Predrag Matvejević nominiran za Nobela
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Predrag Matvejević nominiran za Nobela
Vijest kaže da je Predrag Matvejević (84), naše gore list, ma što tko mislio o tomu, nominiran za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost. Iza nominacije ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika, autora "Mediteranskog brevijara", člana Akademije nauka i umjetnosti BiH stoji stoji skupina od šezdesetak uglednih talijanskih književnika, pisaca, urednika, novinara, sveučilišnih profesora, filmskih i kazališnih djelatnika, direktora brojnih časopisa i kulturnih institucija, a očekuje se da će svoje potpise na prijedlog staviti i brojni drugi uglednici s Apeninskog poluotoka.
Inicijativu je pokrenuo književnik, prozaist i kritičar Claudio Magris, poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za povijest i kulturu srednje Europe.
Matvejević je Mostarac, rođen 1932., otac mu je bio Rus iz Odese, majka Hrvatica, kao dječak bio je partizanski kurir.., dovoljno za jedno trajno ljudsko opredjeljenje.
Deklarirao se kao Jugoslaven i Hrvat - baš tim redosljedom, što je još u onim vremenima imalo značajne političke implikacije. Sarajevski je student, doktorirao na Sorboni, čovjek koji je Francuskoj (dakle, Zapadu) otkrio Miroslava Krležu. Glavni je, još tamo 1971., bio kretor pariške izložbe "Umjetnost na tlu Jugoslavije od predhistorije do danas", koja je smatrana jednim od glavnih kulturnih događaja na ovim prostorima u drugoj polovici minulog stoljeća. Intelektualac, nadasve.
Kao što su ruski realisti, zapazio je Dostojevski jednom zgodom, izlazili redom iz Gogoljeva "Šinjela", tako su ovdašnji lijevo orijetnirani intelektualci uvijek dolazili iz Krležinih kružoka. Svjedoče tomu "Razgovori s Krležom" iz 1969., prva Matvejevićeva knjiga sa širokim odjekom u javnosti. Hrvatski i srpski, pozivajući se na Krležu, smatrao je za isti jezik s dvije različite varijante.
Ulogu intelektualca s angažmanom shvaćao je doslovno. Sjećam ga se sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, konac sedamdesetih, dok su u auli, tamo negdje u uglu, tamburali Čupko, kasnije poznatiji kao Johnny Štulići Jura Stublić, a pred nama, studentarijom koja pauzira između dva predavanja, prolazili, s obznom aktovkom u ruci, "živi spomenici" Jure Kaštelan, Nikola Milićević, Gajo Petrović, Milan Kangrga, Rudi Supek,Zoran Bujas, starog Ramira sin, Vera Horvat Pintarić, Milivoj Solar,Ante Peterlić... Predrag Matvejević je bio najmađi među njima, a ulogu '"ivog spomenika" zaradio je nakon otvorenog pisma upućenog 1974.Josipu Brozu Titu u kojemu je predlagao njegovo odstupanje sa svih funkcija u državi, za što ke 'peškao' uvjetnu zatvorsku kaznu.
Uz izuzetno bogatu bibliografiju, čašćen i poštivan u Italiji, besmrtnost je ipak stekao "Mediteranskim brevijarom", knjigom prevedenom na 23 jezika koja je samo u Italiji prodana u 300 tisuća primjeraka. Ta knjiga čudesna je avantura duha koja izmiče književno-znanstevnim definicijma i, pretpostavljam, ne treba je ovom prigodim posebno predstavljati. Tek treba napomenuti da je u Mediteran svrstao i svoj Mostar, jer i onamo s mora dolijeću galebovi, ne praveći razliku između istočnog i zapadnog dijela grada.
http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/303089/predrag-matvejevic-nominiran-za-nobela
Inicijativu je pokrenuo književnik, prozaist i kritičar Claudio Magris, poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za povijest i kulturu srednje Europe.
Matvejević je Mostarac, rođen 1932., otac mu je bio Rus iz Odese, majka Hrvatica, kao dječak bio je partizanski kurir.., dovoljno za jedno trajno ljudsko opredjeljenje.
Deklarirao se kao Jugoslaven i Hrvat - baš tim redosljedom, što je još u onim vremenima imalo značajne političke implikacije. Sarajevski je student, doktorirao na Sorboni, čovjek koji je Francuskoj (dakle, Zapadu) otkrio Miroslava Krležu. Glavni je, još tamo 1971., bio kretor pariške izložbe "Umjetnost na tlu Jugoslavije od predhistorije do danas", koja je smatrana jednim od glavnih kulturnih događaja na ovim prostorima u drugoj polovici minulog stoljeća. Intelektualac, nadasve.
