Umro Pedja Matvejevic
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Umro Pedja Matvejevic
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=948032
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
marcellus- Posts : 46005
2014-04-16
Re: Umro Pedja Matvejevic
ajde odlaze i ova 'antifa' i yu gerijatrija...za ovog se resko moze reci rip
2015-09-08
Pocivao u miru sjajan knjizevnik i intelektualac
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Ima jedan problem..zestoki protivnik herceg bosme cvrsto na strano sarajeva...epikur37 wrote:Pocivao u miru sjajan knjizevnik i intelektualac
2015-09-08
Pa ne znam bas ali i sve jedno. Matvejevic je prvenstveno knjizevnik.....gdje bih stigao kad bih knjizevnost mjerio politickom optikom....
2015-08-06
Regoč-
2015-08-21
Regoč wrote:Jugoslovenčina.
Ako voliš dobro štivo, pročitaj Mediteranski Brevijar
"U dane kad se vjetrovi smire i more postane prozirnije nego što je bilo, ukažu se ponegdje oblici neobičnih predmeta i građevina. Tad povjerujemo da smo otkrili galiju potonulu s bogatim tovarom, drevnu palacu s kolonadama, ostatke antičkoga grada ukrašena statuama. Lelujavi obrisi dočaravaju pamćenje, olupine povijest, ruševine sudbinu. Mediteran je kolekcionar koji krije svoja blaga."
Guest- Guest
kofein wrote:Regoč wrote:Jugoslovenčina.
Ako voliš dobro štivo, pročitaj Mediteranski Brevijar
"U dane kad se vjetrovi smire i more postane prozirnije nego što je bilo, ukažu se ponegdje oblici neobičnih predmeta i građevina. Tad povjerujemo da smo otkrili galiju potonulu s bogatim tovarom, drevnu palacu s kolonadama, ostatke antičkoga grada ukrašena statuama. Lelujavi obrisi dočaravaju pamćenje, olupine povijest, ruševine sudbinu. Mediteran je kolekcionar koji krije svoja blaga."
Jedna od najljepših knjiga koje sam čitao.
2015-08-06
R.I.P.
- Šezdesetak uglednih talijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću
dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog "Mediteranskog brevijara". Među začetnicima
te ideje bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris -
"Predrag Matvejević je sinteza Europe i Istočne Europe, koja se prepoznaje po Mediteranu i njegovoj povijesti: po
njegovom životu, njegovoj obitelji, njegovom književnom i književno-političkom opusu, u vremenima Željezne
zavjese, gdje se sreću pripadnici svih etničkih skupina, religija, nacionalnosti i kultura i koji danas, kao i jučer, neki
žele pretvoriti u regiju sukoba. Matvejevićeva djela, posebice nenadmašni 'Mediteranski brevijar' koji
pretresa te navodne razlike, dokazujući na način na koji to nitko nije napravio, osim njega i Braudela, koliko su one
naše i pripadaju svakom od nas, mijenjajući ih pritom u razloge suživota, obogaćivanja, razmjene",
započinjalo je njihovo pismo.
Matvejević je doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od
1959. do 1991. godine, na Trećemu pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti
od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu
La Sapienza. Matvejević je primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik
Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu.
-------------------------------------------------------------------
- Šezdesetak uglednih talijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću
dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog "Mediteranskog brevijara". Među začetnicima
te ideje bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris -
"Predrag Matvejević je sinteza Europe i Istočne Europe, koja se prepoznaje po Mediteranu i njegovoj povijesti: po
njegovom životu, njegovoj obitelji, njegovom književnom i književno-političkom opusu, u vremenima Željezne
zavjese, gdje se sreću pripadnici svih etničkih skupina, religija, nacionalnosti i kultura i koji danas, kao i jučer, neki
žele pretvoriti u regiju sukoba. Matvejevićeva djela, posebice nenadmašni 'Mediteranski brevijar' koji
pretresa te navodne razlike, dokazujući na način na koji to nitko nije napravio, osim njega i Braudela, koliko su one
naše i pripadaju svakom od nas, mijenjajući ih pritom u razloge suživota, obogaćivanja, razmjene",
započinjalo je njihovo pismo.
Matvejević je doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od
1959. do 1991. godine, na Trećemu pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti
od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu
La Sapienza. Matvejević je primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik
Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu.
-------------------------------------------------------------------
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
Neka mu je laka zemlja.
Mediteranski brevijar i Knjiga o kruhu su zbilja djela izvanrednog pisca...
Mediteranski brevijar i Knjiga o kruhu su zbilja djela izvanrednog pisca...
Guest- Guest
Neki dan sam slagao knjige i našao njegov razgovor s Krležom, Jako dobro.
Ava Karabatić kaže da piše knjige nekako najviše u stilu Krleže ili Zola
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
...rekao sam jednom mozes u zivotu napraviti karijeru ali jedan ili vise krivih koraka brise one kvalitetne stvari iz sjecanja
2015-09-08
sto on po ocu nije bio ukri ili rus?....cini mi se da se on sam svrstavao u bosanskohercegovacku knjizevnost i smatrao bosanskohercegovackim knjizevnikom bar je tako rekao NU2 kod stankovica....ali da mu je hrvatska zivotni prostor..
2015-09-08
vuksadinare wrote:sto on po ocu nije bio ukri ili rus?....cini mi se da se on sam svrstavao u bosanskohercegovacku knjizevnost i smatrao bosanskohercegovackim knjizevnikom bar je tako rekao NU2 kod stankovica....ali da mu je hrvatska zivotni prostor..
ne boj se nije hrvatski knjizevnik, da bi bio hrvatski prvo mora bit lustriran :D
2015-08-06
..a cuj lik je hrvatsku optuio za agresiju na bh-a....zazivao unistenje herceg bosne...proglaen pocasnim građaninom sarajeva...hrvati hercegovine fasisti i tako to...de mi reci neku prednost zasto ga se moze smatrat hrvatskim knjizevnikom?...to sto ej zivo u zagrebu...ili na nekim relacijama...tako moze biti i hrvatski knjizevnik James Joyce koji ej ejdan period boravio u hrvatskoj i cak tu stvorio neka svoja djelaepikur37 wrote:vuksadinare wrote:sto on po ocu nije bio ukri ili rus?....cini mi se da se on sam svrstavao u bosanskohercegovacku knjizevnost i smatrao bosanskohercegovackim knjizevnikom bar je tako rekao NU2 kod stankovica....ali da mu je hrvatska zivotni prostor..
ne boj se nije hrvatski knjizevnik, da bi bio hrvatski prvo mora bit lustriran :D
2015-09-08
RIP! Jedan od najvećih hrvatskih književnika suvremenog doba.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Predrag Matvejević nominiran za Nobela
» Pedja Grbin
» Pedja u nevolji Bero se vraca?
» Pedja Grbin nepopularniji i od Jandrokovica i Zekanovica.SDP pao na 10% a i MOST biljezi pad.HDZ-u cak 30%.
» Pedja ide u Poljsku poduciti Poljake da nije fer sto nisu napredni i woke.
» Pedja Grbin
» Pedja u nevolji Bero se vraca?
» Pedja Grbin nepopularniji i od Jandrokovica i Zekanovica.SDP pao na 10% a i MOST biljezi pad.HDZ-u cak 30%.
» Pedja ide u Poljsku poduciti Poljake da nije fer sto nisu napredni i woke.
Page 1 of 2