislu su Crnogorci više Norvežani nego Srbi, a u nacionalnom su ono kako se osjećaju.
Imate primjer Bošnjaka. Neki od njih se danas osjećaju više Turci nego Bošnjaci, a genetski su više od pola Eu7, odnosno I1b*.
Evo i Crvenkasti se danas osjeća Hrvatom, što mu se konačno poklapa s haplotipom : I1b*.
Imate primjer Bošnjaka. Neki od njih se danas osjećaju više Turci nego Bošnjaci, a genetski su više od pola Eu7, odnosno I1b*.
Evo i Crvenkasti se danas osjeća Hrvatom, što mu se konačno poklapa s haplotipom : I1b*.
marcellus wrote:Gluposti, irci su svakako sljednici domicilnog stanovništva, bili kelti ili ne, a kulturološki se nastavljaju na kelte, vikinge, saksonce, normane i koješta drugog. Ono što je ključno za irski identitet je puno toga drugog, a naročito za njihov image, i ovo ništa neće promijeniti. Kao što uostalom Mađari imaju više slavenskih gena nego Hrvati, ali nemaju slavenski jezik i u kulturološkom pogledu nisu slaveni, mi jesmo
Marcelusu je u glavi danas bistro.
crvenkasti-
2014-04-17
Mene bi stwarno čudilo da su našli kosture iz tog perida ( 1000 prne ) a da su keltskog porijekla.
2014-04-11
Za velike seobe u V. st. pr. Kr. prešli su u Britaniju, proširili se po zapadnoj i srednjoj Njemačkoj, osvojili gornju Italiju (Gallia Cisalpina) i 387. pr. Kr. prodrli do Rima.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Kelti
To bi bila udarna wijest da owi JESU keltskog porijekla a ne da nisu.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Kelti
To bi bila udarna wijest da owi JESU keltskog porijekla a ne da nisu.
2014-04-11
Ero wrote:Kad neki Srbi kažu da su Crnogorci također Srbi, trebali bi objasniti na što točno misle- dal' u nacionalnom ili u genetskom smislu. U genetskom smislu su Crnogorci više Norvežani nego Srbi, a u nacionalnom su ono kako se osjećaju.
Osjećam da imam sto posto hrvatsku genetiku. To je duboko, u duši, utkano u samu bit postojanja.
crvenkasti-
2014-04-17
odmah najvažnije pitanje ono, wtf-Mnogi su se odmah upitali što sada s imenom poznatog košarkaškog kluba Celtics iz Bostona.
Zar Boston nije u Americi, a ne u Irskoj?
Last edited by crvenkasti on 19/3/2016, 12:16; edited 1 time in total (Reason for editing : 3)
crvenkasti-
2014-04-17
crvenkasti wrote:Ero wrote:Kad neki Srbi kažu da su Crnogorci također Srbi, trebali bi objasniti na što točno misle- dal' u nacionalnom ili u genetskom smislu. U genetskom smislu su Crnogorci više Norvežani nego Srbi, a u nacionalnom su ono kako se osjećaju.
Osjećam da imam sto posto hrvatsku genetiku. To je duboko, u duši, utkano u samu bit postojanja.
Sve se lijepo provjeri kod doktura, jednako kao i krvna grupa...Krvna grupa ta i ta, haplotip ta i ta i gotovo.
A osjećat se možeš i glupo.
doselilo se xxx hrvata i odmah ispadaju kosturi iz ormara
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Što ću ako mi doktor kaže, nisi Hrvat?
A ja osjećam da jesam.
Ne idem!
A ja osjećam da jesam.
Ne idem!
crvenkasti-
2014-04-17
Doktur ti može samo potvrditi da si I1b*, a osjećat se možeš i dalje kako te volja.crvenkasti wrote:Što ću ako mi doktor kaže, nisi Hrvat?
A ja osjećam da jesam.
Ne idem!
Nemoj samo kao onaj što je mislio da je kukuruz, pa se stalno plašio kokošiju...
Ero wrote:
Držim se ja Balkana.
jesi..ne brini ;Pcrvenkasti wrote:Što ću ako mi doktor kaže, nisi Hrvat?
A ja osjećam da jesam.
Ne idem!
2014-04-12
Ne plaši se!crvenkasti wrote:Što ću ako mi doktor kaže, nisi Hrvat?
A ja osjećam da jesam.
Ne idem!
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Jutarnji: Alep je oslobođen! Težak Poraz SAD-a, odnosi se mijenjaju iz temelja!
» Srbi tvrde da nisu potomci Slavena već Ilira
» NAKON STO DANA VLADE, PREMIJER NAJOMILJENIJI ČLAN Građani vole i Marića, a za neke od ministara nisu uopće ni čuli...
» Rusija dokazala da Turčadija stoji iza ISIL i druge gamadi
» Ako je državni tajnik hadezeovac rekao da nisu pričali o dozvolama onda nisu , ja mu vjerujem.
» Srbi tvrde da nisu potomci Slavena već Ilira
» NAKON STO DANA VLADE, PREMIJER NAJOMILJENIJI ČLAN Građani vole i Marića, a za neke od ministara nisu uopće ni čuli...
» Rusija dokazala da Turčadija stoji iza ISIL i druge gamadi
» Ako je državni tajnik hadezeovac rekao da nisu pričali o dozvolama onda nisu , ja mu vjerujem.
Page 1 of 2