Kao što su ruski realisti, zapazio je Dostojevski jednom zgodom, izlazili redom iz Gogoljeva "Šinjela", tako su ovdašnji lijevo orijetnirani intelektualci uvijek dolazili iz Krležinih kružoka. Svjedoče tomu "Razgovori s Krležom" iz 1969., prva Matvejevićeva knjiga sa širokim odjekom u javnosti. Hrvatski i srpski, pozivajući se na Krležu, smatrao je za isti jezik s dvije različite varijante.
Ulogu intelektualca s angažmanom shvaćao je doslovno. Sjećam ga se sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, konac sedamdesetih, dok su u auli, tamo negdje u uglu, tamburali Čupko, kasnije poznatiji kao Johnny Štulići Jura Stublić, a pred nama, studentarijom koja pauzira između dva predavanja, prolazili, s obznom aktovkom u ruci, "živi spomenici" Jure Kaštelan, Nikola Milićević, Gajo Petrović, Milan Kangrga, Rudi Supek,Zoran Bujas, starog Ramira sin, Vera Horvat Pintarić, Milivoj Solar,Ante Peterlić... Predrag Matvejević je bio najmađi među njima, a ulogu '"ivog spomenika" zaradio je nakon otvorenog pisma upućenog 1974.Josipu Brozu Titu u kojemu je predlagao njegovo odstupanje sa svih funkcija u državi, za što ke 'peškao' uvjetnu zatvorsku kaznu.
Osuđen zbog klevete
Koju godinu kasnije, sjećam se zaprepaštenja jednog aparatčika koji je, nakon još jednog Matvejevićeva ekscesa, govorio: "Pa on sve ovo radi sam, u svoje ime", aludirajući na to da ne pripada ni jednoj frakciji, klanu, interesnoj skupini... Ostajao je dosljedan svojim uvjerenjima i kasnije, kad je, u poziciji između azilanta i egzilanta koju je sam izabrao, u jednom javnom istupu 2001. godine tražio suđenje književnicima Dobrici Ćosiću,Matiji Bećkoviću, Momi Kaporu, Rajku Petrovu Nogu, Gojku Đogu,Ivanu Aralici, Anđelku Vuletiću i Mili Pešordi kao "kvislinškim piscima" koji su odgovorni za zločine u BiH. Općinski sud u Zagrebu, tim povodom, osudio ga je zbog klevete na pet mjeseci zatvora uvjetno što je Vrhovni sud i potvrdio.Uz izuzetno bogatu bibliografiju, čašćen i poštivan u Italiji, besmrtnost je ipak stekao "Mediteranskim brevijarom", knjigom prevedenom na 23 jezika koja je samo u Italiji prodana u 300 tisuća primjeraka. Ta knjiga čudesna je avantura duha koja izmiče književno-znanstevnim definicijma i, pretpostavljam, ne treba je ovom prigodim posebno predstavljati. Tek treba napomenuti da je u Mediteran svrstao i svoj Mostar, jer i onamo s mora dolijeću galebovi, ne praveći razliku između istočnog i zapadnog dijela grada.
http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/303089/predrag-matvejevic-nominiran-za-nobela
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Re: Predrag Matvejević nominiran za Nobela
Kurir je bio? A sto je nosio, batak ?
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Zasluženo...njegov Mediteranski brevijar je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitao.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Divno, a o čemu piše..epikur37 wrote:Zasluženo...njegov Mediteranski brevijar je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitao.
2015-08-15
kaja_333 wrote:Divno, a o čemu piše..epikur37 wrote:Zasluženo...njegov Mediteranski brevijar je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitao.
Udbaškoj zavjeri protiv proljećara, te kasnijim vojnim operacijama protiv pobunjeih srba...taman za tebe :)
2015-08-06
nek' je sretno jugoslavenčini, jastreb plaća pivu ako dobije
2014-04-15
Aha, ja sam mislila o tome kako je batak nosio u sumu a sto ga je opredjelilo za cijeli život. Sto ce reci da je isto mislio sa 5 i 95 .epikur37 wrote:kaja_333 wrote:Divno, a o čemu piše..epikur37 wrote:Zasluženo...njegov Mediteranski brevijar je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitao.
Udbaškoj zavjeri protiv proljećara, te kasnijim vojnim operacijama protiv pobunjeih srba...taman za tebe :)
2015-08-15
Nekak mi se cini da je ovaj epikur prije jugoslaven nego hercegbosanac..e jebo me ako bi mate boban,tuta,susak tvorci herceg bosne hvalili matvejevica
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Joj.. Kak smo sretni sad..Transformer wrote:I nije slučajno on.debotoijusto wrote:sretno
2015-08-15
A zar ste mislili da će za Nobela nominirati Tvrtka Dolića ili M.Pavkovića?
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
vuksadinare wrote:Nekak mi se cini da je ovaj epikur prije jugoslaven nego hercegbosanac..e jebo me ako bi mate boban,tuta,susak tvorci herceg bosne hvalili matvejevica
Mensčini da ovaj vuksadinare oženio muslimanku i kvit ;)
Matvejević je odličan pisac.....to mu neće zanijekati nijedan obrazovan desničar.
E sad neobrazovani ionako ne prate književnost :p
2015-08-06
Inače i Magrisov Dunav je sjajna knjiga...slična brevijaru po stilu i to ali peđin brevijar je ipak bolji.
2015-08-06
Kako bi rekli forumski liberali i antifasisti: Bosanđeros..;-)
2014-04-12
kaja_333 wrote:Divno, a o čemu piše..epikur37 wrote:Zasluženo...njegov Mediteranski brevijar je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitao.
mene ta knjiga nije impresionirala
više kao poetizirani turistički vodič
Ja iskreno moram priznati da nisam pročitao njegov Mediteranski brevijar ali vjerojatno hoću bez obzira što ta knjiga eto nije impresionirala naše vrlo novinarsko pero, druga marcellusa.
Inače, vrlo su simptomatični likovi poput kaje i njoj sličnih koji sam tak lijepe etikete te izvrgavaju ruglu čovjeka koji to ničim nije zaslužio osim time što je vazda ostao svoj. Sačuvaj Bože da bi išta njegova pročitali.
Ali što je jedan "izdajnik roda svoga" u odnosu na veličine koje ga ovdje pljuju. Ipak je Matvejević "samo" lik koji je bio potpredsjednik svjetskog PEN-a, predavač na Sorboni i ne samo na Sorboni... Lik čija bibliografija broji i preko 40 inozemnih izdanja i prijevoda, a evo sad i taj njegov "dosadni i bezvrijedni" Mediteranski brevijar bilježi brojku od 200 tisuća primjeraka i preveden je na preko dvadeset jezika... Između ostalih i na hebrejski, arapski, esperanto, japanski...
Jugoslovenčina, smeće, luk i voda... Rvatine neka nastave niz.
Inače, vrlo su simptomatični likovi poput kaje i njoj sličnih koji sam tak lijepe etikete te izvrgavaju ruglu čovjeka koji to ničim nije zaslužio osim time što je vazda ostao svoj. Sačuvaj Bože da bi išta njegova pročitali.
Ali što je jedan "izdajnik roda svoga" u odnosu na veličine koje ga ovdje pljuju. Ipak je Matvejević "samo" lik koji je bio potpredsjednik svjetskog PEN-a, predavač na Sorboni i ne samo na Sorboni... Lik čija bibliografija broji i preko 40 inozemnih izdanja i prijevoda, a evo sad i taj njegov "dosadni i bezvrijedni" Mediteranski brevijar bilježi brojku od 200 tisuća primjeraka i preveden je na preko dvadeset jezika... Između ostalih i na hebrejski, arapski, esperanto, japanski...
Jugoslovenčina, smeće, luk i voda... Rvatine neka nastave niz.
Last edited by provocator on 22/2/2016, 21:36; edited 1 time in total (Reason for editing : MATVEJEVIĆ)
U ostalom ako dobije nobela bit će to drugi hercegbosanac uz Andrića iz književnosti a ukupno treći hercegbosanski nobelovac uz Preloga :)
2015-08-06
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» TRUMP nominiran za nobela za mir
» Umro Pedja Matvejevic
» Trumpu se 'smiješi' 3. nominacija za Nobela?
» Pokret black lives matter nominiran za nobelovu nagradu za mir
» Al qaidin NGO "White Helmets" kandidat za Nobela
» Umro Pedja Matvejevic
» Trumpu se 'smiješi' 3. nominacija za Nobela?
» Pokret black lives matter nominiran za nobelovu nagradu za mir
» Al qaidin NGO "White Helmets" kandidat za Nobela
Page 1 of 2